icon

Poangličťovanie a amerikanizácia: Je to už priveľa?

hugoboss1923
17. nov 2024

Možno ste si aj vy položili otázku, či už nie je tej angličtiny v bežnom styku naozaj moc.

Prakticky na každom kroku pomaly preberá kontrolu nad našimi životmi, až sa človeku zdá, že sa krajina, ktorú považuje za svoj domov, pomaly mení na niečo cudzie, nezrozumiteľné.

Na autobusovej zastávke sa baví partia pubertiakov výrazmi, ktorým len sotva rozumiem. Na ušiach slúchadlá, v ruke mobil. Je to jasné. Ďalší "infikovaní" modernými technológiami a americkou pop kultúrou. Netušia, kto bol Štefan Banič, zato postavy z ktoréhokoľvek brakového seriálu hollywoodskej produkcie vymenujú naspamäť hoc aj pospiatky, o polnoci.

Tiež máte z toho všetkého zmiešané pocity?

Strana
z3
deedol
17. nov 2024

podla mna toto hovori kazda stara generacia o tej mladej. nemam z toho zmiesane pocity.

petamich
17. nov 2024

Nie nemam z toho zmiesane pocity, tiez sme mali kedysi svoj slang a starsia generacia nam nerozumela, tak dnes su to angli-amerikanizmi, zodpovednost za to, aby dieta poznalo aj nasu historiu a nasu kulturu ma rodic, spravanie v kolektive u tinedzerov velmi neovplynis.

Faktom je, ze bez anglictiny sa dnes uz nepohnes, rovnako ako bez digitalnych technologii, takze mna to nedesi, len sa budem snazit nase dieta vychovavat rozumne, kedze ziadny extrem nie je dobry

lindous
17. nov 2024

Keď je ňou človek obklopený v pracovnom styku a tiež vo voľnom čase skrz napríklad filmy či seriály, hudbu, tak je prirodzené, že sa dostáva stále viac a viac aj do bežného jazyka... osobne mi to nevadí a nemám z toho zmiešané pocity... keď som s ľuďmi, o ktorých viem, že by nerozumeli, snažím sa tomu vyhábať, ale medzi priateľmi je to bežné... a druhá časť komentáru je podľa mňa zase o inom a nemôže za to ametická popkultúra, myslím, že aj v staršej generácií nájdeš ľudí, ktorí nevedia kto bol Štefan Banič, ale budú poznať všetky postavy Šeherezády či dokonca slovenských Oteckov a nemusia vedieť ani slovko po anglicky 😅 ... doba ide ďalej a úplne súhlasím s tým, čo je napísané vyššie, každá staršia generácia toto hovorí o mladšej

chrobak7
17. nov 2024

@hugoboss1923 A ty prečo používaš cudzie slová? Mobil, infikovaný... Prečo nenapíšeš prenosný prístroj na rozhovor, nakazený?

JE to bežná súčasť pokroku. V porovnaní s predchádzajúcou generáciou aj naša bola pokroková - nosili sme rifle, používali sme parfémy, chodili sme na diskotéky, bozkávali sme sa na ulici. Šľak ich mohol trafiť z nášho nemorálneho správania.

A to, čo mnohí pavažujú za americké, vôbec americké nemusí byť. Mnohí nadávajú na Helloween, pričom ani nevedia, že to nie je americký sviatok. Do štátov ho doniesli Íri a škóti, ale historicky prameň má v keltskej kultúre. A to, čo si myslíme, že je náš sviatok, tiež nemusí byť náš. Také Vianoce nie sú slovenského pôvodu. Typicky slovenský sviatok je asi len pálenie Moreny. A koľkí Slováci ho slávia? Snáď len pár folklórnych súborov, aj to len z tradície.

Buďme tolerantnejší a pokrokovejší oproti našim predkom a neodsudzujme mladšiu generáciu, že nie je taká istá, ako sme my. Nechajme ich, nech si žijú vlastnými pravidlami, nech sa rozprávajú ako chcú.

lija22
17. nov 2024

jezis naco take silne vyrazy, ze prebera kontrolu nad zivotami? nie, nie, neprehanaj. Kazdy jazyk ma predsa urcity vyvoj. Nieco sa prida, nieco sa odoberie. To, ze teraz mladi nevedia napr kto bol Banic, neznamena, ze na vyske si rozhlad nedoplnia. Ba, ja si myslim, zednesna mladez bude viac zivotaschopnejsia aj mudrejsia ako my alebo predchadzajuca generacia. Preto lebo to bude coraz tazeie sa presadit, zarobit a nic ine im nezostava len zamakat na sebe. Maju to mozno aj tazsie ako my, tak bud zhovievavy

maminkadeticiek
17. nov 2024

Ty po anglicky plynule nevies,ze?

anavixy
17. nov 2024

Nie, som s tym okay.

sissy27
17. nov 2024

@hugoboss1923 lebo teba v 14 najviac zaujimali vynalezcovia, vedci a vedel si vymenovat prezidentov v abecednom aj chronologickom poradi 🙄
Inak neviem, mozno taketo zvesti prisli aj k tebe, ale s tou lubozvucnou slovencinou pochodis nanajvys 20km od hranic a s tou anglictinou, no cuduj sa svete, prakticky kdekolvek na svete. A pri hladani prace sa uz casto anglictina nepovazuje za nieco extra, ale za samozrejmost. Tak ale ked nemas ine ambicie ako skysnut v hornej-dolnej do konca svojich dni, tak sa bez toho zaobides.

bielasovicka
17. nov 2024

@hugoboss1923 ja s tým nie som ok. Tiež mi to vadí. Už som tu aj o tom písala. Ale nechcem to rozoberať.

diewcatqoo
17. nov 2024

A to ti este poviem tajomstvo. Pubertaci uz ani nepozeraju serialy, ale uprednostnuju roznych divnych streamerov. Ak vies, co to je 🙂

rebi789
17. nov 2024

@hugoboss1923 OMG ŠIMKOVIČOVÁ TU JE 🤣🤣🤣🤣🤣

diewcatqoo
17. nov 2024

@rebi789 aj anglictina ma byt predsa taka nasa... slovenska. Slovenska a ziadna ina! 🙂

qrstxyz
17. nov 2024

@chrobak7 pomalý zánik vlastného jazyka nie je znak pokroku, ale úpadku. A s autorom súhlasím. To, že mnohí mladí sú obklopení angličtinou, nie je výhovorka k tomu, aby sme ničili náš rodný jazyk. Ja tiež fungujem v cudzích jazykoch, ale keď komunikujem po slovensky, tak nič nemixujem.

maryetta
17. nov 2024

Martina???

heln
17. nov 2024

@hugoboss1923 nie, nemam z toho zmiesane pocity.

zijeme vo svete, ktory sa globalizuje, takze mi prienik anglickych vyrazov nevadi, niektore vyrazy sa tazko prekladaju do slovenciny, napriklad ako by si jednoducho prelozila vyraz edupage?
mladi dnes komunikuju anglictinou ovela viac a tak sa to prenasa aj do hovorovej reci. a ze vedia vymenovat postavy zo serialov? no, lebo my sme nepozeralu xenu, herkulesa, mc gyvera, beverly hils, alfa.....
a ze pouzivaju mobily a sluchadla? a nasa generacia nechodila s walkmanmi a frajeri nemachrovali s "dvojcatom" na namesti?

katka700
17. nov 2024

@hugoboss1923 Angličtina je najľahší cudzí jazyk, takže budme radi že tie výrazy sú zatiaľ z angličtiny a nie z mandarínskej čínštiny - obávam sa že aj k tomu raz dôjde keďže Európa sa dobrovoľne zaviazala k vlastnému úpadku.

chrobak7
17. nov 2024

@qrstxyz 😂😂😂 ... že "komunikujem", "nemixujem"!!
O akom zániku to píšeš? To, že sa do jazyka dostanú cudzie výrazy a slová, neznamená, že jazyk zaniká. Cudzie slová sa dostávajú do slovenčiny už stáročia.

Áno, mladí majú svoj vlastný slovník, ktorému my, starší nie vždy rozumieme. Ale za to ich nebudem obviňovať, že ničia slovenský jazyk. Dovolím si povedať, že podľa môjho odhadu ovláda spisovnú slovenčinu a gramatiku tak 20% obyvateľov SK. A tí zo staršej generácie ešte menej.

A že sú mladí infikovaní technológiami? S tým súhlasím. Ale v dobrom slova zmysle. Naši dedovia nechápali, čo je to gramofón. Našim rodičom robí problém ovládať smartfón. Raz pride vnuk s niečím, čo ja nebudem vedieť ovládať. Je to pokrok.

alex7584
17. nov 2024

Hmm 🤔 I don't think so 🤷🏻‍♀️
a kedze ma byt aj ta anglictina nasa slovenska, tak teda aj takto-aj dont fink sou 🙂
Prosim ta, nehladaj problemy tam, kde nie su...

oslo1
17. nov 2024

Ja neviem. Ja ked pridem na Slovensko, tak ja tej vasej hovorovej anglictine nerozumiem. A to zijem v UK uz cez 20 rokov.

ahhola
17. nov 2024

No asi to nebude len problem SK, minule som videla rusky napis hypermarket s ruskym g, gipermarket, ja viem, ze Univermag je maly kram a potrebuju tam to hyper, ale nemaju H a machruju preberanim nezmyselnych slov... 🥵...
Mladezi sa zase nechce sklonovat,...
Keby tam padnem.... a podobne skvosty a kokooooos🥥

biba_18
17. nov 2024

sledujem dosť jazykových videí na yt, a minule v jednom rozoberali sa mi zdá polštinu, aká je dynamická a preberá cudzie slová a začleňuje ich do jazyka. vôbec to nebrali ako niečo zlé a ja to tiež tak nevnímam… a ešte ďalšia zaujímavosť, severské krajiny, doradu, švédi, dáni, nóri… bežne rozprávajú svojim jazykom a do toho zrazu bum bac, anglická veta alebo anglické slovné spojenie. a potom znova pekne plynulo v švédštine, dánštine, nórštine…

lizatko1009
17. nov 2024

@qrstxyz prepac, ale v dnesnej dobe sa bez cudzieho a hlavne anglického jazyka nepohnu, ani ako upratovacka po hoteloch. A aj tak 80% tej mladeze vypadne. Ja doma plne podporujem v jazykoch.

miadi
18. nov 2024

Mam zmiesane pocity ze tvoj Nick
@hugoboss1923 Nie je Makytapuchov1923 pri tomto prispevku . Hugo Boss je nemecka znacka 😉aj teba oslovilo nieco zahranicne neslovenske . A nie je na tom
Nic zle .

jednoduchomaria89
18. nov 2024

Skoro celý dospelý aj študentský zivot som v spojení s angličtinou a cudzincami a anglické slova používam aj v bežnom prejave 🤪 keby toto počula simkovicova s jej krásnou slovanskou angličtinou , asi ma dá zavrieť 😒

andrea2323
18. nov 2024

Podľa mňa len vtedy ak sami ľudia nie sú si istí svojou identitou, príslušenstvom, tak sa cítia oslabení akýmikoľvek vonkajšími vplyvmi 🙂

lizatko1009
18. nov 2024

@miadi 😂😂😂👍

3petka
18. nov 2024

@hugoboss1923 Podľa mna je to normálne. Treba sa pozerať dopredu a nie žiť v minulosti.
Mne akurát lezie na nervy keď niekto rozprava po slovenský a šplechne do toho vetu, dve po anglicky. Ak sa bavím slovensky tak slovensky a naopak. Take tie jednoslovne vyjadrenia mi nevadia.

diewcatqoo
18. nov 2024

Jednym zo zakladnych znakov kazdeho jazyka je, ze je dynamicky. Kazdy jazyk sa vyvija v case a v priestore. Neexistuje, aby sa jazyk nevyvijal, pretoze je uzko naviazany na to, co sa deje v spolocnosti. Toto nie je dnesnou dobou, toto bolo vzdy, odkedy jazyk existuje. Pred 30 rokmi sa hovorilo inak, nez pred 50 rokmi. Rovnako aj teraz sa hovori inak, nez pred tymi 30 rokmi a za dalsich 30 sa bude hovorit zas inak, pretoze slovna zasoba bude znovu obohatena o xy dalsich novych slov (ano, casto pochadzajucich z inych jazykov). Je to proste tak, nemoze za to ziaden Simecka, ani Soros a ani vlada Ivety Radicovej.
PS. aky paradox, ze ti, ktori najviac kricia, aby sa zachovala povodna slovencina, aby sa nerobili zasahy v jazyku, casto neovladaju jej uplne zaklady 🤷‍♀️

drahomirrra
18. nov 2024

@maryetta GDO?!

drahomirrra
18. nov 2024

@oslo1 Ale zas - ruku na srdce, ani britom nič nerozumieme 😀 😀 Aj keď vieme po anglicky. Keď som si pustila Adele, tak som čumela jak teľa, a to viem po anglicky, na C1- 😀

Strana
z3