icon

Miestenkové vozne vo vlakoch

18. apr 2025

Ahojte, mladšiu sestru som zavolala k nám cez prázdniny na návštevu, povedala som jej aby si kúpila miestenku, nech nestojí 3 hodiny kdesi na chodbe. Ide o to, že sestra sa hanbí požiadať o uvoľnenie miesta cudzieho aj keď tam má miestenku, vlakom som nešla už dlho, no viem, že teraz zaviedli povinne miestenkové vozne aj v normálnych rýchlikoch. Ak máte skúsenosť, znamená to, že pokiaľ tam nemá cestujúci miestenku nemôže si do tohto vozňa sadnúť aj keď je miesto voľné, či je to jedno? Prosím nepohoršujte sa, že sa hanbí urobiť takú základnú vec, nič s tým nenarobím. Ďakujem 🙂

natasqa00
18. apr 2025

Áno, pokiaľ je to miesto voľné si tam môže sadnúť hocikto, s tým, že keď príde "majiteľ " daného miesta, musí mu ho uvoľniť. Teda my aspoň tak cestujeme, ak sedí niekto na mojom mieste, uvoľní mi ho

autor
18. apr 2025

Ďakujem, ale prečo to potom nazývajú povinne miestenkový 😀

viestta
18. apr 2025

@natasqa00 sadnut si moze, ale ked pride sprievodca kontrolovat listky, tak ho posle do ineho vagona.

viestta
18. apr 2025

Neboj sa, jej miesto bude volne, lebo tych bez miestenok poslu do ineho vagona

done
18. apr 2025

V cene lístka nad 10 euro je miestenka zdarma, ak bude cestovať nad 200 km.

jamabe
18. apr 2025

Sprievodca posle cestujuceho bez miestenky prec. Je to super, lebo v minulosti sme cestovali so ziakmi, mali sme kupene miestenky a museli sme "vyhadzovat" ludi, ktori nam obsadili miesta. Neznasala som to.

autor
18. apr 2025

Dobre, ďakujem Vám, dúfam to tak bude a nepovie mi, že stála pri záchode 😅

suszanka
18. apr 2025

Preto ja cestujem vyhradne len prvou triedou,z druhej triedy kde sa hemzi kopa ludi ,je mi na grc.

lila246
18. apr 2025

nejde na tej trase leoexpress alebo regiojet? tam musia mat miestenku vsetci a nik teda nebude sediet na jej mieste

simonetta2910
18. apr 2025

Ja tiez casto necestujem vlakom ale ked som isla naposledy kupila som si obycajny listok bez miestenky, prisla som naposlednu chvilu lebo som ledva stihala tak som nastupila a nevsimla som si ze prve tri vozne boli povinne miestenkove ale miesta boli volne tal som si sadla, pani ked kontrolovala listky sa ma pytala ci mam listok aj s miestenkou ( teda ci ju mam zakupenu zvlast ) hovorim ze nie tak ma poziadala aby som sa presunula do ineho vozna kedze tento bol povinne miestenkovy

gnotek
19. apr 2025

V EX 6..., 5... sú povinné miestenkove vozne č. 1, 3, 4 a 5 ( vozeň č.5 pre matky s deťmi do 10 rokov).
V týchto vozňoch je povinnosť mať aj miestenku.
V ostatných nie. Miesto je potrebné uvoľniť, ak si niekto aj to týchto nepovinné miestenkových vozňoch miestenku kúpi.
Ak sa sestra habí nech vyhľadá alebo počká na vlakvedúceho. Ten to vyrieši za ňu.