icon

Maminky na rozprávanie. Nájde sa niekto?

rozpravka99
25. júl 2011

ahojte maminky som tu nova a na taj stranke nieje s kym pokecať.Kto mate zaujem kontaktujte ma tu na fore alebo prostrednictvom IP. 😉

cestovatelkaandrea
13. mar 2012

@cilicka22
dalsia stranka pise toto - NEU a PED su skratky lekarok, ktore odpovedaju na otazku:

*Aké sú zvyčajné príčiny detského nočného plaču? Majú už malé bábätká tzv. nočné mory?
NEU: Každé dieťa sa môže v noci opakovane prebúdzať – v rámci jednotlivých spánkových cyklov – niektoré je pokojné, potichu a samé následne zaspáva, iné plače. Plač je častejší u detí citlivejších, bojazlivejších a tu spravidla stačí prísť k dieťaťu a obyčajným dotykom alebo tichým slovom ho upokojiť. Ťažko utíšiteľný plač môže mať príčinu v prerezávaní zúbkov, pri zhoršenom dýchaní pri infektoch HCD, alebo pri ťažkostiach pri iných ochoreniach. Prebudenie sa s vydeseným plačom u nočných desov býva najčastejšie v prvej polovici noci u detí vo veku 2 – 5 rokov. Plačom sa môže prejaviť aj diskomfort, napr. pri potrebe prebaliť, bábätko môže byť hladné alebo mať smäd, môže mu byť horúco alebo zima a pod.
PED: Ako už bolo povedané, je veľa príčin nočného plaču dieťaťa, ale predovšetkým je odrazom denných činností, fantázie a rodinných pomerov. Strach zo samoty, tmy, smrti, u väčších zo školy, nočné mory, ale aj objektívne príčiny, ako sú hlad, mokré plienky, rast zubov, bolesti bruška či iné ochorenia môžu ovplyvniť či prerušiť pokojný spánok plačom. Nočné mory sú desivé sny v priebehu spánku REM a môžu byť vyvolané zážitkami získanými počas dňa, z hier, rozprávok o strašidlách, strachom z osamotenia. Najčastejšie sa nočné mory vyskytujú vo veku 3-4 rokov, pretože tieto deti nie sú schopné presne rozlišovať fantáziu od reality. Dieťa vyžaduje a potrebuje útechu od rodičov. Pokiaľ malé bábätko vyrastá v pokojnom a harmonickom prostredí a nezažilo akúkoľvek pôrodnú traumu, nemalo by sa budiť na nočné mory.

cestovatelkaandrea
13. mar 2012

@cilicka22
a este posledny napad z inej stranky s receptom na cajik alebo upokojujuce mliecko:

*Deti potrebujú dostatok pohybu a spánku
Deti potrebujú behať, skákať, loziť – jednoducho precvičovať svoje telo. Svetlo, vzduch a vietor podporujú rast dieťaťa a tiež zvyšujú jeho odolnosť voči chorobám. Dieťa by sa malo denne pohybovať na vzduchu 2 – 3 hodiny, a to aj v nie veľmi prívetivom počasí. Pravidelný pohyb je tiež veľmi dobrou prevenciou proti poruchám spánku.

Čo môže spôsobovať nespavosť
V detskom veku sa poruchy spánku v pravom slova význame neobjavujú. Deti majú svoj vlastný rytmus pri zaspávaní a budení sa, niekedy neostane nič iné, len sa im prispôsobiť. Nepokojný spánok je obvykle dôsledkom stresujúcich denných zážitkov, detských strachov, prípadne sledovania nevhodných programov v TV.

Deti sú citlivé na vzťahy v rodine, ak sa objavia hádky a konflikty, dieťa ich spracováva pomerne problematicky. Dieťa môže v noci volať rodičov, aby sa uistilo, že sú tam obaja – že je všetko v poriadku.

Častým problémom je nepravidelný denný režim, časté cestovanie, prípadne sťahovanie. Problémom tiež bývajú prekúrené miestnosti.

K nepokojným nociam môže prispieť aj nadmerné prejedanie sa na večer, či zvýšená konzumácia cukru (sladkosti, ale aj veľa ovocia krátko pred spaním – deti sú potom ako z gumidžúsu ...)

Prírodná medicína pre dobré zaspávanie
Dieťatku môžete uvariť čajík na dobrú noc. Potrebujete: 1 diel medovky, 1 diel chmeľových šišiek, 1 diel ovsa. Všetko premiešame, 1 čajovú lyžičku zalejeme 2 dl vriacej vody a 10 minút lúhujeme. Precedený čaj podávame dieťaťu asi hodinu pred plánovaným uložením na spánok.

Vyskúšať môžete aj nápoj pre pekné sníčky. 2 dl tekutého sójového mlieka alebo mlieka z ovsených vločiek, 1 lyžičku medu alebo agávového sirupu. Mlieko ohrejeme a prisladíme, podávame asi hodinu pred spánkom.

cestovatelkaandrea
13. mar 2012

@cilicka22 inak v knihe pisali to co som nasla aj na nete, takze hadam tam najdes nieco co by vam mohlo pomoct.

cestovatelkaandrea
13. mar 2012

@mia258 fuu, vidim, ze ste boli v nemocnici, tak skore uzdravenie. Dufam, ze je uz Mii lepsie. A ak mozes aj ty si pri nej troska oddychni, kvoli malinkemu v brusku 😉
A ako dopadla kontrola?

cilicka22
13. mar 2012

@cestovatelkaandrea dakujem ti moja si naozaj zlatá..no neviem skúsim niečo..ale mám skor pocit že on sa budí nato že sa mu niečo sníva a vždy vstane a začne plakať ako keby sa potreboval uistiť že sem tam..
snažím sa mu stále dodržiavať denný režim každý den chodievame vonku nech je aké chce počasie..večer mu nedávam ťažké jedlá ani sladkosti..ak sa neráta detská kašička nestlácka..tak by nemal mať bolesti bruška..ved to je ľahko stráviteľné..a cez den sa blázni, skáče vystrája...jedna radosť..tak ja už neviem..a zúbky tie dva nám už dávno vyšli..už nás čaká len ten posledný tak neviem..asi to bude len tými sníčkami..mám pocit že čo prežije cez den tak sa mu to sníva v noci aj ked je to pekne prežitý den a doma sa nehádame..a hlavne nie pred ním..to nie.
niekedy mám pocit že ozaj skúša len koľko vydržím..ale už som pomalli v koncoch...nevyspatá unavená..jaj..vari to prejde..skúsim aj nemožné dakujem ti ešte raz 🙂 🙂

joannas
13. mar 2012

@cilicka22 a nemôže byť v noci chladni? Alebo mu ešte v noci davas papat?

cestovatelkaandrea
13. mar 2012

@cilicka22 to pisali aj na internete. detom sa dost sniva o tom co zazili pocas dna. ak je takyto problem, tak by malo mat dieta pokojnejsie dni a nie tolko novych zazitkov pocas dna. my sme to mali s Damianom minule leto a jesen. v skolke sa zacali bavit o duchoch a odvtedy spime pri malej lampicke a niekedy sa budi v noci a place. Ale prve dni boli strasne, kolkokrat sa zobudil a len plakal a bol vystraseny. potom si zvykol chodit ku nam do postele a trvalo strasne dlho, kym sa naucil opat zaspavat v jeho postielke. Sice z nej moze kedykolvek preliezt ku nam ale teraz ked sa zobudi, tak ma chyti za ruku a spi dalej. Niekedy sice este prebehne ale uz je to zriedkavejsie. A to bol uz pred minulym letom nauceny zaspavat sam v izbe a ja som si citala v susednej izbe knihu. Teraz musim byt jednoducho pri nom v izbe, inak by nezaspal. Vidime vsak, ze sa to zlepsuje, tak opat po velkej noci skusime ucenie zaspavania v izbe osamote a my s muzom vedla v izbe s knizkami. 😅 Aj doktor nam poradil ist na to opatrnejsie a nie ho nechat vyrevat ako niekedy radia v knizkach, lebo uz je v takom veku, kedy by to mohlo mat velmi zly efekt a mohol by byt skor traumatizovany. Nastastie Damian pri zaspavani dost spolupracuje a aj v noci opat rychlo zaspi ak sa zobudi, takze sa vyspime vsetci.

mia258
13. mar 2012

@cestovatelkaandrea boli sme dnes ráno, teplota už klesla, má tak do 37.6, viac ani nie. Len ešte trošku bojujeme s hnačkami a vzápätí zápchami.

Problém ale je, že ona sa desí už aj svojej postieľky ☹ Nechcela vôbec vojsť do svojej izbičky. Teraz príde po dvere, nakukne a pozerá na postieľku. A potom kričí na mňa, lebo chce odtiaľ hračku ale bojí sa vojsť dnu. Max. si niečo z inej strany izby rýchlo uchmatne a beží s tým čo najďalej 😒

cilicka22
13. mar 2012

@joannas ahoj no myslím že asi nie pretože večer ledva vypije 120-150 ml mlieka a už od 9 mesiacov vobec nechcel v noci papať tak neviem ☹

joannas
13. mar 2012

@cilicka22 vieš čo ja som zas počula že tie kaše sú ťažké na noc,vraj sa nemá na noc bavat,ja som na noc nikdy nedavala,skús mu dnes dať dačo iné ako kašu,napríklad ja som dávala aj dávam chlieb s maslom

cilicka22
13. mar 2012

@joannas ja práve naopak že tieto kaše nestlácke a hami sú lahko strávitelne..ale ved nedávam mu ju stále..a to mu vždy dám okolo piatej..alebo presnidávočku s piškotkami a večer mliečko..ved presnidávka ovocná nieje ťažká..

joannas
13. mar 2012

@cilicka22 ja naozaj neviem stimi kasami ako to je,len tak som počula od viacerik,ale o piatej to som aj ja dávala,viziva nieje ťažká veď to je ovocie,a keď prídeš knemu že tá vidí tak prestane plakať?

cilicka22
13. mar 2012

@joannas no vieš čo ako kedy..ja mám pocit že sa mu niečo sníva..čo prežije cez den v noci sa mu to sníva..začne plakať občas až tak že musím zasvietiť svetlo a potom sa upokojí..ani nočná lampička nepomože..musím veľké svetlo..a niekedy stačí tíško sa mu prihovoriť a je dobre..či to má niake obdobie.. ☹

cilicka22
13. mar 2012

@cestovatelkaandrea ja si tiež myslím že je to tým že sa mu snívajú zážitky čo strávil počas dna..aj ked to nebolo ani možno ničim zvláštne..pre malé dieťa je všetko nové..aj ja chodievam spinkať s ním..čítame knížku o tomášovi a potom zaspinká..v noci ho niekedy musím zobrať ku nám..ked sa nevie ukľudniť..a lezie mi na nervy aj tá naša suseda..tá si ešte začne búchať aby presta..ako keby ja som zato mohla ako by ona nemala malé deti..no to ti na nálade moc nepridá..a aj tie vlásky nás stále ešte neprešli..občas ked ideme spinkať tak sa s nimi musí hrať..ale už sa to zlepšilo..v noci sa nebudievam neustále na ťahanie za vlasy..to väčšinou ráno ked sa mu už nedá spinkať tak sa pritisne ku mne a už mamina vlasky.. 😉

joannas
13. mar 2012

@cilicka22 presne toto isté stimi vlasami,a to už čoskoro bude mať 3 roky,a stale narába s mojimi vlasmi,už mi to ide na nervi ale čo mám robiť ked mu nedám tak začne plakať,

cilicka22
14. mar 2012

@joannas no tak taký istý problém máme aj mi a vlečie sa už s nami asi od roka a pol už mám aj nervy s toho..tiež plače ked mu nedovolím vlásky..ale ved to sa človek ani nevyspí ani nič..ked sa v noci zobudíš na riadne potiahnutie zo spánku..to ide človeka šľak trafiť..no hrozné..neviem čo to majú za zvyk..a stále to vyžaduje ?

cestovatelkaandrea
14. mar 2012

@mia258 a vies aj preco sa boji byt vo svojej izbe? myslis, ze je to tou chorobou? my sme toto mali po tom ako Damianov kamarat zacal Damianovi hovorit o duchoch a on sa potom bal ist do spalne. Strasne reval, ked sme mali ist spat a niekolko noci sme museli zaspavat v obyvacke na roztahovacom gauci.

cestovatelkaandrea
14. mar 2012

@cilicka22 no ja co som citala tak tieto nocne mory mozu trvat tak do 4 rokov, lebo dieta nevie rozlisit realitu od fantazie.Dufam, ze to vsak nebude vas pripad.
suseda je dobre padla na hlavu. co ty za to mozes, ze Matko place? my sme mali tuto noc tiez plac a Damian nesiel utisit. sa mu snivalo, ze chcel ist von a zo sna plakal a krical, ze sa chce ist hrat von. 😖 nastastie po 5 minutach placu sa upokojil a zaspal az do rana.

mia258
14. mar 2012

@cestovatelkaandrea to kvoli postielke. V nemocnici musela lezat v takej zeleznej, nemala z nej ani vychadzat a ked sme sa vratili domov a uvidela svoju, tak si na to asi hned spomenula 😒 takze sa ju teraz snazim presvedcit, nech sa tam aspon neboji vojst. Docasne spi so mnou v posteli v spalni. A chcela by som jej uz kupit normalnu postel, ale rozmyslam, ze zbytocne teraz a stahovat ju... Mozno bude lahsie, ked bude so mnou az kym sa neodstahujeme a potom jej tam kupime postel. Aj tak mame vela veci na stahovanie.

cilicka22
14. mar 2012

@cestovatelkaandrea no to dúfam nie ..snad nás to čím skor prejde..
no mi to s tou susedkou máme takto stále..je trhlá..je to staršia pani a sama so synom starým mládencom..no hrozné ale že ja musím každý večer počúvať ich domáce kino..tak to je dobre ved sa mi občas až luster otriasa..joj šľak ma ide s nich trafiť a ked je leto tak každý den mi chodí klopať že jej spadla utierka na moj balkon..no ved ked do zadu nedočiahnem tak tam nevešám...no hrozné a čo je drzosť tak ja idem pre utierku a ona ti mi vojde do bytu..a pozerá..som ti ju minule videla v odraze v kuchyni odteraz bude zatávrať dvere.. 😠

cestovatelkaandrea
14. mar 2012

@mia258 a kedy sa planujete stahovat? lebo ona si veeelmi rychlo zvykne, ze spi s tebou v posteli. poznam z vlastnej skusenosti a trvalo nam to potom strasne dlho, kym sme drobca presvedcili na jeho postielku opat.

cestovatelkaandrea
14. mar 2012

@cilicka22 tak toto by mi urobila len raz, ze by mi vbehla do bytu. hned by bola vypoklonkovana. neznasam takychto zvedavych ludi. myslim, ze by si potom uz ani po utierku neprisla keby jej padla. niekedy mam pocit, ze ludia rychlo zabudaju ake to bolo ked oni mali deti.
raz sme nakupovali na SR v supermarkete a Damian bol oduty na mna, lebo som mu nechcela kupit nejaku cokoladu a pritom uz mal cukriky v kosiku. taky starsi pan ma potom zastavil za kasou a povedal mi, ze on vzdy takto chytil deti zozadu a nasekal im na rit ked trucovali. som sa na neho pozrela a povedala som mu, ze on si uz svoje deti vychoval a jeho rady nepotrebujem. cely urazeny odpochodoval prec.

joannas
14. mar 2012

@cilicka22 cez deň keď sa chra tak tie vlasy nepita ale keď ideme večer alebo na obed späť alebo keď si lahneme že ideme pozerať rozprávku alebo si čítať tak už tie vlasy berie do ruky,a keď poviem že nemôže lebo budem strapata tak začne plakať,ja byť tebou tak nie že budem zatvárať ale tu utierku jej by som chodila dole z balkóna nech si ide ponu dole

cilicka22
14. mar 2012

@cestovatelkaandrea no ja som tiež taká huba..keby malý vtedy nespinkal..tak by videla..odteraz zatváram vždy dvere..ja viem že by som to nemala tak povedať..ale toto ti je bosorka stará..ozaj...to je ako zatrest suseda kričí na syna cez dve izby čo pozerá o desiatej večer v telke, neustále prekladá nábytok a posúva stoličky s takým hrkotom no hrúza..no čo už..
mne sa čosi podobné stalo na pošte..malému bolo teplo v kočíku veľa ľudí..a dve okienka otvorené zas..tak zúril nerváči a vrieskal v kočíku nič nechcel..všetci sa pozerali ja som sa skoro od hamby išla prepadnúť..a ešte ked jedna stará pani ti povie že aké rozmaznané dieťa to ešte nevidela..tak som jej povedala..že toho asi ešte nevidela veľa..že neviem ako jej ale čakať tu vyše pol hodiny pri dvoch otovrených okienkach pri toľkých ľudoch a teplo ako ozaj..to neni dva krát príjemné nikomu..neviem či by to ona vydržala tak dlho ako on..tak sa zdula a otočila radšej..ja si zase nedám 😠

cilicka22
14. mar 2012

@joannas no to presne ako náš malý..presne toto isté mám aj ja už si aj niečo skúšala čo by zabralo...mne nepomohli ani vlasy v cope ani žiadny strapatý plyšák ani plienočka s obrázkami nič..joj neviem čo to majú za úchylku takú..ale už soom to počula od viacerých mamičiek..
no to mi ver..muž to tak urobí vždy ked je na balkone on..ale mne to nedalo..ale odteraz jej už vždy dvere zavrem ked príde..drzana jedna..ved to kde sme aby mi niekto vbehal do bytu..to čo je..

joannas
14. mar 2012

@mia258 Ako sa má mia už je zdravá? A visletky aké mala? Verím že dobre

mia258
14. mar 2012

@cestovatelkaandrea no až na prelome máj-jún.

@joannas už je to lepšie, teplotu už nemala dnes vôbec, je aj veselšia, chce sa hrať. Len ešte nie je taká divoká ako zvykne byť normálne.

cestovatelkaandrea
15. mar 2012

@cilicka22 tak zase som nepresla na skuske. tentoraz som bola moc priatelska k cyklistom a obiehala som ich dost opatrne. minule som bola prilis rychla a dnes pomala 😀 😀 😀 takze na konci aprila opat, som zvedava, co sa nove dozviem o sebe 😀 😀
aj sme sa stazovali a na hovno to bolo. instruktor mi cely cas hovoril, ze si myslel, ze prejdem 😖

no fakt sa netreba dat. ja som si kedysu nechala nahukat po sebe a potom som mala z toho len vycitky, ze som nic nepovedala. no a teraz si vzdy poviem, ked sa mi nieco nelubi.

cestovatelkaandrea
15. mar 2012

@mia258 fuu to je o dlhu dobu. a ako sa citis teraz s babatkom. coskoro prekonas prvy trimester a nestastne zalamovanie lekarov bude zbytocne. inak moja mama mala rizikove vsetky tri tehotenstva a sme tu zdravi a nic nam nie je.

joannas
15. mar 2012

@cestovatelkaandrea a prečo ste sa sťažovali?