icon

Nechali by ste si preplatiť škody?

3. aug 2023

V rámci prázdnin k nám prišla na pár dní mužova sestra s rodinou ( muž a dve deti) , zajtra odchádzajú a ja rozmýšľam, či jej slušne navrhnúť , že by mohla preplatiť aspoň časť toho čo jej syn poničil. Je to malý kazisvet , robí zle a veci ničí naschvál. Čalúnenú posteľ opluľ sladkou vodou, musím to dať vytepovať, z jedálenskej stoličky pre bábo odlomil koliesko, do zrkadla v stavanej skrini hodil kovové auto a rozbil ho, budeme ho musieť vymeniť.Hračky staršieho syna môžu ísť akurát tak do koša. Z Avengers postavičiek obtrhané ruky, lego postrácané kade tade , knihy dotrhané, akože hrôza... Človek ho aj napomenul, ale on absolútne nereaguje, keď som bola doma tak sa ešte ako tak správal, ale keď som odišla a zostali tu sami tak som po príchode len rátala škody 🙄. Muž to s nimi nevyskytuje, keďže nie je doma a mne je to aj trošku trápne, ale ozaj toho veľa poničil.

Strana
z5
jan510
3. aug 2023

Ja by som toto neriesila vobec, beriem to ako spotrebny tovar, ale susedu mam taku ci raz sa s niekym hra jej syn to dava preplatit rodicom lebo sa to ponicilo. Skoncilo to tak ze s jej synom sa nehra a nekamarati nikto.

zuza265
3. aug 2023

@autorka a oni sa neponukli, ze by aspon nejake skody napravili/preplatili? Ja keby niekam pridem a moje dieta tolko ponici (odisli by sme skor, keby sa nevie spravat a nici cielene veci a neda si dohovorit), tak aspon to zrkadlo a teplovanie a tvoje dieta by som vzala do hrackarstva nech si nieco vyberie. Neexist, aby som odisla len tak ako tela
Pytat by som nepytala ako hostitel. Ale keby pridem takto na navstevu, neodisla by som len tak

tosomja
3. aug 2023

A kto s nimi bol doma, keď ty nie a ani muz?
Koľko má rokov ? A kde boli jeho rodičia?

alickapusinka
3. aug 2023

Preboha viac by k nám domov neprišli nepustila som ich načo. To nie je normálne správanie TY rodičia to nevidia. To nie že rozbil pohár jeden stane sa. Na budúce ak bude mať mužova sestra prísť nech je muž doma a TY chod s deťmi k svojím rodičom zamknúť detskú izbu kľúč vziať .A ako že to manžel nebude riešiť dala by som s ním takú debatu že škodu by zaplatila tak bleskovo že by sa posral. A koľko rokov ma ten chlapec a kde ste boli VY dospelý až toto urobil.

aliaray1
3. aug 2023

No ak mala svagrina nanho davat pozor a bola na navsteve s nim, je to jej maslo na hlave. Odfotila by som, poslala muzovi fotky so smutnym smajlom a spytala sa jeho co s tym. Neryp sa inciativne sama do toho, lebo budes ratat skody vo vztahoch.

bluka2
3. aug 2023

Nenechala a ani už nepozvala

vanilkovazmrzka
3. aug 2023

Oni sa za take decko nehanbia?

tamitamitami
3. aug 2023

Keby nechtiac zničí jednu hračku alebo niekde niečo vyleje tak jasné že nepýtam peniaze ani by ma to nenapadlo. Ale v tomto prípade by som si pýtala veď zničil xy vecí a ešte aj zámerne, ak dobre čítam boli tam sním aj rodičia tak si naňho mali dať pozor. Pre mňa sú veci iba veci a neriešim keď sa niečo zničí. No ak by ku mne prišiel niekto a zdemoloval mi zámerne "polku" bytu tak by mi to určite nebolo jedno a riešila by som to.
Možno to bude dobré poučenie aj pre rodičov aby začali syna riešiť, ja by som sa hanbila ako rodič....a keď by sa už stalo určite by som ponúkla že to zaplatím.

vanilkovazmrzka
3. aug 2023

Ja neviem, ludia su uz totalne drbnuti, ked po prve nedokazu svojmu decku vysvetlit, ze nema demolovat vsetko okolo, a po druhe, ked uz roztrieska sklenenu skrinu, tak aspon nech maju tu minimalnu sudnost, ze to daju opravit na vlastne naklady. Minimalne za tu postel, skrinu a stolicku by ti tie peniaze mali dat, to nie su vyslovene veci ja hranie, kde ocakavas, ze ich deti ponicia… a tie hracky by som uz nejako prekusla a nechala tak.

autor
3. aug 2023

@tosomja no veď jeho rodičia. Má 5 rovnako ako náš starší...

@zuza265 zatiaľ nič neponúkli, tvária sa, že " bože veď sú to len veci" ale nás tie veci stáli nemalé peniaze, len to zrkadlo bude stáť minimálne 100€. Stolička pre dieťa tiež cez 100 a môžem ju akurát tak vymeniť, lebo tam to koliesko chýba a stolička stojí naklonená

@alickapusinka manžel je na misií v zahraničí, som rada keď sa mu podarí ozvať dva krát do týždňa domov .

0silvia0
3. aug 2023

kazisvet nech si likviduje a ničí veci doma. Nabudúce nech si zaplatia penzión, keď si nevedia vážiť pohostinnosť.

veronikaszabova
3. aug 2023

Urcite by som si nepytala €. Bolo by mi to trapne. Ale nabuduce, by som ich navsteve u nas vyhla 🙂

deti95060810
3. aug 2023

ich dieťa má diagnózu? tak sa napr. správajú aj autisti...
takže asi by som nepýtala žiadne euro ako odškodné, ale u nás by boli posledný raz...
ešte ma zarazilo to 5 r. pľuje vodu ?? to kde vyrastá - v lese?

zuza265
3. aug 2023

@autorka pre mna je hanba neponuknut kompenzaciu ak sposobime skody (tiez nemyslim rozbity pohar ale teda skody skody). Nerozumiem ako niekto len tak odide a ziadna zodpovednost - aj to dieta comu ucia?

levandula7
3. aug 2023

a švagriná nemá slušné vychovanie a príde jej v poriadku, že jej decko za pár dní pobytu poničí nábytok za stovky €? popíš mužovi presne čo všetko ten malý zničil, na koľko vás to vyjde a nech si to vydiskutujú súrodenci medzi sebou. na návštevu by som ich už nevolala.

tosomja
3. aug 2023

Ich hanba že neponúkli kompenzáciu škody. A neviem, či to robil aj inokedy, ale keď si vedela aký je, vyhla by som sa im.
Keď to urobil prvýkrát, tak možno nemal "svoj deň" a dospelý nezvládli reakcie. Veď už pri Tom pľuvnuti na gauč by sa odo mňa nepohol.

h2
3. aug 2023

V prvom rade by som k nám nebrala na viacdňovú návštevu mužovu rodinu, keď on nie je doma. Načo?
Zničené veci by som asi preplatiť nedala, nechala by som to tak, ale teda nedokážem pochopiť, že im to samým nenapadne. Na odpoveď, že veď sú to len veci, si mohla odpovedať, nech ti ich teda preplatia, veď sú to len peniaze.

jamimo
3. aug 2023

@vanilkovazmrzka presne si to pomenovala v prvej vete. Ja sa s takýmto správaním stretávam často. Upozorníš dieťa na návšteve a rodič Absolútne nič, ani slovo!

autor
3. aug 2023

@deti95060810 nemá žiadnu diagnózu, len je "temperamentný" ako švagriná povedala .

@tosomja tak ja ho vidím druhý krát v živote, bývajú mimo sk, keby som vedela, že je ako Tarzan z lesa tak ich isto nevezmem k nám. Boli tu hlavne preto, že nemali kam ísť. Boli ubytovaní v byte čo tu má švagriná po otcovi, ale tam, že prestala ísť voda a oni mali do konca prázdnin na sk ešte 5 dní, tak som ich vzala sem, lebo hotel tu nie je žiaden voľný keďže je dovolenková sezóna.

kabinka11
3. aug 2023

Keď sú to bože len veci, tak bože, nech dajú 300e a je vybavené. A nech niekto povie, že to je spotrebný tovar. Áno je, ale to neznamená ze nestal veľa peňazí.

dadis
3. aug 2023

Asi by som im poslala blocek na preplatenie toho zrkadla...to tepovanie, hracky a stolicku - to su ozaj spotrebne veci..tu stolicku nekupuj ani novu, pozri nejaku pouzitu..inak velmi zvlastne, ze sa neponukla pani sama, ze skodu nahradi..uz by som ich k sebe nikdy nevolala

lusiasali
3. aug 2023

Mas to teda neprijemnu situaciu. Nam sa stalo take ze sme zajednali dovolenku, ktora sa nedala stornovat. 3 rodiny z toho 2 sestry a my kamosi. My sme to zacvakali ze sa potom vyrovname. 1 rodina zo zdravotnych dovodov nemohla ist. Tak sme hladali nahradnikov, pomimo som skonstatovala, tej jednej sestre, ze ked nikoho nezozenieme budu si to musiet zaplatiť (bola to nemala suma penazi, ked by sme ratali medzi 2 rodiny by sa nam dovolenka v obycajne chate rovnala niekolko hviezdickovemu hotelu s polpenziou). Dost to pokazilo vztahy, a vtedy som si povedala ze uz ich na dovolenku volat nebudeme.
Tvoj pripad bude nieco podobne. Ty budes mat skodu za 200-300€ povies to svagrinej a budes hned na blackliste rodiny lebo pytas od nich peniaze, este to prekrutia a si fajnovo uzijes vycitky od rodiny. Ale zase ked pridu znovu zase budes vyratavat skodu?
Sadnut si s nimi a povedz "XY nehnevaj sa, ale potrebovala by som s tebou prebrat pre mna velmi neprijemnu vec. Tvoj syn nam ponicil dost veci v dome, z mojho uhla pohladu by bolo na mieste keby ste sa na opravach podielali, kedze to nebudu uplne lacne polozky, alebo mas iny navrh?" Ak je svagrina lucidna tak to zaplatia, ale ako pisali baby vyssie pri takychto skodach by som uz sama nukala peniaze, kedze zatial este toto evidentne nevyslo z ich ust, treba ich trochu postrcit.

vlado818
3. aug 2023

Zrkadlo,stolicku,tepovanie by som jej dal uhradit.
Inak:
Zrkadlo poslem blok( vopred by som ju informoval o cene)
Tepovanie tiez takto.
Stolicku by som jej navrhol nech zozenie poskodenu cast ked nie nech kupi novu tuto jej das moze nicitel pokracovat. A nabuduce smer hotel ked pridu alebo priviazat dieta...🤣

mikadooo
3. aug 2023

Ty vole... Akože moje decká nie sú žiadni anjelici, ale toto je brutál. Koľkokrát niečo poničili (mimochodom jednu vec a vždy len jedno z 3 detí), tak hneď som sa pýtala na náhradu, alebo sľúbila, že kúpime novú (hračku). Asi by som nemala gule pýtať od nich finančne niečo, ale už by som ich viac nezavolala. muž by im mal vysvetliť prečo, nakoľko ty nie si priama rodina, tak by si len bola za zlú. Ak muž na to nemá gule, tak by som mu povedala, že už nikdy viac ich nepozvem, pretože si nepotrebujem nechať zničiť domácnosť. Oni asi nebudú celkom v poriadku, keď im netrklo samým ponúknuť nejakú tú kompenzáciu.

ropucha6
3. aug 2023

Poslala by som muzovi vyratanu skodu a nech si to on vyriesi. Ich by som uz nepozyvala.

zuzana76
3. aug 2023

@autor asi by som nepytala, ale povedala, ze vas tie veci (ved boze su to len veci) stali nemale peniaze, ved vam donicil mozno aj veci za 300 eur. Dieta je totalne nezvladnute. Uz by som ich nikdy nepozvala k nam.

ankare
3. aug 2023

A vedia švagrovci, aké škody napachal? Ak niečo zničil trvale, preplatiť.

januelik
3. aug 2023

temperamentný čiže nevychovaný, môj krpec má adhd, jasné stalo sa, že niečo poškodil lebo je zbrklý, ale škody som zaplatila. Na návšteve sa musí vedieť správať ak nie odchod. Je to hlavne o rodičoch. Raz som mala u nás na návšteve sesternicu a jej syn mi dočmáral centrofixkou celú detskú izbu a kúpelku mňa skoro šlahlo o zem a to sme mesiac pred tým maľovali. Viac k nám nešli ak nášteva tak vonku🙃

ankare
3. aug 2023

A niektoré poistenie domu a domácnosti zahŕňajú aj takéto skody, skús si to pozrieť

autor
3. aug 2023

@zuzana76 ja by som povedala, že aj viac ma to bude stáť.. tepovanie postele tiež nebude lacné, hračky synovi budem musieť nahradiť, pre neho sú vzácne , bude nešťastný a tieto Avengers blbiny nestoja zrovna 5 korún zničil 5 postavičiek, to bude tiež viac ako 100€ lebo jedna stojí v prepočte 25-35€ . Knihy a takéto drobnosti neriešim, to už moju peňaženku nezruinuje, ale tie ostatné položky mi nakusnú rozpočet, my sme sa len pred dvoma mesiacmi sťahovali, všetko tu je nové..

@januelik aj ja budem musieť záchod maľovať lebo ošťal komplet stenu poza wc 🙄 smrdí to tam ako v chlieve

Strana
z5