icon

Mám štrnásť rokov a potrebujem si vyliať srdiečko

blue_pink
24. jún 2022

Dobrý deň je mi celkom trápne že píšem na stránku pre mamičky po tom čo som videla ako tu dievčatá v mojom veku píšu svoje “problémy”. Skôr ako prejdem k pointe prosím vás neodsudzuje ma tu s vecami typu že na toto je psychológ atd. U psychologicky som bola trz nedávno tretí krát a rozhodla som sa zveriť tu. Samu seba by som opísala ako veľmi veselého človeka vždy ale posledné 3 roky mi vie náladu pokaziť každá maličkosť. Tým nemyslím že niečo negatívne alebo niečo v takom zmysle ale hocijaká blbosť typu že svieti až moc slnko alebo že je moc teplo. Veľakrát sa aj cítim veľmi nepríjemne bez akejkoľvek príčiny a potom za 10 minút som zas až prehnane veselá a príde mi že aj pre veľa ľudí otravná. Veľmi mi vadia tieto moje stavy nálad pretože si to často vybíjam aj na mojich blízkych aj keď nechcem. Tieto moje zmeny nálad často spôsobujú aj ľudia v mojej blízkosti že napríkad vojde niekto z vedľajšej triedy k nám a ja už mám cely deň pokazený aj keď nechcem. Mám vtedy pocit veľkej uzkosti a neviem ako sa zbaviť toho. Mám stále aj pocity ako keby som neustále otravovala všetkých svojou prítomnosťou aj keď mi to nikdy nikto do očí nepovedal. Zle sa na mna niekto pozrie a to ani nemuselo byt naschval a ja mám hneď take pocity že ma ten človek nemá rad. Zverujem sa tu pretože moja rodina všetko veľmi rada zhadzuje na pubertu čo ja veľmi dobre viem že to pubertou nie je. Zvykla som byt vždy citlivé dieťa ale toho som sa rokmi našťastie zbavila. Nie celkom ale zbavila. Preto by som vás chcela poprosiť ako sa týchto pocitov zbaviť. Pretože je to veľmi otravne aj v živote keď ma napríklad niekto niekam zavolá a ja kvôli mojej zlej nálade musím všetko zrušiť a potom si to vyčítam. Ďakujem za prečítanie a za prípadnú pomoc 🙂) 💗 pekny zvyšok dňa 💗

andrea_82
24. jún 2022

tvoja hormonálna sústava pracuje a návaly hormónov spôsobujú tieto tvoje stavy. Asi ťa nepoteším, ale ja si tiež myslím, že je to pubertou. V tvojom veku sa mi páčil jeden chlapec a keď aj on o mňa prejavil záujem, tak som na neho bola zrazu z ničoho-nič hnusná, ani sama sebe som nerozumela, že prečo. Je fajn, že si toto všetko uvedomuješ a snažíš sa na sebe pracovať. Máš aj nejakú kamošku, s ktorou si môžeš povedať všetko?

zuzinka888
24. jún 2022

Žeby puberta??

lucia7933
24. jún 2022

ja som bola tiez velmi podobna, neboj z toho vyrasties 😉

joesvk
24. jún 2022

Vplyv hormónov je v tomto veku veľmi výrazný. Musíš to proste prežiť.
A tvoja úloha na najbližšie roky je - prijať samú seba aj s chybami, s nedokonalosťami či už povahovými, či telesnými.
Si normálna. Každý toto prežíva v rôznych obmenách podľa povahy a temperamentu.
Mala by si si možno nájsť nejaké pozitívne vzory či už v okolí, alebo hoci hrdinku z nejakej knihy.Aby si mala základný model správania, ku ktorému chceš inklinovať.
A inak, myslím si, že tlak z okolia je na tvoju generáciu enormný.

kisskiss
24. jún 2022

Takže ty si od svojich 9 rokov registrovaná na mamičkovskom fóre? Máš tam, že od 2017..
Ak je to reálny príspevok, tak sorry, ale na toto je fakt odpoveď, že sú to pubertálne prejavy a hormonálne výkyvy a proste zmeny nálad. Mala som to ja, mali to moje kamošky.. a božechráň aby nám vtedy niekto povedal ze to je puberta, tiež sme to brali, že no určite..

lucka_ke
24. jún 2022

možno je to aj povahou - ja som už stará, ale stále mi maličkosť dokáže "pokaziť deň" aj keď sa snažím, aby to tak nebolo... dôležité je si uvedomovať svoje pocity a vedome sa nastaviť do pozitívnej nálady, je to ťažké, ale dá sa to

kisskiss
24. jún 2022

@lucia7933 tiež som to chcela napísať, ale potom som si spomenula, že niektoré tie prejavy sa dokážu znovuobjavovať počas obzvlášť intenzívneho PMS 😅

petricka22
24. jún 2022

@blue_pink toto urcite nepisalo 14r dievca 🤦‍♀️

lucia7933
24. jún 2022

@kisskiss hej, inak pravda 😂😂 moj chlap by vedel rozpravat🙈

ddaassuullaa
24. jún 2022

Mam 14ku a ta ma v pazi nejake zamyslanie sa nad takymito vecami😁 vsetci dospeli su trapni, staromodni, nechapavi, pche a tsssssss, z prehnanej veselosti do totalneho nasrdenia rychlejsie ako za sekundu🤣 hadaj, preco. A ma svetle.chvilky, vtedy sa asi aj zamysla,.ale nik to neriesi, vsetci sme.mali pubertu a tu sme.
Ale akoze fakt si sem prisla spravit si ucet ako 9 rocna? Alebo sa nudis a prisla si tetuse pozvrtat a prevetrat z diagnoz, psychoz a inych neduhov?

bert22
24. jún 2022

@ddaassuullaa heh si asi trafila kliniec po hlavicke. tazko uverit, ze toto je vobec pravda a ze to napisal niekto kto ma 14. len nechapem, kto sa vobec uchyli k niecomu taketomu to a co mu to vlastne dava

ddaassuullaa
24. jún 2022

@bert22 pripisujem to strasnej nude, nedostatok socialneho kontaktu, nezrelost? Ludia namiesto realnych ludi hladaju utocisko internetu, ale co od toho cakaju neviem, ked sa hraju na niekoho kym.nie su 😁 asi aj nic, no tolko sa o MK hovori, ze aj dcerine spoluziacky sem chodia nakukat🤣😂 no radsej klebetia v ich skupine a tie, ktore maju zaujmy nemaju cas na taketo blbiny. Ale v 9 rokoch sa o prihlasovani sa vobec na nejaku soc siet ani nesnivalo, nie este na kona. A mozno sa este dockame....pisem z maminho uctu alebo zalozila mi ho mama😁

oli18
24. jún 2022

@ddaassuullaa Ja sa len čudujem, ako veselo baby radia bez toho, aby posúdili, či takýto článok môže napísať 14 ročné dieťa.

mikadooo
24. jún 2022

@blue_pink vieš čo, ja si ale myslím, že to naozaj bude tou pubertou a nejak to súvisí s kolísaním hormónov. Veľmi mi to pripomína mňa, a to som už stará koza, ale zmenila som značku antikoncepcie a táto mi evidentne tiež nerobí dobre, práve dnes som hovorila mužovi, že asi ju skúsim zas vymeniť, lebo zrazu sa mi hrozne rýchlo mení nálada, vybuchnem za hlúposti, atď. Čiže osobne si myslím, že to nejak súvisí s hormónmi, čo sa s tebou deje. U mňa je to umelo vyvolané, u teba asi prirodzené, telo sa ešte"nastavuje" a teda tie hladiny si kolíšu všelijako... 🤔. Neviem ako s tým pomôcť. Či sa to dá vôbec nejak riešiť 🤷. Možno by gynekologička vedela predpísať nejaké lieky, ale teda neviem, či chceš ísť cestou užívania liekov... Alebo z doplnkov ma napadá magnezko, ale na tvojom mieste by som to radšej tiež riešila s klasickou dr., aby si si nejak ešte viac neuškodila nevedomky.