icon

Prečo ženy jazdia v ľavom pruhu v meste?

5. mar 2025

Zaujimalo by ma to, lebo sa s tym stretavam kazdy den a z 10 ludi je to vzdy 9 zien. Ak neodbocuje dolava, ak jej vpravo nezavadzia auto ktore ide rovnakou rychlostou, ak nie je sprava pripajaci pruh. Ja to proste nedokazem pochopit, preco si v tom lavom pruhu ide 😁🤷‍♀️. Mozno na to budete mat vysvetlenie tie, ktore tak jazdite. Dik.

Strana
z4
dadis
5. mar 2025

Lebo to ziaden predpis nezakazuje?

patka06
5. mar 2025

pretože v meste je to jedno
Neviem, prečo ťa to trápi?

maximiliana
5. mar 2025

A ak ti v tom lavom pruhu tak zavadzia, tak ju obehni z prava.... lebo vies co? V meste sa to moze...

viestta
5. mar 2025

A chlapi jazdiaci v lavom pruhu ta netrapia? Ci si naondeny, ze nemozes predbiehat?

biba_18
5. mar 2025

ja sa stretávam s týmto u prešovčanov - a vačšinou sú to muži 😂

patka06
5. mar 2025

Tu nájdeš vysvetlenie

danielahamar
5. mar 2025

Mne to dnes spravil jeden chlap, ale robím to aj ja, ak tam nie je žiadne auto

autor
5. mar 2025

@dadis nieco z pravidiel cestnej premavky v obci

Ak vozidlá idúce v obci súčasne vo všetkých pruhoch bránia v jazde rýchlejšiemu vozidlu, auto v ľavom jazdnom pruhu je povinné ho čo najskôr uvoľniť. To neplatí, ak vodič používa ľavý pruh na obchádzanie, odbočovanie, otáčanie alebo predbiehanie.

Z pravidiel cestnej premávky vyplýva, že mimo obce a na diaľnici treba jazdiť v pravom pruhu. V obci sa z ľavého do pravého pruhu treba preradiť, možno paradoxne, len vtedy, ak sú na ceste aj ďalšie autá.

Ak na ceste v obci nie sú zároveň obsadené všetky pruhy, autá môžu autá jazdiť v ľubovolnom pruhu - a to sú presne situácie, kedy pri preraďovaní hrozí kolízia.

Čítajte viac: https://auto.sme.sk/c/20541001/dopravna-hadanka...

autor
5. mar 2025

@patka06 no ved presne to v bode 5 mas napisane

@viestta Trapia neboj sa, nie som muz, ale som na zenskom fore, tu mi muzi neodpovedia.
@patka06 nie je to jedno a trapi ma to lebo ma casto blokuju, jazdim vela a chcem pochopit ten vyznam. Ale chapem, lebo mozu… to vela vysvetluje. Ved co taka ohladuplnost voci inym vozidlam, ked ich blokuju a nie je mozne predbiehat, lebo najlepsie sa postavia tak, ze sa ani sprava obehnut neda.

Neviem ako v zivote tak aj na ceste sa snazim byt ohladuplna. Nuz asi sa to nenosi

viestta
5. mar 2025

ale opdpovedia, je ich tu dost. Vyckaj casu...

autor
5. mar 2025

@danielahamar tak ked tam nikto nie je, co je v nasom meste - BA vynimocne, to je v poriadku. No ja hovorim o premavke, kde doslova vlavo zavadzia a brani rychlejsie iducim vozidlam. A vzdy sa kuknem, ze kto tam sedi a vzdy zena 🙈. Alebo skoro vzdy

a_alexandra_a
5. mar 2025

Tak je všeobecne zaužívané, že ľavý jazdný pruh je rýchlejší, tak ak idem v obci 30, nebudem zo seba robiť dilinu a nepôjdem vľavo, ale to je už o človeku, niekomu jednoducho pomalšie doteká... mňa tiež zaráža, ako sa vodiči nevedia zipsovať, prípadne ako v kolóne nechávajú medzi sebou 50 metrové medzery, čo možno vidieť každé ráno na moste snp v Bratislave

autor
5. mar 2025

@a_alexandra_a presne tak. Zips to je dalsia kapitola

domka222
5. mar 2025

A čo sú to pomalé autá? Lebo tie by v obci mali byť v pravom jazdnom pruhu. Ak nie,nevidím problém

autor
5. mar 2025

@domka222 pomale auta brzdiace lavy jazdny pruh.

@maximiliana nikde sa nesmie predbiehat sprava. Akurat jedine co popisuju ze auto vpravo moze ist rychlejsie. A nie ze moze obiehat. To je diskutabilne, ale kazdopadne pravidla su dane

domka222
5. mar 2025

Ako pomalé autá by teda mali jazdiť v pravom.

patka06
5. mar 2025

Pôvodná otázka bola prečo jazdia... nie, že jazdia pomaly a niekoho blokujú.
áno, ak jazdia pomaly, mali byť v pravom - s tým súhlasím

autor
5. mar 2025

@patka06 aha, no zle som to asi napisala. Jasne, ze mi nevadi kto si kde jazdi, pokial mi nezavadzia 😁. A zavadzaju stale 😁

babushkaem
5. mar 2025

Mna nasiera preco ludia nedávajú blízkej ked vychádzajú z kruhového objazdu?

indiankaindi
5. mar 2025

Nerozumiem asi úplne presne situácii. V meste sú dva jazdné pruhy, pravý je voľný, v ľavom ide auto, čo ja viem 48km/h. Ty ideš 50 km/h a teda si rýchlejšia. Znamená to, že sa zaradíš do ľavého pruhu a on ti zavadzia? Prečo neprejdeš okolo v tom pravom pruhu? Nechápem problému.

natalka13
5. mar 2025

Pretoze ak je tam 50tka, nepotrebujes ist 80.

ndrag
5. mar 2025

Ja vidim v tom lavom pruhu castejsie obstaroznych mastniakov, co nevedia dodrziavat rychlost a ani vzdialenost 😉.

k47
5. mar 2025

Tak ja napríklad na najčastejšej trase viem, ktorý pruh ma prevedie cez najbližie 4 križovatky bez toho, aby som sa potrebovala preraďovať. Ak je to ľavý, idem v ňom 55 na 50-tke a niekto chce ísť 70, to už nepovažujem za môj problém.
Prípadne ak sa v nejakom pruhu veľa pripájajú a odpájajú autobusy, tiež sa mi tam nechce s nimi tlačiť.

tiezjedna
5. mar 2025

@indiankaindi možno preto, že nikdy nevieš, kedy sa takýto šikulín rozhodne z ničoho nič do toho pravého pruhu presunúť...

@autorka pretože sú proste zabednení. Nič viac za tým nehľadaj... Mne sa to stalo v sobotu dokonca na diaľnici, kde je to o inej rýchlosti. Pani 120 na tachometri a spokojná v ľavom pruhu...😖 keď mi asi po 5 minútach slušnej jazdy s odstupom a prebliknutím došla trpezlivosť a vzala som ju z pravej strany aj s patričným gestom, tak len pozerala ako péro z gauča a zjavne nepochopila vôbec nič, pretože sa tam hrkala aj naďalej🙄 Ale nekategorizovala by som toto správanie na ženy, u chlapov je často ten istý prístup a pri niektorých manévroch oveľa horší...

zadda1
5. mar 2025

@k47 absolútne s tebou súhlasím!!!

strawberry0797
5. mar 2025

Lavy je len pre muzov? Nevedela som 😀

autor
5. mar 2025

@tiezjedna chlapi a ich drzost v inych veciach, to je zas dalsia kapitola. Ked sa mi lepia na auto, blinker netreba, tesne mysicky, v tomto muzi jazdia ovela nebezpecnejsie. Ale sme na zenskom fore, a toto v Ba stretavam kazdy den a nedokazem to pochopit. Poznala som jedneho dedka, krory hovoril, ze ide predpisanou rychlostou, tak ho nemaju co predbiehat 🙈. Asi aka povaha v zivote, taka v aute.. Minule si mi vtrepala jedna zena do pruhu, ked obiehala zaparkovane auta. Dala som dole okno, aj ona a vysvetluje mi, ako som ja mala uhnut a zastavit, lebo ona obieha kks 😂. Jej hovorim ze este hned dnes si musi prestudovat pravidla

michaela329
5. mar 2025

V meste tak vidím jazdiť chlapov, aj ženy - zavadzajú rovnako. U nás sú špecifikom hlavne niektoré ŠPZ a nie pohlavia.

k47
5. mar 2025

"Zákon o cestnej premávke hovorí, že ak je pri súbežnej jazde v niektorom jazdnom pruhu prekážka, vodič vozidla vo voľnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla v pruhu, v ktorom je prekážka, jej obídenie."
Nebola by som si taká istá, kto sa má doučiť pravidlá. Ale záleží od konkrétnej situácie.
Zaparkované auto sa "neobieha", je to prekážka na ceste.

autor
5. mar 2025

@k47 isla oproti

Strana
z4