Oprávnený prijímateľ zásielok
Dobrý deň/ Ahojte.
Prosím o radu (odpoveď na otázku). Vopred ďakujem!
Chcem sa opýtať kto je považovaný za "oprávnený prijímateľ" okrem samotného adresáta keď list/zásielka vyžaduje potvrdenie o prevzatí (podpis)?
Opíšem situáciu:
Zamestnávateľ posielal darčekové poukážky. Keď po dlhšom čase neboli doručené ozvala som sa vedúcej. Vedúca zistila od HR, že poukážky boli odoslané na adresu trvalého bydliska (urobili chybu nakoľko HR má posielať na prechodné bydlisko nakoľko na trvalom sa reálne nezdržujem) a boli prevzaté dňa XX mojou matkou. Matka tvrdí, že nič neprevzala (verím, že nemá dôvod klamať). Navyše, matka nie je opravená prevziať za mňa poštu (nemá splnomocnenie) a v minulosti VŽDY keď niečo pre mňa došlo tak jej to poštárku nedali na prevzatie len jej zanechali oznámenie (žltý lístok).
Žiaľ, nemám možnosť ísť osobne sa informovať na danej pošte (overiť podpis) nakoľko bývam 182km od tej pošty a a nemám ani auto.
momentálne sa doporučené zásielky len vhadzujú do schránok bez podpisu, takže obálka mohla skončiť kdekoľvek.
Podala by som ale reklamáciu na pošte
len podotýkam, že reklamovať môže iba odosielateľ, ktorý má doklad o podaní zásielky
@patka06 asi tak by som to riesila aj ja. matka si myslim, ze by ti v tom neklamala a ak by bola zasielka postana nazad, tak by ju uz vo firme mali. no ak to bolo do vlastnych ruk a mama nema opravnenie, tak jej to po spravnosti postarka nemohla dat
ak to bolo doporučene, dá sa to reklamovať, tam sa zistí, kto to podpísal.
Tu je presný návod na podanie reklamácie, môže ju podať aj adresát, len potrebuje vedieť podacie číslo zásielky
https://www.posta.sk/potrebujem/podat-reklamaciu
@22abigail22 reklamovať môžete na hociktorej pošte, ak si zistite od odosielateľa údaje o zásielke, čiže podacie číslo a deň podania, keď to bolo podané doporučene, od 2.12.2021 sa doporučené zásielky bez doručenky vhadzujú do schránok ale pošta má evidenciu či tá zásielka vôbec na tú poštu prišla, určite radím reklamovať
@nelca84 vraj to bolo poslané doporučene a poistené v hodnote poukážok.
Reklamovať žiaľ nemôžem pretože nemám sledovanie číslo. Vypýtala som si ju mnohokrát a HR odmieta poskytnúť.
@22abigail22 Prečo odmietajú poskytnúť podacie číslo?
Normálne by som začala pochybovať či ich vôbec poslali
@22abigail22 v tom pripade to matka ako rodinny prislusnik mohla prevziat. Ak si je ista, ze to neprevzala, tak uz jedine reklamacia.
A že nechcu poskytnut podacie cislo je naozaj podozrive.
@patka06 áno, aj mne bolo tak povedané keď som volala na pošte. A vraj veľkostne išlo o A5 takže do stránky bez problémov by sa zmestilo. Ale matka tvrdí, že nič neprevzala a nič do stránky neprišlo (samozrejme, že pre isto všetko doma prehľadala)
@22abigail22 Myslím, že matka by ti list dala, zásielka do vašej schránky vôbec neprišla ...preto by som to určite riešila, na reklamáciu je 6 mesiacov, bombarduj firmu aby ti dali to podacie číslo, veĎ chybu urobili oni, keď poslali na neaktuálnu adresu
@christina_petrikova aj som si myslela, že sa to vrátilo nazad firme ale podľa sledovacieho čísla vidia, že "vydané".
Neviem či firma dala aj "do vlastných rúk". Ja som bola v tom, že pošta môže prevziať iba adresát alebo osoba so splnomocnením.
@ibrunova
Telefonický tvrdili, že prevzala "matka priezviskom xxx" čo aj sedí ale nemám si to ako overiť. Viete, lebo v skutočnosti to mohol prevziať hocikto a podpísať saza matku.
@monci20
Vraj prišla a podpisovala matka ale nemám si to ako overiť. V skutočnosti to mohol hocikto zabrať a podpísať za matku. Bez sledovacieho čísla nič spätné nevyriešim a HR mi ho nechce dať (dôvod netuším)
@patka06
Ja komunikujem s vedúcou a jej som min 2x poprosila aby bolo poskytnúte to číslo. Žee ak to nechce HR riešiť tak to nemám problém riešiť za seba ale bez sledovacieho čísla to nepôjde a doteraz mi ju nedali. 🤷
@22abigail22 tak o tom pochybujem, prečo by to dávala poštárka niekomu cudziemu?
@22abigail22 no zase hocikomu to nedaju, rodinny prislusnik s rovnakym bydliskom, a predklada sa obciansky preukaz. Zas ani na poste nie su blbi... mama nech hlada este, ked aj posta tvrdi, ze prevzala matka...
@22abigail22 2x je dosť málo, ja by som volala denne.
Ak bol list poistený, tak ho vydali iba na podpis otázka už len komu?
U nás napr. poštárka nechá aj u susedov ak podpíšu
@patka06
na trvalé bydlisko mi nema čo chodiť ale keď niečo aj prišlo, vždy mi matka dala vedieť alebo rovno preposlala ku mne. Nikdy nebol problém. Zaujímavé, že ako náhle prišlo niečo "cenné" tak je problém.
Aj ja som tak povedala vedúcej, že s prepáčením oni to celé pokazili tým, že to poslali ma nesprávnu adresu.
@patka06 ja som iba raz volala ale keďže som nevedela povedať sledovacie číslo tak mi nevedeli pomôcť. Tak som teda povedali vedúcej nech mi ho dajú alebo nech volajú oni. Už to potom riešilo vedenie (HR)
@ibrunova myslela som to skôr tak či to nezobrala sama poštárka. Nechcem nikoho obviňovať ale koho by ste verili skôr - vlastnej matke ale poštárke za poštárke?
@22abigail22 aha až teraz som to pochopila. Ja som si myslela, že chyba je u mamy, že to ona zatajuje, ale teraz čítam, že s mamou je to v pohode. No skôr potom, či ti to vôbec poslali, by ma tiež zaujímalo.
@nelca84 blbé na to je, že trvalé bydlisko mám síce rovnaké ako matka ale za to priezvisko úplne iné čiže ak nás človek nepozná osobné (nie je to známy) mohla by som byť pokojne nejaká spolubývajúca.
@22abigail22 nuž, tu to asi nevyriešime. Iná možnosť ako reklamácia asi nie je. Ale nerozumiem, prečo ti odmietajú poskytnúť podacie číslo.
@22abigail22 skor ti to neposlali ,kedze odmieta dat sledovacie cislo
@nelca84
@petulda333
Nuž, chcela som hlavne vedieť kto všetci môže za mňa prevziať poštu.
Mne tých 30€ formou poukážok nestojí za rozčúlovanie. Nechám na vedenie či to budú riešiť ďalej reklamáciou alebo to nechajú tak.
@22abigail22 podla mna nikto. My mame trvale bydlisko v meste a uz 7m sme v dome na dedine,len este nebola kolaudacia. Posta chodi do mesta a zlte listky tiez. Nikdy mi nik zasielku neprebral . A to si dam poslat aj k svokre a pistar ju pozna aj mna,aj tak necha iba listok a neda nikomu inemu
@22abigail22 máte ss

@22abigail22 pokiaľ to nebolo do vlastných rúk, môže prevziať aj matka