Pomoc chatu GPT pri písaní príbehu
Začala som si písať jeden taky príbeh ktorý je v podstate o mne a z môjho životného obdobia. Dopočula som sa však o chate GPT. Je to veľmi nie autentické ak si to po častiach budem dávať "kontrolovat" pre úpravu štylistiky pripadne pre nejaké inšpirácie co by som mohla do príbehu zakomponovať?? Nechcem aby ten príbeh bol vytvorený cez to chcem aby to bolo moje ale určite to má veľa medzier a niekedy mi dochádza aj fantázia
@hederamonstera to ma štve. Akože nedoplnil by tam nič navyše. Že niečo vymyslene. Len štylistika iná možno inak to povedať pretvoriť prerozoravat
Myslím si že na to čo ty chceš, štylisticka úprava a pod sú potom ľudia vo vydavateľstve ktorý to robia pred vydaním knihy. Ale určite by som nepoužívala žiadnu AI na to
to nemozes pisat knihu tak ako doteraz sa knihy pisali?? Vsetky knihy ktore mas rada alebo boli bestseller v minulosti si myslis ze im opravovala a "doplnala inspiracie" nejaka AI?
Ako sa hovori, ludia - sme v Renaulte.
O chvíľu bude AI za ľudí aj srať.
Na to ked nevieš ako to podat je to inšpirácia dobrá, ale na stylistiku sa to hodi fakt len ako inspiracia. Vacsinou si uz robi po svojom a nie podľa inštrukcií, co mu dávaš. Navyse nikto na to nepríde, ze si si pomáhala čiže pohoda.
bežne debatujem s AI.Keď mu zadáš úlohu,aby ti to nejak preštylizoval,tak to urobí.Vyskúšaj,je to zábava.
Uprimne ChatGPT ma tak specificky sposob vyjadrovania sa, ze na prvy pohlad viem identifikovat, kedy suvisly text vyprodukoval "on", ja by som to pri pisani knihy opatrne pouzivala, aby si sa nestratila v tom celom "ty"
Ľudia, ktorí potrebujú umelú inteligenciu na vypracovanie vlastných úloh, budú prví, ktorých AI nahradí 😉
Btw práve štýl robí autora. Keď ti robí štylistika problém, možno nie je tvojou cestou písať príbehy...
Možno aj pravopis by sa hodil doštudovať, to tiež dosť pomôže
Uvedom si, že všetko čo chat gpt vytvorí, čo sa týka umenia - obrazy, príbehy, je zozbierané od iných ľudí, ktorí s tým nedali súhlas.
Taktiež si uvedom, aký environmentálny vplyv má používanie. Ja som to akurát v vcera začala čítať a je to veľmi zaujímavé. Na napísanie svojej knihy by som ho nepoužila.
Chod do toho. Len musia dobre napisat prompt. Zadefinuj mu v akej roli ma vystupovat, co robis, co je tvoj ciel a co ocakavas od neho. Na kontrolu stylistiky, upratania myslienok, je to super. Ked uz odporucam tu platenu verziu, ma tam rozne mody. Zjednodusuj si pracu, usetreny cas mozes venovat niecomu inemu.
na upravu stylistiky alebo napadov v tom problem nevidim len chat gpt ma tendenciu to velmi upravovat az to posobi roboticky tamze teoreticky moze nastat situacia ze to co napise nebudes chciet pouzit
Žijeme v dobe, ktorej AI je súčasťou, nevidím dôvod ignorovať to alebo to brať nevyhnutne za zlo.
GPT určite vyskúšaj, ak sa ti odpoveď nebude páčiť, usmerníš a dostaneš odpoveď ktorá sa ti možno hodí viac. Pokiaľ nebude pracovať za teba, iba ti pomôže, je to v poriadku. Nemusí tvoj text vyslovene upraviť, možno ťa len navedie na cestu, ktorá ti bude viac vyhovovať. Sprav si z neho nástroj na pomoc, nie na kontrolu 🙂
@petamich Prosím ťa, v čom vidíš tie špecifiká na základe ktorých spoznáš, že je text formulovaný alebo upravovaný pomocou GPT? Pýtam sa v dobrom, rada si rozšírim obzory a možno mi to pomôže aj pri práci 🙂
@tyrkysova_lentilka jednoducho to vidis, ked s tym casto prichadzas do kontaktu, pouziva v zasade velmi formalny ton, slova a vety, ktore bezny clovek (obzvlast v anglickom jazyku ako non-native speaker) nepouziva, napr. mu das zadanie, ze priprav pozvanku na stretnutie o teme xy a on ti tam doplni vety ako:
- we are excited to invite you
- we are delighted to
- pripadne zaver ako: Your participation is key to a successful implementation, so please confirm your availability. Looking forward to your insights and collaboration!
Toto je prompt, ktory som mu dnes napr. zadala, aby pripravil pozvanku na kick-off stretnutie k teme xy. Da sa ta pozvanka prepouzit urcite ale to jednoducho vidis, ze toto by "normalny" clovek nenapisal, ak by ju napisal sam (ani ja ako neanglican ale ani native speaker), takze ja vzdy to potom este upravujem alebo mu dam prompt, aby nebol formalny, tu formalnost, tam skratka vidis alebo ako to pomenovat 🙂 kazdopadne podla mna to je dobry pomocnik
Musím priznať, že GPT som v angličtine neskúšala. V slovenčine som si to nevšimla, ale nemôžem povedať že by som tomu venovala pozornosť.
Ďakujem že si sa podelila o info 🙂 otestujem ho :D
Neviem, .... ale buď písať vieš a postupom času sa zdokonaľuješ (samozrejme, že všetci spisovatelia nežijú v nejakej bubline a samozrejme toho od malička dosť prečítali, takže ich tvorbu, štylistiku, atď to určite tiež nejakým spôsobom ovplyvnilo a inšpirovalo) alebo ti to proste až tak úžasne nejde. A vtedy ti určite nepômôže nejaká umelá inteligencia. To by sme všetci písali knihy a vydávali ich a zarábali na tom (no to posledné už asi nie, lebo už každý by písal a čítali by sme si to leda tak sami.
Čo už každému šibe z tej AI?
Prečo neskúsiť nejakých beta readerov?
Ja som to skúšala. Al to tak dokašlala , že sa mi to samej nedalo čítať. Veľmi formálne vyjadrovanie. Môže ti pomôcť tak encyklopédiu alebo inú odbornú knihu napísať 😀... Ešte s gramatikou vie pomôcť, to používam aj ja .

Velmi to nebude tvoje, ak ti to AI bude doplnat ;) vsak vyskusaj vramci treningu