Prečo nám frázy ako "viem presne" lezú na nervy?
Vety ako " viem presne ako sa citis" alebo " viem si to predstavit ako ti bolo" alebo "Viem ze to mas tazke" alebo " samota ti prospeje " ..... ak mate nejaky problem, Taketo a podobne rady, rep. vyjadrenia vas tesia? ci vam to skor lezie na nervy? .. ste v uplne zufalej situlacii a clovek ktory si to ani nevie predstavit vam povie "viem presne ako sa citis" . Co si myslite o ludoch, ktory silou mocou vas chu presvedcit o niecom co nechcete , nemozete, alebo ukazat ze je to co prezivate jednoduche.
@anonym_autor vadi mi to, ked je to taka floskula... Trosku menej to vadi (nevravim, ze pomoze), ked je to od niekoho, kto take zazil a naozaj to chape...
@anonym_autor veru hej, je v tom arogancia aj ked to ten človek tak možno nemyslí. Ľudia niekedy nechápu, že druhý má uplne iné prežívanie a vnímanie.
" viem si to predstavit ako ti bolo" - je to veta ktora je viac o utešujucom než o tom trpiacom. Lepšie by bolo povedať "to znie fakt ťažko, muselo to byť pre teba ťažké. Si skvelá, že si to dokázala prežiť, že hladáš pomoc."
"Viem ze to mas tazke" - trochu menej arogantne znejúca, ale skôr by bolo lepšie: "Veľmi ma mrzí, že to máš také ťažké teraz, ako ti môžem pomôcť?"
" samota ti prospeje" - čudná veta a tiež môže byť krutá ak sa práve človek cíti opustený. Lepšie by bolo "Nie si úplne sama, zavolaj mi kedy chceš, dáme si čokoládu, pokecáme, môžeš sa vyplakať"...
alebo... "to mi je ľúto, máš právo cítiť sa osamelá a smutná. Verím, že isto sa ti podarí nájsť spôsob ako sa mať rada a robiť pre seba dobré veci, aj keby si na to bola sama. Ale neboj, nikdy nie si úplne sama, vždy sa dá na niekoho obrátiť."
@anonym_autor https://dusevnezdravie.sk/e-mailova-poradna-lin...
....
https://ipcko.sk/co-robime/krizova-linka-pomoci...
....
https://programkalia.sk/moznosti-pomoci/
aliancia zien - Non‑stop krízová linka: 0903 519 550
veta "viem si to predstaviť" neznamená že dotyčný to presne vie - len že si to vie predstaviť ...
takže ak sa vám tá veta nepáči, reagujete na ňu hnevom - nie je to o človeku ktorý vám ju hovorí - ale o vás - že nie ste pripravený zdieľať situáciu ...
@anonym_2111b5 nebolo by lepšie začať od seba? nečakať že druhí budú reagovať ako my očakávame že budú reagovať - ale že budeme my reagovať na to čo nám hovoria?
@anonym_autor otazne je co presne od protistrany ("butlavej vrby") ocakava clovek, ktory sa potrebuje vyrozpravat, postazovat, byt vypocuty. To ta protistrana tazko odhaduje.
Nie empatickejsie by znelo
Nechápem ťa a prečo zatazujes iných ľudí problémami,ktoré si ajtak musíš vyriešiť len ty sam, keďže si dospelý a svojpravny,nikto iný to za teba neurobí a negatívnu energiu si nechaj sám pre seba prečo by si to mal hádzať na ostatných
😉
@anonym_autor všetky tie vety nie sú o zlahčovani, ale o tom, že dotyční majú snahu ta povzbudiť, posunúť, poniektorí niečo podobné prežili, alebo dokonca zažívajú podobnú situáciu, ale ak sa chce len niekto vyrozprávať, nechce rady, povzbudenie, pochopenie, tak áno...nevidí v týchto vetách a ani v príspevkoch zmysel...ovšem, treba to hneď na začiatku napísať, že nechceš reakcie a chceš sa len " vykecať"...
Ja poviem ze rozumiem co prežíva. Nechám človeka vyrozprávať sa vyplakat sa ak potrebuje pripadne mu poviem zopár pozitívnych slov. Viac aj tak urobiť nemôžem
@anonym_autor btw sú aj empatickí ľudia, ktorí si to naozaj dokážu predstaviť a vedia ako sa cítiš... nechcú nič zjednodušiť ani zľahčiť...
Ak som zažila to isté ako dotyčná osoba,tak zrejme budem vedieť asi ako sa cíti. A pri takých situáciách použijem jednu z viet. Si myslíš, že len ty môžeš trpieť a nikto iný?
Autor,napisem ti to jasne
Je to v tvojej hlave a nikto sa do teba neprevteli
Ty zlahcujes pozitívnu empatiu a preto sa ti zdá, ze tým je zlahceny tvoj negatívny problém
Len si uvadom ,nikto nieje povinný zdieľať negatívne emócie iba ty sám
aaaaaa ked niekto to dobrovoľne robí, tak je to jeho dobrá vôľa voči tebe ,takže to ty nezlahcuj
@anonym_autor Som empat, takže ja to vravím niekedy ak sa situácia podobala ktorú som si zažila, ale ako bežnú frázu. "Viem si predstaviť..." Mi príde absurdné, práveže skôr poviem "neviem si to predstaviť.." Lebo človek naozaj nevidí do duše druhej osoby, hoc to môže chápať.
Vnímam to ako frázy, ktoré ľudia myslia dobre, aj keď to možno nie vždy tak vyznie... vždy záleží od celého kontextu
Mne to nevadí. Nehovorím na počkanie ludom svoje ťažkosti. Len tým ktorým verím. A taky človek nech povie hocičo viem ako to mysli a nehrám sa s nim na slovíčka. Nie každý je majster vo vyjadrovaní. Mna uz unavuje ako ľudia zo všetkého robia vedu. Vsetko vadí.uz nemôžeš nič povedať bez toho aby si mala natrenovany podrobný manuál správnych viet tehotným mladým matkám starým matkám komukoľvek v čomkoľvek. Keď sa rozprávam s niekym blízkym ktorý mi povie niečo ťažké neuvazujem pri tom nad dokonalými formuláciami viet ale nad tym co mi hovorí a tak určite sa nepoviem stopercentnú vetu ani reakciu. Toto u mňa vedie už k tomu ze nemám záujem si vypočuť toho človeka ktorý odolná očakáva dokonale reakcie. Tie neexistujú. Ak keď si ich tu v pokoji napíšeme v tej reálnej situácii je to niečo úplne iné. Vztahovacny človek má proste tazky zivot aj bez ťažkého života.
Možno by si sa im nemala sťažovať. Čo majú tí ľudia povedať? "No moja zlatá máš to na hovno"? Nechceš počuť chápem, nechceš počuť viem si to predstaviť - keď to nechceš počúvať, možno sa im netreba zdoverovat.
Ľuďom vadí fakt že všetko. Tak sa prestaň zdôverovať zo svojimi problémami kadekomu a zaplať si psychológa.
Ja som bola roky bútľavá vŕba a už som doslova alergická keď sa mi niekto chce sťažovať. Tiež sa nikomu nesťažujem, keď bolo veľmi zle išla som radšej ku psychologičke pretože viem aké to je, keď sa mne niekto sťažoval
mňa by zaujímalo, čo by si si predstavila ty - ako by sa druhí mali správať ak ti chcu byť oporou? alebo ak má niekto ťažké obdobie, čo mu hovoríš ty? nikdy si nepoužila, viem si predstaviť?
myslím, že každý človek by si mal uvedomiť, že všetci sme prežívali alebo budeme prežívať aj náročné časy.. je minimum ľudí ktorí vo svojom živote mali len šťastie.. a tak nebrať popudlivo to, že niekto povie že si vie predstaviť.. napríklad mne zomrela mama už dávno.. bolo to ťažké obdobie a viem si naozaj predstaviť že také isté zúfalé pocity prežilo mnoho iných ľudí ktorí stratili niekoho blízkeho.. ak mi niekto povedal že si vie predstaviť ako sa cítim, alebo že vie ako sa cítim brala som to ako súcit, nie podpichnutie..
ja som človek, ktorému sa nie raz niekto zdôveril.. vždy som sa snažila počúvať a vcítiť sa do druhého, občas som niečo povedala, občas som bola ticho.. nie je jednoduché len počúvať a nereagovať a niektorí ľudia ktorí sa trápia to berú ako neúčasť.. niekomu treba odpovedať chapavo, niekto zase potrebuje len tiché pritakanie.. ale nie každý to vie rozlíšiť, preto však neznamená že to myslí zle.. ak potrebujes niečo iné ako dostávas povedz to tomu človeku.. ale aj tak sa hneváš na niekoho vyjadrenia len preto, že si frustrovaná zo situácie, potom všetko berieš citlivejšie a osobnejšie.. a verím, že na to máš právo, ale treba len mysliet na to že každý človek na svete má problémy a mohol zažiť aj horšie veci o ktorých netušíme..
@anonym_autor je to taká fráza zo slušnosti. Nič za tým nehľadám a neprekáža mi to. Je mi jasne, že si to nevedia predstaviť, keď to ešte neprežili.
Autorka, a co by ti mal ten clovek povedat?
Za mna je to normalna reakcia. Druhy ta vypocul, nesnazi sa ti radit, nezlahcuje tvoje problemy, nezhadzuje ta za tvoje pocity. Uplne v poriadku mi to pride.
neviem, čo ine chceš počuť..fu, nechcel by som byt v tvojej koži a vyznamne zaklipkat očami...to ti fakt pomôže

Vadí mi to.. Kým to človek nezazil, nemôže vedieť ako som sa vtedy citila a citím..