icon

Ktoré krajiny majú najvyššiu životnú úroveň?

keira
30. jan 2024

Aké sú podľa Vás? googlim rebríčky a strácam sa. Ktoré sú tie najvyspelejšie štáty?

deti95060810
30. jan 2024

kde myslíš ? v Európe? alebo v Ázii? ....vo svete.

76california
30. jan 2024

no toť môj názor, že severské európske krajiny majú síce vysokú životnú úroveň, ale kvôli počasiu (málo slniečka) veru by som tam nešla....😉

vevesh
30. jan 2024

@keira co je u teba vysoka zivotna uroven (podla toho su rozne rebricky) - kazda statistika berie ine parametre do priemeru...

keira
autor
30. jan 2024

@deti95060810 vo svete

keira
autor
30. jan 2024

@vevesh tak viem o ukazovateloch ako HDP, index ludskeho rozvoja napr .. ale aj to nie je jasne

keira
autor
30. jan 2024

@76california ale kde su nejake oficialne statistik, ze su na tom lepsie?

melanta
30. jan 2024

@keira na nete nájdeš množstvo štatistík, či už ide o životnú úroveň alebo o spokojnosť obyvateľov. Stačí hľadať.
https://www.finsider.sk/analyzy/zivotna-uroven-...

jenn7
30. jan 2024
tenerifka
30. jan 2024

https://www.bankinter.com/blog/economia/paises-....
Mne to na spanielskej stranke vyhodilo toto.
Otazka je, ci uz nie je zastarale rozmyslat len stylom ekonomickeho ci socialneho blahobytu, lebo stastny a plnohodnotny zivot sa da prezit aj inak, je to len uhol pohladu, co je vysoka zivotna uroveñ. Pre niekoho je to kazdy rok novy mercedes kupeny bez splatok, a pre ineho mat dostupne vlastne zdrave potraviny a svaty pokoj, a kazdy rok nove auto ci exoticku dovolenku ma hlboko v pazi.
Ale vo vseobecnosti sa to nateraz berie ako socialny rozvoj a tam vedu vyssieuvedene krajiny

annm81
30. jan 2024

HDP nehovorí o životnej úrovni obyvateľov veľa, najlepším príkladom je dnes Rusko - ak krajina vyrobí tovary a služby v hodnote miliardy dolárov, ale polovica z toho ide oligarchom a druhá polovica sa vzápätí zničí na bojisku, veľa z jej bohatstva ty ako občan mať nebudeš, hoci HDP krajiny je vysoké. HDI je rešpektovaný a relevantný údaj, ktorý pracuje nielen s ekonomickými veličinami, ale aj s mierou vzdelanosti, kvality zdravotníctva, sociálnymi rozdielmi Samozrejme, nemá veľký zmysel porovnávať, či je lepšia krajina na prvom, alebo krajina na treťom mieste.

keira
autor
30. jan 2024

@jenn7 to je podla coho?