Pes s epilepsiou - odstránenie zubného kameňa
Ahojte, neviem ci to vobec niekto cita,ale skusim sa Vas opytat. Mame 10 rocneho yorksh.terriera v pondelok s nim pojdeme na odstranenie zubneho
kamena , ale ja sa velmi bojim, lebo on ma vlastne od malicka epilepsiu. Nema z Vas s tym niekto skusenost prosim? viem, ze sa robia predoperacne vysetrenia .
@boldo87 ak je ten kamen uz masivny a papulka je zanedbana (ako casto byva u starsich psikov) , nijaka sonickazubna kefka na to nepomoze. Velakrat su zubky prehnite az ku kosti, a zub drzi niekedy pri dasne iba masivny kamen. Na toto uz pomoze len ultrazvuk, akokolvek inak by clovek chcel.
@colsami dakujem krasne za odpovede. No nas psik ma od malicka epilepsiu aj lieky berie od zaciatku. Zuby su v zlom stave, takze odstranenie zub.kamena uz dalej nie je ani mozne odkladat. Zajtra sa pojde na predoperacne a potom uvidime, aspon sa nam takto vyjadroval pan vet. Mam strach no 😩

Treba spravit predoperacne vysetrenia, minimalne zakladnu hematologiu a biochemiu. Premerat aj fenobarbital, ak to nerobite pravidelne. Ak pes neberie lieky na epilepsiu a zachvaty mava, treba ho nasadit na lieky.
Ak je dobry veterinar, pouzije setrnu parminutovu anestezu a zuby su spravene rychlo. Bohuzial, ak su zuby v zlom stave, zubny kamen odstranit treba. Casto maju tieto male psiky zanedbane az prehnite papulky, je citit velky smrad z hniloby, ked to majitelia neriesia kym to nieje az v takom pokrocilom stave. Infekcia moze prechadzat krvnymi cestami aj do pecene a obliciek, poskodzuje aj srdcovy sval.
Takze odstranit zubny kamen URCITE, ak je papulka v zlom stave. A zvysok je o volbe dobreho veterinara ktoremu doverujete, a ktory riziko minimalizuje. 😊