icon

Má zmysel písať vlastnú knihu v roku 2024?

27. nov 2023

Dobrý deň,

tento rok som zmaturovala a napriek túžbe študovať na VŠ, rozhodla som sa dať si rok pauzu a podať prihlášku až v roku 2024. Univerzita ponúka prijímacie konanie bez skúšky a tak i napriek základnej príprave, ostáva mi kopec voľného času. Voľný čas si vypĺňam prácou a zvažujem, že zostatok času venujem písaniu.Už v škole som prispievala do rôznych článkov a novín. Aktuálne ma zaujal žáner psychologický triler. Chcela by som napísať vlastnú knihu (príbeh/y) a skúsiť vydať či už pomocou vydavateľstva alebo na vlastné náklady. Aký máte názor? Stojí to za pokus?
Samozrejme neplánujem z toho vyžiť, kebyže mi ide o peniaze tak sa do toho asi ani nepustím.

jaass
27. nov 2023

Určite áno, ak máš nejakú túžbu, cieľ ktorý chceš dosiahnuť tak chod do toho👍 držím palce

muchotrafka298
27. nov 2023

Napisat knihu je jedna vec a vydat ju je vec druha. Lebo sa Ti moze stat, ze ju posles do kazdeho vydavatelstva na Slovensku a nevydaju Ti ju. Lebo im nemusi prist kvalitna, citatelna a hlavne im musi zapadnut do edicneho planu. Znama vydala knihu, obchadza teraz rozne kniznice s tym, ze tam robi besedy.Ci sa predava neviem, predpokladam, ze velmi nie.Ona nasla vydavatelstvo, kde jej to boli ochotni vydat, ked polovicku z toho prepise. mala tam aj redaktorku na pomoc s tym, ze ta jej vzdy napisala, co treba ako prerobit a nasledne jej to ona poslala na schvalenie. Neviem ci mas predstavu, kolko stoji vydanie vo vlastnej rezii, ale na to si priprav tisice EUR. Mas vzdy minimalny naklad, ktory dana tlaciaren vytlaci a su to stovky kusov.

petamich
27. nov 2023

ja by som ti povedala, chod do toho, uz len pre to, ze sa vypises zo zlych dni 🙂 ked nic ine moze to byt tvoj konicek

ja som mala znamu z detstva, na ulici sme sa spolu hrali a skoro som odpadla, ked som si uvedomila, ze je podla mna relativne znama a uspesna spisovatelka a vyslo jej uz x knih

heln
27. nov 2023

ked mas tuzbu pisat, tak pis. ako bolo spomenute, tazko najdes vydavatelstvo, ktore ti knihu vyda, na vlastne naklady to bude drahe, ale nikdy nevies, mozno kniha zaujme. neviem ci su nejake weby pre spisovatelov, mozes skusit nejaky uryvok zverejnit tam, , alebo na svojom instagrame a uvidis ci sa to citatelom bude pacit, mozno treba pracovat zarovem aj na nejakych sledovateloch.
hugh howie tiez len napisal poviedku a zverejnil na nejakom webe, a zaujalo to tak, ze je z toho trilogia a sfilmovana prva seria, plus napisal dalsie knihy.
takze skus.

terezka1947
27. nov 2023

Keď to tak cítiš,že máš o čom písať, napíš.
Teraz je kopa ľudí,čo si "zaplatia" svoju knihu. A obsah nič moc.
Možno práve tvoja osloví,takže sa nenechaj odradiť ničím a vyskúšaj

melanta
27. nov 2023

Predstav si, že každý autor, ktorý sa predáva v kníhkupectvám by si povedal, že nič nenapíšem, nemá to zmysel. Ak ťa písanie baví, píš. Veď zmyslom života nie je iba pracovať a zarábať. Niekto vyšíva v rámci svojho hobby, ty budeš písať. Knihu, blogy, to je jedno čo. Možno to vydáš a bude sa to predávať, možno nie. Možno to vydáš len niekde na vlastné nízke náklady (malá tlačiareň ti relatívne lacno vytlačí aj 10 kusov) ako darček pre rodinu a priateľov a možno ani to, len ti to jednoducho prinesie radosť. Mysli aj na budúcnosť, choď určite na VŠ ak ju potrebuješ k tomu, čomu sa v živote chceš venovať. Hľadaj si dovtedy prácu, ktorá ti aj niečo dá. Ale plň si aj záľuby a sny.

autor
27. nov 2023

Viem, že na to aby vydavateľstvo knihu vydalo je potrebné jednak určitá dávka šťastia a hlavne veľký talent. Tiež som si veľa načítala ohľadom vydania knihy na vlastné náklady, práve preto zo začiatku uvažujem len o tenkej knihe, ktorá nie je finančne tak náročná na vydanie a len pár kúskov. Ak sa uchytí tak skúsim šťastie u vydavateľov vo veľkom a možno sa dopracujem až k hrubej, celej knihe.
Mám šťastie v známych, ktorí ma podporujú. Jedna navrhla pomoc s úpravou textu (pracuje u novinárov) a druhý robí grafický dizajn na knihy.

h2
27. nov 2023

Jasné, keď chceš písať, tak píš. Potom môžeš knihu ponúknuť vydavateľstvám. Ale v prípade, že ti ju odmietnu vydať, by som do vydania na vlastné náklady nešla. Vydavatelia majú skúsenosť, ak podľa nich nie je kniha dosť dobrá, aby bola rentabilná pre nich, tak by som verila ich odhadu a nešla do straty, ktorá ti v tom prípade reálne hrozí.

timilv
27. nov 2023

@autorka keď som pracovala ako odborný asistent na VŠ, tak sme vydali knihu ako kolektív autorov z danej katedry. Akože narovinu Ti poviem, že keby to celé mám absolvovať sama, tak sa na to vykašlem. Napísať, upraviť, dať do želanej podoby, jazyková kontrola, grafická kontrola, práce na obale knihy, rôzne podmienky vydavateľstva, pridelenie ISBN,... atď atď. Ale keď sme ju potom držali v rukách, bol to super pocit 🙂 ak to tak cítiš, určite choď do toho 🙂

jennky13
27. nov 2023

skus si pozriet stranku Mám talent.sk , tam prispeivaju zacinajuci autori a dokonca, ak pomozu s vydanim knihy ak zistai, ze to stoji za to.

petronelag
27. nov 2023

@h2 Vydavatelia majú prehľad a aj odhadnú kvalitu knihy, jedna známa písala do časopisov a potom sa chcela venovať aj poézii a vždy jej to zamietli, že tam je niečo, čo neobstojí, gramatické rýmy a pod.

muchotrafka298
27. nov 2023

Ziadna tlaciaren Ti nespravi par vytlackov, lebo by to bolo nerentabilne a pre teba aj velmi drahe. Skus sa prihlasit do talentovej sutaze, je ich niekolko a uvidis, ze ci by si uspela. Samozrejme, ak chces, mozes zobrat tych par tisic EUR a nechat si vytlacit na vlastne naklady knihu aj jednu. Len neviem, aky to ma vyznam.

kofa77
27. nov 2023

A pisala si niekedy poviedky do sutazi?

harrisson
28. nov 2023

Napr knihu ti vydá pointa.cz alebo publico.sk

jesenzima
28. nov 2023

Ak máš talent, tak to za.to stojí ...

martin6990
28. nov 2023

Začni písať a nájdi si na internete exprestlač,oni ti vytlačia aj jednu alebo viac kníh….taka 250 stranová z mäkkým obalom vyjde 50ks za 250 EUR cca to si mozes kľudne vydať aj sama bez vydavateľstva 🙂 grafik a také veci sú v cene

anika
28. nov 2023

Hlavne pis pre samotnu radost a dobry pocit z pisania,prispievaj na sutaze, posli viacerym vydavatelstvam, davam ti do pozornosti parsartem, ale aj ine, pozri hlavne, ake vydavatelstvo preferuje ine zanre, posli uryvky, prvu, druhu by som pravdepodobne riesila ako samoplatca, pripadne hladaj sponzora alebo cez donio, ze ludia ti prispeju a ako keby aj si predplatia knihu. A hlavne vystuduj, najdi si pracu, zarabaj ,zi, bav sa, vela spisovatelov robi upl e i u pracu, nemaju to ako hlavny job;)

hiro
28. nov 2023

Ved si vydaj knihu sama. Pozeram ze to stoji bagatel. 50 knih po 240 stran = 252€ - cca 5€ jedna kniha. Ked ich predas objednas si dalsie.
@muchotrafka298 Ale co si, pozeram ze spravia aj jeden kus knihy. Ale samozrejme cena je vyssia, pozeram ze ked by chcela aspon 10 kusov tak to vyjde 80€

yoxinka
28. nov 2023

@muchotrafka298
Harryho Pottera odmietli Rowlingovej vydať v 12 vydavateľstvách s tým, že to nikto čítať nebude 😉. Autorka, keď ťa baví písanie, píš, ale nepíš kvôli zárobkom, lebo to asi ostaneš frustrovaná. Píš pre radosť a dávaj to čítať ľuďom, pýtaj sa, čo sa im páči, nepáči. Najprv známym, možno sa to posunie ďalej a nakoniec sa dostaneš aj k vydaniu knihy. Môj kamoš ma brutálnu pasiu v dinosauroch a paleontológii, robí dlho prednášky pre deti, miluje to! Minulý rok vydal knihu o dinosauroch a veru sa mu aj predáva. Ja viem, je to iný žáner, ale ide mi o to, že píš, keď ťa to baví, časom to môže klapnúť a vydáš niečo 😉.

anika
28. nov 2023

Tie sumy, co tu davatee su tak za par kusov pre rozdanie po rodine, za vydanim knihy je cely rad ludi, nie len samotny autpr pribehu

salome123
28. nov 2023

Za týchto okolností to určite skús.

martin6990
28. nov 2023

@anika prosím vás aspoň si to overte….je tam jasne čím viac kusov tým lacnejšie a nie len tak na rozdanie…dával si tam aj kamoš tlačiť

muchotrafka298
28. nov 2023

Autorka nepise, ze ci to chce davat len tak rodine a znamym alebo predavat. Lebo ked to chce len tak pre vlastnu potrebu, tak to vytlacia barskde. Ako hlavny zdroj obzivy asi pisanie nebude.

ankare
28. nov 2023

Samozrejme! Držím palce!

hiro
28. nov 2023

@anika "za vydanim knihy je cely rad ludi, nie len samotny autpr pribehu"
Akych ludi? Vsak si napise pribeh, exportuje do pdf a da tlacit a ma knihy. Na co by potrebovala nejaku radu ludi. A ked chce pekny obrazok tak su fotobanky zdarma licencia pre volne pouzitie a este aj obalka jej bude krasne vyzerat.

anika
28. nov 2023

@hiro takyto humor mam rada;)