icon

Máte skúsenosti s varením si domáceho piva?

noemi155
12. mar 2020

Ahojte
Je tu niekto kto si doma vari pivo?
Muž sa strašne o to zaujímal,tak sme si to zakúpili a v sobotu sme všetko zamiešali ako treba podľa receptu ,ktorý obsahoval...
Mame spodné kvasenie cooper pilsner odrodu,lenže problém je,že od soboty nám to stále ešte nezačalo kvasit.
Teplota má byt od 12-15•C
V návode je 1-2 týždne,že to má byt hotové,ale podľa nášho piva to nevyzerá ,že to nebude ani do leta...
Nemáte niekto prosím skúsenosť a poradiť nám?
Hľadáme na nete a nič rozumne sme nenašli 😞
Ďakujem

simasimona
12. mar 2020

@noemi155 ahoj, my sme teraz dokončili tretiu varku, teplota ma byt od 20-22 stupňov na kvasenie 1-2 týždne, alebo do kedy to neprestane kvasit, prvú varku tiež pilsner dal do fliaš po 2 týždňoch ale cítiť v tom ešte kvasnice, asi to bolo ešte tie 2 týždne skoro.

vusinka
12. mar 2020

tie dve pivarky co vysli su super. moj vychadza z nich.
podla toho co pises mozete mat mrtve kvasinky.

noemi155
autor
12. mar 2020

@simasimona a to pri spodnom kvaseni máte teplotu tých 20-22 stupňov?

noemi155
autor
12. mar 2020

@vusinka a vy ste aké pivo robili?
Lebo to sa rozlišuje horné a spodné kvasenie
Pri tom hornom má byt teplota od 20-22 stupňov a spodnom od 12-15 stupňov
My mame teraz 15 stupňov
A to už sa asi zachrániť teda asi ziadno nedá ak sú kvasinky zabite coooo

vusinka
12. mar 2020

treba fakt najprv nastudovat. pri spodnom je 15 fakt vysoko. bez informacii budete mat velke straty. moj kym zacal varit, tak asi 3 mesiace studoval, ak nie aj viac. teraz uz mame x-tu varku a zatial okrem dvoch, uspesne.

noemi155
autor
12. mar 2020

@vusinka tak mi poraďte prosím niečo
Veď my sme dodržali recept všetko a ešte nám to nekvasi 😞

cervenamaslicka
12. mar 2020

Spodne kvasenie prebieha pri teplote 12-19 stupnov v zavislosti od druhu kvasnic. Takze tych 15 stupnov je ok (ak by ste presvihli teplotu tak by vam pivo iba rychlo vykvasilo - co nie je ziaduce = znizuje chutove vlastnosti 🙂 ) Jednou z mosnosti co mozete vyskusat na znovunastartovanie kvasenia je zobrat nejake vydezifikovane nacinie a poriadne to premiesat az vam to zacne penit, zavriet a cakat. Druhou moznostou je, ze ste nemali dobre kvasinky a uz vam to ani nevykvasi.

noemi155
autor
12. mar 2020

@cervenamaslicka ďakujem,tak to asi skúsime ešte premiešať a som sama zvedavá čo sa bude diať 🤦🏻‍♀️

cervenamaslicka
12. mar 2020

@noemi155 A este jedna moznost je, ze tam dodate dalsie kvasnice.

Drzim prsty nech si mate na com pochutnat 😉👍

noemi155
autor
12. mar 2020

@cervenamaslicka sme to premiešali tak som sama zvedavá čo z toho vznikne 🙂
Ďakujem

noemi155
autor
13. mar 2020

@cervenamaslicka už nám to kvasiiiii,diky moc za radu 😘

ajusstek
21. nov 2021

Ahojte žienky, prosím Vás, manžel začal variť pivo a má len Pivarku 2, jednotku nikde nemohol už zohnať. Neviete mi dať tipa, kde by sa ju dalo ešte zohnať? Alebo nepredáva náhodou niekto z Vás aj používanú?

bohuslav52
5. sep 2024

Domáce pivo je alchýmia, ak ste z Liptova určite radšej navštívte - https://pivovarbuc.sk/. Majú domáce remeselné pivo a stojí za to. Chceli sme doma tiež variť vlastné, ale nepodarilo sa, toto je stávka na istotu. 🙂