Pitie "na hada"
Ahojte ako je to u Vás, pijete na hada - cez Veľkú Noc? Na zelený štvrtok alebo na Veľký piatok?
U nás sa vypije za jeden domácej na Veľký piatok
Co znamena pitie na hada? Este som to nepocula.
Tak na Veľký piatok u nás vôbec žiadny alkohol,možno v pondelok po jednom poháriku
na Veľký piatok je u nás pôst...a prísny pôst.
kdeže piť alkohol....
Na Slovensku sa vždy nájde dobrý dôvod chlastat, Velka noc nie je žiadna výnimka
“pitie proti zabe” či “pitie na hada”
@maickamf pitie na hada znamená, aby Vás neustipol do roka had... Neviem čo sa tu ostatné pohoršujete
V živote som to nepočula
@pribinak to bola len otázka, nie, že niekto ide chľastať neviem koľko... Zaujíma ma ako to robili naši predkovia čo je na tom... Ale tu na modrom koníkovi niečo napísať, takýmto zadubeným 🐔 😂
že neuštipol had😀keby žijeme aspoň v takej krajine kde bežne štípu nepoviem ani slova ale takto😀 ešte dáždovku nepoviem🙂presne tak..slovák si vždy nájde dôvod na pitky aj keby ako bolo
🤣 dosť dobrý “dôvod” v našich geografických “šírkach” 🤣
Ajajaaaj..zadubene 🐔? Tak načo mrhaš svojim drahocenným časom? 🙋♀️
Co je teda pitie na hada?
Áno naši predkovia ktorí robili v lese a na poli pili “na hada” ale lesov medzitým ubudlo, hadov tiež, na poli a v lese sa pracuje omnoho menej a tak tento zvyk je fakt prežitok
Ale ako píšem, Slováci chlastaju o 106 a tak sa nemusíme báť, že zvyk upadne do zabudnutia
My na Veľkú noc nepijeme, u nás v rodine je prísny pôst
V zivote som o tom nepocula. Odkial si?
Tato velka noc to je riadna zmeska krestanstva a pohanstva.😀
Pitie na hada - gazdovia pili na hada, vlastne proti hadovi aby ich pri pravi v lese a na poli neuhryzol had
Ak už toto nie je dôkaz, že Slováci sú národ alkoholikov, tak potom neviem 🤣🤣🤣 to už na jaké chujoviny ľudia pripijaju 🤦🏼♀️🤷♀️🤣🤣
Že na hada 🤣 🐍🐍
A to za každý druh jeden poldecak🐍🥴🤔🤣? Ojoojoooj chuuďa pečienka 🤣
toto fakt nie... fakt taka slovenska primitivat...
tiez ma zaujima odkial si. citam to prvy krat. v zivote som o tom nepocula
Ak nemusím tak nepijem. Ak je hostiteľ príliš doterný, tak si nechám naliať a trochu si cucnem, niekedy aj exnem, podľa situácie. Neviem, či je to na hada alebo na čo, každopádne, had ma ešte v živote neuštipol, bez ohľadu na to, či som cez veľkú noc niečo pila alebo nie. Ani v okolí som nepočula, že by niekoho uštipol had, lebo sa nenapil cez veľkú noc. Naopak, poznám pár ľudí, ktorí majú s alkoholom vážny problém, lebo však čo, vypime si. A to už je úplne iná sranda, keď niekto nevie vydržať triezvy, či je piatok, či je sviatok. Takže, ak nemusím, naozaj nepijem a nikoho v týchto zvykoch nepodporujem.
Nepijem. Ale normálne si ma navnadila. Jeden si šupnem. Pre istotu. 😁
Ste ma totálne dostali touto otázkou, ženské, až som googliť musela 😂 a ujo Google vyhodil toto:
zvyky z obce Utekac:
Veľká noc:
Zelený štvrtok – V tento deň musel každý muž piť alkohol „proti žabe“. Kto si nevypil, hrozilo mu, že do roka zomrie. A to bol dostatočný dôvod na pitie.
Veľký piatok – Niektorí ešte nestihli vytriezvieť a už museli piť „od hada“. Kto nepil, mohlo sa mu stať, že ho uštipne had. Každý sklár uznal, že radšej užije zaručený liek – alkohol, ktorý ho ochráni od všetkého zlého.
@michellemary ešte že si to sem dala. To stíhame ešte.👍👍👍😁😁😁
U nás na východe sa "lape kref"...akože chytá krv...neviem ktorý deň to je ale tiež sa pije/ vypije 😆🤣

Pitie na hada = pitie pod obraz Bozi? 🤔 A nie, u nas sa takto nepije.