Kedy môže mladý vodič jazdiť sám?
Ahojtee,mám kamošku ktorá urobila vodičský 14.2 a má 17. Teraz v pondelok 7.4 bude mať 18. Keďže ja už mám 18 a môžem šoferovať sama tak som toto nikdy neriešila ale teraz sa snažíme zistiť ako to je pretože sme z toho obidve zmätené. Musí jazdiť s rodičom 3 mesiace po 18tke takže do júna? Alebo minimálne 3 mesiace po udelení vodičského preukazu ak v tých 3 mesiacovh bude mat 18? Kedže by to vychadzalo na presne 3 mesiace od februara do apríla. Čítala som rôzne diskusie ale tak všade som sa dozvedela niečo iné. Vopred ďakujem za vašu pomoc <3
Tri mesiace od 14.02. - tzn. od 15.05. môže jazdiť sama bez doprovdu
Ak si VP dala vystaviť počas toho, ako ešte nebola plnoletá, musí jazdiť 3 mesiace od vydania VP s rodičom, alebo s osobou, ktorú uviedla pri vybavovaní VP, bez ohľadu na to, že v priebehu tých 3 mesiacov dovŕši 18 rokov. Ak by si dala vystaviť VP po dovŕšení plnoletosti, nemusela by udávať osobu s ktorou bude jazdiť, a teda by mohla jazdiť ihneď ako by mala VP v ruke. Riešili sme to takto minulý rok, syn spravil vodičák 29.4 ako 17ročný a 18 mal až v júli, tak si počkal a mal pokoj.
áno musí tie tri mesiace keď to robila ešte pred osemnástkou
Áno tayrix má pravdu, nie je podstatný deň udelenia VO, ale deň vydania VP, pretože až od tohto dňa môže danú činnosť aj reálne vykonávať. Čiže odo dňa vydania VP minimálne 3 mesiace musí šoférovať s doprovodom.

Ahoj, 3 mesiace po získaní VO.