icon

Otázka ohľadom teórie rozvoja osobnosti žiaka

zloba666
18. máj 2021

Ahojte idem si k vám po radu.
Mam viacej otázok tak ale najskôr pridám jednu
Definície nehľadám,. Potrebujem skôr príklady uviesť. Téma životné prostredie
Uviest priklad na konzervatívny pristup
Na humonisticku výchovu
A pragmaticky prístuo 🙏 Ďakujem vopred

simsalabim
18. máj 2021

@zloba666 a skusila si si o tom nieco precitat? Lebo toto fakt nie je raketova veda.

zloba666
autor
18. máj 2021

@simsalabim
Ja viem ze to nieje veda 🙈 ako definíciu viem len neviem to použiť v praxi 🤷‍♀️

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
simsalabim
18. máj 2021

@zloba666 no tak rozmyslaj - ano, viem, ze to boli. Alebo skus pogooglit.
@elizabet173 viem. A vytaca ma to to do nepricetnosti. Absolutna neschopnost kriticky rozmyslat, pracovat so zdrojmi, analyzovat. Potom sa nedivim, ze ludia veria kadejakym videjkam na nete.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
zloba666
autor
18. máj 2021

@simsalabim
@elizabet173
Ďakujem, za váš názor. Aj takto sa dá nato pozerať.

simsalabim
18. máj 2021

@elizabet173 mozno ano, ale zas by som negeneralizovala. Ja som detom vzdy citala a neskor si citali same a radi, az sa ma ini rodicia pytali, ako som to dosiahla. No tak, ze som im od utleho detstva citala, az ma huba bolela. A rozpravali sme sa o tom, preco, ako, kam.... Moje deti su uz velke, 2 su dospele, ale TV a pod. som im obmedzovala. A viem, ze nie som jedina.

@zloba666 kazda teoria ti je na nic, ked ju nevies aplikovat. Biflenie je nanic vsade - ci to uz je medicina alebo pedagogika. O vsetkom treba uvazovat v suvislostiach a analyzovat. Ale to chce cas a trpezlivost si nad to sadnut, citat, hladat a rozmyslat. To, na co sa pytas ty, naozaj nie je nic komplikovane. Google na mna hned toho vyplul dost. Len sa treba spravne pytat, pouzit aj cudzi jazyk, citat a rozmyslat.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
lucka_ke
18. máj 2021

ja sa opýtam na zadanie, lebo celkom nerozumiem - ty máš naučiť deti niečo o životnom prostredí a toto urobiť tromi rôznymi spôsobmi? správne to chápem? aké veľké deti?

simsalabim
18. máj 2021

@elizabet173 ano. prichadzam s takymi v praci do styku. Ja sa uz vobec nedivim, ze IQ Europanov ide dole. len nechapem, preco sa s tym nic nerobi. Pride nejaka katastrofa a nikto nebude vediet ani ohen zalozit 🙈

katkamatka7
18. máj 2021

@zloba666 Príklad zelená tráva, zelené listy stromov, ihličnaté stromy.

1. Konzervatívny prístup: pozrieť, počuť, cítiť, chytiť, vyskúšať, pochopiť. Vysvetliť na základe získania informácií, ktoré sa overia pokusom. Zelené rastliny sú zdrojom kyslíka pre dýchanie, aj im samotným.
2. Humanistické prístup: vyvodiť činnosť človeka, potreby človeka, ako a prečo sa o zelené rastliny treba či netreba starať. Význam jedného človeka a celého ľudstva, správanie a dôsledok správania.
3. Pragmaticky prístup: aký význam, zisk majú zelené rastliny pre človeka. Pestovanie, starostlivosť, ochrana za účelom plodín, kyslíka, ochrany pôdy, ochrana pred zosuvmi pôdy.

katkamatka7
18. máj 2021

@zloba666 Príklad chov hospodárskych zvierat.
1. Konzervatívny prístup: čo potrebujú, aby prežili. Čo potrebujú, aby sa rozvinuli žiadané vlastnosti.
2. Humanitný prístup: aké je najluxusnejšie prostredie, aké sú najvhodnejšie podmienky, ako ich chovať ľudsky, s citom, s dôrazom na ich potreby.
3. Pragmaticky prístup: aký je z nich úžitok, kedy sa zvýši zisk, ako podporiť výhody pre človeka, aby mal čo najvyšší zisk.

Príklad: potravinový reťazec

1. Konzervatívny prístup: vysvetlenie na základe informácií z potravinovej pyramídy, reťazca.
2. Humanitárny prístup: prihliada na potreby každej časti potravinového reťazca. Jedna bez druhej nebude fungovať, vylúčením jednej časti za vylúči celá časť s ňou súvisiaca.
3. Pragmaticky prístup: výhody pre človeka. Aký má človek zisk z jednej časti a ako ovplyvní ďalšiu časť, primárne na potreby zisku pre človeka.

Príklad: životné prostredie.
1. Konzervatívny prístup: v danom prostredí sa nachádzajú vybrané rastlinné a živočíšne druhy, navzájom vo vzťahoch.
2. Humanitárny prístup: Ako človek zasahuje do diania v danom životnom prostredí, ako ich ovplyvní, čo jeho činnosť podporuje, aké majú dane druhy rastlín, živočíchov potreby.
3. Pragmaticky prístup: aký má človek úžitok, zisk z daného prostredia, ako mu škodí, čím ho podporí, aby z neho čo najviac vyťažil.

katkamatka7
18. máj 2021

@zloba666 V tých mojich príspevkoch nájdeš chyby, ktoré si opravíš a upravíš v ďalších príkladoch. Na základe svojeho uvažovania. S prisposobením veku, komu sú určené, s ohľadom na vedomosti a poznania, ktoré majú, ktoré rozvíjajú.

zloba666
autor
18. máj 2021

@katkamatka7 ďakujem

katkamatka7
18. máj 2021

@zloba666 V úvode píšeš, že máš viac otázok. Potrebuješ ešte na nejaké ďalšie otázky nakopnúť?

zloba666
autor
18. máj 2021

@katkamatka7
Som rada ze sa tu nájde človek ktorý nemá problém pomôcť s tým co uz ovláda. A posunie svoje znalosti ďalej 💁‍♀️😉

zloba666
autor
Autor odpoveď zmazal
zloba666
autor
18. máj 2021

@katkamatka7
Píšem správu 😊

katkamatka7
18. máj 2021

@zloba666 Spoko. V niektorých odpovediach cítiť pragmatizmus autora. Aj to dokáže pomôcť 😉