Obsahuje batéria z auta nebezpečné látky?
Ahojte, stala sa mi takáto vec pred chvíľou. Išla som premiestniť batériu z dodávky, ktorá bola v garazi a vysmykla sa mi z rúk asi z výšky 30cm na beton. Keďže som bola zohnutá a mala som hlavu blízko, mala som pocit akokeby ma trochu ošpliechalo niečo z nej. Je to možné? Alebo si to len namyšlam? Na pohľad vyzerá batéria v poriadku, tak neviem.
Išla som si hneď umyť tvar a oci. Obsahuje batéria niečo, čo by mi mohlo poškodiť? Ďakujem
Autobatéria obsahuje aj kyselinu sirovu a vodu.Takze ak nevidíš žiadne viditeľné zranenie tak si mala šťastie v nešťastí.A samozrejme tu autobatériu už nemôžeš pouzit
Dnešné autobatérie sú zabezpečené, aby sa v prípade nehody elektorlyt nevylial, ale keby sa niečo stalo, tak ako človek čo sa neraz oprskol sírovkou ťa môžem ubezpečiť, že by si o tom okamžite vedela, aj to videla na pokožke 🙂
@lindous potvrdzujem- oprskol som sa a bolo to peklo na zemi
@lindous na dvoch miestach som si všimla také červené bodky na líci, ale neboli ma to. Môže to byť z toho?
Alebo by musel kryt úplne prasknúť na batérií, lebo na pohľad vyzerá v poriadku?
@martinmmartin ako sa ti to stalo? Ako si to potom riešil?
studena voda , vela vela vela, az to prestalo bolet . A potom pluzgier jak brno
Myslím si, že skôr nie, neviem akú konkrétne máš batériu a ani na to nie som úplne odborník, ale pokiaľ nevyzerá poškodene, tak si nemyslím, že to vyprsklo z nej... zato ako hovorím s kyselinami skúseností mám 😅 a aj keď tam nie je koncentrovaná, tak má dosť % a určite by ťa to minimálne štípalo, pálilo
Poleptanú pokožku oplachujeme prúdom tečúcej studenej vody, pokusíme sa o neutralizáciu – na poleptania spôsobené kyselinami sa používajú jedlé sódy (alebo mydlová voda).
Na poleptania spôsobené zásadami sa používa zriedený roztok octu, alebo citrónová šťava, pričom roztokom polejeme krytie rany.
V baterke v aute je roztok kyseliny sírovej. Teraz už je asi neskoro, ale pre budúcnosť, okamžite treba zasiahnuté miesto omývať veľkým množstvom vody spolu s mydlovou vodou (klasické myslo, nie nejaká tekutá gebuzina). Mydlo je zásada, tak by to malo pomôcť zneutralizovať. Pozor, nestačí len krátke opláchnutie, lebo kyselina sa mohla dostať do pórov v pokožke, ktorá sa len jednoduchým opláchnutím nevymyje. Preto to treba robiť opakovane, pokojne aj niekoľko desiatok minút v závislosti od rozsahu zasiahnutia. A ak je batéria naozaj poškodená, tak ju treba odniesť do recyklácie.
A ako píše niekto2hy, ak sa naopak poleptáš zásadou - napríklad granulami na čistenie odtokov - treba používať na neutralizáciu kyslý roztok octu.

Predpokladám, že ak by ťa niečo poleptalo už to vidíš a určite o tom vieš. Nebolo by to neviditeľné zranenie