icon

Obsahuje batéria z auta nebezpečné látky?

2. feb 2025

Ahojte, stala sa mi takáto vec pred chvíľou. Išla som premiestniť batériu z dodávky, ktorá bola v garazi a vysmykla sa mi z rúk asi z výšky 30cm na beton. Keďže som bola zohnutá a mala som hlavu blízko, mala som pocit akokeby ma trochu ošpliechalo niečo z nej. Je to možné? Alebo si to len namyšlam? Na pohľad vyzerá batéria v poriadku, tak neviem.
Išla som si hneď umyť tvar a oci. Obsahuje batéria niečo, čo by mi mohlo poškodiť? Ďakujem

luliu
2. feb 2025

Predpokladám, že ak by ťa niečo poleptalo už to vidíš a určite o tom vieš. Nebolo by to neviditeľné zranenie

doriiis
2. feb 2025

Autobatéria obsahuje aj kyselinu sirovu a vodu.Takze ak nevidíš žiadne viditeľné zranenie tak si mala šťastie v nešťastí.A samozrejme tu autobatériu už nemôžeš pouzit

lindous
2. feb 2025

Dnešné autobatérie sú zabezpečené, aby sa v prípade nehody elektorlyt nevylial, ale keby sa niečo stalo, tak ako človek čo sa neraz oprskol sírovkou ťa môžem ubezpečiť, že by si o tom okamžite vedela, aj to videla na pokožke 🙂

martinmmartin
2. feb 2025

@lindous potvrdzujem- oprskol som sa a bolo to peklo na zemi

autor
2. feb 2025

@lindous na dvoch miestach som si všimla také červené bodky na líci, ale neboli ma to. Môže to byť z toho?
Alebo by musel kryt úplne prasknúť na batérií, lebo na pohľad vyzerá v poriadku?

autor
2. feb 2025

@martinmmartin ako sa ti to stalo? Ako si to potom riešil?

martinmmartin
2. feb 2025

studena voda , vela vela vela, az to prestalo bolet . A potom pluzgier jak brno

lindous
2. feb 2025

Myslím si, že skôr nie, neviem akú konkrétne máš batériu a ani na to nie som úplne odborník, ale pokiaľ nevyzerá poškodene, tak si nemyslím, že to vyprsklo z nej... zato ako hovorím s kyselinami skúseností mám 😅 a aj keď tam nie je koncentrovaná, tak má dosť % a určite by ťa to minimálne štípalo, pálilo

niekto2hy
2. feb 2025

Poleptanú pokožku oplachujeme prúdom tečúcej studenej vody, pokusíme sa o neutralizáciu – na poleptania spôsobené kyselinami sa používajú jedlé sódy (alebo mydlová voda).
Na poleptania spôsobené zásadami sa používa zriedený roztok octu, alebo citrónová šťava, pričom roztokom polejeme krytie rany.

mojemenonikto
2. feb 2025

V baterke v aute je roztok kyseliny sírovej. Teraz už je asi neskoro, ale pre budúcnosť, okamžite treba zasiahnuté miesto omývať veľkým množstvom vody spolu s mydlovou vodou (klasické myslo, nie nejaká tekutá gebuzina). Mydlo je zásada, tak by to malo pomôcť zneutralizovať. Pozor, nestačí len krátke opláchnutie, lebo kyselina sa mohla dostať do pórov v pokožke, ktorá sa len jednoduchým opláchnutím nevymyje. Preto to treba robiť opakovane, pokojne aj niekoľko desiatok minút v závislosti od rozsahu zasiahnutia. A ak je batéria naozaj poškodená, tak ju treba odniesť do recyklácie.
A ako píše niekto2hy, ak sa naopak poleptáš zásadou - napríklad granulami na čistenie odtokov - treba používať na neutralizáciu kyslý roztok octu.