icon

Prečo Slovensko čelí rekordne nízkej pôrodnosti?

13. nov 2025

Slovensko zaznamenalo v roku 2024 rekordne nízku pôrodnosť a počet obyvateľov klesol štvrtý rok po sebe.
Porodnosť v Česku zaznamenala historické minimum, pričom v roku 2024 sa narodilo len približne 84 311 detí, čo je najnižší počet od začiatku 19. storočia.
Preco je to tak? Ved ludia sa mali v dobe minulej ovela horsie ( svetove vojny, hladomor, nedostatok vsetkeho) a dnes sa rodi najmenej deti. Je to z casti pohodlnost, diskomfort pri vychove, vacsia zodpovednost?
Aky mate nazor?

Strana
z5
anonym_7b7409
13. nov 2025

@anonym_autor je to hlavne tým že ľudia sa často zoznámia až po 30tke plus zdravotné problémy a stres a môžu byť radi ak do 40tky majú jedno dieťa. Plus výdavky, málokto dnes uživí tri deti. Žiadna pohodlnosť, je to dobou. Voľakedy sa ženili v 18tich a do 30tky mali tri deti, ženy sa sobášili aj mladšie, bývali s rodičmi v domoch. Mali pomoc celej rodiny, dnes je každý na všetko sám. To nie je len spraviť si dieťa aj postarať sa treba, že nie je z čoho to už štatistika nepíše

anonym_998be1
13. nov 2025

@anonym_autor neistá budúcnosť. Dejú sa veci, ktoré by ťa pred 15-20 rokmi ani nenapadli. Málo zodpovedných mužov, žena keď zostane sama s deťmi, tak má problém prežiť na slušnej úrovni. Zkrátené pracovné úväzky na Slovensku sú výnimkou, minimálne výžívné je výsmechom všetkých samoživoteľov. Dostupnosť bývania katastrofálna. Neporovnávaj obdobie pred sto rokmi, tam sa hádam vrátiť nechceme, okrem toho, ako sa mohli pred neželaným tehotenstvom vtedy brániť? Ďalšou vecou je problém s otehotnením, trvá niekedy aj roky, kým sa podarí a niekedy sa nepodarí nikdy. Pred rokmi som túžila po troch deťoch, dnes si hovorím, že jedno je málo a dve veľa 😉

viestta
13. nov 2025

Stare porekadlo hovori: „Maj len toľko detí, koľko ich zvládneš vychovať, zabezpečiť im lásku, dobrú výchovu a zodpovedný život,“

cyneric
13. nov 2025

Pretože je dostupná antikoncepcia, ženy majú práva rozhodovať o svojich vlastných telách (aj keď s rezervou) a najmä nepotrebujeme mať po 5-9 detí na rodinu aby mal kto polia okopávať. Bývanie je cenovo čoraz menej dostupné, za prácou sa cestuje do zahraničia/hodiny do iných miest. Taktiež deti ktoré sa rodia s postihnutím/chorobou už nekončia automaticky na cintoríne, rodina sa miesto viacerých potomkov rozhodne dedikovať svoj život starostlivosti o jedného (alebo v mnohých prípadov nemá viac prostriedkov a času riešiť nejakého súrodenca).

really8
13. nov 2025

Precitaj si tu temy. Nechceme deti lebo si chceme uzivat. Nechceme deti lebo nas budu obmedzovat. Nechceme deti lebo narusia nase pohodlie.

martinmmartin
13. nov 2025

je ivela viac moznosti ako si zena dokaze prezit naplneny zivot aj bez deti. Ono to decko pre kazdu zenu nieje az take terno zas (pre niektore ale ano) a povinnost byt matkou na rozdiel od minulosti uz neplati
Cim vacsi blahobyt tym menej deti a naopak - staci sa kuknut na somalsko a pod

anonym_1a7a7a
13. nov 2025
@really8

Precitaj si tu temy. Nechceme deti lebo si chceme uzivat. Nechceme deti lebo nas budu obmedzovat. Nechceme deti lebo narusia nase pohodlie.

@really8 najlepšie je keď niekto napíše že nechce deti lebo je už veľa ľudí na planéte.

pribinak
13. nov 2025
@really8

@really8 ale sú tu aj témy: nemám sa kde vrátiť do zamestnania,
nemám škôlku prw dieťa,
mam choré dieťa a pol roka čakám na peniaze,
neviem vymôcť výživné,
nedokážeme zaplatiť hypotéku, …..

martinmmartin
13. nov 2025
@anonym_1a7a7a

@really8 najlepšie je keď niekto napíše že nechce deti lebo je už veľa ľudí na planéte.

@anonym_1a7a7a najsebeckejsia veta aku som tu kedy cital ze mame deti aby sa o nas mal kto v starobe starat

martinmmartin
13. nov 2025
@viestta

Stare porekadlo hovori: „Maj len toľko detí, koľko ich zvládneš vychovať, zabezpečiť im lásku, dobrú výchovu a zodpovedný život,“

@viestta Ruku na srdce - dokazala by si prezit a nezomriet od hladu s este jednym dietatom?
Velmi vela dvojdetnym rodinam by sa svet s tretim nezrutil po ziadnej stranke a jediny dovod preco tretie nema skoro nimto je ze proste staci (inym slovom nechcem)

really8
13. nov 2025
@pribinak

@really8 ale sú tu aj témy: nemám sa kde vrátiť do zamestnania,
nemám škôlku prw dieťa,
mam choré dieťa a pol roka čakám na peniaze,
neviem vymôcť výživné,
nedokážeme zaplatiť hypotéku, …..

@pribinak kludne sa do mna pusti ale ak clovek nedokaze uzivit jedno dieta (chcene) nieco robi v zivote zle.

deti95060810
13. nov 2025

autorka daj si štatistiky a tam uvidíš že pôrodnosť klesá už dávno.
v rozhlase som počula diskusiu na túto tému a tam to zhrnuli aj tak že kým v roku 1950 sa narodilo 100tisíc detí, potom sa tento trend zopakoval okolo roku 1974 - to boli ženy narodené v roku 1950 mladé mamičky, ale už očakávaný boom žien ktoré sa narodili v 1974 sa nezopakoval.
pamätám sa že sa o tom všade hovorilo, písalo že koĺko detí by sa malo narodiť, lebo idú rodiť ženy zo silných ročníkov - ale nenaplnili sa predpovede.

cyneric
13. nov 2025
@really8

@pribinak kludne sa do mna pusti ale ak clovek nedokaze uzivit jedno dieta (chcene) nieco robi v zivote zle.

@really8 Stačí keď ti na mesiac-dva nie je zamestnávateľ schopný zaplatiť výplatu, či rovno ťa prepustí pretože treba zoštíhľovať výrobné procesy a zefektivizovať výrobu a podľa toho kde sa nachádzaš tak vieš veľmi rýchlo ísť z pohodovej finančnej situácie do úplného protipólu.

pribinak
13. nov 2025
@really8

@really8 mnohe rozvedené matky by to asi vedeli porozprávať aký masaker je uživiť aj jedno dieťa ak ti nemá kto pomôcť

Stačí aby dieťa bolo 2-3 týždne choré, potom nejaké dva týždne ty, do toho trhanie zubu, pokazena pracka a si tak v haji zelenom že dovi dopo a pritom si povieš že nič hrozne
Ale keď si sama tak je to riadny masaker

pribinak
13. nov 2025
@cyneric

@really8 Stačí keď ti na mesiac-dva nie je zamestnávateľ schopný zaplatiť výplatu, či rovno ťa prepustí pretože treba zoštíhľovať výrobné procesy a zefektivizovať výrobu a podľa toho kde sa nachádzaš tak vieš veľmi rýchlo ísť z pohodovej finančnej situácie do úplného protipólu.

@cyneric presne

really8
13. nov 2025
@cyneric

@cyneric prepac ale ked niekto ide do deti bez financnej rezervy, resp. ma plan iba ked bude dobre tak je hlupy. Vzdy treba pocitat s najhorsim scenarom. Lenze to malo kto robi. Vsak nejak bolo nejak bude.
Ja nevidim svet ciernobielo a vzdy sa vie vela veci posrat a neda sa pripravit na vsetko ale tak isto tu citam tie diskusie a tie zeny su castokrat fakt hlupane. "Ahoj byvam u priatela, mame dcerku na 2 roky a syna 3 roky s rodicmi sa nebavim, na ucte mam 5eur a nemam kam ist. Priatelovi kazdy mesiac posielam cely rodicak. "

really8
13. nov 2025
@pribinak

@really8 mnohe rozvedené matky by to asi vedeli porozprávať aký masaker je uživiť aj jedno dieťa ak ti nemá kto pomôcť

Stačí aby dieťa bolo 2-3 týždne choré, potom nejaké dva týždne ty, do toho trhanie zubu, pokazena pracka a si tak v haji zelenom že dovi dopo a pritom si povieš že nič hrozne
Ale keď si sama tak je to riadny masaker

@pribinak dakujem za objasnenie. Som polosirota. A vies co? Islo to. Nemam pocit chudoby alebo biedy z detstva.

cyneric
13. nov 2025
@really8

@cyneric prepac ale ked niekto ide do deti bez financnej rezervy, resp. ma plan iba ked bude dobre tak je hlupy. Vzdy treba pocitat s najhorsim scenarom. Lenze to malo kto robi. Vsak nejak bolo nejak bude.
Ja nevidim svet ciernobielo a vzdy sa vie vela veci posrat a neda sa pripravit na vsetko ale tak isto tu citam tie diskusie a tie zeny su castokrat fakt hlupane. "Ahoj byvam u priatela, mame dcerku na 2 roky a syna 3 roky s rodicmi sa nebavim, na ucte mam 5eur a nemam kam ist. Priatelovi kazdy mesiac posielam cely rodicak. "

@really8 Myslím že mať dieťa bez finančnej rezervy a "backup-plánu" sa volá neplánované tehotenstvo. 🙂

osky
13. nov 2025

Prave min.tyzden mi vyhodilo na fb video o tomto.
A tam jeden gynekolog jasne povedal.
Preco je tolko neplodnych parov?
Pretoze volakedy mala zena mlada minimalne uz to 1 dieta.
Teraz zacinaju zeny planovat materstvo po 30tke,kedy uz su vajicka i celkovo organizmus starsie,nekvaöitnejsie...spaja sa to s rizikami.
Pamätam si na svojho gynekologa,ten vravel-optimum je porodit prve dieta do 25.roku,max.do 30tky...

A suhlasim aj hned s prvym prispevkom....

really8
13. nov 2025
@cyneric

@really8 Myslím že mať dieťa bez finančnej rezervy a "backup-plánu" sa volá neplánované tehotenstvo. 🙂

@cyneric a o tom to je. Tie ktore su neplanovane tehotne su blbe. V 21st. Ale tu na konovi je takych milion ktore budu proste tvrdit ako praskla guma. Nejdem hovorit ze vsetky aby som ich nehadzala do jedneho vreca. Ale 90% urcite. Lebo prerusovana suloz...lebo roky to fungovalo...

pribinak
13. nov 2025
@really8

@pribinak dakujem za objasnenie. Som polosirota. A vies co? Islo to. Nemam pocit chudoby alebo biedy z detstva.

@really8 buď rada, patríš k šťastnejším, nie každý má rovnaku štartovaciu čiaru

really8
13. nov 2025

Inak sranda ale zrovna dnes sme mali podobnu temu s nechtarkou. Ona ked pojde do dochodku a bude teda uz plnohodnotna babicka ake sme mali my jej vnuk bude mat 22 rokov. A teda fungovat s detmi bez babicky je sakra narocne. A to som este ani nenastupila do prace.

really8
13. nov 2025
@pribinak

@really8 buď rada, patríš k šťastnejším, nie každý má rovnaku štartovaciu čiaru

@pribinak som rada ze moja mama vzala rozum do hrsti. Za vsetko mozem vdacit jej. Nie sme z ziadnej podnikatelskej rodiny. Jedna babka cukrarka druha robila vo fabrike takze sponzoring nula. Mama pracovala na smeny a dom na hypoteku. Preco to niekde ide?

ku_uk
13. nov 2025

Pohľad mojimi očami, nová doba, ľudia chcú žiť, neobmedzovať sa, na všetko je čas, ženy si pomyselne posunuli mantinel “stihnúť to do 40tky”. Nekvalitná strava, neplodnosť u žien a mužov, nestále prijmi ale v mojom okoli moje ročníky 31rocne baby proste si užívajú slobodu, a dnes je trend u mamiciek na všetko nadávať, že deti sú náročne, ze domácnost sa nedá, ze nemá kto postrazit, že tehotentvo je nepríjemne, vsetko hádzať vlastne na deti, že vpríchodom dieťaťa sa všetko meni k horšiemu, tak sa ani tým ženám niektorym nečudujem, že sa im materstvo zhnusilo…
Áno materstvo zmení život na ruby a áno je to náročné, ale keď sa pozrieš na tie malé nozicky, čo cupitaju po dome alebo ti prvy krat dieťa začne chodiť, povie maminka lubim ta, tak stoji to za to. A rešpektujem kazdu, ktorá to tak nepotrebuje mat, mame právo na vyber

pribinak
13. nov 2025
@really8

@pribinak som rada ze moja mama vzala rozum do hrsti. Za vsetko mozem vdacit jej. Nie sme z ziadnej podnikatelskej rodiny. Jedna babka cukrarka druha robila vo fabrike takze sponzoring nula. Mama pracovala na smeny a dom na hypoteku. Preco to niekde ide?

@really8 pretože napr existuje generačný alkoholizmus, generačná chudoba, generačne násilie

Mnohe ženy nemajú žiadne pozitívne vzorce správania z rodiny a zopakujú presne to čo ich matky
Urobia si aspoň 2-3 decka s prvým pakom ktorého stretnú s potom sa nevedia vymaniť z dlhov, chorob, násilia a mnohe zas keď vidia ako ich matky žijú tak si povedia radšej žiadne dieťa ako ku “dopriať” takéto detstvo

Alw o tejto téme sa dá samkzrjme debatovať z rôznych uhlov pohladu

anonym_828437
13. nov 2025

Nie je to pohodlnosť je to vyspelosť mladých a máme právo sa rozhodnúť ako chceme ;)

kukulienka999
13. nov 2025

Dnes je taká doba, že ženy si predstavia dieťa ako kotvu na nohe a z čoho som tiež prekvapená je, že veľa žien si mysli, že laska od dieťaťa sa dá nahradit nejakým zvieraťom alebo že je to rovnaká laska ako k mužovi napríkad a idu ta o tom presviedčať😁 , mám kamaratku zo strednej, ktorá x rokov tvrdila, že ona deti nepotrebuje a nechce, lebo tak strašne miluje svojho psika, že keby aj náhodou niekedy porodila, tak na prvom mieste v láske je pes, bola aj obklopená psickarmi a s touto teóriou sa samozrejme chlacholili navzájom. Jedna z jej najkamosiek ale časom zmenila názor a založia si rodinu a povadili sa na život a na smrť, lebo ta už matka jej vravela, že laska k dietatu je úplne iná a nedá sa to s ničím porovnať a ja som si nikdy nemyslela, že si to niektoré ženy naozaj aj myslia, ale reálne sú u ženy, ktoré lásku k zvieraťu prirovnávajú k láske k bábätku a som prekvapená aké množstvo ich je, ale to viem len od tej mojej kamosky.
Ja som napríklad ešte nikdy nepočula povedať nejakú ženu po pôrode, že psa milujem stále viacej. Tak asi na tom niečo je, ale tak zisti to len ten, kto to chce a ma možnosť zazit a ten kto nechce nech si zije ako najlepšie vie

anonym_63df56
14. nov 2025
@kukulienka999

Dnes je taká doba, že ženy si predstavia dieťa ako kotvu na nohe a z čoho som tiež prekvapená je, že veľa žien si mysli, že laska od dieťaťa sa dá nahradit nejakým zvieraťom alebo že je to rovnaká laska ako k mužovi napríkad a idu ta o tom presviedčať😁 , mám kamaratku zo strednej, ktorá x rokov tvrdila, že ona deti nepotrebuje a nechce, lebo tak strašne miluje svojho psika, že keby aj náhodou niekedy porodila, tak na prvom mieste v láske je pes, bola aj obklopená psickarmi a s touto teóriou sa samozrejme chlacholili navzájom. Jedna z jej najkamosiek ale časom zmenila názor a založia si rodinu a povadili sa na život a na smrť, lebo ta už matka jej vravela, že laska k dietatu je úplne iná a nedá sa to s ničím porovnať a ja som si nikdy nemyslela, že si to niektoré ženy naozaj aj myslia, ale reálne sú u ženy, ktoré lásku k zvieraťu prirovnávajú k láske k bábätku a som prekvapená aké množstvo ich je, ale to viem len od tej mojej kamosky.
Ja som napríklad ešte nikdy nepočula povedať nejakú ženu po pôrode, že psa milujem stále viacej. Tak asi na tom niečo je, ale tak zisti to len ten, kto to chce a ma možnosť zazit a ten kto nechce nech si zije ako najlepšie vie

@kukulienka999 to iste som zazivala ja s byvalou kamaratkou. K zvieratam aj ked mame psa mam neutralny vztah . Proste pes domaci milacik Ona s muzom maju psa ktoreho volaju chod k ockovi chod mamke daj pusu ockovi . Atd..Nevyjadrujeme sa.. dala si do storky aj ultrazvuk kde je miesto dietata pes ..ja mam syna a zakazdym ked hovorila ze toto je jej babatko som jej odpovedala - pockaj az budes mat naozaj babatko. A potom som ten kontakt prerusila ked zachadzali do extremu a uz sa nechovali ako dospeli ludia ale magori👀. Bolo to aj na navstevach vselijake ….

anonym_998be1
14. nov 2025
@really8

@really8 pred 8-10 rokmi by som s tebou súhlasila, dnes napíšem, že je to možno aj preto, že dom na hypo, keď si ty bola malá a dom na hypo dnes je podstatný rozdiel. Ceny nehnuteľností sú v astronomických výškach. Neviem síce, koľko máš rokov, ale viem, aká bola cena domu pred vyše 30 rokmi voči platu, viem, aká je dnes. Vtedy sme dokázali vyžiť z môjho platu trojčlenná rodina, platiť si byt, energie, jasle, mužov plat išiel na stavbu, dnes si to pri ten profesii, ktorú som vtedy robila, neviem predstaviť. Postavili sme bez hypo, len so štátnou nenávratnou pôžičkou takmer 100000 korún. 50000 bola mladomanželská s takmer nijakým úrokom, z ktorej sa dal zariadiť 2 izbový byt.
Druhou vecou je to, že ženy rodia neskôr, chcú si najskôr užiť, študovať, cestovať, lebo si dobre uvedomujú, že mužovi sa život až tak markantne nezmení, im už navždy. A niektoré alebo niektorí zvažujú aj deti nemať. Nemám im to za zlé, svojím spôsobom ich chápem, aj ked ti neschvaľujem. A tí, čo sa pre deti rozhodli, chcú mať jedno, dve, maximálne tri, čo chápem úplne, najmä z pozície ženy. Ostala som sama s dieťaťom, dalo sa to s odretými ušami, dnes by som to nechcela zažívať. Prežiť by som prežila, ale nemohlo by chodiť do tej školy, do ktorej chodilo a celkovo by sme veľmi cítili, že ten druhý príjem chýba. A to som mala slušné výživné, o čom mnohé len snívajú.
O ženách, ktoré otehotnejú hneď po škole, alebo ju ani nemajú dokončenú a nasťahujú sa k mužovi, nemajú nič, ani nejdem písať. V tom s tebou súhlasím, že je to nezodpovednosť a že na MK je niekoľko násobne vyššie zlyhanie akejkoľvek antikoncepcie, ani nejdem písať

renesance80
14. nov 2025

@anonym_autor v prvom rade kedysi zeny sa venovali domacnosti a detom, mali muzov , ktori sa vedeli o rodinu postarat, nie nahanat sa aj do prace aj skakat okolo 5deti a este cakat muzicka s vecerou, tak ze dnes sa o viacerych detoch moze kazdemu iba snivat

Strana
z5