Pridelenie starostlivosti o dieťa súdom otcovi - dá sa to na Slovensku?
Vcera som sa rozpravala s jednym kamaratom, ktory to dnes ma velmi tazke a ja by som chcela vediet, ci je tu niekto v podobnej situacii alebo ci viete nieco poradit, na koho sa obratit a tak...
Ten kamarat je cudzinec a ma asi rocne dieta so Slovenkou. Ta baba ma psychicke problemy, je chorobne ziarliva a manipulacna. Ked sa male narodilo, staral sa on tento kamarat, lebo ona to velmi nezvladala. Spravala sa neznesitelne (chodila aj k psychiatrovi, ale potom prestala) a tak sa kamarat rozhodol pre rozvod, pre dobro dietata... Ona sa on velmi nestarala, hocikedy ho opustala (isla sa von zabavit a maleho nechala doma sameho), alebo si vymyslala a hovorila kamaratovi, ze mu malemu ublizila, aby ho trapila. Neviem, ci si to viete predstavit, lebo ked mi to vsetko hovoril, nechapala som, ako sa moze niekto takto spravat.
Nakoniec sud priznal dieta do starostlivosti matky, co by ma az tak neprekvapilo, na Slovensku je to bezne, matka vzdy hra prim. Priznali mu pravo na navstevy dvakrat do tyzdna po dve hodinky a raz cez vikend na cely den, ale asi ani nie kazdy tyzden... Kamarat je z toho zroneny, maleho zboznuje a boji sa o neho.
Ja nechapem jednu vec, ze sud neprihliada na zaujmy dietata, ale uzna vsetko matke, tak ako to chcela, kamarat napriklad ziadal, aby s malym smel stravit napriklad dovolenku, ved co sa da zorganizovat pri dvojhodinovych navstevach? Ved to dieta nic nechape, preco pride k otcovi a po hodine uz musi ist prec. Aky vztah a aku vychovu mu ten otec moze poskytnut za takychto podmienok? A pritom nejde o to, aby ho mal vo vychove on sam, len by chcel mat pravo moct s nim travit viac casu, je to predsa aj jeho syn.
Zila som roky v zahranici a tam je to celkom bezne, ze sa dieta zveri do opatery tomu, kto sa on vie lepsie postarat a beznou praxou je spolocna starostlivost, nie len navstevy jedneho alebo druheho.
Obaja rodicia maju predsa pravo vychovavat svoje dieta a poskytnut mu to najlepsie.
Mam pocit, ze v tomto pripade bol sud totalne mimo a doplati na to ten malicky... Nedaju sa predsa taketo situacie riesit aj inak? Proste od vcera sa mi to prehana hlavou, neviem to pochopit a stale myslim na toho malickeho...
Dakujem za vsetky reakcie, a dufam, ze som to popisala zrozumitelne... aj ked je to len velmi zostrucnene...
petafr a neskúšal sa radiť s právnikom??Vždy su nejaké tie možnosti a cestičky,i ked verím,že tie naše sudy totálne zo všetkého mimo....Neviem čo poradiť,nebola som v takéjto situácii a ani nepoznám nikoho,ale v prvom rade by som isto za šla z právnikom,poprípadne napadla rozhodnutie,riadne doložila všetky potrebné udaje,že matka nieje totálne sposobila sa o malého starať,kedže ma psychické problémy,nechá dieťa samé doma,chodí po zábavych a podobne...Určite sa dá niečo robiť s tým rozhodnutím..Alebo napísať nanovo žiadosť,len to nesmie ten tvoj kamarát vzdať...Bude to iste zdlhavy proces,ale ak ho miluje(synčeka) a chce ho,tak si myslím,že mu to za to stojí...Každopádne držím palce a prajem vela šťastia a síl na ten boj.
praveze tu sa to nestalo, sud priznal matke vsetko od A do Z ako pozadovala, ziaden kompromis a ziadne prihliadanie na maleho... napriklad tie navstevy dva krat do tyzdna, je to v utorok a stvrtok vecer po dve hodiny, a pritom vie, ze kamarat musi niekedy chodit na pracovne cesty, cize teraz je blokovany, ak chce vidiet svojho syna, nikam ist nemoze...
Jednoznacne si zabezpecit pravnika. A odvolavat sa, ziadat dodatocne dokazovanie a posudky, svedkov ... Ved predsa jedno rozhodnutie sudu nie je konecne ...
Co viem z okolia, ked chceli dieta obaja rodicia podstupovali vsetci aj dieta psychol. vysetrenie, tam by sa mali jej osobnost prejavit v "plnej krase".
tusim ma aj viacero pravnikov, ani nechcem vediet, kolko penazi ho to muselo stat... maly nema este ani rok inac... a vlastne nejde ani tak o bitku o starostlivost, len nieco spravodlivejsie pre vsetkych, on schvalne neziadal zverenie do svojej opatery, lebo si uvedomuje, ze maly potrebuje mamu, len chcel mat moznost vidiet svojho syna dost casto na to, aby mu mohol ako otec poskytnut vsetko co otec ma poskytovat svojmu dietatu...
Mam pocit, ze aj to, ze je cudzinec zohralo pred sudom dost... ale ja fakt neviem, len nad vsetkym uvazujem tak externe...
samozrejme sa odvolal, tak uvidime...

a apreco by to tu takto nefungovalo? vzdy sa priklada doraz na to,ako sa matka stara,resp nestara a na zaklade svedkov a pod sa zveri vychova dietata bud otcovi alebo inej blizkej rodine,napr babke