Moja mačka ma FIV - aký liek jej pomôže?
Ahojte moja mačička sa nakazila touto chorobou, chcem sa opýtať či ma niekto skúsenosť s nejakým liekom ktorý by jej pomohol aspoň s imunitou nakoľko je to neliecene. Veľmi vás prosím o kazdu skusenost a radu. Ďakujem
žiadnu mačku netreba utrácat, ani vonkajšiu..ja mám kocura s FIV, žije s tým už min 3 roky - občas dobre, občas sa trápime..kludne napíš do správy..
@chobotnica777
@luba41 vonkajšiu treba, ak ju neutratis, alebo “nezamknes” doma, bude roznášať tento mačací AIDS po okoli a presne ako sa nakazila tvoja macka, nakazia sa bohuzial aj iné. Až na to, že nejaká poulicna macka môže dlhé mesiace chradnúť a v bolestiach umierat na ulici. U ľudí je roznášania takto závažných chorôb trestne, preto je úlohou veterinára poučiť majitela takto chorej macky, čo môže jeho nezodpovedne správanie sposobit. Ak mám rad svoju macku, malo by mi zalezat aj na iných.
@tramtada31 prenos FIV je špecifický.. ja som dost poučená, mám naštudované, prekonzultované aj s veterinarom, aj s OZ,,.napr. aj pouličné mačky nakazené FIV, pokial nevykazujú druhotné príznaky ochorenia, sú kastrované atd - neutrácajú , ale pokial nenajdu napr. "nový domov" im , tak pušťajú OZ venujúce sa mačkám naspät do teritoria..napr.
@luba41 ja som zo záchranárskej obce(aj som chodila na kastracne akcie, aj som pomáhala s prevozmi pre iné OZ) a úplne tak nesúhlasím. Pri kastracnych akciách feralnych mačiek sa macky vypúštané spat na ulicu nezvyknú rad za radom testovať, lebo na testy FIV a FeLV nie sú peniaze(hovoríme o sume cca 20eur). Otestujú sa len take v zlom stave, kde je podozrenie na pozitivny vysledok(macky bez zubov, zubozene, chudé,..). Ak by sa však nejaká otestovala, vysla by pozitívne a nie je pre ňu bezpečná docaska(čiže nie taká, kde sú zdrave macky), určite sa nevypusti, ale prejde sa k utrateniu, veď čo by to bolo za pomoc zvieratam roznášať nákazy dalej a zapríčiniť bolestivú smrt ďalším desiatkam? Podľa mna si tých ľudí len zle pochopila, ak nevykazujú druhotné priznaky, tak ich testovať nebudu, lebo ich aj tak vypustia na ulicu, kde sa o hodinu nakaziť môžu.. pokial však sú pozitívne, riešia to, ale o mačkách, o ktorých vedia, že sú chore, nevypustaju na ulicu
@luba41 ani mne sa to nezda, že by ich chore púšťali. Rodičia mali vonkajšieho kocúra FIV poz. a veterinár im dal deň na rozmyslenie, či sú ochotni ho mat dnu, inak eutanázia a použil take argumenty, že rodičia ho aj utratit dali(samozrejme, mal už aj zdravotné problemy a rozvrátený organizmus, takze kto vie, či by to dal, ak by sa rozhodli ho mat vo vnútri).
@lula313 nesúhlasím..nehovorím, že sa to robí celoplošne to vypúštanie,alebo utrácanie..závisí od lokality, od mesta, od OZ a hlavne od zdr. stavu mačky..rozumela som dobre, aj som sa konkretne bavila o tom..v Bratislave sa mačky testujú, nehovorím že pri všetkých akciach, ale pri velkých ano..,,prenos choroby je špecifický..len tak slinami spoločným jedením , spolužitím atd sa mačky nenakazia...nenakazia sa ani pohlavným stykom..sliny musia príst do styku s otvorenou ranou a závisí aj od imunity druhej mačky,,teda najväčším zdrojom sú nekastrované kocuri - a ich bitky medzi sebou, resp rany.. už 10% popiulácie všetkých mačiek aj domácich a patria tam aj netestované akože "chovy značkových mačiek" je nakazených..a stále to stúpa - z dôvodu abnormálneho množenia mačiek, neskastrovania..či v domacnosti , na dedinách atd..preto treba chorobu poznať a "naučit" sa s nou žiť..tá určite nezmizne - umiestnovanie chorých mačiek je ťažké, tak ich treba vyzabíjat?..a hovoríme stále o FIV, nie FELV
@tramtada31 ja mám takého,- vonkajšieho, nebol dôvod utratit..žije vnutri.. pokial by vaši rodičia skor spozorovali problemy, tak kocur mohol pravdepodobne ešte žit.. tie zdr. problemy nastupujú pomaly - a prejavujú sa rozličnými chorobami- ktoré sú očividné, len treba si mačku všímat ...,
@luba41 osobne som minulý rok odchytila tuším sedem mačiek žijúcich na jednom mieste, jedna bola pozitívna... aj to zistili len preto, že bola dlhosrstá a chceli ju dať na adopciu, ostatným mačkám sa testy pokiaľ viem nerobili. Kastračky platilo OZ. Ale ktovie, možno sa naozaj krátkosrsté nenakazili, dodnes tu tri pobehujú, jeden kocúrik je riadny kus.
@luba41 treba sa pozriet na to, kto robi v Ba veľké kastracne akcie. Robi SZ, tá pokial viem netestuje a potom ešte kastruju vo veľkom dobrovoľnícky cez SAOZ transparentný ucet cez Veterinku, ti by tiež nemali testovať všetky macky. Macky SOS tu nerobili už roky väčšiu kastracnu akciu, lebo tam bol problem, že mesto malo uzavretú zmluvu so SZ a nechcelo lokalne kastracne akcie preplácať. Potom tu pôsobia už len dobrovoľnícky, sem-tam male združenia, ktoré peniaze na testovanie proste nemajú a to myslim aj okolie Ba. V Ba je problem aj s veterinami, tie, čo sú ochotne spolupracovať s utulkom a robit veterinárne úkony za utulkacske ceny, sú už všetci platcami DPH, takze nevykastrujes macku pod 30eur a keďže sa tieto akcie platia z príspevkov, musia byt úkony normálne vyfakturovane, čiže každý radšej vykastruje dve macky ako by dal nejakú testovať a čím ideš dalej od ba, tým majú OZtka vacsi problem s prachami.
žiadnu mačku netreba utrácat, ani vonkajšiu..ja mám kocura s FIV, žije s tým už min 3 roky - občas dobre, občas sa trápime..kludne napíš do správy..
@chobotnica777
@luba41 Prosím vas zavolajte mi
0944 292070
Dkaujem
Alebo Poslite číslo prosím prosím 🙏🙏

Predĺžiť jej zivot zasadne mozes tým, že ju nebudeš pustat von, kde by jednak mohla nakaziť ďalšie macky a jednak by ohrozila seba na zivote nejakou infekciou, či obyčajným nachladnutim. V podstate takáto macka môže zit relatívne ešte dlho(dokonca niekoľko rokov v zavislosti od prepuknuteho ochorenia), keď by si ju mala doma. Ak je to macka vonku žijúca, veterinár by mal odporučiť utratenie. Je mi luto, že si týmto ochorením musíte prechádzať a držím palce, nech je jej zivot čo najdlhší a najmenej bolestný.