icon

Má triedenie odpadu skutočne zmysel?

6. apr 2025

Ahojte triedim plasty umývam ich zálohové fľaše vraciam ich papier kartón.. Sklo dávam do komunálneho odpadu nakoľko tu nie je poblizku kontajner na sklo. Takisto jedlo netriedim osobitne. Kôš vynášam denne. No pre tie plasty a kartóny mam na balkóne smetisko. Nedá sa toho nijak zredukovať všetko je balené v plaste. Sme v domácnosti 3ja ale plastov ako po 10 tich,, jogurty mäso zelenina šampóny hocičo sa nájde vždy každý obal od keksa cukríkov., ja neviem ma to vôbec zmysel? Viacero ludi mi hovorilo ze oni keď idú po odpad aj tak všetko hodia spolu. Ako to reálne funguje? Kde sa otočím všade plasty. Každý obal od cestoviny od ryze a ze sa toho nazbiera. Navyše poplatky za odpad idú každým rokom hore človek aj straca motiváciu robiť to a ešte za to platiť také peniaze. Ďakujem

Strana
mogaa
6. apr 2025

nie, netriedim...

viestta
6. apr 2025

Ja triedim, maximalne ako sa da. Na balkone mam odpadove hospodarstvo ale ja mam balkon ako "hospodarske zazemie" domacnosti a je tam primerane velka nadoba na kazdy odpad. Najvacsia na plasty.

evcagabi
6. apr 2025

Netriedim.

barka1
6. apr 2025

Áno, snažím sa na 90% všetko okrem bioodpadu. Čo sa dá, kupujem bez sáčku (dávat do sáčku napr. banány mi pride ako barbarstvo). Mam v spajzy 2 vacsie kontajnery na plasty a papier, stačí ich vyprázdnit raz za týzden. Sme traja.

simsalabim
6. apr 2025

Triedim, ale dost mi to lezie na nervy, lebo papier a plasty nam vyvazaju raz za mesiac a teda mam doma na zahrade smetisko, co to musim skladovat. Takze ked som uz naozaj nastvana, vsteko ide do cierneho kosa. Biodopad odvazaju raz za tyzden, tak to je OK, zahradny raz az dva, to sa tiez este da. Ale tie papiere a plasty, to je katastrofa. Sklo nam nevyvazaju, to musime odniest sami do kontajnera na sklo.

ivik4
6. apr 2025

Nie

13uzivatelka11
6. apr 2025

Nerobím to nejako poctivo, snažím sa, ale keďže máme pred domom jeden malý kontajner spoločný na plasty, tetrapaky a "kovy" a vyvážajú nám to raz za mesiac, všetko tam fakt neviem vyhodiť a inde to nemám kde skladovať

alica110
6. apr 2025

Priznam sa, ze nie, netriedim odpad.

mandzula
6. apr 2025

Triedim, na 99 %, este aj na dovolenke, ak je to mozne. Neriesim, ci sa odpad naozaj na 100 % nejako zhodocuje, chcem mat svedomie ciste pre seba.

mandzula
6. apr 2025

@barka1 s tymi bananmi je to u mna tak na polovicu - ked su suche, sacok neberiem, ked mokre, beriem, aby som si nezababrala zvysok nakupu a tasku.

jablkovastrudla
6. apr 2025

Ano triedim poctivo odpad, mame 3 kose, bioodpad, recyklovany odpad a potom komunalny. Sklo nosim do kontajnerov na to urcenych raz za tyzden, nalozim do kocika a v ramci prechadzky ho odnesiem. Stare oblecenie nosim do charity shopu.Ale ja sa snazim roky zit zero waste
Aj nam ide poplatok za smeti kazdym rokom hore, aktualne platim skoro 30 eur mesacne 😐

adik64
6. apr 2025

Snazim sa, kontajnery mam rovno pred domom, takze nemam problem zakazdym ked idem vonku, nieco vziat do ruky. Som sama, takze nemam az tak vela odpadu, na komunal a plasty pouzivam mikrotenove vrecka zo supermarketov a cca 2x do tyzdna ich vynesiem.

gypsomilka
6. apr 2025

Triedim ale nie uplne poctivo. Kazdy rok da mesto info kolko odpadu sa vytriedilo ake super atd. A potom. Potom pride zvysenie za smeti ,vtedy chytim nervy a hadzem ako pride.

lenocka335
6. apr 2025

ja triedim tak základne by som povedala, väčšie plasty a kartóny áno, ale nie úplne každý kelímok od jogurtu alebo tak

andreakotesova
6. apr 2025

Na zvyšky z jedla mame zvlášť nádobu, ktorú vynášajú raz za týždeň.

hopatko
6. apr 2025

Triedime poctivo a vsade, moj manzel je na toto Monk, aj na dovolenke... Mame plasty, papier, sklo, bioodpad, elektrodpad, zalohovane flase a komunalny. Neobtazuje ma to, patri to podla mna k vseobecnej inteligencii a zodpovednemu pristupu k prirode ludom a zivotnemu prostrediu.

katika901
6. apr 2025

Áno triedim. Papier, plast, sklo, kuchynský bio odpad, použitý olej, baterky, oblečenie a obuv a zvyšok komunálny odpad. Bývam v byte, keď sa chce, tak sa dá.

nenne27
6. apr 2025

Neviem si predstavit netriedit...mame 4 kontajnery( komunal, plasty, bio, papier) sklo vyvazam o par ulic dalej.nie, nevyvazaju to na jednu kopu, aspon u nas urcite nie.Po vsetkych strankach sa snazim zit aspon trosku normalne, ekologicky.neni som sama na svete.zato moj muz uplne v pohode hodi do kosa vsetko larom farom, nervy mam na to.

bebina23
6. apr 2025

Byvame v dome a triedime podstivo vsetko. Neviem si predstavit uz ani ho hadzat krizom krazom. A ked to dokaze moj 5 rocny syn tak to musi dokazat aj dospely clovek. Aj ked sme v obchodnom centre napr uz vie, ze papier z lizatka ide do zlteho a automaticky to tam hodi. Tiez mam nervy, ze plasty a papier beru raz mesacne, ale uz sme si zvykli. Aj komunal beru raz mesacne, ale to mame poloprazdnu nadobu kedze ozaj vsetko sa da vytriedit. Plienky nosime zvlast na OU to muz nosi.

april171
6. apr 2025

Triedim odpad už asi 25 rokov, je to pre mňa automatické ako dýchanie. Predstava, že hodím sklo do komunalu by mi asi ani nedala spať 😁. Hlavne ale rozmýšľam pri nakupovaní a snažím sa nakupovať tak, aby bolo čo najmenej odpadu. Nie som lenivá zaniesť odpad do zberného dvora, ak je treba a nefrflem na výšku poplatku za odpad, lebo ho tvorím. Sám od seba nezmizne. Ja sa ale celkovo snažím správať ekologicky, aj na úkor svojho pohodlia.

kleopatra114
6. apr 2025

Triedime a vediem k tomu aj deti, ani nepoznám nikoho, kto netriedi. Veď to je to najmenej.

bebina23
6. apr 2025

A u nas to tiez vozia zvlast. Stava sa, ze obcas vysliel zber napr papier a komunal na ten isty den a chodili dve rozne auta, schvalne som si to odsledovala. Aj iny zamestnanci.
A olej pouzity u nas inak sa da odovzdat aj na obecnom a v Jednote tiez.

nairobi
6. apr 2025

Ano, triedime. Mame 4 smetné nádoby na dvore a pekne triedime. Potom komunálny odpad mame poloprazdny smetiak ked nam ho vyvážajú...

anos18
6. apr 2025

My triedime tiež, papier, plasty, sklo, bioodpad zo záhrady a kuchynský odpad tiež zvlášť, elektroodpad. Keď nakupujem, tiež sa snažím nedávať zbytočne do sáčkov ovocie a zeleninu, buď to nechám voľné bez sáčku alebo si beriem textilné vrecúško. A vrcholne má vie naštvať, keď v smetisku na kuchynský odpad sú napríklad papiere, väčšinou to aj vyberiem hrablami. Už sa to síce s triedenim v našej bytovke zlepšilo, je tu len 12 rodín a ti, čo netriedili, sa už odsťahovali. Keď idem na výlet a nie sú tam koše na triedenie, tak prinesiem odpad domov a vyhodím, kam mám. Keď vie triediť moja 84 ročná mama, tak môžu triediť aj iní.

kavasmliekom
6. apr 2025

Triedim plasty, papier zbieram deťom do škôlky a školy, sklo. Zvyšok co je veľmi špinavé, alebo neviem, kde hodiť, dám do mix. Aj plast môžeš vynášať denne, nemusíš mesiac skladovať na balkóne. Mate určite stojiska roztriedene. Už ako to oni separuju, je ich problém. Ty si to vytriedila

jana_eyre_2
6. apr 2025

Mňa veľmi zamrzí, keď čítam ako to niektori ľudia berú na ľahkú váhu..

Zaujímalo by ma, či sa zamysleli niekedy čo sa deje v našom tele z mikroplastov? Našli sa už vo vzorkách materského mlieka.. uvažuje sa, že môžu za to, že čoraz viac ľudí má alzhaimera, plus sú teórie o mnohých a mnohých problémoch za ktoré môžu.. a za to, že je tých plastov všade tak veľa môže práve to, že sa vyhadzujú do komunálu, ktorý často mieri len na skládku.. taka taška sa rozloží za 10-20rokov, mieri to do pôdy, do spodnej vody a my to vypijeme.. vďaka tomu, že plasty sa v minulosti netriedili.. teraz môžeme správnym triedením urobiť niečo pre budúcnosť našich detí a vnúčat.. ale mnohym je to jedno... Keby sme mali nejaké schopné vlády, bolo by na mieste uvažovať aj o viacerých spalovniach ktoré by mali kvalitné filtre aby neznecistovali ovzdušie.. pretože aj recyklácia je síce fajn, ale nedá sa to donekonečna a plasty sa neustále vyrábajú..

Takže áno, ja triedim maximálne čo sa dá.. samozrejme mám z toho bordel, samozrejme tiež by som to radšej nevidela...ale ak môžem urobiť aspoň niečo málo pre našu planétu, tak to urobím.. nie len na deň zeme, ale celý rok..

nika23t
6. apr 2025

My áno, moji rodicia menej, ale keby toto bola súťaž, vyhrá moja svokra, 75 rocna. Ona tak poctivo študuje, čo kam patri a ešte to aj dodržiava, nič nedá inde, ako tam, kam sa to má vyhodit. Fakt, môže byť príkladom pre ostatných.

sissy27
6. apr 2025

Triedim ciastocne - plasty napr len tie vacsie, fakt sa nebabrem s kelimkami od jogurtov, este ich aj umyvat - pardon, ja za tu pitnu vodu platim 🤷‍♀️ ale napr flasky od samponu ci sprchacu, krabicu od mlieka, vacsi plastovy obal od elektroniky alebo nabytku, to odnesiem do plastu. Papier podobne - blocek z nakupu hodim do zmesoveho odpadu, kartonovy obal z niecoho vacsieho rozoberiem a odnesiem do papiera. Bioodpad - ak mam jednu bananovu supku tak do zmesi, ak cistim zeleninu na polievku tak zvlast do bioodpadu. U nas je zvykom, ze kto odchadza z domu, tak automaticky berie so sebou odpadky, takze ziadne extra skladovanie na balkone nehrozi.

hellwant
6. apr 2025

Ano, iba papier neodovzdavame, mame pec na tuhe palivo, ten sa vyuzije. Bio- sme na dome tak pekne na hnojisko a potom sa vyuzije na zahrade.

masinka
6. apr 2025

Triedime poctivo a kedze triedi cela dedina, tak nam tento rok plosne znizili poplatky za odpad 😀

Strana