icon

Maturita a chaos - na čo je to všetko dobré?

26. feb 2021

Ja nechapem už. Normálne sa mi furt dviha tlak z toho. Kazdy mesiac Gröhling vyhlasi, ze ideme do školy. V den nastupu sa to zruší a určí sa hneď novy dátum. Na čo je to dobré???? Úplny chaos. Ucitelia odkladaju dolezite ucivo "na cas kedy pojdeme do skoly" a tak sa tie dolezite veci ucime na poslednu chvilu. Uz ma ani nebavi sa učiť. Realne neviem jak ta maturita bude vyzerať. Raz daju, ze bude maturita. Raz ze zvazuju zrušiť. Potom zrusia externu cast. Nasledne, ze urcite bude. Potom, ze zle cisla sú ta nevedia. Potom, ze bude online. Potom, uz ani neviem co. A dostáva ma fakt, ze nasilu nas chcu dotlacit do skoly (aj napriek britskej mutácií a zlym cislam) len aby sme mali tu maturitu. Uprimne povedane ja by som do tej skoly chcela ist, ale bojim sa kedze u mna doma mám babku cukrovkarku. A aj sama sa bojím to dostat. Lenze samozrejme pred 2 dnami nám prišlo, že ideme do školy. Už riaditeľ schvalil. Všetko vybavené. Celkom aj som sa začala tešiť, že sa aspoň zhodli a aspon niečo je jasné, ked ux tie maturity nie su jasne. Aspon nastup do skol. Dnes rano sa zobudim a ze sa zvazuje uplne vypnutie krajiny. To si snáď robia srandu už ci co? Mam v tom chaos. A to nehovorím o tom, že je "dobrovoľný nastup" do skop statom určený ale pre tych co nepridu tak hrozí prepad a komisionalne skusky a vlastne im nikto neposle ucivo. Ja do skoly chcem ísť, ale tento chaos uz fakt je moc na mna a radsej naech daju, že budeme doma do vtedy a do vtedy a ne furt natlak na tych ucitelov. Potom tomu chudaci veria a prisposobuju tomu učenie. Lazo plazo lebo sak o tyzden sa vidime. Sorry za rozpisanie ale uz fakt mam nervy dakedy.

zuzikak
26. feb 2021

Rozmyslam, co ti na to napisat. Ja mam po maturitach teda riadne davno 🙂 ale uplne chapem tvoje rozculenie. Nie je to len o maturitach ale o vsetkom. Vsetko sa tu meni z hodiny na hodinu a clovek nevie ako sa zariadit. Otvoria sa obchody alebo nie, ide sa do skoly alebo nie, cestuje sa medzi okresmi alebo nie. Vsetci su v ciernej farbe a potom vidis vonku kopec zgrupovanych ludi bez rusok.....v nemocnici nastastie nie sme ale vsetci vravia, ze zdravotnici nevladzu z naporu ludi. Nuz co ti na to povedat ? Len tolko, ze nic ine nam nezostava len pockat, kym sa zmeni situacia. A podla toho sa zariadit. Maturity nejako dopadnu a ked sa na nieco pripravis a oni to zmenia, len sa prisposobime. Raz odmaturujes. Len to doma nenechavaj aby sa nepovedalo. Uc sa doma, opakuj si, to co sa da vopred si kludne citaj a skus si spravit vlastny ucebny plan. Ak nastupite do skoly, budes to mat jednoduchsie. Vies mam doma skolopovinne deti a ani sama riaditelka velakrat v piatok vecer nevie, ci sa v pondelok skola otvori. Caka na vyjadrenie miestnej casti a velakrat sa veci dozveda 10 min. po dvanastej ☹ No otvori, neotvori - nie je to zabavne ale robi sa to tak troska z psychologickeho hladiska. Keby povedali, ze teraz sa skola neotvori 3 mesiace - ako by asi ludia reagovali ? Tak sa stale caka ake budu vysledky testovani a zaroven sa porovnavaju stavy v nemocniciach. Pozri, skus si troska zamestnat hlavu, troska podla moznosti sportovat a privela neriesit. Situacia sa jedneho dna zlepsi - len zatial nikto nevie kedy. Ak slubia, ze otvoria a nakoniec nie, je to lepsie ako zbytocne otvorit na tyzden a zatvorit znova. Zdravie je vzdy na prvom mieste. Tie maturity uz len nejako spravia 🙂 Mozno o mesiac-dva neskor, mozno budu online a mozno pridete a budu ovela jednoduchsie, kedze ste vela uciva prebrateho nemali. Neboj - bude to o.k - vsetko raz preslo, aj toto prejde.....

mogaa
26. feb 2021

Stále dookola sa opakuje že maturity tento rok určite budú, nie v klasickej forme, ale určitá časť skúšania bude.....vôbec nechápem čo riešiš.....veď sa uč a potom nemusíš vyplakávať že si nevedela či maturity budú alebo nie....stále sa opakuje že budú, tak sa uč a nevyplakávaj.....

deti95060810
26. feb 2021

zvykni si , ešte väčší chaos zažiješ v bežnom živote....😉

autor
26. feb 2021

@mogaa No určite toto stále nehovoria. Už som počula veľa variant. A "vyplávať" budem. Neviem, či si vôbec čítala ten text, ale učitelia nám proste nevysvetluju podstatne ucivo, lebo veď v skole doberieme. A ked skolu neotvoria, tak to rychlo zhrnu, lebo veď meškame s učivom... Proste pre mňa by bol stres uz normálne maturovať ale teraz už mam taky stres, že ma bolieva brucho z toho. Ale chapem, ze tebe je lahke povedat "vobec nechápem co riesis" ked uz mas po mature. Len si si prišla kopnúť chapem.

@zuzikak Ďakujem za podporu a rady. Tá posledná veta ma trochu ukludnila. Budem sa toho drzat. ❤️

luccija
26. feb 2021

Bud kľudná učitelia vedia, že to učenie a príprava nie je taká ako má byť a určite budú na to prihliadat.Uvidis potom sa budeš smiať aká to bola fraska uč sa tak ako na písomku.Ja si myslím, že sa pôjde do školy tak v polke apríla, ak vôbec...

mogaa
27. feb 2021

Nie, neprišla som si kopnúť, ale prepáč máš 17, nie 10rokov.....všetci majú dištančné vyučovanie...V tvojom veku by naozaj nemal byť problém samoštúdium, nehovorím o matematike , ale ostatné predmety pokiaľ sa učíš, by naozaj nemali byť problém , minimálne tak aby si na maturite "prešla"....veľmi pochybujem že učiteľ vám na online hodine nedá priestor na otázky ak niečomu nerozumiete a je jedno či ide o učivo z knihy alebo vám ho predtým vysvetlil.....to čo popisuješ ako problém že vám nie všetko učivo je vysvetlené chápem ako problém pri deťoch na ZŠ....Ale ty si už v maturitnom ročníku, ak pôjdeš na VŠ tam je rovnaký spôsob učenia - hlavne samoštúdium.....u teba mi to ale skôr pripadá že proste sa nechceš učiť zbytočne ak by maturity neboli.....nikto od vás nečaká že budete maturovať v klasickom režime a preberiete všetko učivo, ale aspom to najzákladnejšie by ste mali vedieť....nehovoriac o tom že maturita nie je len učivo z posledného ročníka, ale učivo čo ste prebrali za celé 4roky....na tento posledný rok sa bude určite prihliadať, ale zase nemôžete očakávať že vám zrušia maturitu lebo ste mali dištančnú výučbu ....v prípade zrušenia maturít, zrušme aj pohovory na stredné školy aj prijímačky na VŠ a aj štátnice, veď všetci sa učili dištančne....Aj na zdravotnej škole sa bude maturovať, rovnako budú končiť aj medici, či farmaceuti....

autor
27. feb 2021

@luccija Noo dufam. Na slovenčinu a anglictinu sa v pohode naučím. Na tie predmety sa až tak nebojím. Len na praktické predmety mam stres, lebo tam máme strašne neprijemnu učiteľku, čo nám vždy robí naprieky a kus sa bojím, že na maturach nam bude naschval davat zle otazky. Babka povedala, že vraj to neurobi, lebo že by potopila samú seba, keby z 30 ziakov 30 nic nevie. Tak neviem, ale dufam, ze ma pravdu. Inak ostatok uciva nemam problem a myslim, že to nedopadne nejak zle, lebo som taká tá vzorná študentka, čo robí všetko aj naučená je vždy.

luccija
27. feb 2021

Nemáš sa čoho báť, ale pravda je, že ti zodpovední stresuju viac ako je nutné😃určite to bude dobre

autor
27. feb 2021

@mogaa Ahh no sorry ze vyjadrujem, co citim. Ty ma poznáš asi lepšie. Fakt nemám pocit, že si vôbec pochopila, čo som písala. Nikde nepíšem to, čo sa ty tak snažíš vyvrátiť.... Proste mám z toho stres. To bola pointa. 🤦🏻‍♀️ Ale tak chápeme všetci, že ty si dokonalá, neomylna, všetko zvládaš ľavou zadnou, nikdy ti nič nie je nepríjemné a distancna vyuka funguje predsa vždy perfektne.

autor
27. feb 2021

@luccija Noo to je asi pravda. Aj na vodicak som tak fest stresovala a ti čo nestresovali ta nespravili.😄