Otázka ohľadom teórie rozvoja osobnosti žiaka
Ahojte idem si k vám po radu.
Mam viacej otázok tak ale najskôr pridám jednu
Definície nehľadám,. Potrebujem skôr príklady uviesť. Téma životné prostredie
Uviest priklad na konzervatívny pristup
Na humonisticku výchovu
A pragmaticky prístuo 🙏 Ďakujem vopred
@simsalabim
Ja viem ze to nieje veda 🙈 ako definíciu viem len neviem to použiť v praxi 🤷♀️
@zloba666 no tak rozmyslaj - ano, viem, ze to boli. Alebo skus pogooglit.
@elizabet173 viem. A vytaca ma to to do nepricetnosti. Absolutna neschopnost kriticky rozmyslat, pracovat so zdrojmi, analyzovat. Potom sa nedivim, ze ludia veria kadejakym videjkam na nete.
@simsalabim
@elizabet173
Ďakujem, za váš názor. Aj takto sa dá nato pozerať.
@elizabet173 mozno ano, ale zas by som negeneralizovala. Ja som detom vzdy citala a neskor si citali same a radi, az sa ma ini rodicia pytali, ako som to dosiahla. No tak, ze som im od utleho detstva citala, az ma huba bolela. A rozpravali sme sa o tom, preco, ako, kam.... Moje deti su uz velke, 2 su dospele, ale TV a pod. som im obmedzovala. A viem, ze nie som jedina.
@zloba666 kazda teoria ti je na nic, ked ju nevies aplikovat. Biflenie je nanic vsade - ci to uz je medicina alebo pedagogika. O vsetkom treba uvazovat v suvislostiach a analyzovat. Ale to chce cas a trpezlivost si nad to sadnut, citat, hladat a rozmyslat. To, na co sa pytas ty, naozaj nie je nic komplikovane. Google na mna hned toho vyplul dost. Len sa treba spravne pytat, pouzit aj cudzi jazyk, citat a rozmyslat.
ja sa opýtam na zadanie, lebo celkom nerozumiem - ty máš naučiť deti niečo o životnom prostredí a toto urobiť tromi rôznymi spôsobmi? správne to chápem? aké veľké deti?
@elizabet173 ano. prichadzam s takymi v praci do styku. Ja sa uz vobec nedivim, ze IQ Europanov ide dole. len nechapem, preco sa s tym nic nerobi. Pride nejaka katastrofa a nikto nebude vediet ani ohen zalozit 🙈
@zloba666 Príklad zelená tráva, zelené listy stromov, ihličnaté stromy.
1. Konzervatívny prístup: pozrieť, počuť, cítiť, chytiť, vyskúšať, pochopiť. Vysvetliť na základe získania informácií, ktoré sa overia pokusom. Zelené rastliny sú zdrojom kyslíka pre dýchanie, aj im samotným.
2. Humanistické prístup: vyvodiť činnosť človeka, potreby človeka, ako a prečo sa o zelené rastliny treba či netreba starať. Význam jedného človeka a celého ľudstva, správanie a dôsledok správania.
3. Pragmaticky prístup: aký význam, zisk majú zelené rastliny pre človeka. Pestovanie, starostlivosť, ochrana za účelom plodín, kyslíka, ochrany pôdy, ochrana pred zosuvmi pôdy.
@zloba666 Príklad chov hospodárskych zvierat.
1. Konzervatívny prístup: čo potrebujú, aby prežili. Čo potrebujú, aby sa rozvinuli žiadané vlastnosti.
2. Humanitný prístup: aké je najluxusnejšie prostredie, aké sú najvhodnejšie podmienky, ako ich chovať ľudsky, s citom, s dôrazom na ich potreby.
3. Pragmaticky prístup: aký je z nich úžitok, kedy sa zvýši zisk, ako podporiť výhody pre človeka, aby mal čo najvyšší zisk.
Príklad: potravinový reťazec
1. Konzervatívny prístup: vysvetlenie na základe informácií z potravinovej pyramídy, reťazca.
2. Humanitárny prístup: prihliada na potreby každej časti potravinového reťazca. Jedna bez druhej nebude fungovať, vylúčením jednej časti za vylúči celá časť s ňou súvisiaca.
3. Pragmaticky prístup: výhody pre človeka. Aký má človek zisk z jednej časti a ako ovplyvní ďalšiu časť, primárne na potreby zisku pre človeka.
Príklad: životné prostredie.
1. Konzervatívny prístup: v danom prostredí sa nachádzajú vybrané rastlinné a živočíšne druhy, navzájom vo vzťahoch.
2. Humanitárny prístup: Ako človek zasahuje do diania v danom životnom prostredí, ako ich ovplyvní, čo jeho činnosť podporuje, aké majú dane druhy rastlín, živočíchov potreby.
3. Pragmaticky prístup: aký má človek úžitok, zisk z daného prostredia, ako mu škodí, čím ho podporí, aby z neho čo najviac vyťažil.
@zloba666 V tých mojich príspevkoch nájdeš chyby, ktoré si opravíš a upravíš v ďalších príkladoch. Na základe svojeho uvažovania. S prisposobením veku, komu sú určené, s ohľadom na vedomosti a poznania, ktoré majú, ktoré rozvíjajú.
@katkamatka7 ďakujem
@zloba666 V úvode píšeš, že máš viac otázok. Potrebuješ ešte na nejaké ďalšie otázky nakopnúť?
@katkamatka7
Som rada ze sa tu nájde človek ktorý nemá problém pomôcť s tým co uz ovláda. A posunie svoje znalosti ďalej 💁♀️😉
@katkamatka7
Píšem správu 😊
@zloba666 Spoko. V niektorých odpovediach cítiť pragmatizmus autora. Aj to dokáže pomôcť 😉

@zloba666 a skusila si si o tom nieco precitat? Lebo toto fakt nie je raketova veda.