Prečo sa vyhadzuje 100 kg potravín na osobu ročne?
Ako je toto možné? Čím je to spôsobené?
Zdroj: euractiv.sk
Neviem ako je to mozne ani cim je to sposobene, ale ja potraviny nevyhadzujem, vzdy vsetko spotrebujem, nekupujem nic co by sa nezjedlo.
Nie su do toho zaratane restiky/obchodne retazce? To sa mi zda vela
skolske jedalne....
"Najčastejšie ide o chlieb a pečivo, ovocie a zeleninu, mliečne výrobky, zvyšky uvareného nedojedeného jedla, ale aj o nerozbalené potraviny."
Tu to mate. Inak ked sa do toho rataju aj supky zo zemiakov, z pomarancov atd tak sa necudujem ze to je aj tych 100kg.
treba sa opýtať v potravinových reťazcoch,prečo majú tak preplnené regále a chladiace vitríny.........čo si myslíš,že sa robí s čerstvými potravinami,ak sa nepredajú ani v zľave?
Tak napr. kúpiš chlieb a napriek tomu, že ma byt ešte OK, ti po jednom dvoch dňoch zrazu splnenie.
Alebo si nevšimne sv rýchlosti že produkt ma dnešnú spotrebu.
Potom. napr. choroba a už nejes, či ješ inak.
Ale 100kg na osobu sa mi zdá veľa. Chyba bližšie info.
Kto či čo bola vzorka, aká bola metóda použitá na zber a vyhodnotenie údajov atď.
Lebo ono je to často tak, že štatistika je presný súčet nepresný čísel 😉
@hederamonstera Áno sú do toho zarátané reštaurácie, jedálne, obchody. No aj tak je to enormné množstvo.
No ale tak vypovedna hodnota je toho nula, lebo to nevieme ovplyvnit. A ani zakony tohto statu tomu nepomahaju, kedze to retazce musia vyhodit, nemozu to ponuknut za nizsiu cenu ci darovat(toto neviem ci sa nejako zmenilo).
Zaujimavejsie by bolo kolko toho vyhodia bezni ludia.
@hiro Nie, šupky sa do toho nerátajú.
Tak potom sám/sama si si odpovedala. Domácnosti majú na tom čísle menší podiel ako reštaurácie, jedálne a obchody, kde sa nespotrebované jedlá a potraviny po záručnej dobe vyhadzujú automaticky.
Ahoj to si nerobila v sklade z potravinami kolko sa tam tovaru preexpiruje a ide na likvidaciu srdce mi vtedy trha😒kopu ludi nema co jest a my takto plytvame😒
@lilope Ale zvyk vyhadzovať všetko po dátume minimálnej trvanlivosti je už aj v domácnostiach 😔
@kollarovci Súhlasíš, že preexpirovane neznamená nejedle?
Jedálne, reštaurácie atď majú svoje predpisy. Napr. školské jedálne už nesmú jedlo posuvat nikam, môžu iba vyhadzovať, predtým aspoň domov spinkať nosili na dedinách...Supermarkety takisto. Teda komplexne sa treba pozerať na všetky predpisy, ktoré sa tých subjektov týkajú.
Ďalšia vec zisti sa nejaká škodlivina, prekročenie limitu povelenych látok v produkte, zle skladovanie napr. pri chladených produktoch a už sa sťahujú a likvidujú.
To tam je zarátané či nie? Teda likvidácia potravín pre ich nekvalitu.
V mojej domácnosti to tak nie je. Málokedy mi niečo exspiruje a ak áno, vždy to ochutnám. Ak tomu nič nie je, komzumujem. Vyhadzujem len pokazené potraviny a tých je naozaj minimum. Robíš prieskum?
@gov To sa ti zdá správne, vynaložiť toľko energie a ľudskej práce na výrobu jedla a potom to hodiť sviniam? Svine sa dajú kŕmiť jednoduchšie.
@kittykat22 Akurát som pozeral na tie africké štáty, že ako k tomu tam dochádza 👀
No ja uz mam chorobu z povolania😉ja uz pozeram na vsetkom expiraciu ale podla mna par dni po exp nic sa tomu nestane.
No ja nikdy nevyhadzujem nic na nasu rodinu sni pol kila rocne

Tak niekedy sa nakúpi viac ako sa spotrebuje.