Prečo ženy jazdia v ľavom pruhu v meste?
Zaujimalo by ma to, lebo sa s tym stretavam kazdy den a z 10 ludi je to vzdy 9 zien. Ak neodbocuje dolava, ak jej vpravo nezavadzia auto ktore ide rovnakou rychlostou, ak nie je sprava pripajaci pruh. Ja to proste nedokazem pochopit, preco si v tom lavom pruhu ide 😁🤷♀️. Mozno na to budete mat vysvetlenie tie, ktore tak jazdite. Dik.
pretože v meste je to jedno
Neviem, prečo ťa to trápi?
A ak ti v tom lavom pruhu tak zavadzia, tak ju obehni z prava.... lebo vies co? V meste sa to moze...
A chlapi jazdiaci v lavom pruhu ta netrapia? Ci si naondeny, ze nemozes predbiehat?
ja sa stretávam s týmto u prešovčanov - a vačšinou sú to muži 😂
Mne to dnes spravil jeden chlap, ale robím to aj ja, ak tam nie je žiadne auto
@dadis nieco z pravidiel cestnej premavky v obci
Ak vozidlá idúce v obci súčasne vo všetkých pruhoch bránia v jazde rýchlejšiemu vozidlu, auto v ľavom jazdnom pruhu je povinné ho čo najskôr uvoľniť. To neplatí, ak vodič používa ľavý pruh na obchádzanie, odbočovanie, otáčanie alebo predbiehanie.
Z pravidiel cestnej premávky vyplýva, že mimo obce a na diaľnici treba jazdiť v pravom pruhu. V obci sa z ľavého do pravého pruhu treba preradiť, možno paradoxne, len vtedy, ak sú na ceste aj ďalšie autá.
Ak na ceste v obci nie sú zároveň obsadené všetky pruhy, autá môžu autá jazdiť v ľubovolnom pruhu - a to sú presne situácie, kedy pri preraďovaní hrozí kolízia.
Čítajte viac: https://auto.sme.sk/c/20541001/dopravna-hadanka...
@patka06 no ved presne to v bode 5 mas napisane
@viestta Trapia neboj sa, nie som muz, ale som na zenskom fore, tu mi muzi neodpovedia.
@patka06 nie je to jedno a trapi ma to lebo ma casto blokuju, jazdim vela a chcem pochopit ten vyznam. Ale chapem, lebo mozu… to vela vysvetluje. Ved co taka ohladuplnost voci inym vozidlam, ked ich blokuju a nie je mozne predbiehat, lebo najlepsie sa postavia tak, ze sa ani sprava obehnut neda.
Neviem ako v zivote tak aj na ceste sa snazim byt ohladuplna. Nuz asi sa to nenosi
ale opdpovedia, je ich tu dost. Vyckaj casu...
@danielahamar tak ked tam nikto nie je, co je v nasom meste - BA vynimocne, to je v poriadku. No ja hovorim o premavke, kde doslova vlavo zavadzia a brani rychlejsie iducim vozidlam. A vzdy sa kuknem, ze kto tam sedi a vzdy zena 🙈. Alebo skoro vzdy
Tak je všeobecne zaužívané, že ľavý jazdný pruh je rýchlejší, tak ak idem v obci 30, nebudem zo seba robiť dilinu a nepôjdem vľavo, ale to je už o človeku, niekomu jednoducho pomalšie doteká... mňa tiež zaráža, ako sa vodiči nevedia zipsovať, prípadne ako v kolóne nechávajú medzi sebou 50 metrové medzery, čo možno vidieť každé ráno na moste snp v Bratislave
@a_alexandra_a presne tak. Zips to je dalsia kapitola
A čo sú to pomalé autá? Lebo tie by v obci mali byť v pravom jazdnom pruhu. Ak nie,nevidím problém
@domka222 pomale auta brzdiace lavy jazdny pruh.
@maximiliana nikde sa nesmie predbiehat sprava. Akurat jedine co popisuju ze auto vpravo moze ist rychlejsie. A nie ze moze obiehat. To je diskutabilne, ale kazdopadne pravidla su dane
Ako pomalé autá by teda mali jazdiť v pravom.
Pôvodná otázka bola prečo jazdia... nie, že jazdia pomaly a niekoho blokujú.
áno, ak jazdia pomaly, mali byť v pravom - s tým súhlasím
@patka06 aha, no zle som to asi napisala. Jasne, ze mi nevadi kto si kde jazdi, pokial mi nezavadzia 😁. A zavadzaju stale 😁
Mna nasiera preco ludia nedávajú blízkej ked vychádzajú z kruhového objazdu?
Nerozumiem asi úplne presne situácii. V meste sú dva jazdné pruhy, pravý je voľný, v ľavom ide auto, čo ja viem 48km/h. Ty ideš 50 km/h a teda si rýchlejšia. Znamená to, že sa zaradíš do ľavého pruhu a on ti zavadzia? Prečo neprejdeš okolo v tom pravom pruhu? Nechápem problému.
Pretoze ak je tam 50tka, nepotrebujes ist 80.
Ja vidim v tom lavom pruhu castejsie obstaroznych mastniakov, co nevedia dodrziavat rychlost a ani vzdialenost 😉.
Tak ja napríklad na najčastejšej trase viem, ktorý pruh ma prevedie cez najbližie 4 križovatky bez toho, aby som sa potrebovala preraďovať. Ak je to ľavý, idem v ňom 55 na 50-tke a niekto chce ísť 70, to už nepovažujem za môj problém.
Prípadne ak sa v nejakom pruhu veľa pripájajú a odpájajú autobusy, tiež sa mi tam nechce s nimi tlačiť.
@indiankaindi možno preto, že nikdy nevieš, kedy sa takýto šikulín rozhodne z ničoho nič do toho pravého pruhu presunúť...
@autorka pretože sú proste zabednení. Nič viac za tým nehľadaj... Mne sa to stalo v sobotu dokonca na diaľnici, kde je to o inej rýchlosti. Pani 120 na tachometri a spokojná v ľavom pruhu...😖 keď mi asi po 5 minútach slušnej jazdy s odstupom a prebliknutím došla trpezlivosť a vzala som ju z pravej strany aj s patričným gestom, tak len pozerala ako péro z gauča a zjavne nepochopila vôbec nič, pretože sa tam hrkala aj naďalej🙄 Ale nekategorizovala by som toto správanie na ženy, u chlapov je často ten istý prístup a pri niektorých manévroch oveľa horší...
Lavy je len pre muzov? Nevedela som 😀
@tiezjedna chlapi a ich drzost v inych veciach, to je zas dalsia kapitola. Ked sa mi lepia na auto, blinker netreba, tesne mysicky, v tomto muzi jazdia ovela nebezpecnejsie. Ale sme na zenskom fore, a toto v Ba stretavam kazdy den a nedokazem to pochopit. Poznala som jedneho dedka, krory hovoril, ze ide predpisanou rychlostou, tak ho nemaju co predbiehat 🙈. Asi aka povaha v zivote, taka v aute.. Minule si mi vtrepala jedna zena do pruhu, ked obiehala zaparkovane auta. Dala som dole okno, aj ona a vysvetluje mi, ako som ja mala uhnut a zastavit, lebo ona obieha kks 😂. Jej hovorim ze este hned dnes si musi prestudovat pravidla
V meste tak vidím jazdiť chlapov, aj ženy - zavadzajú rovnako. U nás sú špecifikom hlavne niektoré ŠPZ a nie pohlavia.
"Zákon o cestnej premávke hovorí, že ak je pri súbežnej jazde v niektorom jazdnom pruhu prekážka, vodič vozidla vo voľnom pruhu je povinný umožniť vodičovi prvého vozidla v pruhu, v ktorom je prekážka, jej obídenie."
Nebola by som si taká istá, kto sa má doučiť pravidlá. Ale záleží od konkrétnej situácie.
Zaparkované auto sa "neobieha", je to prekážka na ceste.
@k47 isla oproti

Lebo to ziaden predpis nezakazuje?