Nový člen rodiny
Zdravim, chcem sa poradit, mame skoro rok psika....nasli sme ho priviazaneho ked mal cca 2-3 mesiace. Vsetko bolo v poriadku, ked sa nam cez vikend roztrhla flexina. Nastastie mame doma nahradne voditko ( lanove ). a vtedy nastal problem, popruh si necha navliect normalne ale problem vznikol pri voditku, ako nahle ho zvesim z vesiaku, psik sa schova pod postel a odmieta ist von....okolnosti jeho mladi nepoznam, ale zacal byt dalsi problem a to ze polovicka ked berie voditko, vie ho prehovorit....ale pri mne to vyriesit neviem....a nemozem cakat kym pride polovicka z prace, musim ho vyvencit.....dakujem za odpovede...
@ruzinovcan89 nechať psa polhodinu doma samého a zbehnúť kúpiť novú flexinu, problém vyriešený.
Zrejme takým klasickým vodítkom dostával bitku.
A bol by veľký problém kúpiť nové vodítko?
ja by som mu dala spoznat bezpecie voditka mimo casu ked idete von (ked budete mat na to vy cas)...polozit ho na zem, dat mu ho ovonat, znie to divne, ale pohladkat voditko, netlacit ho do nicoho, dat mu k nemu oblubenu hracku a ked naberie odvahu ist k voditku, tak ho vychvalit...
@ruzinovcan89 nevies flexinu aspon na uzlik zatial zaviazat, kym nekupis novu? je to velky psik? ak je maly a ide o to, ze sa ozaj boji masivneho popruhu, tak treba len najst nieco tensie, co ho nebude strasit ... v pohode akukolvek snutku. len aby si mala istotu, ze neujde.
@simona139469 je problem....lebo chcem tento problem vyriesit, nie ho odlozit na bok
@ukulela ....odhad bol na mix kopov / NO
@ruzinovcan89 mudro radia, dat voditko na zem, kusok od neho pamlsok, vychvalit psika. Vonku zapnut na flexinu a voditko zobrat. Skusit na pol minutky vymenit a zas chvalit. Ak ste si niekefy švacli s tu pracku z voditka ,xe aj ja si to pametam ako to bolí, asi ho s nim trestali. Nas stary psik sa bal tak mucholapky, tez ho drahy našiel prehodeného u nich na firme cez plot
@ruzinovcan89 áno, lenže ako píšeš vyvenčit ho musíš tak aspoň kým tento problém nevyriešite by som zohnala take vodítko čo sa ho nebojí
@ruzinovcan89 a keby mal už doživotne flexi,to by bol taký problém? Kde je napísané,že musí mať vodítko! Jeho trápiš a sebe vyrabaš zbytočné starosti.
@dusankomoj nikto ho netrapi. Aj psovi pomoze, ak sa mu pomoze s jeho strachom.
@hederamonstera keby okusoval zo stresu nábytok,alebo sa bál zvončeka tak ano,riešiť. Ale toto mi príde také zbytočné.Kupim flexi a nepripomínam minulosť. A keď si myslia,že s vodítkom dostaval bitku,tak tým skôr. Možno neskôr.
@dusankomoj každý sa na to inak pozerá. ja teda by som to riešila podobne ako ty. niektoré strachy sa prekonať dajú, o tom potom, ale to nie je vec, ktorá sa dá vyriešiť za jeden, dva dni
@ruzinovcan89 tak ale hádam kým problém vyriešiš, tak nebudeš psa držať zavretého doma, nie? veď kúp druhú flexinu nech s ním môžeš ísť von a pomedzi to skúšaj odbúrať stres z klasického vodítka. Veď to nie sú tisícové položky ani to nemá 4 tony aby si nemohla mať doma jedno aj druhé.
Načo ho zbytočne trápiť? Nechápem... kúpiť nové vodítko a problém vyriešený, prečo by mal mať také ktorého sa bojí?
@ruzinovcan89 nahradne flexi a zaroven riesit strach z obyckoveho voditka. Ono tam totiz nemusi byt len tento "strach", pes je navyse lepsie ovladatelny na beznom voditku. Inak sa prenasaju "impulzy" z ruky. Postupy ako uviedli vyssie, pes si musi spojit to voditko s prijemnym. Ta nahradna flexina by mala byt zatial len barlickou, kym to neprekona. Kludne by som zatial na "trening" zvolila tensie, mensia skoba, alebo kratucke, co moze mat pripnute aj vnutri, pocas hry...presmerovat pozornost od voditka, na hracku, pamlsok..nieco, co mu je prijemne. Cas moze byt rozny, podstatne je to nevzdat 😉 drzim palce

Prosim len normalne odpovede....