icon

Nedostatočné kúrenie a problémy s teplou vodou ráno

14. nov 2024

Pekný deň,
v našom bytovom dome nastala situácia, že áno
cca 06:00 hodine netečie teplá voda, a cez deň slabo kúria, lebo stúpačky v kúpeľni sú vlažné. Keď som to telefonicky nahlasovala na správcovskú kanceláriu domu, technik mi povedal, že to je v poriadku, že ráno netečie teplá voda, LEBO V NOCI SA NEPRACUJE . Ja som sa ho spýtala, že aká to je odpoveď, keďže ráno sa ľudia chystajú do práce, vypravujú deti do škôl a škôlok a chcú sa umyť v teplej vode. A samozrejme aj v noci sa chodí na WC a aj ruky si umyť v teplej vode. Kotoľnu máme vlastnú, kotle majú určite časové programovanie.
Domiví zástupca a správca k tomu majú laxný prístup

autor
14. nov 2024

*domový*, pardon

maranco
14. nov 2024

Myslím že sa nastavuje čas, kedy sa spustí obehové čerpadlo aby bola teplá voda v stúpačke. Zisti kedy a či ho vôbec zapínajú.

autor
14. nov 2024

@maranco Ďakujem

chrobak7
14. nov 2024

Bývaš v komunite ľudí. Byt síce patrí tebe, ale bytovka je spoločná, takisto aj vykurovací systém aj systém teplej vody.

Vy ako vlastníci bytov sa môžete dohodnúť, odkedy dokedy sa bude zohrievať teplá voda, kedy bude cirkulovať, kedy sa bude kúriť a pod. Je to váš systém a vy si platíte náklady, nie správca. Správca to len spravuje a prípadne nastavuje tak, ako ste sa dohodli.

To, že tebe niečo nevyhovuje, je tvoj problém. Ak chceš zmenu, musia s tým súhlasiť viacerí, aspoň polovica ľudí, čo to odhlasuje na schôdzi vlastníkov. Ak sa tak väčšina dohodne, tak môžete mať teplú vodu aj celú noc. Ak máš potrebu teplej vody mimo dohodnutých časov, stále máš možnosti, nainštalovať si individuálne nejaké elektrické prietokové čerpadlo, ktoré bude ti bude zohrievať vodu v čase, kedy je ohrev teplej vody vypnutý.

Takže nenadávaj na správcu, ten za to nemôže. Obehaj susedov, zisti, či im to tak vyhovuje. Ak to ani im nevyhovuje a je vás viac, ako polovica, tak to hlasovaním zmeňte. Ak je vás menej, tak sa musíš bohužiaľ prispôsobiť.

To bol tiež dôvod, prečo som išiel bývať do rodinného domu. Zakúrim si kedy chcem, pustím teplú vodu, kedy chcem.

autor
14. nov 2024

@chrobak7 Toto ja všetko ovládam. A nikdy sme nepodpisovali a ani nehlasovali za to, že ohrev teplej vody má byť v určitom čase vypnutý. Mesačný predpis si riadne platím, chcem dostávať to, za čo si platím/platíme. A myslím si, že 06:00 hodín ráno je prislúchajúci čas na to, aby tá teplá voda bola. Nie všetci chodia do práce až na 10- tu.

lenkahvh
14. nov 2024

A čo čakáš od tejto diskusie? Správca nereaguje, vy ste nič neodsúhlasili. My s tebou súhlasíme, že asi o 6:00 by teplá voda mohla tiecť.

madeincssr
14. nov 2024

Ludia v bytovych domoch sa zvacsa na nicom nevedia dohodnut (v tomto pripade viac komfortu versus nizsie platby). Kazdemu vyhovuje ine. A spravca v tom potom lieta, stazuju sa obe strany.

chrobak7
14. nov 2024

Čo si myslíš ty, je nepodstatné. Zrejme si jediný, ostatným to, zdá sa, že vyhovuje. Na druhej strane tým šetria náklady na ohrev vody, keďže v noci sa voda neohrieva. Ja keby sme s tebou súhlasili, že by bolo dobré mať ráno teplú vodu, tak my ti s tým nič neurobíme. Ty musíš presvedčiť ľudí, aby ťa podporili a súhlasili s tebou. Ak budete väčšina, tak zástupca vlastníkov bude musieť vašu požiadavku riešiť. Ak nie, tak si zvolíte nového zástupcu vlastníkov - môžeš to byť aj ty, ktorý bude konať tak, ako to chce väčšina vlastníkov.

Ale aj to asi ovládaš. Tak neviem, čo od náš očakávaš?

chrobak7
14. nov 2024

@madeincssr Presne tak, správca nie je na to. aby rozhodoval, kto má pravdu. Správca koná tak (spravuje dom), ako sa dohodne väčšina, prípadne aby to bolo v súlade s legislatívou.

autor
14. nov 2024

@lenkahvh
@chrobak7 Od vás neočakávam konkrétne nič.
Iba som chcela vedieť ako to funguje v iných bytovkách. Iné skúsenosti.
Prečo máte v hlavách, že mám od vás nejaké očakávania ?

suge
14. nov 2024

Pomohlo by presťahovať sa do domu alebo bytu s vlastným kotlom. Píšem to preto, že ja v takom bývam.

autor
14. nov 2024

@chrobak7 Hovorím, že väčšina sa na niečom takomto NEDOHODLA.

zojazoja
14. nov 2024

a keby si to na domovej schodzi nadhodila tuto temu?

autor
14. nov 2024

@zojazoja Áno, na najbližšej schôdzy by som rada otvorila aj túto tému kúrenia a vody.

lukbe
14. nov 2024

Teplú hodu mame asi vzdy. Možno po polnoci tečie menej teplá, raz som sa tak sprchovala, ked som pricestovala. Inak stále horúca. To by mal byť štandard.

lenkahvh
14. nov 2024

Pretoze si predostrela problem, a nepolozila si vobec ziadnu otazku, nič. Preto sa pýtam. Skonštatovala si, ako to máte, ako sa čo dá, teda nedá a nič.

autor
14. nov 2024

@lenkahvh dostala som aj vecné odpovede, ľudia pochopili ...

autor
14. nov 2024

@lukbe Ďakujem, vecná odpoveď ♥️

brondos
14. nov 2024

Technicky môže byť problém, že na noc vypínajú cirkuláciu. Bez nej môže byť že ak púšťate teplú vodu ako prví z baraku ráno, tak ju ťaháte až niekde z pivnice cez celú stupačku a navyše tá pritekajúca teplá voda ešte musí zohrievať aj tie vychladnuté stupačkové rúry. Tiež som to tak mal navrchu 7-poschodovej bytovky.

tykat
14. nov 2024

Dat si prietokovy ohrievac? Na taketo situacie ...vypadky, vypinanie. Neviem si predstavit ako by sme doma fungovali kedze sa rano sprchujeme a medzi 6-7 odchadzame z domu. Nastastie byvame v dome

rozculena
14. nov 2024

väčšinou tu píšete hlúposti.
Ja som tiež mala rovnaký problém.Vstávala som o štvrť na päť a teplá voda nebola.Musela som dlho odpúšťat.Prichádzala som o jedenástej večer a teplá voda nebola.
Hlúpa odpoveď,že sa v noci nepracuje.
Hlúpa odpoveď,že čo ste si odhlasovali,to máte.

Ja som sa sťažovala na schôdzi a bolo namontované obehové čerpadlo.To bežalo stále,a nikoho netreba za to platiť,aby pri tom bol.
žiadne poplatky za to sme neodhlasovávali.

chrobak7
14. nov 2024

Keď som býval v bytovke, mali sme centrálneho dodávateľa tepla. Tepláreň odstavila čerpadlá po polnoci a spustila ich ráno okolo piatej. Takže v noci nebola teplá voda, nie je to nič nezvyčajného, ak sa chceš šetriť. Modernejšie bytovky majú už vlastné kotle, niekde aj byty majú vlastné kotle.

Vy máte spoločný kotol. Musíš získať na svoju stranu väčšinu vlastníkov, inak sa nič nezmení. Teraz to funguje tak, ako to je, nikto iný sa asi nesťažuje. Alebo by sa možno aj ozvali, len sa neodvážia ozvať ako prvý. Tak ty musíš urobiť ten krok.

brondos
14. nov 2024

@chrobak7 predpokladám, že hovoríš o cirkulačných čerpadlách. Áno, tie sa na noc odstavujú, aby teplá voda nebehala zbytočne celú trasu od zásobníka cez všetky rozvody, otočku v najvyššom byte a zase späť do zásobníka a aby sa zbytočne pritom neochladzovala.

A áno, nechať cirkuláciu zapnutú 24h je riešením, ale stúpnu straty tepla v cirkulačnom okruhu a dozrievanie tých strát budú platiť všetci. Ak sa na tom dohodnú, je to cesta. Inak naozaj iba spraviť v byte samostatný ohrev TÚV. Ja som nad tým na tom 7. poschodí tiež uvažoval a návratnosť som vyrátal pri 80L elektrickom závesnom zásobníku na 1 rok pri 4-člennej domácnosti. Práve kvôli tomu veľkému odpúšťaniu ráno a večer som platil ročne 500€ za teplú vodu. Ale potom som to nerealizoval, presťahovali sme sa.

chrobak7
14. nov 2024

@brondos Neviem, kde potrebuje zadávateľ ráno tú teplú vodu - či na sprchovanie, či len na umývanie rúk, alebo aj v kuchyni, ale jemu by možno stačil malý prietokový ohrievač v kúpeľni, nepotrebuje zásobník.

A hej, je to o kompromise medzi komfortom a nákladmi. V rodinnom dome mám tiež obehové čerpadlo na teplú vodu, ale spúšťa sa len, keď zapnem svetlo v kúpeľni. Keby to išlo celý deň, tak by sa voda zbytočne ochladzovala.

nevenka
14. nov 2024

@maranco hej, v dome to muz vypina na noc, ale rano to uz fici. Ked sme boli na vikend prec, zabudol a nechal ho bezat a z bojlera fuc tepla voda 🤭.
V byte sme mali v noci vzdy ladovu vodu a na porazenie to bolo, kedze ja som zakakane dieta potrebovala umyt aj v noci, alebo ruky po potrebe, ale tak aj studenou som si, len neskore sprchovanie nehrozilo a ani uplne skoro rano. Potom sa odhlasovalo, ze to nebudu vypinat na noc a parada.

simca06022011
14. nov 2024

@chrobak7 tak hadam chcem nejaky komfort doma a nie prietokove ohrievace.

simca06022011
14. nov 2024

Autorka, treba riesit cez bytoveho dovernika a dohodnut sa s ostanymi vlastnikmi, osobne som nezazila aby som ci v bytovom dome, ci panelaku kedykolvek riesila to, ze nemam teplu vodu. Ani si to neviem predstavit. A ze nepracuje sa? to je aka kravina.. v bytoch sa nepracuje, to je fakt, ale v bytoch sa byva a tam ma ybt vsetko dostupne, vzdy ked je niekto doma. Ak niekto pride domov o 4-5rano alebo odchadza skoro, nema pravo sa vo vlastnom osprchovat?
RIeste to od vlastnikov po spravcu, ako bolo uz pisane, to je stredovek pre mna nemat teplu vodu kedy chcem a teplo v radiatore kedy chcem (v sezone)