Je tu nejaký evanjelik/ čka? prosím
Ahojte,
prosím vás, nájde sa tu nejaký evanjelik, kt. pozná svoju vieru dôkladne a vie aj roizdiely medzi katolíkmi a evanjelikmi ( myslím tak podrobnejšie, nie napr. iba to, že majú spoločné spovede),kto napr bol predtym evanjelikom a stal sa katolíkom,alebo opačne. Niekto kto aj praktizuje. Poprosila by som,aby ste mi napísali súkromnú správu.
Zaujímam sa o evanjelickú cirkev, chcela by som vedieť viac. Páči sa mi ich postoj.
ďakujem za informácie a teším sa na správy 🙂
Hladala by som evan.kostol a katolicky kostol. Dala by som rande s fararom nech mi pekne vysvetli svoju vieru...mas to z prvej ruky...studovany a spraxovany to ludia.
A čo by ťa také zaujímalo?, 🤷♂️
@valentinavibi si katolicka a taha ta to k evanjelikom alebo si sa o krestansku vieru doteraz moc nezaujimala a ides sa rozhodnut ci pojdes ku katolikom abo evanjelikom?
@janetinka27 som katolíčka so všetkým sviatosťami, ale začalo ma to ťahať skôr k evanjelikom :/ vieš mi poradiť a pomôcť ? Akosi nikto mi evie a nechce povedať nič..ai knazi ani nikto
@valentinavibi neviem ti pomoct,len mi nebolo jasne odkial kam chces ist. ja som katolicka. a mas nejake dovody preco chces odist? mas pochybnosti o pravosti nauky, nestotoznujes sa s nejakym konkretnym clankom viery?
ked sme boli deti na zakladke,tak sme spoluziakom evanjelikom zavideli,ze nemusia chodit na spoved:D teraz som uz dospela a spoved vnimam uz samozrejme ako sviatost a dar. rozdiely v uceni su dost velke, nevnimala som ich kym som sa nespoznala s veriacou evanjelickou,ktora mi pozicala par knih,poslala par linkov na ev.kazne atd., ktore som nedocitala a nedopozerala, aj ked s respektom voci ev.nauke.
a tiez som v jednej krestanskej skupinke,kde sme vacsinou katolicky ale aj par protestantiek a tam sa s podstatnymi rozdielmi v nauke stretavam najviac.
@valentinavibi ja som ateista krsteny katolik, druha polka rodiny je luteranska a tiez mi je to o doost sympatickejsie ako katolicka viera/nauka ci co to je.
@valentinavibi a tiez si myslim ze je dolezite ci vobec veris. modlievas sa?
veris v zakladne krestanske pravdy? veris v Boha,
v Jezisa Krista,
v Ducha svateho,
svatu cirkev,
v spolocenstvo svatych,
v odpustenie hriechov,
vo vzkriesenie tela a zivot vecny?
no rozdiely su podststne vacsie ako len sobasenie knazov alebo sluzby bozie, katokici maju v sv.omsi cast slova a cast obety,evanjelici nemaju eucharisticku cast sv.omse. mozu mat vsak veceru panovu.
katolicki knazi sa pred vysvatenim mozu zenit u greckokatolikov.su totiez katolici s katolickou naukou,akurat maju trichu ine obrady,tradicie,ale vieru totoznu.
katolici veria v neposkvrnene pocatie panny marie,jej pomoc ludom,preto ju prosia o orodovanie.tiez veria ze svati pocuju nase prosby a mozu zanasorodovat.verime ze panna maria uznenala dalsie deti a po smrti bola vzata do neba.
verime ze eucharistia je skutocne kristovo telo a krv.
katolici veria na ocistec.
atd
tych podstatnych rozdielov v nauke je vela.
take tie rozdiely ako zenenie knazov,spoved atd nic o skutocnych rozdieloch nehovoria, su to take detinske argumenty, v podstate hovoria o tom,ze o katolickej ani evanljelickej nauke clovek nic nevie.
@valentinavibi tiez je podstatna otazka ci citas pismo. precitaj si viackrat bibliu a duch svaty nexh je s tebou.ak budes chodit na stranky protikatolicke a riesit to tu na konovi tak pre eries iba myslienky inych,ale pravdu najst nemmusis.
podstatny rozdiel medzi kat/ev je aj v tom,ze ev veria vylucne v pismo,kat v pismo a tradiciu.
@janetinka27 dakujem, ja som sa ale uz rozhodla 🙂 ze budem evanjelička ,prave preto, že citam Pismo kazdy den, po precítani pisma nikto uz nemoze byt katolik, tam vobec nie je napisane take veci, ako vravievaju katolícky knazi a vierouka aka je katolícka. Nechcem tu sirit nejake negativne postoje voci katolíkom, cely zivot som bola katolíčka, mam vsetky sviatosti, len ked sa clovek hlbsie zacita do Pisma - noveho zakona, musi vediet, ze katolici rozhodne nenasleduju Krista. Nic v zlom. K tomu Pismu som sa hlbsie dostala az cez Koronu ,ked som doma. A viem, ze som sa uz rozhodla spravne a chcem byt evanjelička ich chapenie sveta je uplne super, uplne mi sedi do mojho sveta a je to ovela liberálnejsie ako katolícka vierouka, ja som liberálejsi clovek a chcem zit ako evanjelička.Páci sa mi ich nazeraie na svet, ze len cez jezisa sa mozno dostat k Bohu nie cez farara, tiez tie spovede, to nie je dar, pre mna, je to uplne zbytocne, hriechy opdusta Boh nie clovek, nic v zlom, a tiez neverim, ze eucharistia je Bozie telo, je to len symbolika, tiez nesuhlasim aby knazi drzali nuteni celibat, ved nech sa ozenia, potom zbytocne robia eplechu inu, ked nie su zenati. verim iba v jezisovu nauku, prakticky, v nic ine, " clovekom " urobene, ako cirkev a pod. Len v jezisove slova a podla nich treba žiť. Pannu Mariu ani tie rady moc neriešim, modlievam sa uz iba otcenas, zistila som vlastne krase teraz, ze cely zivot som v kutiku duse bola evanjelička 🙂 Co je perfektne...nikdy som neverila na tie, co katolici veria,len ma rodina nutila stale chodit do kostola a pod, tradične, ako vzdy. Ale ja nesuhlasims tym, a tiez s detmi- musia byt proste bez ochrany nejakej, preco by sme si nemohli naplanovat ako my chceme deti? ved nezijeme v prvom storoci. Nie kazdy ma peniaze na deti a pod. Evanjelici to maju ine. A hlavne. To zdobenie kostolov obrazmi svatych a pod, reliefy, sosky, to je prisne zakazane v Biblii- co je prakticky modloslužba. To je najdplezitejsie. A aj aevanjelici tiež uznavaju zmiesane manzelstvo a kt. sa mozeme uskutocnit aj mimo kostola, kdezto katolici striktne iba v kostole. Ja som sa nikdy nechcela vydavat napr. v kostole..Ale napr. na zamku, hrade, v lese alebo niekde..
Boh je predsa všade...Ale to len takych par poznamok k tomu. Bola by som vsak rada keby sa tu niekto nasiel,kto by sa seriozne o toto zaujimal, a pomohol by mi 🙂 prestupit na evanjelicku vieru 🙂 Ja som sa už rozhodla 🙂 a už sa aj modlievam iba Otcenas, nic viac...a studujem vela o tom a pod..Dakujem za postrehy a nazory 🙂
@november1111 ja som sa uz rozhodla, dakujem🙂 len potrebujem niekoho, usmernenie, kto by ma usmernil,ako prestupiť 🙂
)))
@via88 a vedela by si m iprosim povedat tie rozdiely take detailnejšie, pripadne niečo navyse ?🙂))) a ako sa konvertuje ?🙂 dakujem
@valentinavibi ja som od detstva bola rimokatolicka, nasla som si priatela evanjelika, takze bolo jasne ako to bude so mnou dalej... v podstate najlepsie to opisala @november1111
Takze sme sa vzali a som evanjelicka, aj deti nase budu chodit na evanj.nabozenstvo...
@valentinavibi dakujem za odpoved.nevedela som,ci si niekde pri starte alebo sa zaujimas seriozne🙂
@valentinavibi ja som od detstva evanielicka takze mozem povedat pohlad na vec len z mojej strany ale je tu par veci co podla mna najviac odlisuje tieto dve cirkvi.
- prva a asi taka najdolezitejsia je ze evanjelici veria ze existuje len jeden vsemohuci boh ale katolíci veria aj na pannu mariu a na kadejakých dalsich svatých
- evanjelici veria ze jediny kto moze odpustit hriechy je boh ale len tak ze ich skutocne olutujes a snazis sa ich odcinit ale katolíci veria ze cim viac zdravasov sa odmodlis tym viac hriechov mas odpustenych
- evanjelici veria ze boh stvoril adama a evu a kazal im chodte a mnozte sa ale katolíci veria ze boh stvoril adama, evu a farara - asi tolko k zeneniu fararov a plodeniu deti (a potom znasilnuju deti)
- evanjelici su tolerantni a viac prisposobivi ale katolíci su strikni. napríklad v kostole sa mozu vziat evanjelicka a ateista (moj pripad) a takisto aj krstit deti a podobne ale viem ze katolíci s tym robia obrovske problemy
- evanjelici sa spovedaju bohu len on o nas vie vsetko ale katolíci sa nespovedaju bohu ale fararovi pricom hriechy nam moze odpustit len boh a nie farar
urcite je aj viacej rozdielov len ma teraz nenapadaju ale kazdy ma pravo sa rozhodnut sam ci chce verit a comu a kumu chce verit 🙂
@nikca101 dakujem, potrebovala by som to vsak asi obsirnejsie 🙂 ked som kontaktovala evanjelickych kazov dvoch akosi nemali velmi zaujem sa so mnou o tom rozpravat :O ze ech pridem osobne,ale ved teraz v case korony sa ani enchodi nechapem :/ a co je nutne na prestupenie do evanjelickej cirkvi?
@nikca101 ano mozes povedat vec iba z tvojej strany,lebo to co si povedala o katolickej strane,nie je pravda.je to klasicka donekonecna opakovana plytka loz.
vyjadrim sa k spovedi. aj katolikom odpusta hriechy Pan Boh a katolici si takisto pred Bohom vzbudzuju lutost. ale ak si ci uz katolik ci evanjelik vzbudzuje lutost,ak uvazuje nad vaznostou hriechu,potom sa jeho srdce nutne musi premienat a clovek sa hriechu tuzi vyhybat. a rovnako je jedno,ci je clovek alebo evanjelik, nezmenene srdce sa prejavuje aj nasim spravanim,lebo ak lahko vypusta z ust slova,ktorymi uraza aj nevinnych a rozsiruje lzi,tak asi este skutocne svoj hriech neolutoval.
@valentinavibi ahoj, je to už starší príspevok, ale podaril sa ti ten prestup do ECAV?