icon

Je výroba pečiatky na cudzie meno trestná?

terezka4500
14. apr 2024

Ahojte, rada by som sa informovala, či hrozí páchateľovi, ak si nechá vyrobiť pečiatku na cudzie meno, bez súhlasu?
Nie samotné zneužitie, len pokus.
Trestný čin/priestupok?

Vďaka.

fido69
14. apr 2024

@terezka4500 Výroba pečiatky nie je trestný čin... jedine ak by bol na nej použitý nejaký autorký chránený motív. 😉

terezka4500
autor
14. apr 2024

@fido69 ani ak je na pečiatke meno osoby a inštitúcie?

mogaa
14. apr 2024

@terezka4500 trestným činom by to bolo, len ak by bola pečiatka zneužitá, teda použitá na zmluve s danou firmou....ale ty si môžeš dať vyrobiť akúkoľvek pečiatku....

terezka4500
autor
14. apr 2024

@mogaa ďakujem pekne. Takže pokiaľ nedôjde k reálnemu zneužitiu, tak samotná výroba (objednávka) nie je trestný čin ani priestupok. Správne to chápem? Platí to na všetky typy pečiatok (firemné, právnicke, lekárske ...) , okrem štátnych?

laurita285
14. apr 2024

Výroba nie je trestná, trestné je neoprávnené použitie/zneužitie.

petronelag
14. apr 2024

Pri výrobe pečiatok muž musel ukázať živnostenský list, bez dokladov by nemali ani vyrobiť pečiatku.

fido69
14. apr 2024

@terezka4500 Trestným činom je len výroba úradných pečatí a poštových pečiatok.

laurita285
14. apr 2024

@petronelag netreba žiaden živnostenský list :D

egonsk
14. apr 2024

@petronelag tak to robia asi iba serioznejsie firmy. Tiez som si dal robit svoju firemnu peciatku (nejaka rakuska firma tu mala zastupenie) a musel som dolozit okrem navrhu v elektronickej i papierovej podobe aj zivnostak. Kamaratovi sa zmenilo tel.cislo a peciatku mu spravili do druheho dna, nejaka SK drobna firma.

terezka4500
autor
14. apr 2024

Ďakujem vám všetkým za rady. Ale tak to je celkom diera v zákone, nemyslíte? Ja si teraz môžem dať vyrobiť pečiatku na meno mojej lekárky, tak nespácham nič, až kým by som tú pečiatku nepoužila ...

laurita285
14. apr 2024

Čím je tá diera spôsobená? však keď ju nepoužiješ nič si neurobila teda nemáš byť za čo trestaná :D použiješ su neoprávnene a už potrestaná budeš... čiže všetko je nastavené správne

terezka4500
autor
14. apr 2024

@laurita285 ja Ťa rozumiem a snažím sa porozumieť aj tej právnej definícii. Pre mňa tá diera je v tom, že kľudne niekto môže disponovať pečiatkou nirkoho iného (napr. nejakého lekára) a trestnoprávnu rovinu to neberie až kým niekto príde na to, že k nejakému zneužitiu došlo. Takže kľudne môžeme zaspávať s tym, že akurát niekto má pečiatku rovnakú ako jej pravy majiteľ ...

vroni
14. apr 2024

@terezka4500, pečiatku s písmenkami si kúpiš aj v obchode či cez net, pečiatka, ktorú nesmieš použiť je úplne bezcenné peciatka, môžeš si z takých urobiť doma výstavu, nič na tom trestné nie je. A keď "chces" falšovať listiny, stačí ti podpísať vlastnou rukou. Vlastniť ruku a vedieť písať tiež nie je trestne. 🤷🏼‍♀️

rozculena
14. apr 2024

@petronelag hlúposť.....

julia_romeo
14. apr 2024

zakon nic take ako je peciatka nepozna (nehovorim o lekaroch a peciatkach so statnym znakom). Ziaden podnikatel nema pocinnost pouzivat peciatku a zakon ani nic take neuklada. Cize si mozes dat vyrobit akukolvek peciatku (na tie so statnym znakom potrebujes specialne potvrdenie aby ju vyrobili) a nebude to ziaden priestupok ani trestny cin. Peciatka je prezitok minulosti...

terezka4500
autor
14. apr 2024

@julia_romeo ďakujem a čo teda napríklad lekárske pečiatky?

lululucy
14. apr 2024

Presne toto som si hovorila ked si minule bol manzel (veterinar) vyrobit peciatku. Nikto od neho nic nechcel. Ukazal otlacok peciatky a oni mu vyrobili. Nechceli ziadne osvedcenie,nic. To by si mohol dat vyrobit hocikto

lubmar
15. apr 2024

Davala som vyrabat novu skolsku peciatku, cervenu, okruhlu, so statnym znakom, lebo stara sa nam pokazila a nikto odo mna nic nepytal.

terezka4500
autor
15. apr 2024

@julia_romeo
@vroni
@laurita285
@mogaa

Ďakujem Vám všetkým za rady, vďaka Vám som si rozšírila obzory v tejto téme. Neberie mi ale hlave už len jednú vec, prečo potom seriózne pečiatkové firmy (viem, je ich málo) - to kontroluju, cez lekársku komoru, kópiou živnostenského listu a pod., keď sa nejedná o žiadne porušenie?

mogaa
15. apr 2024

@terezka4500 v tom prípade by mohol pečiatku dať vyrobiť len majiteľ firmy alebo konateľ a nie zamestnanec...vieš si predstaviť veľkú firmu a konateľa takej firmy ako behá aby mu vyrobili na x pobočkách pečiatky?

vroni
15. apr 2024

@terezka4500, aj tu najserioznejsiu pečiatkovu firmu je do živnostenského listu či výpisu z obchodného registra stará bela. Výpis dostane ktokoľvek za dve minúty, aj s potvrdením originality, to akože dokazuje čo? No nič. Na kontrolu op či pracovnej zmluvy nemajú nárok, ba priam to odporuje zákonu o ochrane osobných údajov. Okrem toho pečiatka nie je úradný doklad a jej orazenie kamkoľvek nedokazuje tiež vôbec nič. Obrovská časť firiem pečiatky vôbec nemá alebo ich dávno nepoužíva. A ako hovorím, pokiaľ niekto sfalsuje dokument, tak detail, či je na ňom aj pečiatka alebo nie na tom celom noc nemení.

terezka4500
autor
15. apr 2024

@mogaa ďakujem, chápem, mne len pracovník firmy na výrobu pečiatok povedal, že ak si dá tretia osoba vyrobiť pečiatku na druhé meno bez súhlasu tej osoby, tak na to je paragraf ....
Zjavne ten pracovník to nevie presne. Sama som to nenašla a vy ste mi to ozrejmili. Vďaka.

terezka4500
autor
15. apr 2024

@vroni rozomiem a teda toto platí aj pre lekárske pečiatky? 🤔

vroni
15. apr 2024

@terezka4500, netuším, určite sú aj pečiatky s chráneným znakom. Či medzi ne patria aj lekárske, to naozaj neviem

ronie338
15. apr 2024

Na lekársku pečiatku musíš mat potvrdenie z komory. Šli si u nás v práci dávať robiť doktorky a všetky museli ísť osobne, inak by im nespravili. Ani nevydali nikomu inému iba im

vroni
15. apr 2024

@ronie338, teraz si ma zaujala. Kto potom smie dať vystaviť pečiatku nemocnice?

terezka4500
autor
16. apr 2024

@ronie338 Rozumiem, vďaka. Tak tým pádom, ak nemáš, tak sa pečiatka nevyrobí - stále platí, že trestné je až konkrétne zneužitie. Asi takto, však?

mamina7070
16. apr 2024

@terezka4500 robila som lekarsks kufrik pre krstnu dceru v style montessori tj maly stetoskop kvapkarka atd a dala som jej urobit aj peciatku s jej menom nerozoznatelna od lekarskej v prevadzke mi aj to cislo vymysleli co maju lekarii vymenne listky kupis v sevte
kym to nezneuzijes nikto nic neriesi