Nostalgia detstva bez technológií a modernej starostlivosti
Suhlasite s tymto prispevkom? Niekde na mna vyskocil.
"My deti, narodené v rokoch 50-60-70-80-90tých,
boli sme všetci vychovávaní patologickými rodičmi.
Hoci ani my ani rodičia nevedeli,
že sú patologickí. Mohli sme sa schádzať so svojou bandou medzi barakmi, mama sa nebála, že sa "pozabíjame". Nechodili sme do privátnych škôlok, škôl, no rodičia sa netriasli strachom, že budeme opozdeni vo vývoji. Nebehali za nami s čiapkami, šálikmi a nekontrolovali, či nie sme spotení. So sezónnymi chorobami si poradila starká. Na chrípku sme dostali cesnak, čaj s medom a zakryla nás perinou.
Do lesa sme šli hrať vojnu vždy,
keď sa nám zachcelo. Jedli sme jahody, maliny priamo do úst, neumyté. Mama sa nebála, že nás zje vlk, alebo sa poraníme.
V lete sme chodili na bicykloch
k rieke sami, bez dozoru, nik sa neutopil.
V zime sme sa ťahali na sánkach za naším vlčiakom , niekedy sme vleteli aj do potoka, či do plota, nik preto neplakal. Nepoznali sme chrániče kolien pri bruslení, modriny boli normálny jav.
Stará susedka, ktorú sme volali čarodejnica, na nás žalovala rodičom a my sme ju potom museli zdraviť "dobrý deň" a nosiť jej nákupy za trest. Dedko nám fúkal dym z fajky do tváre a nahlas sa smial, keď sme robili grimasy. Museli sme vedieť násobilku od predu aj od zadu. Nik nepoznal výrazy "dysleksia, dysgrafia, dyskalkulia" a čo ja viem, aké dys.. Do školy nás nik neodprevádzal. Každý sme vedel, že máme ísť po ľavej strane ulice a nepodbehnuť pod autá, lebo bude lomoz.
Jedli sme ovocie priamo zo stromu, pili vodu zo studne, mlieko od kravičky a kozy.
Na hry sme si vystačili sami, hrávali sme sa pod bránou aj na dvore na vojnu, dole-dole, gumu,
s kickom, školu, so švihadlom. Naháňali sme sa cez ploty, mali sme ihrisko a to nám stačilo na celý deň. Kupali sme sa v jednej vani, televízor sme pozerali len keď bol Večerníček. Nebolo toľko Vysokých škôl ako teraz, no zdá sa, že sme boli aj tak viac civilizovaní.
My, deti z dvorov, sme mali radi svojich rodičov, hoci vtedy ešte neboli informovaní, ako nás správne vychovávať. To vďaka im sme prežili detstvo bez ADHD, baktérií, psychológov, nudných prednášok, zamknutych PC a nárekov.
Pozdravujem všetkých tých, ktorí tieto časy prežili a pamätajú."
z casti pravda- ale svet vtedy este nebol taky zly ... ludia mali respekt a vazili si veci .. zial nielen internet ludi znicil.. ale aj benevolentna vychova, jedlo,kt kupujeme sa ani jedlom nazvat neda.. vsetko je tak drahe,ze rodicov deti ledva vidia kedze tahaju 12tky aby mohli prezit.. sme tak premnozeny,ze aj obycajna skolka je dnes luxus .. nedajus a porovnavat obdobia v kt sme zili a kt budeme zit ... moj otec ci mama mali pelsie zivoty v niecom a a v niecom zas nie .. to je zivot
No, nieco tam pravda je a nieco nie je. A jedna vec by ma zaujimala. Ak sme boli vychovani patologickymi rodicmi, tak potom by ma zaujimalo, ze je mozne, ze teraz uz deti nie su vychovavane patologickymi rodicmi-kde sa ta "patologia" zrazu stratila???
Trosku dost si v tom prispevku krivime a prikraslujeme realitu. ADHD no bolo akurat to boli zle deti, ucitelky ich volali zle deti a pol vyucovania stravili klacanim v kute. Dyslexia, disgrafia no boli, akurat to boli hlupe deti, ktorym sa uzasni spoluziaci vychovavani tymi uzasnymi rodicmi smiali (jeden dyslektik sedel vedla mna a naspekavala som mu, co ma citat). A zabudli sme napisat, ze vela z nas rodicia tlkli ako zito (vratane mna) a uplatnovali vychovne metody, ktore ja odmietam uplatnovat (a nie nie som premotivovana matka).
Takze pokojne sa tvarme, aki su dnes rodicia premotivovani a vymyslame si diagnozy a 90-roky boli super. Nie kazdy ma taky isty nazor a ti pragmaticki z nas vidia realitu tych dni kusok inak.
Este by som dodala, ze svet nie je cierno-biely a tak ako boli patologicki rodicia vtedy, su aj dnes, len je to iny typ.
Ved aj mne to pride ako taky spominkovy optimizmus. Ja osobne sa vysporaduvam so zopar traumamy s toho uzasneho detstva.
To je také ružové videnie.Boli aj zrazene deti, aj mŕtve a deti s dys boli vedľa mojej základnej školy v osobitnej škole, lebo boli problémové a "hlúpe"
Tak isto, keď som mala 8 r sa nám ukazoval v bráne úchylak a volala sa polícia.Ano, sme viac úzkostlivi na seba, zdravie, stravu, vzdelanie aj deti.
A možno práve preto, že hoci sme neboli hladní, behali sme s deťmi po uliciach, ale chýbali nám viac prejavy lásky "vychovávala" nás ulica kľúč na krku a ideš teraz viac lipneme na deťoch.
"s traumou z toho uzasneho detstva" prepacte za chyby
To je také ružové videnie.Boli aj zrazene deti, aj mŕtve a deti s dys boli vedľa mojej základnej školy v osobitnej škole, lebo boli problémové a "hlúpe"
Tak isto, keď som mala 8 r sa nám ukazoval v bráne úchylak a volala sa polícia.Ano, sme viac úzkostlivi na seba, zdravie, stravu, vzdelanie aj deti.
A možno práve preto, že hoci sme neboli hladní, behali sme s deťmi po uliciach, ale chýbali nám viac prejavy lásky "vychovávala" nás ulica kľúč na krku a ideš teraz viac lipneme na deťoch.
@luccija Tak ale je to lipnutie na detoch lepsie, alebo horsie?
Ja mam doteraz blbe blbe sny z navratu zo skoly popri potoku, kde som vela krat prebehla, lebo som mala strach. S tym klucom na krku.
A to bola vtedy moja mama na materskej s mojim surodencom. A teda ani ju nehlo sa prejst a vyzdvihnut ma zo skoly. A navarit obed, uz vobec. Ved mam v skole sackove omacky. Neviem kde sa tato glorifikacie tejto doby berie.
Nejako sa z tých 90. rokov vytratili krádeže áut, autorádií vo veľkom a vykrádanie bytov (ja sama som bola svedkom krádeže auta, kamoškám na základke aj na strednej vykradli byt a dom), milión úchylákov v uliciach (sama som stretla dvoch, ktorí by ma isto odkrágľovali nemať trochu štastia a rozumu) a raketové pribúdanie áut v uliciach (s kamoškou sme boli spolu v gume na skákanie navlečené, ona sa rozbehla cez ulicu, mňa tá guma za ňou potiahla a prebehla som 10 cm popred nárazník rýchlo idúceho auta). Spomienkový optimizmus robí svoje, ale treba aj rozum a reálnu pamäť používať (aspoň trochu).
tiez nemam rada, tieto ospevujuce traktaty, bola to doba ako kazda ina, nieco dobre- nieco zle. Rovnako ako bolo obdobie nasich rodicov, starych rodicov,,, to by boli vety, ako spavali na peci, bosymi nozkami potočiky preskakovali , ked sa hrali pri paseni, husi, krav,...
Vobec to nebola dobra doba. Ja mam pocit ze dnes su na tom tie deti omnoho lepsie.
Ja som ako decko koexistovala a bud som prezila, alebo nie.
Narodila som sa v 80r a teda ak som ochorela rodicia ma zobrali k lekarovi a liecil ma on nie starka, starky mal zakaz fajcit pri nas a tiez tahat nas do sedu ako babatka (ano mamina uz vtedy vedela ze sa to nema), pri vode sme sa nehravali bez dozoru (maminina kamoska sa utopila pri sankovacke), ovocie sme jedli neumyte tak isto ako aj teraz ak je zo zahrady. Spoluziaci nemali autizmus, ADHD a dysneviemco, ale doteraz si pamatam, kt. boli "divni" cize asi to mali, ale nediagnostikovalo sa boli proste "slabi ziaci".
Urcite niektore veci boli lepsie, ale porovnavat dnesnych rodicov s rodicmi s pred 40z60r je nonsens. Ten svet uz neexistuje.
To sa ukáže až neskôr či to bolo dobre.Nikto nemá patent na výchovu, kým jedno dieťa je menej citlivé a všetko je v poriadku druhé sedí u psychologa.Mam kamarátku, ktorá rieši traumy z detstva od prísneho otca dlho sa pomocovala až do puberty atď dodnes, keď príde pozrieť vnúčatá ju boli žalúdok a jej sestra je odolnejšia a všetko neguje a otec bol "spravnak "a rozumejú si
Ja som bola u nich, keď im vyhádzal skriňu, pokým nebudú kominky bol na ne neprimerane prísny von na hodinu a pod ..každý má to, čo bolo a je správne inak.Mna zase mama vodila do školy po hlavnú cestu asi do 3 r a ešte aj policajt staval na prechode.Na obedy som nechodila.
Ja nemam rada také, že všetko bolo lepšie.Kazda doba má +-.Dnes sú zase rodičia otroci deti😂
Narodila som sa v 80r a teda ak som ochorela rodicia ma zobrali k lekarovi a liecil ma on nie starka, starky mal zakaz fajcit pri nas a tiez tahat nas do sedu ako babatka (ano mamina uz vtedy vedela ze sa to nema), pri vode sme sa nehravali bez dozoru (maminina kamoska sa utopila pri sankovacke), ovocie sme jedli neumyte tak isto ako aj teraz ak je zo zahrady. Spoluziaci nemali autizmus, ADHD a dysneviemco, ale doteraz si pamatam, kt. boli "divni" cize asi to mali, ale nediagnostikovalo sa boli proste "slabi ziaci".
Urcite niektore veci boli lepsie, ale porovnavat dnesnych rodicov s rodicmi s pred 40z60r je nonsens. Ten svet uz neexistuje.
@lenkakoc444 ja som dnes bola s dcérou u lekára a ukazovala som jej v meste, že v 16 r som bola u gynekológa v tej istej budove.Sama, bez rodiča mama o tom vedela...dnes s deťmi do 18 r kvôli inf.suhlasu atď.Rozhodne som bola v jej veku samostatnejšia aj, keď som bola jedináčik a mama bola na mňa dosť citliva
Ja som tiež z 80. rokov a divé deti boli tiež, možno mali aj to adhd akurát sa nediagnostikovali ale uplatňovala sa metóda ťahanie za uši a vlasy učiteľom a klacanie v kúte, sem tam facky od učiteľov a podobne, preto sa navonok tak neprejavovali. Čo sa týka autizmu, aj vtedy boli divne deti, akurát tie blbsie šli hneď do osobitnej internátnej , takze ich nebolo vidno. Aj my sme mali v triede slabých spolužiakov , možno mali viacero dis…
Ja som tiež z 80. rokov a divé deti boli tiež, možno mali aj to adhd akurát sa nediagnostikovali ale uplatňovala sa metóda ťahanie za uši a vlasy učiteľom a klacanie v kúte, sem tam facky od učiteľov a podobne, preto sa navonok tak neprejavovali. Čo sa týka autizmu, aj vtedy boli divne deti, akurát tie blbsie šli hneď do osobitnej internátnej , takze ich nebolo vidno. Aj my sme mali v triede slabých spolužiakov , možno mali viacero dis…
@katulienkax po nás aj zväzok kľúčov letel🙂nebolo všetko také super
Ked citam tieto typy blabolov, zakazdym sa len rozculim. A rozmyslam, co tomu autorovi brani vychovavat svoje deti tak, ako to opisuje - na tom nenavidenom internete, ked mu pri kazdom lajku stupne tou skvelou vychovou podupane ego.
Každý si vychováva deti po svojom. My s manželom mame deti ktoré nevedia robiť s mobilom a mobil ani nepotrebujú. Pijú kravské mlieko originál od kravy, skáču v mlakach keď je naprsane, jedia neumyte ovocie v lese a podobne. Ja v tomto nevidím nič zlé. A ak s tým má niekto problém je to jeho problém a nie môj a dokonca jedia aj neumyte broskyne priamo zo stromu 😂
"k rieke sami, bez dozoru, nik sa neutopil" :D No, to je riadna znoska hluposti. Umrtnost deti bola vyssia ako teraz... "Každý sme vedel, že máme ísť po ľavej strane ulice a nepodbehnuť pod autá" jo jo, ale asi to malokto dodrziaval lebo asi preto bolo niekolkonasobne mrtvych pri nehodach oproti dnesku, nechce sa mi teraz hladat statistiky ale cesi mali jedno namakane pdf vratane chodcov. Neda sa to ani porovnat s dneskom.
Nik nepoznal výrazy "dysleksia, dysgrafia, dyskalkulia" - no ano, volali sme ich jednoducho hlupaci. Vsak kazdy ich mal zopar v triede.
Vdaka za prispevok. Je to tak ako pises. Dodnes kopec spomienok z detstva, hrali sme sa iba vonku. Dnesne deti uz pomaly von ani nechodia
Ja som vyrastala na dedine. Na ulici boli dve autá, susedove a môjho otca. Na koci ulici bol les. Koľko krát sme zobrali psa a išli sa zo sestrami kúpať do potoka. Boli sme zo sestrou na 1.stupni ZŠ a mali sme zo sebou nemeckého ovčiaka. Na ulici kopa detí, všetci sme sa spolu do zotmenia hrávali.
Ja som mala dobré detstvo. Nehovorím že bolo všetko ružové. Nechali ma samu sa byciklovať a skoro som sa zabila. Troj ročná som išla sama na trojkolke dolu schodmi a vybila som si zuby. Po ceste domov zo školy ako prváčka som išla sama, utekala som a rozbila som si hlavu....Mala som veľa úrazov, ktoré by sa mi v dnešnej dobe nestali lebo dozor žiadny, ale mimo toho som mala detstvo pekné. A trávila som ho s deťmi. Moje dieťa ho trávi somnov lebo mimo školy neni s kým
Ked boli 30-40nici tak skvelo vychovani, preco vychovavaju svoje deti inak?
ano a pod tym prispevkom bolo plno spokojnych komentarov ako bolo dobre...
nie, ja s takymito pripevkami nestotoznujem, rodicia boli robotnici, peniaze neboli na nic, spala som na starej vylezanej valande, otec ma hocikedy zdral kozenym opaskom, v zime mi bola vzdy zima, kazde zimne topanky mi premokali, nastahovali sme sa na rozstavane sidlisko, decka behali po nedokoncenych stavbach, raz sa stalo, ze nejake dieta zavalil panel, zomrelo, ja som mala niektore mierne dys a zistila som to pocas studia na vs, neviem ci to nazvat, ze sme boli civilizovani, skor drezurovany, za odvravanie facka, za nesplnenie povinnosti bitka, plac nebol tolerovany.... pre mna nebolo detstvo pekne, tiez si riesim nejake traumy. kolega spominal, ze ked prisie domov zo skoly, tak musel nakrmit prasce a ine veci porobit, ked to nespravil dostal bitku... sam seba oznacil za sociopata.
ano a pod tym prispevkom bolo plno spokojnych komentarov ako bolo dobre...
nie, ja s takymito pripevkami nestotoznujem, rodicia boli robotnici, peniaze neboli na nic, spala som na starej vylezanej valande, otec ma hocikedy zdral kozenym opaskom, v zime mi bola vzdy zima, kazde zimne topanky mi premokali, nastahovali sme sa na rozstavane sidlisko, decka behali po nedokoncenych stavbach, raz sa stalo, ze nejake dieta zavalil panel, zomrelo, ja som mala niektore mierne dys a zistila som to pocas studia na vs, neviem ci to nazvat, ze sme boli civilizovani, skor drezurovany, za odvravanie facka, za nesplnenie povinnosti bitka, plac nebol tolerovany.... pre mna nebolo detstvo pekne, tiez si riesim nejake traumy. kolega spominal, ze ked prisie domov zo skoly, tak musel nakrmit prasce a ine veci porobit, ked to nespravil dostal bitku... sam seba oznacil za sociopata.
@heln "decka behali po nedokoncenych stavbach, raz sa stalo, ze nejake dieta zavalil panel, zomrelo" 🙂 Ano, inak to bola super zabava, medzi tymi sivymi kockami sme sa hrali na vojny, stavali si z nich bunkre ale aj ja som raz som skoro tam posiel - niekde vysoko mali ine deti postaveny bunker, isiel som sa tam pozriet, nakukol dnu a niekto kto bol tam ma rukou strcil dole. Zletel som neviem z kolkych metrov medzi dalsie rozhadzane kocky na zemi ako zaba na chrbat, uplne nahodou som padol medzi ne a nie na ne - len par centimetrov okolo mna boli - jedine ruka narazila na jeden tak mi ju zlomilo, pekne sadra na zaciatok skolskeho roku.
Mrzi ma, ze si mala taketo detstvo. Ja moje hodnotim ako v pohode a mala som ho pokojne. Ano, vela som bola aj s kamaratkami vonku, ale nemam pocit, ze by ma nasi zanedbavali, bola som aj vela s babkami a aj s dedkom, kym zil.
No kazda doba ma svoje nastrahy a v kazdej je nieco dobre, nieco zle. A nemyslim si, ze dnesne deti to maju lahsie nez my, vela veci je podobnych, tiez maju problemy, mozno trochu uz ine, nez my. A vtedy sa o vela vecisch nehovorilo, lebo neboli socialne siete, cize len v najblizsom okruhu a len maloco sa dostalo do medii.
Kazda doba mala svoje caro. Vtedy sa zilo tak, teraz inak. Po nas sa bude zasa inak. Netreba zosmiesnovat a odsudzovat ziadnu dobu. Ja sa riadim heslom Zi a nechaj zit

Na mna vela z toho neplati