Osobnostný rozvoj - transformacia
Mile ženy,maminy zaujímalo by ma,či sa niektorá pri vašich každodenných starostiach,zhone,práci...venuje aj občas sama sebe. Či sa zamýšľate nad svojim osobnostným vývojom,svojim Duchovnom...nemám namysli,žiadnu konkretnu vieru ani nič konkretne. Tak ako sa starame o telo a o psychiku ,či sa máme čas starat aj o našu Dušu. Ak ano možete mi napísat,ako vam to ide? Ci ste na niečo prišli? Ja som sa začala venovat pred cca 3 rokmi a teraz vidim už užastne zmeny a posuny v sebe samej . O týžden budem mat 30 rokov a vidím, že téma transformácia je uplne všade a velmi ma to motivuje a taha vediet stale viac a viac. Dakujem vám krásne za vaše príspevky. 🙂 🙂 🙂
0silvia0 Dakujem za opravu nehnevam sa jasné aj ked tých chýb je určite viac,ale kto je bez nich?... 🙂 Dobre si napísala,každý si pod slovom transformácia alebo os. rozvoj predstaví niečo iné. Nehladám ja žiadnu pomoc len som sa chcela podeliť o názory sa dalšími ludmi. Vidím aj ja v okolí, že je velmi malo ludí, ktorí na sebe pracuju. Alebo zostavaju len niekde v teoretickej hladine. Ja sa prirodzene o tieto veci zaujímam a aj mi prirodzene prichádzaju knihy ,članky a ludia, ktorí su na tom podobne. Som osobne človek ktorý dava veci do praxe a nerozprava o tom roky...
Ty si nato ako? tebe sa to darí?
@melani888 ja nemám rada teoretizovanie a rozprávanie o pracovaní na sebe... Jednoducho tí, čo dokážu vnímať, vnímajú a tým pádom sa dostávajú sami na jemnejšie úrovne bytia. Tí, čo nevedia vnímať, tak žijú po starom uzatvorení vo svojich krivdách, smútkoch, neodpusteniach a točia sa v tom dokola. Tí, čo majú to šťastie a vedia vnímať viac, vzdávajú sa svojho ega a tým pádom môžu ísť ďalej
vo svojom vnímaní sveta. Toto je prvý krok a tie ďalšie kroky prichádzajú samé...
Mne osobne sa niekedy darí a niekedy nedarí, ale časom som získala oveľa väčší nadhľad celkovo nad životom, nad svojim egom, nad skutočnosťami, ktoré prichádzajú do môjho života. Oveľa pokornejšie prijímam aj to, čo sa mi nepáči a oveľa viac viem tolerovať inakosť, hoci mi nesedí...
Ego to je dobra tema 🙂 veru, veru ego nam často krát bráni v posune. A potom ešte strach ,čo sa stane ked urobím toto alebo tamto,čo sa stane, ked vystupim zo svojej zony konfortu.Zdá sa mi,že pre vela ludí je to ako tabu o niečom takomto sa rozpravat, alebo debatovat a hladat íný pohlad alebo nazor.
Ako u mňa prebiehala transformácia zistujem, že ludia okolo mňa fakt stoja na mieste .Vobec si s nimi nerozumiem,alebo často krát už nemám čo povedat... Ide aj o dlhoročnných známych priatelov alebo aj rodina.Zrazu som pochopila,že o čom to je ,že tie falošne istoty, ktoré si človek myslel,že má vobec nie su a ,že sa musí spolahnut len sam na seba. Začat od seba a milovat sa ,podporovat, chapat, vnímat čo potrebujem a od toho sa odrazit. ved koniec koncov každy sme tu na tejto zemi sam za seba.ked budem v pohode a v harmonii sama tak potom budu aj všetci okolo teba spokojný a štastný...Nehladat niekde vonku to štastie, pochopenie, lasku, harmoniu, radost...ale vo svojom vnutri...🙂 Ten kto ma rad rozhovor aj o takýchto veciach tak nech sa kludne pripojí...koho tak isto zaujíma ako to maju iný, ten kto je otvorený a cche sa podelit... 😉
@melani888 pokojnejsie mozes konkretizovat- co presne u teba znamenala transformacia, z koho si sa zmenila na koho 🙂 a ake temy a nazory ti nesedia u priatelov, co ti pred tym sedeli, pretoze z toho, co si doteraz napisala nie je nic jasne.
Ja som trochu pragmatickejsia, verim, ze clovek sa meni a formuje cely zivot, vdaka, kvoli a napriek udalostiam okolo neho, za dva roky som sa velmi zmenila- zlozitymi okolnostami- ale stale som to ja; neviem, ako sa da zmenit 'umelo', bez vonkajsich vnemov, to som zatial registrovala u ludi, co sa stali sucastou duchovnych spolocenstiev CI alternativnych skupin, ale naozaj sa zmenili 'umelo', ak viem ze niekto je fialovy, a o par tyzdnoch je zrazu zlty, mam podvedome nedoveru voci takym velkym zmenam
@melani888 ale to je úplne normálne, že niekto sa zmení a niekto zastagnuje, v spoločnosti starých známych a rodiny, keď sa ti zdá, že si už niekde inde, je dôležité nedávať to veľmi najavo, pretože ako píše @bridgetfidget, podvedome človek k ľuďom, ktorí sa zmenili (či už umelo alebo prirodzene), cíti nedôveru, je podozrievavý, atď. Je fajn zostať aj pevne nohami na zemi, pretože sme stále v tom istom prostredí, medzi tými istými ľuďmi (pracovný kolektív, rodina), a imaginárne lietanie do iných duchovných sfér pôsobí medzi bežnými ľuďmi (ktorí sa veľmi nezamýšľajú, len jednoducho fungujú v tomto svete)pôsobí fakt čudne...
@bridgetfidget Viem otvorene pisat o sebe a o svojich zaležitostiach ,ale aj o posune,ktorý sa mi deje...Ano maš pravdu,celý život smerujeme niekam a mame svoje poslanie a podla toho žijeme a menime sa. Nepatrim do nijakeho spoločenstva a ani sa s nikým takýmto nestretavam len beriem to,čo mi život ponuka. Zila som život niekoho ineho a velmi som sa prisposobovala až som to nebola ja. Moj muž ma velmi ovplyvnil svojim životom a ja kedže som velmi senzibiná tak som sa nechala ovladnut a prisposobit sa ...Vtedy som ale nevedela prečo tak fungujem a kde to smeruje. Odišla som od neho pred 3 rokmi sama. Asi ma to preto láka sa o to podelit aj so ženami tu...Začala som pisat aj knihu ako som dokázala vyjsť z tieňa a ako som pochopila samu seba. Máme polu nadhernu 9.r dcerku a stále sme kamaráti. Som mu vdačna za celý ten čas čo som s nim bola a nebolo to veru lahké...viete ako to chodí same plače ked sa niečo deje tak ako sme si nepredstavoli. citila som sa velmi nepochopena a sklamana zo života ... Konala som vždy velmi podvedome a až teraz prichádzam na to k čomu to speje,že som v podstate uplne ina ked žijem tak, ako citim ako ked som žila tak, ako niekto chcel. Samozrejme vtedy som o tom netušila,že žijem vlstne jeho život 🙂 Až teraz v 30. rokoch prichadzam na to aka som samostatna, aka som uvolnena, štastna ,slobodna,aké mám možnosti, ked som si všetko toto uvedomila.Dopriala by som to zažit každemu. A preto vidim velmi vela smutnych parov v mojom okoli a cchela by som im občas aj pomoct... som im inšpiráciou to mi aj hovoria aaj to vidím,ale velmi sa boja...boja sa vyjst zo zony konfortu...chcela by som pomahat ludom najlepšie ako viem...a verím,že som už aj niektorým pomohla a velmi ma to teší 🙂 je toho velmi vela ,čo som zažila,alebo čo viem...aj ked sa to nezda, že mam len 30. ale je to tak... 🙂
@0silvia0 No o lietani tu nepíšem, pišem hlavne pre inšpiraciu ako si človek može pomoct aj sam...a jasné,že vidím ako si každý žije ako ovečka.Preto mam pocit,že tí ludia ktorým sa to deje nepotrebuju byt ticho a hanbit sa za niečoprave naopak... jasné,že zo všetkými sa o tom bavit neda...len s tými ,ktorý takto žiju a takéto zmeny sa im deju pre ich dobro...nezastavím to a aani potlačat to nepotrebujem...
@melani888 Myslím, že sme sa nepochopili, nemyslím to tak, aby si to zastavovala, to samozrejme nejde. Skôr mi išlo o to, aby si človek rozmyslel radšej čo komu povie. Otvorený môže byť človek k rovnako alebo podobne otvorenému človeku. Človek, ktorý ešte nie je otvorený, nepochopí čo mu hovoríš... takémuto človeku treba informácie podávať v malých dávkach aj to opatrne. Nie je každý pripravený diskutovať o osobnostnom rozvoji, o transformácii vedomia a o svojej ceste poznania...
Ja mám takúto skúsenosť, keď som niekedy zabŕdla do príliš duchovných rečí, niektorí ľudia mlčali alebo sa na mňa pozerali vyjavene a čudne. Odvtedy si dávam veľký pozor komu čo poviem... jednoducho o duchovných veciach komunikujem s tými, o ktorých viem, že to strávia 😉
@melani888 klobuk dole, ze si odisla a pekne sa postarala o seba aj dcerku
Odisla si od manipulatora, a citis sa konecne sama sebou, na to netreba osobnostnu transformaciu a duchovno, je to logicke, citis sa volna a nikto ti nediriguje, rozhodujes sama za seba
Ak myslis prirodzene obmedzovanie- kompromisy- tomu sa nevyhnes v ziadnom vztahu, ved aj dietatom si obmedzovana- a mozes tvrdit, ze nie, ale si. Zalezi ako sa na to pozeras, polo-prazdny/plny pohar.
Aky mas radu pre smutne pary v tvojom okoli a preco si myslis, ze su smutni? Mali by sa vsetci rozist, ako si to urobila ty? Alebo?
Vravis, ze pises knihu, takze Toto neber ako rypanie ale otazky od citatela 🙂 urcite tych otazok bude vela 🙂
@0silvia0 tak ja som este asi zatvorena 🙂
Osobnostny rozvoj, transformacia vedomia, cesta poznania- co to je? Zmena cloveka pocas zivotnej cesty, ako sa borime s problemami, ako vnimame svet a seba, ako reagujeme na dobre a zle, moznost vyberu a to co si vyberieme- to vsetko je sucastou 'nas', to nie je nic extra, tym si prejde- kazdy; vsetko ostatne znie dost povysenecky, e.g. ja viem lepsie ako vy ostatni, lebo ja som otvorena svojmu duchovnu (alebo ako by to uz bolo formulovane)
Ked som bola pubertacka, zaujimala som sa o taketo temy, kalokagatia, filozofovanie, atd tak, ako mnoho mojich kamaratov, ale ako SME dospievali, preslo to; zivot je o niecom inom.
@bridgetfidget Vidiet na ludoch, su smutní,taký bez ducha...určite neradím nič,čo sa mne zda najlepšie ,lebo každý tu svoju situaciu ma moznost vyriešit a ovplyvnit iba sam.Každý ma odpoved na otázku v sebe. Určite sa nechcem ani nikoho dotknut aani nič. Začala som tuto temu a vedela som,že sa sem zapoja rôzni ludia..ved o tom to je. Dalo by sa povedat ,že som mohla riešit svoju situaciu aj inými možnými sposobmi...Ciest je velmi vela a hlavne človek je velmi ovplyvnený rodinou a prostredím okolo seba. Vypočula som si rozne názory od všetkých radcov 🙂 ale ked sa zda všetkým priliš málo na rozchod to,že sa nemilujeme a necitime nič k sebe tak to ma vtedy zarazilo ako 27 ročnu povedzme spiacu princeznu 😀... Mali sme naoko všetko (autá,bývanie,dovolenky,)všetko to materialne,čo sa zda super a usporiadaný život a zrazu mam pocit odíst od cloveka s ktorým si nerozumiem...Vydesene okolie a same prehovaračky a strachy a otázky čo s tebou bude ? 🙂 potom som s položila otázku...ved ludia okolo mna mi vobec neveria,že dokážem žit plnohodnotný a štastný život sama... Bez tohoto všetkoho by som nato ale neprišla...vidim pary ktore su spolu koly mat. veciam ,koly detom,koly...neviem čomu... ale chceli by to ešte raz tak? ked by mali na výber? Samozrejme život je o kompromisoch ,úcte, ,laske.porozumeni,akceptácie.. každý to ale vnima inak,ale to je tiež v poriadku...S Láskavým pristupom ide všetko 🙂 Od toho momentu ,ked som zistila,že to ide aj týmto sposobom sa mi žije lahšie.jasne,že človek bludi občas a chodí nevedomky okolo svojho chvosta a nevie sa vymotat,to je normalne,ale transformaia je podla mna aj to,že to ten človek chce zrazu inak riešit ako doteraz. Vidí viac možnosti ...a nerieši veci stále jedným systemom. ja som bola vo vztahu velký vytrvalec..len som vydržala a vydržala a stale som čosi cchela udobrovat...len aby bolo dobre 😀 ale sama som si nato prišla,že robím chybu.. 🙂 a toto je podla mna osobnostný rozvoj pomoct si sam,stišit sa,počuvat svoje srdce,citi všetko,čo ideme urobit...
@bridgetfidget tak to je blbé, ak to znie povýšenecky, pretože duchovná pýcha by nemala byť súčasťou osobnostného rozvoja človeka ☹
Celý tento proces je fajn popísaný v knihe od Marcela Vaneka: Nová cesta poznání... Může se to stát i vám... Celkovo je to proces iného, nového vnímania sveta, súvislostí medzi situáciami, medzi našim správaním a vplyvom na okolie a tak...
Ja sem trochu nakuknem... Môj život plynie, prináša mi nové možnosti, ale ja stagnujem. Ostávajú mi zlozvyky ktoré by som chcela vypustiť, ale nech robím čo robím, nedarí sa mi a pritom život sa mi rozvíja a som šťastná, len by som bola viac keby sa mi podarilo zbaviť nejakých hlúpostí. Ako to spraviť? Neviem, fakt. Možno moja pevná vôľa nefunguje dostatočne...
@majaxy v com konkretne je problem? Co ti chyba, co chces zmenit, ake mas zlozvyky? Takto tajomne sa da polemizovat ale nemyslim, ze sa nieco da poriesit, ked za nevie, o co ide.
@melani888 v tom poslednom prispevku- s tebou suhlasim, a aj s tvojim rozhodnutim, ocividne ste neboli spolu stastni, tam dovolenku ani auta nepomozu. Myslim, ze Mame podobny pohlad na zivot, ale nazyvame ho inymi nazvami 🙂
Napr prestať fajčiť, začať cvičiť
@0silvia0 nemyslela som to v zlom a nie proti tebe, ale da sa to vidiet ako elitizmus, na styl my sme ti vybrani, neviem ti vyjadrit lepsie, skor mi to pripada ako rozdelenie na ludi ktoru su takzvane strojcami vlastneho stastia-aktivni a ti, ktori veria na osudovost, alebo nic ine si nevedia predstavit-pasivni
Ale Toto je zas ine vnimanie
@bridgetfidget ja viem ako si to myslela a chápem, že to fakt môže vyzerať povýšenecky. Viem, že si to nemyslela proti mne. A dávam ti za pravdu, že ak človek v sebe pestuje duchovnú pýchu a elitizmus, ako hovoríš, tak tá jeho cesta fakt nie je správna a jeho osobnostný rozvoj nejde tým pravým smerom...
Čo je elitizmus?
@majaxy spravna motivacia- a to je pre kazdeho nieco ine (preco to chces zmenit a ako to bude vplyvat na tvoj zivot); osobnostnom rozvoji, o transformácii vedomia a o svojej ceste poznania...vonkajsia podpora- partner/rodina/kamaratka/CI aj dievcata tu na MK; neviem ako to funguje na Slovensku- vies poziadat o pomoc tvojho lekara?
A nevzdat sa ked raz 'zhresis', nic nie je stratene, len najst znova disciplinu a pokracovat
Hlavne sa nefixovat na to, ze tvoj cely zivot bude dokonaly, ked iba ak dosiahnes svoje ciele, mozno ich dosiahnes, a nezmeni sa toho tak vela- takze nemat prehnane ocakavania
Wau, našla som a myslím že používate zbytočné slová na rozvrstvenie spoločnosti, aspon v tomto prípade, ja som mala na mysli jednoduché zvyšovanie osobnosti a zároven stagnovanie
@majaxy vyyberovost, ked sa clovek alebo skupina ludi citi, ze je nieco viac ako ostatni- to tak po lopate
Urcite si najdes na nete kopu kvalitnejsich vysvetleni
@majaxy prispevok, v ktorom sa inkriminovane slovo nachadza nebol urceny tebe ;) takze ho mozes vymazat z mysle, ak ti prekaza
@bridgetfidget no jasne vieš ono každý človek fakt ma svoj slovník a nazýva veci po svjom. Hrá v rozhovore alebo diskusiu velku rolu aj to,ked človeka možeš vidiet,alebo nie...Mám tu jedina fotku 😀 no netuším prečo 🙂 Vd som normálny človek,ako každý iný a chem a túžim sa dozvediet...Kto sa pýta ten sa dozvie...podla toho sa riadim. Spoločné ,čo máme všetky tu,je ,že sa zaujímameo naš o osobný rozvoj...nenecháme život len tak plynut, ale že sa aj zamýšlame nad tým,čo sa deje s nami a s okolím 🙂
@majaxy Ono je to podla mna cele jednoduche.Existuje mnoho metod ako si upevnit volu,ako si ist za svojim,ako ten prehrešok napr fajčenie alebo chudnutie riešit...Ale každý človek si musí sam najst ten sposob ktorý mu vyhovuje najviac a vtedy bude citit,že mu to ide lahko...nie som zastancom tvrdých zasahov do vlastného život ..lebo by sa to takto alebo onako malo...ide o to ,čo si človek vyberie za vlastné a čo mu je vlastné...A meto da,čím menej sa snažiš a tlačíš sa do niečoho funguje v mojom pripade uplne opačne 🙂
@melani888 mňa tieto veci zaujímajú už veľmi dávno, ešte vtedy neboli tak masovo "in", ako sú dnes 😉 Trvá to už vyše 20 rokov a mám pocit, že všetko u mňa časom akosi speje stále k jednoduchšiemu. Niekedy práve tá snaha o nejakú transformáciu (o ktorej vlastne nemáme ani nejakú konkrétnu predstavu...už som tam? Či ešte nie? 😉) tak myslím, že práve tá snaha o ňu, je často kontraproduktívna a v podstate zdržiava. Ak si uvedomíš, že platí staré známe - ako hore, tak aj dole, ak platí, že v každej našej bunke je matrica života (alebo vzorec, tajomstvo, vysvetlenie, ako si to nazveš), tak je vlastne absurdné, hľadať odpovede niekde vonku...sú v tebe 🙂
@melani888 co sa tyka fotky, nemozem hovorit za ostatne damy, ale pozeram, ze ty si sa prave registrovala, a si tu asi skor ako autor, mozno za ucelom skumania trhu ci ziskania ineho nahladu a spatnej vazby od buducich citatelov, samozrejme fotka Len dopomoze. Ja som tu registrovana uz roky a bohuzial som sem prisla z menej kvetnatych dovodov, hladala som aj tu odpovede na citlive zdravotne temy- svoje sukromie si chranim, nepotrebujem aby sestra susedy mojho manzela preberala PRI kavicke nase osobne zalezitosti. Za svoj vyzor sa vsak nehanbim a za nazormi vo vseobecnych temach, ako tato, si stojim, fotku si ale urcite dat neplanujem, ani mi nikdy na fore u nikoho nechybala.

@melani888 pod duchovným rozvojom si pravdepodobne predstavuje každý niečo iné... niekto angažovanosť v nejakej "duchovnej" organizácii, poprípade cirkvi, niekto obyčajné dozrievanie človeka. Ja osobne si pod duchovným rozvojom predstavujem dozrievanie ľudskej duše, pochopenie súvislostí bytia... ale aj vidím vo svojom okolí, že množstvu ľudí sa to vôbec nedarí a stagnujú na jednom mieste roky rokúce ...
Neviem, či hľadáš nejakú duchovnú pomoc, ak áno, môžem nasmerovať, ak potrebuješ:
http://www.ivanka-centrumduchovnipomoci.cz/
http://milahelp.cz/category/nase-knihy/
P.S.: ak môžem a nenahneváš sa na mňa, opravím ti slovko, ktoré si použila: spisovne je úžasný, nie úžastný 🙂