icon

Môžem žiadať nový tovar alebo vrátenie peňazí?

8. jún 2025

Ahojte, mám otázku ohľadom reklamácie. Reklamovala som tovar, čakali sme skoro 30 dní na opravu. Včera nám ho vrátili ako opravený, ale dnes už zase nejde – robí tú istú chybu ako predtým. Mám v takom prípade nárok žiadať nový výrobok alebo vrátenie peňazí, keďže už bol raz v oprave? Ďakujem.

kavasmliekom
8. jún 2025

Nie, máš nárok na ďalšiu reklamáciu a potom ďalšiu a až keď budeš reklamovať 3x tu istú vadu, tak máš nárok na odstúpenie od zmluvy. No každy predajca to rieši ináč, niekto uzná a vie vrátiť peniaze, resp.ponukne výmenu, iný zase trvá na tom, že 3x oprava a potom riešenie.

luliu
8. jún 2025

Nie, nemáš nárok na vrátenie peňazí, máš nárok na ďalšiu opravu

autor
8. jún 2025
@kavasmliekom

Nie, máš nárok na ďalšiu reklamáciu a potom ďalšiu a až keď budeš reklamovať 3x tu istú vadu, tak máš nárok na odstúpenie od zmluvy. No každy predajca to rieši ináč, niekto uzná a vie vrátiť peniaze, resp.ponukne výmenu, iný zase trvá na tom, že 3x oprava a potom riešenie.

@kavasmliekom Ďakujem, ale tu sa nespomína, koľko krát. Tak som si neni istá.Toto hovorí § 623 Občianskeho zákonníka:

> „Spotrebiteľ má právo na výmenu veci alebo odstúpenie od zmluvy, ak sa tá istá chyba vyskytne opakovane po oprave.“

kavasmliekom
8. jún 2025

Tak im to predlož a uvidíš. Alebo napíš na SOI

autor
8. jún 2025
@kavasmliekom

Tak im to predlož a uvidíš. Alebo napíš na SOI

@kavasmliekom ide o to , že to mám 80 km . Cesta, keď sme to zaviezli reklamovať. Včera po to. Dnes znovu a potom po opravený 🙈. A je to krovinorez. Už máme v záhrade za mesiac čo sme čakali džunglu. A opravený dajú zase za mesiac a to nemusí fungovať ako terez.

melanta
8. jún 2025
@luliu

Nie, nemáš nárok na vrátenie peňazí, máš nárok na ďalšiu opravu

@kavasmliekom
@luliu od 2024 je upravený občiansky zákonník, kvôli smerniciam EU už neexistujú žiadne 3 reklamácie.

Autorka, ak budeš s obchodníkom vyjednávať, skús citovať správne poragrafy. V 2024 došlo k zmenám občianskeho zákonníka. §623 nehovorí o tom, čo píšeš. Zato §507 odstavec 2 sa ťa týka. Zákon ani žiadna vyhláška nehovorí o počte reklamácií, takže môžeš odstúpiť od zmluvy už po jednej reklamácii.

autor
8. jún 2025
@melanta

@kavasmliekom
@luliu od 2024 je upravený občiansky zákonník, kvôli smerniciam EU už neexistujú žiadne 3 reklamácie.

Autorka, ak budeš s obchodníkom vyjednávať, skús citovať správne poragrafy. V 2024 došlo k zmenám občianskeho zákonníka. §623 nehovorí o tom, čo píšeš. Zato §507 odstavec 2 sa ťa týka. Zákon ani žiadna vyhláška nehovorí o počte reklamácií, takže môžeš odstúpiť od zmluvy už po jednej reklamácii.

@melanta Ďakujem krásne 😍