Kúpa auta pre ženu s deťmi - diesel alebo benzín
Ahojte, možno mi budete vedieť poradiť. Som sama s deťmi, bez muža. Potrebujem si kúpiť auto. Chcem SUV+4x4. Jazdím do prace 2x15 km, cez dediny. Viem, odporučili mi benzín ale je málo takých aút (vzhľadom na môj rozpočet). Už som si čítala aj o vypaľovaní filtra, atď. Raz za mesiac, možno 2 dám aj jazdu okolo 2x40km ale nie po diaľnici. Čo som sa pozerala, tak väčsina aút je diesel. Aj u nás.... ako to vlastne teda je? Keď sa aj pýtam v okolí, všetci len povedia, benzín by bol lepší ale aj ja mám diesel a robím krátke trasy....tak ako?
Ak nechodis často dlhšie trasy a nechodíš po diaľnici,tak ti bude naozaj lepší benzín.Dieselove auta na krátke vzdialenosti trpia
Ja mám diesel ale denne chodím minimálne 88 km a denne chodím po diaľnici.
Tiez mam diesel, jazdim po meste a auto zije, jazdi, funguje. Viem, nie je to uplne idealne na takuto jazdu, auto trpi a casom sa to moze vypomstit, ale tak snazim sa aspon raz tyzdenne auto tak riadne "prevetrat".
aky mas budget? Je 4x4 fakt podmienka?
A načo to je 4x4 keď jazdis iba cez obce? Úplne zbytočne v tvojom pripade
Na tvojom mieste by som chcel co najjednoduchsie benzinove auto, nie SUV, ani 4x4 a uz vobec nie moderny turbodiesel (turbo, vstrekovace, dvojhmotovy zotrvacnik, VT cerpadlo, DPF, mozno aj AdBlue...) Samotna kupa jazdeneho auta je ta menej nakladna zalezitost (ked vezmes do uvahy roky, ktore ho budes vlastnit). Poistka, servis, opravy, spotrebny material (brzdy, pneu...)
Skoda, Seat, Toyota, Suzuki, mozno aj Hyundai/Kia.
Hlavne sa popytaj v najblizsom nezavislom servise, kde auto budes servisovat.
Diesel nie je vhodný na krátke trasy a 15km je krátke. To sa ti v zime ledva zahreje motor
A načo 4x4 na jazdenie po obciach? To sa ti navýši aj spotreba
Bol by lepší, rýchlejšie sa zohreje. No napríklad ja jazdím ešte menej a s dieselom som fungovala 12 rokov, auto som ešte celkom dobrom stave predala, ešte stále jazdí 😏
napíš budget, skús poľaviť z toho že musí byť SUV a 4x4 prípadne nám ozrejmi prečo to tak musí byť a poradíme.
čo sa týka nafta verzus benzín - štatistika hovorí jasne v prospech benzín na kratšie trasy. to že máš známeho ktorý je s tým v pohode, u teba nemusí byť.
Ja som tak mala diesel a časom potom už boli samé problémy. Sme to potom riešili, keďže auto nebolo veľmi staré a nemalo ani veľa najazdené. A všade nám povedali ze je to diesel potrebuje jazdiť oveľa viac km. Teraz mam kiu sportage benzin
4x4 preto, lebo byvam na kopci, vyjazd z obce je tiez do kopca, v zime mam problem, nakolko cesty u nas su neudrizavane. Taktiez v zime chodime lyzovat, tak tam je tiez problem sa dostat. SUV chcem kvoli vyssiemu podvozku. Pozerala som hyundai resp kia.
My mame napr diesel, a chodime tak 10+10km s nim, ale pravidelne to auto ide 100-200-1500-.. km.. raz za tyzden minimalne leti po dialnici niekam. Inak ja ked pozriem okolo seba, vacsinou su tu u nas suvcka, 4x4 a ak to uz nie je nejaky hybrid novy, tak su to diesle. Ale na druhej strane, vidim ze dost casto tie auta menia. Tiez byvame takto v dlhej obci a na zlej ceste v kopci. ALe odkedy sme tu aj servis nas stoji viac, aj ked uz to nase auto ma vek.
Co sa tyka kratkych vzdialenosti naozaj sa odporuca skor ten benzin ako ti uz pisu. Ale ak sa chodis pravidelne lyzovat a v lete s detmi kade tade.. tak je to zase diskutabilne kolko najazdis. AI napisala, ze diesel sa do 15t km rocne neoplati, no neviem.. to my najazdime tak za 2-3mesiace.
Ducia Duster? Je to relativne spolahlive, jednoduche na udrzbu, ma dobru 4x4. Len - nie je premiove, no..
Diesel na 2x 15 km rano vecer asi fakt nie je dobra volba. To auto/motor sa poriadne ani nezohreje. VW (a teda aj Skoda a Seat) dava benzinovy 2.0 TSI motor do 4x4 SUVeciek. Najdu sa aj 1.4. Pozri napr. Tiguan. Ale tie uplne stare TSI motory nemali bohvieaku reputaciu. Ale od cca tusim 2015 uz boli OK. Ale nepises rozpocet.
novsie diesle zvladaju aj kratsie vzdialenosti, roky som tak jazdil a nebol problem. Je fajn aspon raz za cas zobrat to auto niekde na cestu, kde to mozes aspon 10-15min vyhnat na tych 130km, to auto to potrebuje.
novsie diesle zvladaju aj kratsie vzdialenosti, roky som tak jazdil a nebol problem. Je fajn aspon raz za cas zobrat to auto niekde na cestu, kde to mozes aspon 10-15min vyhnat na tych 130km, to auto to potrebuje.
Pozri Suzuki SX4,SX4 1,6 Cross,nenarocne auto,dobra spotreba,dlhodobo 6,5l (Benzin)4x4 je vypinatelny.
Slabiny - praskaju pruziny na tlmicoch,netesnost prevodovky.
Dalsie,pomerne malo zname na SK,je Subaru XV 1,6 benzin.Spotreba trochu väcsia,cca.7,2-7,4,
4x4 je permanentny.Odozva plynu je horsia,nez pri Suzuki,ale zase ma redukciu a môze byt aj 50cm snehu a auto nema problem😁.Suzuki sme mali doma 5 rokov,Subaru, taha uz tusim siedmy.
Ak mas otazky,kludne sa pytaj.
Pozri Suzuki SX4,SX4 1,6 Cross,nenarocne auto,dobra spotreba,dlhodobo 6,5l (Benzin)4x4 je vypinatelny.
Slabiny - praskaju pruziny na tlmicoch,netesnost prevodovky.
Dalsie,pomerne malo zname na SK,je Subaru XV 1,6 benzin.Spotreba trochu väcsia,cca.7,2-7,4,
4x4 je permanentny.Odozva plynu je horsia,nez pri Suzuki,ale zase ma redukciu a môze byt aj 50cm snehu a auto nema problem😁.Suzuki sme mali doma 5 rokov,Subaru, taha uz tusim siedmy.
Ak mas otazky,kludne sa pytaj.
@tundra presne tak. Ak je dovod na 4x4, tak Suzuki S-Cross benzin 4x4. Dizajnovo krajsia je Vitara 4x4, ale ma menej miesta vzadu a tusim aj v kufri. Otazne je, ci najdes peknu v danom rozpocte.
@tundra presne tak. Ak je dovod na 4x4, tak Suzuki S-Cross benzin 4x4. Dizajnovo krajsia je Vitara 4x4, ale ma menej miesta vzadu a tusim aj v kufri. Otazne je, ci najdes peknu v danom rozpocte.
@madeincssr jedine co mi vadilo na SX4,tak otvaranie dveri.Vzdy sa otvorili na jeden štuk, len soferove,ked som chcel aj zadne musel som stlacit 2x🙈.Ked som otvoril najsķôr kufor a zostal otvoreny,ziadne dvere sa nedali otvorit,musel som zatvorit kufor a potom otvorit dvere.Struny som vymenil,tusim po dvoch rokoch,obidve praskly vpredu.Inac taka jašterica,male spratne auto😁.
Vymenil som za GT 86+doplatok🙈.(Nie pre mna)
ja mám FORD KUGA diesel a som na tom podobne. Štvorkolku som hľadala kvôli neudržiavaným cestám v zime. Keď nasneží tak sa nedostanem ani z domu bez 4x4 (potrebujem vyjsť na kopček z bočnej cesty, ktorá sa upravuje až keď je všetko ostatné odhrnuté)
Kupovala som ho keď malo 130 tisíc km, teraz má 230 a veru už to začínať cítiť že je to diesel a jazdím gro krátke trasy (2x10 km)
Tiež pozerám niečo novšie s menej km a tiež benzín, ale pri benzínoch aby malo čo najmenej nabehané je problém dostať sa do rozpočtu.
@madeincssr jedine co mi vadilo na SX4,tak otvaranie dveri.Vzdy sa otvorili na jeden štuk, len soferove,ked som chcel aj zadne musel som stlacit 2x🙈.Ked som otvoril najsķôr kufor a zostal otvoreny,ziadne dvere sa nedali otvorit,musel som zatvorit kufor a potom otvorit dvere.Struny som vymenil,tusim po dvoch rokoch,obidve praskly vpredu.Inac taka jašterica,male spratne auto😁.
Vymenil som za GT 86+doplatok🙈.(Nie pre mna)
@tundra mám SX4 S cross,( láska na prvý pohľad) nič také som nespozorovala.
Buď to Suzuki SX4 alebo Vitara alebo Mitsubishi ASX, veľmi spoľahlivé auto, benzín samozrejme.
Vďaka všetkým za rady
Mna napadla este jedna. V zime viac ako 4x4 pomozu fakt dobre zimne pneumatiky. Uz som zazil v zime expertov aj na 4x4, co nevedeli vyliezt a ja som tade iba s prednym nahonom presiel vlastne uplne bez problemov, iba teda opatrne/plynulo. Nieco je aj "nohou", ale dobre kolesa su zaklad. Neviem teda aku mas v zime "cestu", zaveje alebo lad mozu byt komplikacia, ale bezny zjazdeny sneh aj v normalnom kopceku by nemal byt problem ani pre prednokolku.
Celkom fajn alternativa je napr. Mazda CX-3 (mensie) alebo CX-5 (vacsie).
Maju 4x4 s benzinovym atmosferickym motorom a rozvodovou retazou. Nemenis rozvody, neriesis problemy s turbom, elektrikou a v podstate sa robi iba klasicky servis (olej, filtre, brzdy, obcas stabilizacne tycky (cca 20€ za ks).
Vlastnim uz 3. benzinovu Mazdu (aktualne Mazda 3 s 2.0 benzinom) a dokopy som s nimi najazdil uz vyse 350 000 km. Su fakt spolahlive. Po roku 2009 uz nie je ani nejaky vazny problem s hrdzou. Dokonca vidim VW s rovnakym rocnikom, ktore su ovela viac zhrdzavene.
Alternativne je este super Suzuki. Sice maju trochu horsi interier ale zas su to spolahlive a lacne stvorkolky.
Celkom fajn alternativa je napr. Mazda CX-3 (mensie) alebo CX-5 (vacsie).
Maju 4x4 s benzinovym atmosferickym motorom a rozvodovou retazou. Nemenis rozvody, neriesis problemy s turbom, elektrikou a v podstate sa robi iba klasicky servis (olej, filtre, brzdy, obcas stabilizacne tycky (cca 20€ za ks).
Vlastnim uz 3. benzinovu Mazdu (aktualne Mazda 3 s 2.0 benzinom) a dokopy som s nimi najazdil uz vyse 350 000 km. Su fakt spolahlive. Po roku 2009 uz nie je ani nejaky vazny problem s hrdzou. Dokonca vidim VW s rovnakym rocnikom, ktore su ovela viac zhrdzavene.
Alternativne je este super Suzuki. Sice maju trochu horsi interier ale zas su to spolahlive a lacne stvorkolky.
@1kubo1 pozriem tu mazdu. Tie sa mi celkom pozdávavaju. Ešte som upravovala požiadavky a upustila od 4x4 a rozmýšľam nad Hyundai ix35 1.6
Alebo VW tiguan 2013, nádherné auto, ktoré je aj v benzíne, dokonca aj verzia 4x4, len treba mať na mysli aj to, že benzínové autá majú vyššiu spotrebu a takisto benzín je drahší.
s upustanim od 4x4 si to radsej premysli, to ze si kupis auto vyzerajuce ako SUV s vyssou svetlou vyskou podvodzku na zasnezenom kopci velmi nepomoze...

Ešte možno doplním, že pozerám auto2010-2015, s nájazdom max 150tis