Náklady na vysokoškolákov
Mám dve deti na vysokej škole. Chcem sa opýtať koľko mesačne vy posielate vysokoškolákom? Aby som si spravila obraz.
aj mňa to čaká na jeseň, ale tak určite strava + ubytovanie + cesta, k tomu nejaké vreckové min. prvý rok kým ešte nebude stíhať nejaké brigády
To záleží či bude na intráku alebo byte. Tam ti suma vie riadne skákať hore dole. Má VŠ na slovensku a bude chodiť domov vlakmi? 5 rokov nazad som stála našich okolo 400-500€ mesačne. Čo som si zarobila z brigády bolo moje, nikdy po mne nechceli si platiť z toho stravu alebo bývanie. Brali to, že majú na mňa stále vyživovaciu povinnosť. Neviem, ako to máte nastavené vy.
@anonym_autor dobry odhad je cca 500€/mes. Plus aspon obcasne privyrobenie si toho vysokoskolaka v mieste studia.
700€len ubytovanie a jedlo + to ostatne - okolo 1000€ mesacne
2x Česká republika, každému dávame po cca 1000 eur mesačne, ak si privyrobia, je to ich, ale nežiadame to od nich. Financovať vzdelanie považujem za povinnosť rodičov. Vieme však, že to má zmysel, keď doštudujú budú zarábať nadštandardne a budú mať vystarané na celý život. Cielene si vyberali také odbory. Ak by chceli študovať hlúposti, takto štedro by sme ich nespozorovali.
Je to vysoko individualne, u nas UMB BB (my sme z KE) internat 80, strava cca 60, vlaky zadarmo, knihy 0, vsetko maju online, vreckove 70 + xo si privyrobi ale to ma na kozmetiku a handry, + ma stipendium studuj na slovensku to si odklada 300/mesiac +prospechove z min rok cca 30e mesacne cize my sme matematicky v +
V skole je po-stv, piat-nedela doma
2x Česká republika, každému dávame po cca 1000 eur mesačne, ak si privyrobia, je to ich, ale nežiadame to od nich. Financovať vzdelanie považujem za povinnosť rodičov. Vieme však, že to má zmysel, keď doštudujú budú zarábať nadštandardne a budú mať vystarané na celý život. Cielene si vyberali také odbory. Ak by chceli študovať hlúposti, takto štedro by sme ich nespozorovali.
@anonym_6620e3 Ahoj, deti sú na internáte alebo v podnájme? Môžeš napísať cenu ubytovania, prosím + dovod, prečo ste vybrali internát/podnájom...? Tiež zvažujeme Česko, preto sa pýtam. Ďakujem.
Dcéra študuje š, rok v Brne, býva na byte v izbe so spolubývajúcou, mesačne posielame 400 € + 60€ prídavok, ale je to na knap. Okrem toho máva aj príspevok na ubytko zo školy a sem tam prospechové štipendium.
4. rok
Mne naši v r 2017-2020 platili internát (cca 75e/mesiac) + dávali cca 50e týždenne, často som si nevzala keď som ešte mala. Všetko je o dieťati, naši vedeli, že nemíňam na hlúposti a keď mi peniaze ostanú, zbytočne si od nich neberiem. Väčšinou mi ostali, niekedy som si vzala napr 20e... Ale vtedy bolo o niečo lacnejšie. Záleží aj od toho, či dieťa brigáduje, ja som nemala možnosť (škola+prax cca od 7 do 16-17 hod každý deň). Neskôr som mala prospechové štipendium takže som si platila z toho, chcela som byť samostatná. Takže asi záleží od vašich detí
@anonym_6620e3 Ahoj, deti sú na internáte alebo v podnájme? Môžeš napísať cenu ubytovania, prosím + dovod, prečo ste vybrali internát/podnájom...? Tiež zvažujeme Česko, preto sa pýtam. Ďakujem.
@anonym_1672e1 Teraz sú v podnájme, spolu a s ešte jedným spolužiakom. Traja platia na naše 900 eur, byt je priestranný, vybavený a blízko školy. Dohodil ho ten ich spolužiak, je to byt známych jeho otca. Prvý syn býval dva roky na internáte, podnájom sme zvolili, lebo obaja študujú to isté, takto si môžu lepšie pomáhať a majú komfort, čo sa týka varenia, priania.
Studujem v CR, nasi mi posielaju 400eur, pokryje to ubytovanie a akotak stravu, na zvysne veci si zarobim sama, mam stastie ale ze mam dobru brigadu,extremne flexibilnu s relativne fajn platom.
akože 1000€ vysokoškolákovi, to je už riadny záhul, to bývajú každý vo vlastnom podnájme? 😏 kolegyne čo majú deti v čechách tak okolo 500€, plus nejaké jednorázové výdaje…
Tak sem sa pripnem, som zvedavá na odpovede. Čaka ma to už na jeseň.
Len si nemyslím že sa toto dá porovnať. Asi bude rozdiel mať doma dvoch študentov medicíny na internáte, a dvoch na nejakých ľahkých odboroch kde študenti popri stíhajú aj pracovať alebo este aj bývajú doma.
@anonym_26614a a sme tam kde som si myslela 300-400x2 je zodretými ušami zvládnuteľné ale 2x 1000 pri našich platoch nereálne
@anonym_autor my dcére v ba dávame 110. € na intrak a 300€ vreckové. Z toho si platí stravu, cestovanie, prípadne nejaké drobnosti do školy. Ale takmer každý víkend je doma, takže si aj stravu Brava z domu, perie si doma. Popri škole brigáduje.
Akože to aké pálky sem dávate, že 1000€ veď to ani rodina s deťmi toľko nemá. Náš syn študuje v BA , posielam mu 150€ ja a 150€ jeho otec. Musí s tým naložiť rozumne a úplne mu to stačí. Vlaky sú zadarmo, na víkendy chodí domov a čo si chce kúpiť navyše pokrýva z letných brigád. Intrak stojí 110€ zvyšok má na stravu, cena obeda je okolo 3€ čo mi vravel, porcie veľké a zvyšok si kúpi. Občas sa pýtam či mu to stačí, a povedal že úplne v pohode. Nie sme milionári 🙈🙈 a študuje, funguje, existuje.
@1fifinka1 1000€ je uplna hlupost, 300€ na ubytovanie a zvysok 700€ len tak na zivot, uplne vymysel. Alebo nejaki zbohatlici. Bezna rodina neda 1000€ studentovi na vysoku skolu.
@anonym_1672e1 Teraz sú v podnájme, spolu a s ešte jedným spolužiakom. Traja platia na naše 900 eur, byt je priestranný, vybavený a blízko školy. Dohodil ho ten ich spolužiak, je to byt známych jeho otca. Prvý syn býval dva roky na internáte, podnájom sme zvolili, lebo obaja študujú to isté, takto si môžu lepšie pomáhať a majú komfort, čo sa týka varenia, priania.
@anonym_6620e3 predpokladám, že to budeme mať podobne. Navyše, moje deti sa nemôžu stravovať v menze (zdravotné dôvody), budú si musieť variť, takže aj strava vyjde drahšie. Predpokladám, že tvoje deti asi nemajú veľmi čas brigádovať... študujú medicínu?
Akože to aké pálky sem dávate, že 1000€ veď to ani rodina s deťmi toľko nemá. Náš syn študuje v BA , posielam mu 150€ ja a 150€ jeho otec. Musí s tým naložiť rozumne a úplne mu to stačí. Vlaky sú zadarmo, na víkendy chodí domov a čo si chce kúpiť navyše pokrýva z letných brigád. Intrak stojí 110€ zvyšok má na stravu, cena obeda je okolo 3€ čo mi vravel, porcie veľké a zvyšok si kúpi. Občas sa pýtam či mu to stačí, a povedal že úplne v pohode. Nie sme milionári 🙈🙈 a študuje, funguje, existuje.
@1fifinka1 Sme VŠ vzdelaní, obaja celý život pracujeme a máme viac ako 25-ročnú prax v náročných odboroch, takže zarábame primerane. Hypotéku máme splatenú, autá nepotrebujeme meniť každé štyri roky, v cestovaní nevidíme zmysel života. A deti máme len dve aj kvôli tomu, aby sme ich vedeli dobre zabezpečiť. Dosť stálo aj ich štúdium na gymnáziu, keďže obaja strávili rok štúdia v zahraničí a chceme, aby žili počas štúdia slušne a najmä študovali. My sme tiež počas štúdia brigádovali len občas a pre vlastné potreby, nie preto, že sme museli a takto to chceme dopriať aj našim deťom. Na Slovensku nežijú len chudáci.
@anonym_6620e3 predpokladám, že to budeme mať podobne. Navyše, moje deti sa nemôžu stravovať v menze (zdravotné dôvody), budú si musieť variť, takže aj strava vyjde drahšie. Predpokladám, že tvoje deti asi nemajú veľmi čas brigádovať... študujú medicínu?
@anonym_1672e1 Áno, a aj manžel je lekár.
@anonym_6620e3 co studuju prosim ta?
@anonym_6620e3 Tie tvoje deti studujuce medicinu, nemajuce cas brigadovat, len studovat, pretoze je to take narocne, naco realne potrebuju 700€?
@anonym_6620e3 co studuju prosim ta?
@anonym_78d1a4 Zubné lekárstvo.
@1fifinka1 Sme VŠ vzdelaní, obaja celý život pracujeme a máme viac ako 25-ročnú prax v náročných odboroch, takže zarábame primerane. Hypotéku máme splatenú, autá nepotrebujeme meniť každé štyri roky, v cestovaní nevidíme zmysel života. A deti máme len dve aj kvôli tomu, aby sme ich vedeli dobre zabezpečiť. Dosť stálo aj ich štúdium na gymnáziu, keďže obaja strávili rok štúdia v zahraničí a chceme, aby žili počas štúdia slušne a najmä študovali. My sme tiež počas štúdia brigádovali len občas a pre vlastné potreby, nie preto, že sme museli a takto to chceme dopriať aj našim deťom. Na Slovensku nežijú len chudáci.
@anonym_6620e3 a? Keby autorka mala 2000€ na vysokú školu tak sem nepíše otázku a nevytvára diskusiu. Vieš, že váš prípad je nadštandard tak načo to takto hrotit. Prvá dcéra dostávala ešte menej, vyštudovala s červeným diplomom, mala skvelé zamestnanie keď bola na SK, dnes je vydatá v USA a žije spokojne. Není všetko len o peniazoch.
kamoska Brno 500-600 eur
druha kamoska dansko (nie Kodan) medzi 1000-1100e
Ved sa pytaju na tych 1000 eur, tak anonym odpovedal. A autirka sa pyta, kolko prispievaju rodicia. Tak sa odpoveda. Kto nema, neda tolko, ale aj na Slovensku su rodiny velmi dobre situovane a mozu posielat aj 1000 eur na mesiac. Tu je furt mentalita nevyskakuvat, ale uz davno nemame socik, tak sa s tym zmierte
@anonym_6620e3 a? Keby autorka mala 2000€ na vysokú školu tak sem nepíše otázku a nevytvára diskusiu. Vieš, že váš prípad je nadštandard tak načo to takto hrotit. Prvá dcéra dostávala ešte menej, vyštudovala s červeným diplomom, mala skvelé zamestnanie keď bola na SK, dnes je vydatá v USA a žije spokojne. Není všetko len o peniazoch.
@anonym_678cdf 2x 300 eur ide na bývanie, veľa stojí strava - varia si väčšinou doma kvôli zdravotným obmedzeniam jedného, cestovné, mobily, veci si školy, oblečenie, občas niečo pre radosť... Chodia domov priemerne raz mesačne.
@1fifinka1 A čo má byť? Jediný, kto to tu hrotí, si ty so svojím "neni všetko len o peniazoch." Máme na to, zarobili sme si, nikoho sme neukradli a záleží nám na našich deťoch, tak im doprajeme. Určite z nich preto nevyrastú neschopní a zlí ľudia. Červený diplom považujem za samozrejmosť, USA ich neláka a osobne budeme radšej, ak sa vrátia na Slovensko.
Staci, ze je dieta bezlepjac a uz sme na inych cenach za potraviny. K tomu ak sa maju sustredit na studium, nevidim ziaden vyznam, aby obracali hambace v mcdinalde. Pre ich buducu pracu je to absolutne irelevantne. Mat brigadu len aby bola, mimo odbor, ak nemusim je somarina.
@anonym_678cdf 2x 300 eur ide na bývanie, veľa stojí strava - varia si väčšinou doma kvôli zdravotným obmedzeniam jedného, cestovné, mobily, veci si školy, oblečenie, občas niečo pre radosť... Chodia domov priemerne raz mesačne.
@1fifinka1 A čo má byť? Jediný, kto to tu hrotí, si ty so svojím "neni všetko len o peniazoch." Máme na to, zarobili sme si, nikoho sme neukradli a záleží nám na našich deťoch, tak im doprajeme. Určite z nich preto nevyrastú neschopní a zlí ľudia. Červený diplom považujem za samozrejmosť, USA ich neláka a osobne budeme radšej, ak sa vrátia na Slovensko.
@anonym_6620e3 Toto ťažko vysvetlíš niekomu, kto platí za internát 150 eur a každý víkend sa chodí stravovať domov k rodičom. Niečo iné je žiť v zahraničí a úplne iná situácia byť na intráku PO-PIA.
Navyše, finančná gramotnosť niektorých ľudí je zaujímavá... Dieťaťu platia mobily, polovicu výdavkov a toto "zabudnú" zarátať do nákladov.

Tak sem sa pripnem, som zvedavá na odpovede. Čaka ma to už na jeseň.
Len si nemyslím že sa toto dá porovnať. Asi bude rozdiel mať doma dvoch študentov medicíny na internáte, a dvoch na nejakých ľahkých odboroch kde študenti popri stíhajú aj pracovať alebo este aj bývajú doma.