Odkiaľ majú telefonujúci podvodníci tieto informácie?
Casto vidim citam.v spravach ze podvodnik volal nejakej babičke ze vnukovi hrozí väzenie lebo sposobil.nehodu, treba zaplatiť a podobne.. odkial maju tie cisla? Odkial vedia ze ta pani ma dospelého vnuka? Ze ma ten vnuk vodicak a podobne? Udivuje ma ako to ze sa vedia tak trafiť do situácie svojej obete.😥
Lebo tie telefonaty zacinaju takto. -- Ahoj babka.....Babka pocuje mlady hlas tak sa opyta - Janko to si ty??? --- Ano babka to som ja Janko...
K tomu vsetkemu sa prida sokova "terapia" - proste sok, nehoda, vezenie, operacia - stari ludia uz nerozmyslaju tak racionalne ako mladsi ludia. Vylakaju sa, chcu hned pomoct. Navyse ako dobre poznaju dospele vnucata? Ked im niekto povie, ze mal nehodu - posledne nad cim budu rozmyslat je ci ma vnuk vobec vodicak. Preto treba so starymi ludmi o tomto rozpravat. Dat im doslova prikazy a zakazy. Ze nemaju nikomu nic hovorit, platit, davat. A kazdu informaciu si overit zavolanim dcere / synovi.
Ale odkiaľ vedia podvodníci tie telefóne čísla starých ľudí. Veď zavolá podvodník na cislo môže kľudne patriť aj mladému človeku.
@zuzinka888 Presne takto sa to stalo znamej. Dvihla a tam len ahoj a mozog uz pracoval, ze kto by to mohol byt a spytala sa "Janko, si to ty?". Odpoved bola jasna. Nastastie k nicomu v zavere neboli. Neskor aj volala realne volala tomu, co si myslela, ze to bol. Tak jej potvrdil, ze to on nebol. A hovorila, ze vsade na to upozornuju, vie o tom a aj tak skoro naletela. Takze kludne, ak zavolaju dost starsej osobe, tak moze lahko naletiet.
tie cisla neviem, ale nam to pustali v ramci skolenia, sú to skupiny ktoré sú na to trenovane roky. Ja ked som pocula tie telefonaty, akoze myslim si ze som uvedomely, vzdelany clovek ale niektore tie veci boli tak realne ze aj ja som mala problem. Potrebuju toho cloveka dostat do takej situacie a uz to ide. Kazdy tam ma svoju ulohu, bola som z toho dlho v soku ze to takto funguje, a ako tí ludia dokazu psychikou dostat cloveka tam kam presne potrebuju.
Mna najma udivuje, ze mnohi maju doma velku hotovost. Toto by mali deti riesit, nech su peniaze v banke, trochu sa tym znizi moznost podvodu. Uz bolo v spravach, ze taxikari zachytili, ze moze ist o podvod. Aj pracovnici v banke by mali byt obozretni, ak si sam dochodca vybera vacsiu hotovost a je nervozny. Si pamatam, ze ked este babka zila sama, ale uz tej sily a obozretnosti bolo menej, tak rodicia snad kazdemu v dedine rozpravali, ze uz iba oni robia babke nakupy a vsetko platia, ze babka uz nema doma ziadne peniaze. Zlodeji maju usi vsade a vela si vsimaju. Nedavno som bola na poste a tam si brali 2 dochodcovia dochodok. Nie je problem ich odsledovat domov a zistit zakladne info, ci byvaju sami a tak.
Ja som videla video kde stará pani nastúpila do taxíka a vraví taxikárovi, že musí ísť do banky vybrať peniaze pretože jej vnuk mal nehodu. Taxikár zavolal policajtov . Takto zachranil starej pani peniaze.
@larisa neviem či sa dajú kúpiť čísla podľa nejakých demografických kategórii, možno hej, ale tak či tak vôbec nemusia volať len starým ľuďom, keď zavolajú napr. 20 ľudom so slovami “ahoj babi, to som ja”, tak 19 ich jednoducho zruší, že to bol omyl, ani im to to nemusí prísť divné a stačí, že ten jeden človek sa chytí.. povedala by som, že za každým jedným takýmto podvodom je kopa neúspešných telefonátov…
@larisa Ale tak aj starí ľudia nemajú veriť všetkému, ja vždy naším z rodiny hovorím, že ak by im niekto zavolal, nech im zložia alebo povedia, že to idú najprv overiť cez políciu a našťastie ešte nikto takto nenaletel. Ale ešte viac sú nechcem povedať hlúpe, tie mladšie ženy, čo posielajú všeliakým vojakom a pod. na cestu a vytiahnú od nich aj veľké sumy peňazí.
@terezkaarthuramax to je len náhoda,buď sa trafia do situácie alebo nie. Mojej babke tiež volali,už neviem aku storku si vymysleli ohľadom syna , a babka na to ,že syna si pochovala pred dvoma mesiacmi, takže iba skúšajú kde sa dá.
@terezkaarthuramax mne sa to stalo..jeden den naobed mi zazvonil telefon-sukromne cislo..ked som dvihla, pozdravila ma a oslovila ma priezviskom..hned nato mi povedala ze dcera mala nehodu (dcera bola v tom case 2cka na zakladnej skole a bol vyucovaci den). A ze teraz je u nich v nemocnici a lezi vo vaznom stave. A chcela odo mna jej udaje..ja som sa strasne zlakla ale v podvedomi mi uz pracoval scenar ze ved nemali ist na ziadny vylet a aj keby sli a mali nehodu tak ma jej udaje predsa ucitelka. Tak som sa jej pytala aku nehodu, kde, co sa stalo. Bola na mna agresivna ze na toto nema cas ze mam jej dat udaje dcerine. Ked som sa stale dozadovala miesta nehody a vravela som, ze ked teda je v nemocnici, tak udaje ma clovek, ktory je s nou (v mysli som mala ucitelku). Kricala na mna a ked som tie udaje nechcela dat zavesila. Ja som hned volala do skolh aby som sa utvrdila ze je vsetko ok a nasledne na policiu. Aj operatorovi..dodnes neviem co to malo znamenat..
@tundra aj vo svajciarsku to funguje? Nemaju to technicky chránené.....?
@terezkaarthuramax ešte je možnosť že sa zapoja do súťaží, reklamy na sociálnych sietiach, alebo im volajú že dostanú darček parfém, pobyt v kúpeloch a vyklopia všetky údaje, firma im predá hlúposť a následne získané kontakty ešte predá na čiernom trhu, tak zarobí dvakrát
@tundra. hm.....tak potom vsade je to rovnaké......hej..starí ľudia a handicapovani sú najzranitelnejsi....
prečo mne nikto nevolá? By som sa chcela pobaviť trochu....
Aj podvodnícke SMS chodia, je tam vždy nejaký úvod “mami, bla bla bla …” a potom link na ktorý máš kliknúť . Tiež som sa na začiatku skoro zľakla, ale pozerám na tú štylistiku a takto by to moje dieťa nenapísalo.

Keď to vyskúšajú na xy ľudí, u jedného sa proste trafia 😅 prípadne viem si predstaviť, že tie informácie najskôr vylákajú od obete samotnej…