icon

Náhrobný kameň

zuzula507
9. nov 2022

Mám otázku dávame prerábať pomník.Je v ňom 1 zosnulý ktorý ma napísany iba rok narodenia a rok úmrtia no my by sme k druhej zosnulej radi uviedli celý dátum narodenia a dátum úmrtia.Niektorí členovia rodiny tvrdia že to sa už nepíše.Kamenári vraveli že nieje to informačna tabula takže nemusí sa to celé uvádzať no ja by som to tak radšej chcela. Ako to majú vaši zosnulí?

jaja20
9. nov 2022

@zuzula507 Ak to chcete vy,tak kamenár je povinný vytesať to presne podľa vášho želania. Veď on za každú číslicu dostane zaplatené,tak by mal byť ešte rád,že zarobí. Môj brat má presné dátumy narodenia aj úmrtia a čo vidím na ostatných tabuliach,tak väčšina to má rovnako. Čo sa týka členov rodiny, môžu hovoriť,čo chcú, podstatné je,kto to platí.

katarinaba
9. nov 2022

Ja som davala novy pomnik otcovi par rokov dozadu a mna sa kamenar pytal ako chcem datum - ci len rok, alebo cely - ale to bola cisto len informacia. Urobil ako som chcela ja, vobec sa nevyjadroval. Jedine k comu mal pripomienku boli pismenka. Ja som chcela take tie priestorove, lepene. On mi poradil, aby som dala do kamena vytesat, lebo tie lepene casto kradnu, tak nech nemusim stale davat dorabat.
Ty si zakaznik, ty urcis co tam bude napisane. Rodina nech si urcuje veci na pomniku, ktory budu davat robit oni.

lasoli
9. nov 2022

@zuzula507 my mame cele ale skor som sa ze sa napise len rod hruskova ,to podla mna je najlepaie ako cele mena a datumy,okrem toho sa ta farba zosipe casom a malokto si to dava dofarbit,cize potom tam je aj tak vybeldnuty datum.

xeonela
9. nov 2022

my sme davali robit babke a len rok tam ma uvedeny. tak sme to chceli. ale aj tak si myslim, ze to je jednoducho na vas, ako to chcete mat, tak si to date, vsak si za to riadne zaplatite, tak nerozumiem, preco by to mal byt problem.

simsalabim
9. nov 2022

Cely datum narodenia aj umrtia.

domi235
9. nov 2022

@zuzula507 maš pravdu, podľa mna si to daj, spraviť, moja rodina si tak dala iba križ s menom a keď chodime paliť sviečky, vidime len meno a viač nič nevieme a keď som sa pytala starych rodičov, informacie tak, si tiež už nepamätali. :(
Myslim si ak tvoje deti alebo vnučata si budu chcieť dat spravit rodostrom rodiny, tak tie datumy, pomožu. Určite.
Viem, že spolužiačka si robila rodostrom na VŠ mala to ako projekt, a za take informacie na matrike platila.

domi235
9. nov 2022

@zuzula507 keď to tak vnutorne citiš že to tak chceš tak to daj spraviť.🤗

jana_eyre_2
9. nov 2022

Dáva sa to, čo ľudia chcú.. moja mama ma len roky, ja by som tam rada dala aj dni, ale keď sa to riešilo nevnímala som, neriešila som... Napríklad svokor má celé dátumy, už aj svokra tam má pripravené meno a dátum narodenia....

cacianka
9. nov 2022

Celá rodina, blízka aj vzdialená, aj drvivá väčšina pomníkov na našom cintoríne má uvedené celé dátumy. Pomôže ti to ?
Daj si urobiť tak ako ty chceš, keď si najbližši príbuzný a platca, tak ty rozhoduješ.
Len detail: ak napíšeš rodina napr. Nováková, na posledné a sa nedava á

sigma510
9. nov 2022

Brat ma cele dátumy. Starí rodicia dokonca co som si všimla, tak iba mená bez dátumov, netuším prečo a celkom mi to tam chýba. U nás na dedine väčšinou vidím celé dátumy aj narodenia aj úmrtia.

zuzula507
autor
23. nov 2022

Dakujem všetkým, dala som nakoniec celé dátumy aj fotku, akurát sa to ešte vyrába a už teraz viem že možno všetkym sa to bude páčiť, ale všetky deti našej mamky sme boli za a to je hlavné .Aj k 1 zosnulému sme dopísali dátumy