icon

Kde ste vzali nie je, nie sú, niesme?

22. jún 2023

V tomto spojenom tvare? To sa tak nepíše, viete to?
Čítali ste v živote aspoň jednu knihu? Tam by ste si to zaručene všimli.
Takže správne je:
nie je
nie sú
nie sme.
Ďakujem za pozornosť.
Áno, mám aj iné problémy 😃

erikavesela
23. jún 2023

Presne tak ako prechod pre chodcov a nie priechod, posilovna a nie posilnovna, sampiony a nie sampinony a ine

autor
23. jún 2023

@erikavesela ano slovo nadstavit je taky blby zvyk,lebo to pouzivaju aj fachmani co denne cosi nastavuju a urcite rozumeju rozdielu 🤷

autor
23. jún 2023

@kvetinka75 Braňuško Jobus prestal piť, tak píše knižky 🙂

autor
23. jún 2023

@opica_skorica chronta je odtiaľ, odkiaľ aj Braňo Jobus, z okolia Piešťan. Chronta za nechtami 😃

erikavesela
23. jún 2023

Co je chronta?

o__o
23. jún 2023

Moje obľúbené slovo vetšina 🙂 nové slovíčko ňho (myslí na ňho) 😀 alebo dávanie čiarky za ale - super, že ľudia vedia, že tam tá čiarka má byť, ale nie vždy (ja ťa, ale neľúbim)

atinkaa
23. jún 2023

Ked vy kekse😅tak my kratase😅😳🙈to sokuje vzdy mna

nini1978
23. jún 2023

A vynechávanie "k"?
Idem lekárke, kozmeticke, mäsiarovi, atď 🙄

atinkaa
23. jún 2023

No a potom goralky teraz nemyslim na zeny z danej oblasti, ktorym sa tak ani nehovori😂😅ale koralky, ktore som uz tiez videla napisane vselijako, idealne ked su z goralikov urobene zausnice🧐🙈

scorpionflower1
23. jún 2023

Nechápem tomu a nerozumiem to, hamba, neide, aniel, úžastný, detsko a môj obľúbený skvost je "ranné detstvo" :D

oli18
23. jún 2023

Novodoba tanecnicka, ak odjakziva mame tanecnicu.

kroska18
23. jún 2023

@ahhola lenže: deň - je tam n, takže denný.
Koža - nie je tam n, takže kožený.
Viem, že vieš, len uľahčenie ie pre tých, čo nevedia.

atinkaa
23. jún 2023

A potom uz len, ze to nie je moj sialok kavy🤦‍♀️

ibrunova
23. jún 2023

A nesmieme zabudnúť na 600 nedelie 😂

atinkaa
23. jún 2023

@opica_skorica k tomu secja pridavam neni sme tu, som tu neni 😂

scorpionflower1
23. jún 2023

@simsalabim Zaujalo ma, čo si napísala o tej "arbitrárnosti pravopisných zákonov" pokiaľ viem, tak arbitrárnosť znamená, že neexistuje príčinná súvislosť medzi javom a jeho pomenovaním. Ale tu predsa ide o to, že ľudia, ktorí píšu niesom len "nevedia" rozoznať predponu ne- od slova "nie". Ja nemám pocit, že to má čosi spoločné s významom toho slovného spojenia.
Ale ak som to nepochopila, tak ma oprav, prosím ťa.

simsalabim
23. jún 2023

@scorpionflower1 mne sa zda, ze predpona ne- vznikla zo slova nie. Aspon si spominam, ze nam to hovorila slovencinarka. Ze to nie- som sa vsade inde zmenilo na ne-budem, ale etymologicky maju rovnaky povod aj vyznam. Ale je mozne, ze si spominam zle... predsa len, v ZS som bola pred 40 rokmi.

scorpionflower1
23. jún 2023

@simsalabim Môžeš mať pravdu, ja sa nchcem sporiť, len možno blbo chápem ten pojem "arbitrárnosť". Ale keď sa nad tým zamýšľam, tak to asi súvisí s obsahom tých pojmov. Sú to všetko zápory.

simsalabim
23. jún 2023

@scorpionflower1 ano, vyznam je rovnaky a zrejme ne- vzniklo z nie. Ono slovencina ma vselico take arbitrarne... alebo divne, ak sa ti nepozdava slovo arbitrarne.... napr. ryza a rizoto. Obe prevzate slova a v oboch sa v originali pise makke i. Tak naco je nam tvrde y v slove ryza? Koho to vobec napadlo a zaujimal by ma aj dovod 😉

nikayla
23. jún 2023

Mne treba tlakomer pri spojeniach "šatka do krku", "šaty do krstu", "ide mať narodeniny" 🤬

sense
23. jún 2023

@erikavesela špina

nini1978
23. jún 2023

@atinkaa to je iný level
Myslela som,že len šálka sa môže zmeniť na šialku
Že sa zmení aj zo ženského na mužský rod,to som nečakala...takže to je "ten šialok?"😉

nini1978
23. jún 2023

@nikayla súhlas- "ide mať" je príšerné čítať

nini1978
23. jún 2023

@simsalabim ja predpokladám ,že rizoto je prevzaté z talianskeho risotto.
Oni už majú aj odvodené sloveso " risottare"- nedá sa to preložiť veľmi dobre do slovenčiny
Doslovne by to znamenalo "ryzovat"
Ale ide o techniku pri príprave jedál,kde sa na panvici všetky ingrediencie pekne spoja pridaním masla .

nini1978
23. jún 2023

Ešte pridám jedno,neviem či už bolo spomenuté,nečítala som všetky príspevky
Nezmyselné používanie "až" vo vetách
Napr..
"Použila som pokrievku, AŽ mi to všetko nevyprska' z panvice"
" Podala som jej deku, AŽ sa už toľko netrasie od zimy"
To je pre mňa skoro strop

simsalabim
23. jún 2023

@nini1978 ano, ja viem, ze rizoto je prevzate z talianciny, a je odvodene zo slova riso, teda ryza. Ktora sa vsade inde na svete pise s makkym i. Iba u nas nie a mna by strasne zaujimalo, kto si vymyslel ze my budeme pisat ryza s tvrdym y a rizoto s makkym: ved obe su prevzate slova dokonca s rovnakym korenom! Tam nie je logicky dovod pisat slovo ryza s ypsilonom!

limoncino
23. jún 2023

@nini1978 presne toto až som písala na prvej strane, hrozne niečo

limoncino
23. jún 2023

Ja som teraz na FB natrafila na vieťe

nini1978
23. jún 2023

@simsalabim máš pravdu,myslím,že sa nad tým zamyslelo naozaj veľmi veľa ľudí.

vikiki29
23. jún 2023

A čo budúci čas s minulým v jednej vete? “Budeš chcela ísť?” 🤦‍♀️