Prípad šikany v škole v Banskej Bystrici
Určite ste mnohé zachytili incident ktorý sa stal na jednej zo základných škôl v BB. Je to smutné a zlé. Mnohí sa pýtajú odkiaľ to tie deti majú. Kde sa v nich berie toľko zloby? Taká zlomyseľslnosť? A čo s deťmi, ktoré sú schopné takto šikanovať iné deti? Zaujíma ma milé maminky, čo si o tom myslíte vy. Kto je v tomto prípade vinný? Kto môže za to čo sa stalo?
Môžu za to všetci čo o šikane vedeli a nič neurobili a tí čo šikanovali.
@januska12323 presne a neverím,že si to nik nevšimol. Skôr nik neriešil...
Myslim, ze vsetko zacina v rodine, tam sa predsa deti nejako formuju, potom v skole, potom je doba internetu, socialnych sieti, tik tok a podobne. Rozne vyzvy... mladi ludia, este deti piju, fajcia. Nik nic neriesi. V tomto pripade pochybila skola urcite, kedze o sikane museli vediet, respektive niekto o nej vedel urcite a nic neurobil. Myslim, ze je taka doba a asi bude len horsie. Bohuzal.
Skola sa vyjadrila. Ale tak je to take vyjadrenie ake sa asi dalo ocakavat - ze sikana u tychto deti nebola a vzdy ak sa objavi, tak sa riesi. Nuz to nie je bohuzial postup kazdej skoly. Skor mi pride ze sa zakryvaju oci pred sikanou (aby asi nebola zla povest - co skor zakryvanie oci robi zlu povest)… podla skoly sa vsak incident stal trosku inak. Uvidime co z toho bude.
Suhlasim s vyjadrenim, ze vinni su vsetci, ktori o sikane vedeli a vsetci by mali prijat urcitu mieru zodpovednosti za svoje ciny/neciny…
Už tu dnes diskusia na tuto tému je (kto si chce prečítať)
Nerozumiem ale ako to mohla vypiť. Však Savo je veľmi silno cítiť. V každom prípade za to môžu tie dievčatá. Dúfam, že si to zapamätajú, že toto sa nerobí. Savo je agresívne mohlo ju to zabiť. Prísny trest pre nich určite. Koho je to chyba ťažko povedať. Hlavne aby sa s toho rýchlo dostala.
Je jedno či to vypila či vyplula, siestacky nie sú dvojročné deti,čo nevedia,že toto sa nepije/nerobí.
@summer23456 bola to reakcia predsa na to - “ako to mihla vypit, ved to musela citit”. Nie je to jedno … jej zdravie je prvorade a ak teda nevypila tak chvala bohu
@zuza265 ale veď keď mala nejakú vodu so sirupom a fľašu so slamkou,tak to nemusela cítiť ani nosom ani v ústach. Ešte nakoniec to zvalia na ňu,že ona si mala dávať pozor chudatko. Strašné. Nech neriešia či a ako vypila ale prečo jej to urobili.
Ja som všetkými 10timi za to, aby škola mohla šikanujúceho vylúčiť. A povinnú skolsku dochádzku nech zabezpečuje rodič.
Naliať Savo do fľaše na pitie je úplne cez. A museli to mat premyslené, doniesť z domu či kúpiť, keďže škola sa vyjadrila, že upratovačka má svoje veci zamknuté.
Dievča si pravdepodobne glglo lebo jej majú robiť aj vyšetrenie žalúdka.
@summer23456 to ale nevieme co mala. Pointa je, ze ak by vypila, mohlo to ohrozit jej zdravie. Nemocnica - tak tvrdi skola sa vyjadrila, ze mala ciste hrdlo, nos… ze to ihned vyplula. Proste ak by vypila, mohlo by sa jej nieco stat a chvala bohu ak nevypila. To co spravili jej spoluziacky je tak ci tak zle a tak ci tak je to hrozne a treba to riesit
A ja som už raz tak nešťastné si glgla alkohol miesto vody. Bol vo fľaši na nealko a až po prvom rýchlom dusku som zistila, že nepijem vodu. Je to ale úplne jedno. To čo sa stalo je úplne cez čiaru.
Riešenie musí byť systémové. Po prvé, každé dieťa by sa už od prvého ročníka malo vzdelávať aj v občianskej náuke a vedieť, že úmyselné ublíženie na zdraví = vážny trest. Po druhé, vyriešiť trestnoprávnu zodpovednosť aj takýchto mladých detí. Bez ohľadu na povinnú školskú dochádzku, by mali byť na nejakú dobu vylúčení z vyučovania a zameškané hodiny by mali byť rátané ako neospravedlnené s finančným dosahom na rodiča. Samozrejme, na dobu vylúčenia im treba nájsť nejakú nenáročnú verejnoprospešnú prácu, pokojne priamo v škole, nie že sa budú niekde poflakovať. Tiež by som v takom prípade zaviedla povinnosť absolvovať terapiu minimálne u psychológa. Ale toto je beh na dlhú trať a ešte sme ani neodštartovali, keď vidíme, ako učitelia a riaditelia bežne pristupujú k šikane na svojich školách.
@annm81 úplný súhlas. Dala by som im pol roka verejnoprospešných prác, zbierať odpadky po meste, nech zažijú tiež potupu,tak ako to zažíva to chudá dieťa.
Je to tak veľmi veľmi smutné že mi je z toho až zle...
Ako môžu?!!!!
Dúfam že sikanu moje deti nikdy v škole ani inde neokusia...by mi puklo srdce...a teda neručím za seba ako by som to riešila
Moja skúsenosť je ale taká že škola "šikanu rieši" dohovorom....a nemá to žiaden efekt.
@bloger ja som čítala, že to bolo pri hodine telesnej.. tak som si predstavila, že napr. behali, máš chvíľku na napitie, si smädný, tak utekáš cez tú krátku pauzu po vodu, otvoríš a piješ... určite si to pohľadom neprezerala a nevoňala... navyše ak to bolo zriedené s vodou a nie samé savo, nemusela si to ani všimnúť... jasné ale že internet je plný rozličných info o tom
@lukas212 naozaj si myslis, ze chudobny sikanuje🤔to nie je o ekonomickom statuse sikanujuceho dietata. Je tam x inych faktorov pre boha🤨 a vela krat su to aj deti “z dobrych rodin” to co sikanuju ine deti, lebo uz nevedia co maju od radosti robit a ako privolat pozornost, alebo len si potvrdit, ze oni mozu robit co chcu lebo aj tak pride mamicka/otecko a vyzehlia pruser za nich a oni idu dalej. To je vela krat nasledok vychovy “moj janicko/marienka nikdy v zivote nic zle neurobili a nerobia len trosicku buchol do kamarata a kamarat robi divadlo”
@prasiatko30 presne, súhlasím s každým slovom.
Musím povedať že mi je na GRCANIE z toho!!! Naozaj ma dávno nič tak nerozhodilo ako toto čo som sa dozvedela.. v čom musia tie decká vyrastať že ich toto napadne?
A musím povedať že mi je na grcanie z toho ako sa toleruje agresivita dievčat.. môj najstarsi syn, ktorého správanie učitelia vždy chválili (lebo od malička deťom vstepujem to, ako sa asi môžu cítiť ostatní) mi niekoľko krát povedal, že má jednu spolužiačku ktorá stále kope.. minule ho kopla do rozkroku, že sa rozreval, čo on nemá vo zvyku, je už piatak.. (zato že ju prekročil keď bola na zemi) a keď to povedal učiteľke tak ona len jemnucko sa prihovorila dievčaťu, že joooj ale to nemôžeš a tým to haslo.. stalo sa to viac krát, len nie do rozkroku.. ale viete si predstaviť čo by bolo keby chalan kopol do dievčata a opakovane? No minimálne by bol v riaditeľni..
Dnes sa že na etike rozprávali o šikane, čo je ďalšia vec čo má rozčuľuje - celý rok im púšťajú telku na etike a rozprávajú sa až keď nejaké dievča vypije savo, alebo keď ma nejaký chlapec samovražedne sklony, inak na to kašlu.. a keď sa ozvem som nespokojný rodič.. tak sa snažím byť ticho, vychovávať si slušne deti, ale čo z toho mám keď sa ich spoločnosť dotýka?! No a na tej dnešnej etike chalani povedali na to dievča ako sa k nim správa.. a čo z toho bolo? No nič, že vyučujúci jej nič nepovedal..
Šikana sa má zadupať uz v zárodku!!!! Ale to je práve to, že u nás sa veci bagatelizuju a podceňujú.. rieši sa až keď sa stane niečo vážne.. a o 5dni sa na to opäť zabudne a budeme ticho pozerať ako sikanovane deti ticho trpia.. potom sa opäť niečo stane a tak dookola..
@jana_eyre_2 presne tak, dcéra má tiež spolužiačku,čo im robí zle, má zopár diagnóz - papierov,takže ona môže, že ju majú chváliť,keď je náhodou pekná a nerobí im zle, aby ju to motivovalo. Keď robí zle, tak je to ok, keď nerobí,majú ju pochváliť
@sajmonka_1216 Presne tak počul som a čítal už rôzne verzie. V správach na markíze hovorili, že to vypila. V každom prípade je to hnus čo si dovolili. Záchranár Viliam Dobiáš hovoril, že mohla sa zadusiť, zomrieť. Je to silná žieravina.
Mňa na tom najviac "pobavilo" , ako sa škola hneď vyvinila z toho a mesto ju obhajuje. Všetci dobre vieme, že šikana na školách bola, je a bude a väčšinou učitelia nemajú páru, ako ju riešiť, tak sa zametá pod koberec a bohužiaľ väčšinou obeť mení školu, práve preto, že nik to vyriešiť nevie. A ono to ani jednoducho riešiteľné nie je, pokiaľ ľudia nepochopia, že škola je priam živnou pôdou na takéto správanie. Keď sa totiž niekam nedobrovoľne zatvoria ľudia bez možnosti odísť, keď sa zatvoria deti s niekým, s kým si nevybrali byť,s niekým rovnako nezrelým a bez poskytnutia bezpečného prostredia, tak šikana proste vznikne, či sa to niekomu páči alebo nie. Je úplne jedno, aké rodinné prostredie majú deti, podstata je práve v tej nedobrovoľnosti zdieľať s niekým priestor, často x rokov s tými istými ľuďmi. Paralela s väzením, aj keď sa toto prirovnanie veľa ľuďom nepáči, princíp tam bohužiaľ je ten istý.
Preboha ako môže toto niekot urobiť? Tu musia blikať všetky kontrolky okamžite nariadiť psychiatrické vyšetrenie a vylúčiť ich z normálnej školy.Musia niesť zodpovednosť za to co urobili. Chudatko dievča čo si muselo prežiť. Och kde to ten svet speje je to fakt veľmi smutné.
@jana_eyre_2 spomenula by som na rodičovskom.. V prítomnosti aj iných rodičov a učiteľa...
Na tej skole sme boli syna zapisat nedavno do 1.rocnika. dva tyzdne predtym na dni otvorenych dveri boli vsetci miliii, ustretovii ako oni su tolerantni voci detom, ich potrebam, ako vychovavaju k laske k prirode, ako podporuju deti aby si pomahali.. no niet lepsej skoly.. slovne. Na zapise riaditelka uz neprijemna, odmerana, proste sympatie neboli asi ani na jednej strane.. a par jej kolegyn tiez, na cele so spec.pedagogickou.. no proste cele zle. No a vraj na tej skole toto nebol prvy pripad sikany a ked tak ju riesia nie vyhodenim toho co sikanuje ale snazia sa zbavit prave tych sikanovanych deti.. takze skola jak lusk 🤮

Tazka otazka kto moze zato. Podla mna je tam toho vela. Vychova,doba,zakony,respekt voci ucitelom.
Ale toto je cez ciaru uz. Si neviem predstavit co by som urobil ak by toto urobil mojej dcere.Blba sranda je prehanadlo nie Savo...