icon

Pozor na podvodné správy od známych kontaktov

9. apr 2025

Ahojte žienky..rada by som upozornila na podvod ktory sa za posledné dni rozbehol-nejakým spôsobom podvodníci dokázali nakopírovať kontakty v telefónoch a môže vám prísť správa ohľadne požičania penazi od kontaktu ktorý máte v tel uložený. ťažko povedať ci sa nabúrali do telefónov tym ktorí “píšu” co je asi pravdepodobnejšie, alebo vám -môžete tam mat priamo rozpísanú celú históriu konverzácie a naozaj to vyzerá ako keby vás žiadal o požičanie penazi rodinný príslušník alebo niekto koho poznáte- preto si prosim dávajte pozor a radšej si vždy minimálne telefonicky overte ci dana správa je od toho človeka..ak môžte,pozdielajte info aj medzi známymi, aby niekto zbytočne neprišiel o peniaze

Pozor na podvodné správy od známych kontaktov
pieksamaki
9. apr 2025

Tak cez what up je plný aj podvodov......hlavne starých ľudí treba varovat

pieksamaki
9. apr 2025

Dnes je možné technicky vsetko.....preto je ten svet aj pre podvody dostupnejši

autor
9. apr 2025

@pieksamaki tu nejde len o WA,kludne môžu poslať aj klasickú SMS, neposielajú ani ziadny link pri ktorom sú ľudia uz obozretnejši, ale nápisu číslo úctu kam treba poslať peniaze

lukbe
9. apr 2025

Áno, za týždeň aj 3 podvody. Dnes bol telefón v záchode🙈

diewcatqoo
9. apr 2025

Neverim, ze niekto, kto ma vsetkych 5 pohromade, by bez akehokolvek overenia len tak poslal peniaze niekomu.

alica110
9. apr 2025

@diewcatqoo Tiez si to hovorim, no vyviedla ma z omylu profesorka. Stala sa obetou podvodu cez telefon, zavolali jej akoze z banky, ze si na nu niekto berie uver. A ze treba urobit prevod penazi. Uz jej pripravili nejake prihlasovacie udaje, ale v poslednej chvili z toho vycuvala. Vedeli aj cislo jej OP. Ked sa spytala, ako si ona moze overit ich, zacal byt ten chlap na telefone agresivny. Zlozila a utekala do banky vsetko zablokovat. Vdakabohu, peniaze zachranila.
Povies si, profesorka, ta ma urcite prehlad, kriticke myslenie. Sama sa vyjadrila, ze pracuju so strachom. Chuda, bola skoro pred infarktom. Spravovala totiz ucet sebe, svojej dcere a svojej mame. A mali tam nemale peniaze.

minenkaa
9. apr 2025

Ako ja nechapem však ak mi niekto toto napíše,hneď volám píšem či sa deje a kto normálny by poslal len takto správu ,že potrebuje peniaze,to dufam,že prijímateľ hneď vie,že to nie je ok

pieksamaki
9. apr 2025

@alica110 ano....dnes sa da aj cez email......mam pocit ze čím sme starší. Tým viac vymyslia

alica110
9. apr 2025

@pieksamaki Na mna tiez skusali, prisiel mi email od policajtskehoprezidenta 😂 A v RE: Sudny prikaz c.xx 😂 (praca so strachom). Ani som spravu neotvorila, okamzite som ju vymazala.
Desi ma ale, ze s pomocou AI to bude este vymakanejsie. AI je ako ohen, dobry sluha, ale zly pan.

pieksamaki
9. apr 2025

Co je to WA? Véd dnes je fakt doba...

pieksamaki
9. apr 2025

@alica110 ano....presne s AI...hrozne.... ani bezne prace nebudu ludia robiť.....všetci len cez počítač...a techniku....vela sa zmeni s tou mileniovou generaciou

alica110
9. apr 2025

@pieksamaki WA - whatsapp

alica110
Autor odpoveď zmazal
janai1
9. apr 2025

Stačí kliknúť na neznámy link a už to máte v telefóne... Známemu tak prišla žiadosť o hlasovanie v nejakej súťaží na FB

moonlight1210
9. apr 2025

Je fakt, ze mne by ako prve napadlo dotycnenej osobe zavolat osobne a spytat sa, co sa deje. Keby prisla takato sprava.

Hlas asi cez AI spracovany nemaju (zeby som sa este aj dovolala na presmerovane cislo), resp. nemozu vediet, aky mame standardne vztah a podla vyjadrovania (familiare, ci formalne, ci ine) by mi teoreticky mohlo dojst, ze nehovorim s dotycnou. Alebo ze je akasi ina, "vymenena".

Ale zas to nemusi napadnut kazdemu.

moonlight1210
9. apr 2025

@alica110 "Zaujima ma, kto bude platit vsetky tie davky pre ludi, ktori budu nezamestnatelni."
Ludia sa prekvalifikuju. Vzniknu casom postupne nove pracovne miesta, o akych teraz netusime, ze budu potreba. To sa vyprofiluje casom podla situacii.

Tak ako kedysi sa sukromna manualna praca presunula do tovarni a neskor, ked sa objavili roboticke stroje, objavila sa nutnost zvladat pracu na nich. Tak napriklad miesto rucneho opilovavania vyrobkov z kovu, sa ludia dnes ucia ovladat a programovat CNC techniku.
Pred 100 rokmi by im ani nenapadlo, ze take daco bude potreba a pytali by sa, kde potom budu vsetci ti sukromnici robit a co budu robit, ak ich nahradia stroje. Napriek tomu pocet ludi na planete odvtedy stupol a stale mame prace dost, az vela. Vznikli nove miesta kvoli novym potrebam.

alica110
9. apr 2025

@moonlight1210 Ja uz som to aj vymazala, prislo mi zbytocne diskusiu uberat inym smerom. Dakujem ale za odpoved, ja si skor myslim, ze prekvalifikovat ludi, ktori uz teraz maju maximalne na pracu niekde vo fabrike - prosim, nikoho nechcem urazit, bude nemozne. Ale cas ukaze.

pieksamaki
9. apr 2025

@moonlight1210 dnes dokážu obraz cez AI dat ako pohyblivý.....práveže uz aj hlas

katka2602
9. apr 2025

@janai1 mne prišlo to isté v znení, zahlasujte za dcéru mojej kolegyne. Keďže osobne tieto správy neznášam ignorovala som to. V zápätí písala kamoška, že to je spam nech na to neklikame.

moonlight1210
9. apr 2025

@pieksamaki len musia trafit spravny hlas. Hoci ano, mozem si mysliet, ze je skresleny prenosom. Aj ked zase, ak je uplne daky iny, mozem zacat byt podozrievava.

Navyse s ludmi mame obvykle nejaku uroven komunikacie a ta je konzistentna a my vieme s kym, ako hovorime. Na akej urovni priatelstva. Co si voci sebe dovolime, ake oslovenia a frazy pouzivame. To by tiez triafali tazko.

Take pri osobnom rozhovore by ma nachytali asi najmenej. Skor pri pisani si.

Viem, ze zasadnou ingredienciou je dostat cloveka pod tlak, casovy stres a podobne. Aby neriesil detaily. Takze je mozne, ze spravnou situaciou by oklamali v pohode i mna.
Co som na taketo veci podzrievava ako surikata.

pieksamaki
9. apr 2025

@moonlight1210 ...ono stačí keď rokmi clovek zabudne... a po rokoch sa mu ozvem takáto AI.....malo by byť už kontrolované firmami, instituciami a takúto službu poskytovať......aby neprichádzajú k podvodom. Podľa mňa existovala by cesta aby sa dostalo veci a služby tam kde treba.....

beronsche
9. apr 2025

Mne príde podozrivé už len to, "súrne potrebujem požičať, zajtra vrátim".. to by som chcela vidieť reálne takú situáciu...

Plus, to ako sa vlastne ti ľudia nachytaju? To ďalej rozvádzajú komunikáciu a dostanú podvodný IBAN?
Ja som taká podozrievava, že u mňa prejde len osobný kontakt...🤪