icon

Poznali ste nejakú dedinskú "bosorku"?

27. júl 2025

Ahojte, nájdu sa tu asi staršie ročníky hlavne z dedín na východe, ktoré poznali nejakú dedinskú bosorku?

ukgirls
27. júl 2025

kazde mesto ci dedina ma jednu "bosorku" co zneprijemnuje zivot ... dnes sa uz prevazne nazyvaju svokry ... 😝

dskjhfdlkdjhl
27. júl 2025

@anonym_autor Moze byt z Kittsee?

zuzanita1609
27. júl 2025

U nás,na dedine sme mali takú malú tetu,ako deti sme sa jej báli, pretože vedela ževraj čarovať a mala takého čierneho bradáča, ktorý neznášal deti. Bývala sama na konci dediny v ozaj strašidelnéj chatrči. Keď sme vyrástli,nosili sme jej už jedlo, pomáhali,už sme sa jej nebáli . Bola to veľmi múdra stará pani,ovládala dokonale veci okolo prírody, bylín, zemepis,dejiny,veľmi sčítaná žena. Mala veľa kníh doma,pár nám ich aj porozdávala. Bosorky sú len v rozprávkach 😊.

autor
27. júl 2025
@zuzanita1609

U nás,na dedine sme mali takú malú tetu,ako deti sme sa jej báli, pretože vedela ževraj čarovať a mala takého čierneho bradáča, ktorý neznášal deti. Bývala sama na konci dediny v ozaj strašidelnéj chatrči. Keď sme vyrástli,nosili sme jej už jedlo, pomáhali,už sme sa jej nebáli . Bola to veľmi múdra stará pani,ovládala dokonale veci okolo prírody, bylín, zemepis,dejiny,veľmi sčítaná žena. Mala veľa kníh doma,pár nám ich aj porozdávala. Bosorky sú len v rozprávkach 😊.

@zuzanita1609 tak to vnímam aj ja. U nás v rodine nedávno zomrela žena, ktorá údajne časovala prostrednictvom nejakých motúzov.
Aj som trocha stratila slová, ako mám na to reagovať, keďže tvrdia, že všetko je už v rodine ok, od kedy zomrela - že tie kúzla vyprchali.
Moja babka ju síce volala bosorka, ale mala som skor pocit, ze preto lebo ju nemala rada :D

zuzanita1609
27. júl 2025
@anonym_autor

@zuzanita1609 tak to vnímam aj ja. U nás v rodine nedávno zomrela žena, ktorá údajne časovala prostrednictvom nejakých motúzov.
Aj som trocha stratila slová, ako mám na to reagovať, keďže tvrdia, že všetko je už v rodine ok, od kedy zomrela - že tie kúzla vyprchali.
Moja babka ju síce volala bosorka, ale mala som skor pocit, ze preto lebo ju nemala rada :D

@anonym_autor áno,tak to je. Väčšinou tie ženy, ktoré niečím pútali pozornosť,boli stredobodom záujmu, ohovárania, žili osamelý život sa považovali za bosorky. Ľudia z dediny od nich väčšinou bočia, pretože sa boja inakosti a tak nastúpia podozrenia z bosorátstva. Často krát som sa "tej našej bosorke" z dediny ospravedlňovala za to,že sme jej robili naprieky ako deti a že sme od nej utekali s krikom,keď vyšla na verandu. Keby vedela čarovať,polke ,ak nie celej dedine podochne všetok statok 😏. Bola len osamelá,nepochopená,obchádzaná ale zato stará,múdra pani.

vakatko
27. júl 2025

@anonym_autor osobne nie, len z You Tubu

https://www.youtube.com/watch?v=b3t_D6W1kTM
marianarem
28. júl 2025
@zuzanita1609

@anonym_autor áno,tak to je. Väčšinou tie ženy, ktoré niečím pútali pozornosť,boli stredobodom záujmu, ohovárania, žili osamelý život sa považovali za bosorky. Ľudia z dediny od nich väčšinou bočia, pretože sa boja inakosti a tak nastúpia podozrenia z bosorátstva. Často krát som sa "tej našej bosorke" z dediny ospravedlňovala za to,že sme jej robili naprieky ako deti a že sme od nej utekali s krikom,keď vyšla na verandu. Keby vedela čarovať,polke ,ak nie celej dedine podochne všetok statok 😏. Bola len osamelá,nepochopená,obchádzaná ale zato stará,múdra pani.

@zuzanita1609 No ja si tiez casto hovorim, ze dobre, ze som sa narodila v tejto dobe v meste a nie davnejsie na dedine. S mojim intelektualnym zalozenim by som asi tiez skoncila ako bosorka 🙂

sevrin
28. júl 2025

V Kittsee mali jednu ešte donedávna 😂😂😂

cacianka
28. júl 2025

Naše 2 susedy, matka s dcérou videli bosorky, vždy a všade. Hmmm, ktovie prečo boli viac x liečené na psychiatrii 🤷🤣

zuzanita1609
28. júl 2025
@cacianka

Naše 2 susedy, matka s dcérou videli bosorky, vždy a všade. Hmmm, ktovie prečo boli viac x liečené na psychiatrii 🤷🤣

@cacianka 🤣 neboli bosorky? Vraví sa,že čo vidíš na inom,čakaj na sebe 😁.

cacianka
28. júl 2025
@zuzanita1609

@cacianka 🤣 neboli bosorky? Vraví sa,že čo vidíš na inom,čakaj na sebe 😁.

@zuzanita1609 možno aj boli, 🤫
pamätám si jeden bosoracky počin dcéry. Neviem či jej ušiel bus, alebo chcela ušetriť 1 KČS, tak išla do susednej dediny pešo. Niekde uprostred trasy sa začala vyzliekať a odhadzovať veci ako Cyrano klobúk. To bol asi ten jej bosoracky tanec na krížnych cestách, hmm ale kde bol kríž či križovatka 🥴🤦
Nechcem sa z nich smiať, to vôbec nie, ale tá predstava , že niekto verí na bosorky mi otvára iróniu a sarkazmus.

nadchovnik
29. júl 2025

@anonym_autor Bývalú svokru

margotka17
29. júl 2025

@anonym_autor no neviem teda, už nepatrím k 30- tnickam, ale nikdy som nevidela žiadnu bosorku u nás na dedine, ani na ulici, ani na metle 🫣🫣🫣🫣🫣😂

malinovka333
30. júl 2025

Ja este aj teraz poznam jednu

kuchynka15
30. júl 2025

@anonym_autor jedna staršia tetka z dediny Šoporňa, cigánka, veštica, veštila zo žolíkových umastenych kariet. Záhadne jej všetko vychádzalo. Odchádzali ste od nej zafajčení, ale vedeli ste aj čo ste sa nepýtali. Už jej vraj po smrti. Tá asi bola za mňa, najbližšie k tomuto označeniu...

monika988
30. júl 2025

Veru áno a bola fakt dobra a nie taká ze brala neviem koľko peňazí este si pametam za 20 euro ?a nepotrebovala mat ani inzeraty, žiadne blaboli ,rovno k veci isla
Nepýtala sa nič rovno vravela z kariet a az som civela na ňu ako blázon ale takých ozajstných je maaalo naozaj a ostatne sa na to iba hrajú alebo by chceli byť
Skutočná "bosorka "sa ta nepotrebujem nič pýtať, povie ti to sama
A to som neverila vôbec na také veci
Ovládala rôzne veci aj urieknutia zbavila kto ho potreboval a viem ze k nej chodili aj policajti ked chceli niečo vyriešiť a áno tiež bola pre veľa ludi zvláštna
Najlepšie bolo ze som si sadla a vedela koli čomu som prišla,to ma dorazilo úplne
Tak ze som vlastne odpovedala na otázku áno poznala som "bosorku"v dobrom slova zmysle