icon

Kvalita potravín na Slovensku

meluzina29
21. júl 2025

Aj Vám sa zdá, ze kvalita potravín ide dole kopcom u nás? Osobne sa mi zdá, ze čím ďalej, tým viacej platíme za nákup (bežné potraviny úplne ako zelenina, ovocie, pečivo...) a kvalita je stále horšia. Minule sme v tescu kúpili syr, ktorý mal na sebe pleseň. Klasicky eidam a trvanlivosť do augusta 2025. Dnes som otvorila nove balenie placiek a boli suché stvrdnuté. Trvanlivosť do októbra 2025. To iste paradajky opakovane. Deň, dva ich máme doma a už sa tam tvorí pleseň. A to sa snažím brat z obchodu nepoškodené balenia.

sszuzu8
21. júl 2025

Naozaj je to tak. Človeka mrzí koľko dá za to peňazí a nič to nevydrží a potom to musí vyhodiť. So syrom mám podobné skúsenosti. Chlieb tiež viac než 2 dní nevydrží. Je to smutné. Stojí to nemalo peňazí. Kvalita išla rapídne dolu. Aj chuť je onicom aj kvalita. Aj produkty ktoré som mala kedysi ako obľúbené už dnes nestoja za nič. Aj tie drahšie kvalitné značky (kedysi) už dnes nezaručuju kvalitu. Keď sa podarí ideme s priateľom na nákup do Maďarska tam to je o dosť lacnejšie. Len nie vždy sa dá.

meluzina29
autor
21. júl 2025
@sszuzu8

Naozaj je to tak. Človeka mrzí koľko dá za to peňazí a nič to nevydrží a potom to musí vyhodiť. So syrom mám podobné skúsenosti. Chlieb tiež viac než 2 dní nevydrží. Je to smutné. Stojí to nemalo peňazí. Kvalita išla rapídne dolu. Aj chuť je onicom aj kvalita. Aj produkty ktoré som mala kedysi ako obľúbené už dnes nestoja za nič. Aj tie drahšie kvalitné značky (kedysi) už dnes nezaručuju kvalitu. Keď sa podarí ideme s priateľom na nákup do Maďarska tam to je o dosť lacnejšie. Len nie vždy sa dá.

@sszuzu8 presne aj tá chuť. Tiež mám pocit, ze to už nie je ono. A kam chodievate na nákup? Mate niečo osvedčené, kde sa to vyplatí?

hiro
21. júl 2025
@sszuzu8

@sszuzu8 Vieš že je to tým že napríklad do toho chleba dali menej konzervačných látok? Doma pečený chlieb mi plesnie tiež za 2 dni. Práve preto že tam nie sú konzervanty. Keby ich dali poriadne tak ti nesplesnivie ani za 50 dní.

sszuzu8
21. júl 2025
@meluzina29

@sszuzu8 presne aj tá chuť. Tiež mám pocit, ze to už nie je ono. A kam chodievate na nákup? Mate niečo osvedčené, kde sa to vyplatí?

@meluzina29 do aldi. Tam si nakúpim zásoby a mam na dlho. Som sama s dvoma dcérami nám to stačí na dlho. Denne dokupim len do chladničky a na desiatu deťom

sszuzu8
21. júl 2025
@hiro

@sszuzu8 Vieš že je to tým že napríklad do toho chleba dali menej konzervačných látok? Doma pečený chlieb mi plesnie tiež za 2 dni. Práve preto že tam nie sú konzervanty. Keby ich dali poriadne tak ti nesplesnivie ani za 50 dní.

@hiro môže to byť tým a nemusí.

lilinka76
21. júl 2025
@hiro

@hiro Ak Ti doma pečený chlieb plesnivie za 2 dní, niekde robíš chybu. Tiež pečiem doma a chlieb ani za 4 dní pleseň nemá.

hiro
21. júl 2025
@lilinka76

@hiro Ak Ti doma pečený chlieb plesnivie za 2 dní, niekde robíš chybu. Tiež pečiem doma a chlieb ani za 4 dní pleseň nemá.

@lilinka76 Ktovie co do toho sypes ;) :D Ja v podstate idem podla receptu do domacej pekarnicky. Tak ci tak je to jedno, najlepsi je v ten den este teply. Potom dalsi den uz aj tak nie je taky chutny.

angeli121212
21. júl 2025
@hiro

@lilinka76 Ktovie co do toho sypes ;) :D Ja v podstate idem podla receptu do domacej pekarnicky. Tak ci tak je to jedno, najlepsi je v ten den este teply. Potom dalsi den uz aj tak nie je taky chutny.

@hiro v lete môže splesnieť skôr, v zime sa mi to nestáva.. tiež pečieme doma iba s droždím múkou vodou cukrom a soľou plus rasca a vydrží niekedy aj dlhšie ono je to aj o skladovaní a tak celkovo podmienkami

klotildabazarik
21. júl 2025

@meluzina29 je to tak uz dlhsie, sme odpad, europy aj ho jeme

mk1111111111
21. júl 2025
@klotildabazarik

@meluzina29 je to tak uz dlhsie, sme odpad, europy aj ho jeme

@klotildabazarik mas pravdu. Mackam kupim kuracinu a ani ju neokostuju, ze co si nam to za hnusobu dala, my to uz doma ani nejeme. A ovocie, des desity. Ale v AT nakupis za zhruba rovnaku cenu a vsetko je jedle. Smutne, tolke prachy tu za to chcu

klotildabazarik
21. júl 2025
@mk1111111111

@klotildabazarik mas pravdu. Mackam kupim kuracinu a ani ju neokostuju, ze co si nam to za hnusobu dala, my to uz doma ani nejeme. A ovocie, des desity. Ale v AT nakupis za zhruba rovnaku cenu a vsetko je jedle. Smutne, tolke prachy tu za to chcu

@mk1111111111 aj tam uz to islo kvalita dole ale stále lepsie jak tu ceny rovnake tu uz pomaly drahšie jak v at

alica110
21. júl 2025

To uz dlhe roky, ved k nam dovazaju odpad.

mk1111111111
21. júl 2025
@klotildabazarik

@mk1111111111 aj tam uz to islo kvalita dole ale stále lepsie jak tu ceny rovnake tu uz pomaly drahšie jak v at

@klotildabazarik ale vzdy lepsie

anonym_48add5
21. júl 2025

Samozrejme drahšie a nekvalitné sú niektoré naozaj.

lilinka76
21. júl 2025
@hiro

@hiro Predstáv si, nič do toho nesypem, ak by som chcela "nezdravý" chlieb, nepečiem ho doma. Robím podľa Mirky Kalisovej, prikladám link.

https://www.youtube.com/watch?v=vlqai6DEJzc
diewcatqoo
21. júl 2025

Ja teda neviem, ale plesnive ovocie alebo zeleninu sa mi podarilo kupit aj na Slovensku, aj v Cesku, aj v Nemecku, aj v Taliansku, aj v Slovinsku, aj v Chorvatsku, aj v Rakusku.... vacsinou bud paradajku alebo maliny, jahody, raz aj cucoriedky, aj uhorku.

madeincssr
21. júl 2025

Teraz v lete su horucavy, casto vysoka vlhkost a [aj] preto su problemy s plesnou castejsie. Myslim, ze kvalitna (chemicky nekonzervovana) potravina "ma narok" sa skor pokazit. Uz som zazil (kedysi davno), ze pri extremne teplych nociach kvalitne (nechemizovane) tuzemske jogurty dovezene mliekarmi velmi skoro rano do vonkajsej klietky jedalne, boli neskor rano uz mierne nafuknute.

hiro
21. júl 2025
@lilinka76

@hiro Predstáv si, nič do toho nesypem, ak by som chcela "nezdravý" chlieb, nepečiem ho doma. Robím podľa Mirky Kalisovej, prikladám link.

@lilinka76 Ahá, tak už to vidím, dosť veľa soli a hromadu rasce ktorá ničí plesne a baktérie, tak to dáva zmysel, ja ju vôbec nedávam.

anonym_84af00
21. júl 2025

S čím máte zle skúsenosti konkrétne? Lebo mne sa maximálne stalo, že som kúpila cherry rajčiny ktoré boli síce červené, ale strašne tvrdé a bez chuti. Odvtedy pozerám na druh rajčín, keď nejaké kupujem. Inak bežne či kvaskove pečivo vydrží cca toľko koľko má, jogurty tiež, keďže sme vegetariáni tak jeme rôzne syry, a teda nemám skúsenosť že by plesniveli. Mlieko kupujeme rastlinné, síce sú drahšie, ale vydržia dlhšie otvorené. Ceny sú vyššie, to je pravda, ale že by som bola nejako nespokojná s kvalitou nemôžem povedať.

liusa82
21. júl 2025

presne tak aj to, kolko klasický nákup stojí a nič tam človek dokopy nemá a aj chuť potravín.Dneska som pila coca colu cherry no sladký grc s prepáčením.Po višni či čerešni ani stopa.. no tak ozaj mierna ak už a najviac ma sklamala zmrzlina carte d or ktorú som vždy mala rada.Skúšala som pistáciovú novinku a teda o ničom.Keby nie sú na vrchu posekané pistácie tak som mala dojem že som jedla iba vanilkovu zmrzlinu zafarbenú na zeleno.A takto by sa dali písať ódy na kadečo

done
22. júl 2025

Aj v okolitých štátoch išla kvalita potravín dole včetne AT aj DE, nie však natoľko ako na SK. Najlepšiu skúsenosť s potravinami mám z IT, chutia neskutočne.