Pes weimarský stavač a deti.
Kto tu má skúsenosť s tým psom? Weimarský stavač

@patriq11 mame doma slovenského hrubosrsteho stavača, čo je v podstate taky istý pes iba hrubosrstý.
Stavače su veľmi priateľské, milujú ľudí a obzvlášť deti. Nikdy vedome neublížia, náš sa snaží byť jemnejší pri maličkých detoch ale nie vždy mu to ide. Sú to veľmi energické, pohyblivé psy, všetkému sa tešia a vrtia chvostom aj celým telom.... Takže dokáže nechtiac naozaj bolestivo slahnúť chvostom, pripadne zhodiť menšieho človeka takže pri malých deťoch s nim opatrne.
Celkovo sú to vynikajúce rodinné psy, oddane, rýchlo sa učia...
ALE SU TO HLAVNE POLOVNE PSY. Treba si uvedomiť co to všetko obnasa, čo od nich čakať a co im poskytnúť aby ste sa vzajomne netrápili.
Bude loviť všetko. Nemá problém dobehnúť zajaca, srnku. Poslušnosť a odvolanie v lese budete trénovať veľmi, veľmi dlho a je dosť možné že väčšinu lesných vychádzok strávi na voditku.
Treba ho naozaj dôsledne učiť aby si nevšímal hydinu ci iné domáce zvieratá. Mačky tak isto. Naučí sa s tou vašou domácou žiť ale akonáhle je za bránkou cudziu macku loví.
Tieto psy vedia utekať zo záhrad, takže ak ho chcete mať vonku treba poriadne ploty. A tým myslím poriadne lebo taky 1.60 preskočí ako nic
Tak isto potrebuje pohyb, veľa pohybu a mentálne unavit. Čiže žiadne že prechádzka okolo bytovky, tento pes miluje pána co ho brava na beh ci bicykel aspoň 10 km.
@similaposova
@lujza123 mi sme maly maďarského kratkosrsteho stavača na polovne účely. Brat je poľovník. Sa mi páčia takéto psi. Každý druh stavača má inú povahu. Preto sa pýtam aký to je spoločník. Keď je divé zviera ako zajac či srna tak ju nedobehne. Ťažko sa ovládajú.
@patriq11 tak keď máš skúsenosť s poľovným plemenom super. Neviem ci ma každý druh stavača inú povahu, mne sa zdajú v princípe rovnaké, tie rozdiely sú potom skôr pri konkrétnych psoch. Každopádne shs bol pôvodne vyslachteny ako hrubosrstý weimar takže ta povaha co som písala je podobná.
No nás dobehol diveho zajaca a nie jedneho. Povely ako sadni lahni sa naučil hneď, privolanie aj keď zacíti zver sme cvičili veľmi dlho. Poslúcha ale v lese ho už na volno nemám, iba tam kde ho vidím a viem privolať.
Každopádne ako spoločník je super, veľmi kontaktný, oddaný pes. Lepšieho psa k deťom nepoznám. Ma naozaj zvláštnu vlastnosť spomaliť a byť ohladuplny pri batoľatách ci starých a chorých ľuďoch.. Teda v rámci jeho moznosti. (je to už 5 ty pes s ktorým mam česť žiť tak viem porovnávať)
Podľa mna, ak sú deti male, tak to nie je vhodne plemeno, nebudeš mat čas vybiť z neho energiu, čo sa bude prejavovať utekmi, nicenim.. ja by som šla skôr do nejakeho “gaucaka”, ak deti majú 10+, zijete aktívne, tak kľudne..
Kmotor má ale mam pocit ze tomu psovi sa treba venovat viac jak huskymu. Co sa tyka toho ze je polovnicky. Nikdy s nim nechodi do lesa bez voditka lebo vtedy ten pes absolutne nepocuva. Ked idu inam napr na luku, naucil ho co smie a co nie. Co sa tyka deti. Jeho dcera ma 4 roky, syn 6 mesiacov a ma ich velmi rad. Dokonca pri starsej spi v posteli 🤷🏻. Celkovy moj dojem z neho je, ked mas cas na neho, kludne si ho kup. Ale ked nemas cas, zacne ti vsetko od nudy nicit..
Kamarátka ho má majú aj dieťa, majú ho v byte. Je pre nich verným spoločníkom, strašne ho ľúbia ...takže zvykne si aj v byte. Dokáže byť aj gaucovy typ 😆
@medulienka81 ale to je trapenie toho psa..
@mirage stastnejsieho psa som nevidela. Dokonca ho aj vencia.
@medulienka81 Ako to myslis, ze dokonca? Ved takyto pes musi byt venceny denne, a nie len na pol hodinu.
Mám susedu, čo ho mala doma v dvojizbovom byte, to mi ho bolo nenormálne ľúto, je to podľa mňa pes vhodný pre človeka, ktorý chodí často von, behať, na túry a podobne, lebo sa potrebuje vybehať 🙂
my sme ho mali, bohužial uhynul ako cca 3 ročny na otočenie žaludka, alebo čo to je čo sa týmto veľkým plemenám niekedy stáva, je to veľmi hravý a priateľský pes ale vyžaduje veľký výbeh a veľmi dlhé prechádzky plus k tomu vodu, milujú vodu, medzi prstami majú take blanky na plávanie, užíval si to neskutočne .... takže určite musíte byť aktívna rodina, čo bud behá, alebo bycikluje, či chodí na dlhé predlhé prechádzky alebo aktívny mladý polovník............ak sa nudil (ako u nás niekedy vo svojej časti záhrady) vedel z priestoru urobiť "kôlničku" od nudy...... inak úžasný priateľský psík.............. určite ho raz budem chcieť zas, ale nie teraz pri malej dcére, chodení do robote a ked už otec čo bol poľovník nie je medzi nami.......................snád časom ked budeme mať viac času, lebo tento pes chce tvoj voľný čas zvačša pre seba 😉
Mame weimara a je to uzasny pes a spolocnik, ALE musi dostat denne svoju davku pohybu. Je to velmi (a to naozaj, velmi) aktivne plemeno. Prechadzky na voditku popri kociku nehrozia! To je nic, ako keby nikde nebol. My mame 7,5 a 5,5 rocne deti a k detom je uplne pokojny a jemny, ked sa cez den dostatocne unavi 🙂 Psa musime kazdy den poriadne “vybehat” na poli - min 1,5 hod riadneho pohybu denne. Chodime s nim aj na cvicak a je to sikovny “psisko”. Ma takmer dva roky a je stale ako hrave stena 🙂 Je to uz moj treti weimar a vsetci boli taki - uzasni, skveli, zvedavi, velmi temperamentni a chtivi pohybu. Co sa tyka narocnosti na pohyb, je to taky dostihovy kon 🙂 medzi psami. Je potrebne mat na neho dostatok casu, a to casu, ktory venujes len jemu, a nie ze vyvencim psa popri prechadzke s detmi. Tiez, nie je rad sam. My mame psa dnu s nami, napriek tomu, ze byvame v dome. Ked niekam cez den ideme, s tym problem nema, to v pohode prespi. Ale umiestnenie do kotca vonku, aby videl cloveka tak 2 hodiny denne - to pre toto plemeno podla mna nie je dobre. Nas pes si dokonale zvykol na nas denny rezim, ani o nom nevieme, ked je dnu - sbsolutne nic nenici (co vsak neplatilo pre stenaci vek 🙂 - roztrhal 3 pelechy 🙂) Tento pes ukaze svoj uzasny charakter len pri dostatku pohybu a pri zivom kontakte s majitelom a kvalitnej socializacii aj s inymi psami a ludmi uz od malicka. Inak je to utrpenie pre obe strany - z nudy a samoty vie nicit veci, zavijat s obrovskou energiou jemu vlastnou. A ked, tak odporucam vyberat psika s PP, najst naozaj kvalitnu chovnu stanicu, kde chovatelia prihliadaju na zdravotny stav, exterierovy standard a v neposlednom rade povahove vlastnosti rodicov. Aj prvy kontakt steniatka s ludmi a prva “vychova” prebieha vlastne uz u chovatelov. Setrit na kupe steniatka sa podla mna uplne nevyplaca. Mat weimara - to je diagnoza 🙂
Este som chcela dodat, ze tito psici su exterierovo krasni - a na to v podstate casto doplatia, pretoze ludia si ich casto vezmu kvoli vzhladu, a potom na nich nestacia. A ako som pisala, nestastne su obe strany. Ale ked pisete, ze ste mali stavaca, tak verim, ze na jeho temperament budete pripraveni. Konkretne taky nemecky stavac ma mozno toho temperamentu hadam este aj o trochu viac 🙂
@ina26 to by som volila asi rotwajlera alebo nemeckeho ovčiaka. A aj moskowsky stražny je super. Toho mám a svoj majetok si chráni (mala som už ukažku, kedy nam chcel jeden ukradnut auto a moskowak si to vsimol a tak vystartoval po nom, ze sa mu zakusil do riti a k deťom je bezchybný. S mojim synom su jedna ruka. Hoc kedy syn na neho vylezie, skace po nom, pcha mu prsteky do pusy a aslan ho len olize, ziadne naznaky zurivosti alebo co. Len sa musi dobre vychovat. 🙂

V rodine mame viac stvornohych spoločníkov. Švagor má Weimara a k synovi je zo všetkých najlepši. Nevŕta, že by sa chcel hrať, neolizuje ho. Syn má 1,5 roka a weimar je dospelý pes. Ak uvažujete nad týmto plemenom je veľmi aktívny keďže sa jedna o poľovnícke plemeno.