icon

Odporučte recept na medovníčky vhodné aj pre deti🙂

xmonicka1x
23. okt 2019

Čaute dievčatá máte niektorá overený recept na mäkké medovníčky? Také, ktoré nemusím mať týždeň dopredu spravené.. a taktiež, aby som to mohla dať aj 17 mesačnému dieťaťu?! Vďaka☺️

tana85
23. okt 2019

@xmonicka1x ja uz tri roky peciem podla stranky coolinari.sk. cesto sa sice tazko miesi na zaciatku, ale su skvele. ja mam doma 18 mesacneho a od jedneho roka mu davam trosku med, takze viem, ze nan nereaguje

i_v_a_n_a
23. okt 2019

@xmonicka1x
Náš rodinný overený ☺ cesto má trošku zložitejšiu prípravu - suroviny sa varia, ale sú perfektne mäkké už na druhý deň 😉
Suroviny:
3 vajcia
500 g hladkej múky špeciál
250 g cukru
1 čajová lyžička škorice
1 čajová lyžička sódy bikarbóny
3 polievkové lyžice medu
100 g masla
Pomleté klinčeky, fenikel a aníz alebo perníkové korenie

Postup:
Pomelieme si koreniny a vmiešame do preosiatej múky.
Maslo, cukor, vajcia, sódu a med zohrejeme na horúce, trošku povaríme na malom ohni – pozor, prihára, treba stále miešať - kým jemne zhnedne a začne voňať.
Horúce vylejeme na múku v miske a vymiešame vareškou. Cesto nie je veľmi husté, ale do druhého dňa stvrdne. Treba ho nechať odležať aspoň dve hodiny, najlepšie z večera do rána.
Cesto vyvaľkáme na tenšie, vykrojíme, potrieme rozšľahaným bielkom a pečieme vo vyhriatej rúre asi na 180 ̊C do hneda.
Po ozdobení bielkovou polevou ich skladujem v uzatvorenom mikroténovom sáčku.

xmonicka1x
autor
23. okt 2019

@i_v_a_n_a a bielkovu polevu ako? Cukor a bielko? A ked chcem farebne zdobit ake farbivo je vhodne?Dakujem

i_v_a_n_a
23. okt 2019

@xmonicka1x
Približne 200 g práškového cukru - aspoň 3-krát preosiať + jeden bielok. Vyšľahať na hustú polevu, ktorá sa ale pekne ťahá (množstvo cukru je približné aj podľa veľkosti vajíčka). Nakoniec všľahám pár kvapiek citróna.
Farby používam gélové https://www.cukrarskepomocky.sk/produkty/farby-..., z klasických práškových mi zostávali zrniečka, ktoré upchávali zdobiace vrecko. Nech sa podaria 😉

xmonicka1x
autor
23. okt 2019

@i_v_a_n_a super diky moc:-*

kaki3
23. okt 2019

Recept co sa vari je podla mna najlepsi, uz som skusala kadejake ine a nesedeli mi, neboli medovnicky makke, ale toto je fajn 😉

viellik
23. okt 2019

Medovníčky sú pre mňa dosť slabá stránka, tak vyskúšam ich podľa tohto receptíku, dúfam, že mi vyjdú už tento rok 🙂

mogaa
23. okt 2019

@i_v_a_n_a a prosím ťa koľko pred Vianocami ich pečieš?

fiviasebi
23. okt 2019

Recept na medovnicky mam z damskeho klubu kde ich robila jedna stara pani medovnikarka. Ja ich robievam uz niekolko rokov a su super ihned makke.
1kg hl.muka musi byt T650 (raz som dala special a neboli take makke)
330g pr. Cukor
3 vajicka
330g med tekuty
210g maslo roztopene
1 ČL škorica
2 ČL pernikove korenie
1.5 ČL soda bicarbona
30g kakao
Vsetko zmiesit nechat postat 12 hod. Piect na papieri na pecenie
Po upeceni este horuce natriet vajickom. Vajicko treba pretlacit cez jemne sitko a s takym natierat upecene medovnicky.

denisa0504
23. okt 2019

Neviete náhodou či by šlo urobiť medovníky aj bez vajca? Dcéra je naň alergická..

fiviasebi
23. okt 2019

@denisa0504 fuuu netusim. Ozaj neviem

i_v_a_n_a
23. okt 2019

@mogaa Ja pečiem skoro, aj mesiac - ale nie kvôli tvrdosti, ale zdĺhavému zdobeniu 😃 ono už na druhý deň v sáčku sú fajn mäkké 😉

zabina27
24. okt 2019

@i_v_a_n_a presne toto by ma zaujimalo pri receptoch, kde su medovnicky hned makke - tiez ich s detmi piekavame skor, aj zaciatkom decembra, kvoli atmosfere, casu a aj kvoli tomu zdobeniu (kym sa k tomu dokopem 😀 ). ked urobim recept, co su hned makke, ostanu makke aj o par tyzdnov? lebo zvazujem, ze skusim nejaky novy recept, aj ked roky peciem podla toho isteho, len nemam cas ani naladu na omyly 😀

i_v_a_n_a
24. okt 2019

@zabina27 Áno zostanú ☺ ja ich kvôli tomu balím. Keby boli v otvotenej nádobe, neviem či by nestvrdli, ale takto v sáčku ich jeme v pohode aj vo februári 😃 verím, že sa podaria 🙏 cítim teraz kolektívnu zodpovednosť za Vianoce 😃 ale pečiem ich roky takto ja a aj moja mamina a nikdy neboli zlé alebo tvrdé ☺

airaw
24. okt 2019

@denisa0504 nájdi si nejaký vegan recept