icon

Kurz prvej pomoci

papricka33
20. júl 2016

Ahojte, už ste si niekto urobili kurz prvej pomoci (s nacvikom resuscitacie na "Anci", pouzitim defibrilátora..). Posledný mesiac som bola svedkom dvoch kolapsov a všimla som si, že ľudia sú úplne "mimo", ked niekto vedľa nich odpadne ☹ Je mi z toho trochu smutno, keď vidím ten nezáujem a možno aj neznalosť ☹
Ak máte kurz, ste s ním spokojní? Máte fakt pocit, že ste si "istejší" a budete v pripade potreby vedieť lepšie reagovať?

andrejta
20. júl 2016

@papricka33 ja som ho absolvovala niekolkokrat vramci zamestnania. Nastastie som to nemusela este vyuzit ak neratam drobne synove ranky. Ale neviem ci by som na chvilu nespanikarila a nedostala okno, ak by som sa dostala do takej situacie. Kazdopadne zavolat zachranku zvladne hadam kazdy a tam ta uz navedu. Ale zas ak niekto odpadne, tak viem ulozit a zdvihnut nohy. A masaz srdca by som asi tiez urcity cas zvladla, hadam...

papricka33
autor
20. júl 2016

@andrejta ja som si ho tiež urobila, tiež cítim občas neistotu, ale asi to bude aj o nejakej, neviem, angažovanosti. Zažila som to teraz v kostole, išlo pritom o dieťa. Stáli sme opodiaľ, takže som stihla zachytiť reakcie ostatných okolo neho a veru málokto zareagoval ☹ (deti sedia na detskej omši samé v skupinke vpredu) Mala som pocit, že najbližší dospelí to brali tak, že "veď to nie je moje dieťa" ... Často nad tým uvažujem, že by také priebežne vzdelávanie v tomto smere malo byť organizované a pravidelné (školy, zamestnanie, centrá seniorov...) Takto je to len na dobrovoľnej báze (len niektoré väčšie firmy to robia ☹

andrejta
20. júl 2016

@papricka33 a pomohol tomu krpcovi niekto?

papricka33
autor
20. júl 2016

@andrejta ano, samozrejme. Len tie prve momenty boli take divne :-/ Bola to dievcinka, v kostole vydychany vzduch, dusno, tak sa zviezla. Klasika. Za chvilku bola o.k.

andrejta
20. júl 2016

@papricka33 aj mne tak raz bolo, len som stihla vybehnut na vzduch. Ved to, vydychany vzduch. Naftalinove babky, chudence deti

jeennyv
20. júl 2016

@papricka33 kurz pomoci mam v ramci autoskoly, resp, mala som v ramci vodicaku, ako hovoris, anca, heimlichov hmat, stabilizovana poloha atd. ale da sa urobit aj beznena cervenom krizy alebo pracujem v agenture kde ho robime aj my, stoji 16 eur cca a dostanes take potvrdenie, ze ho mas, tie kurzy su v rozsahu 8 hodin 🙂

timea7
21. júl 2016

@papricka33 absolvovala som v rámci zamestnania, nakoľko pracujem s deťmi a tam sa môže stať v sekunde čokoľvek, áno,cítim sa istejšie, s kurzom som bola veľmi spokojná.

papricka33
autor
21. júl 2016

@jeennyv ja mám urobený, ale už je to dávnejšie. Uvažujem o nejakom, ten na ČK vyzerá dobre 🙂 Ináč sú o dosť drahšie