Problémový 2,5 ročný pes
Zdravím vás,žienky. Chcela by som vás poprosiť o radu.
Máme 2,5ročného maltezáka-chlapca..od malička má problém so zadnou labkou,naučili sme ho na povely,no po schodoch chodí iba dolu,hore ho nosíme na rukách..problém je však v tom,že odkedy sa nám narodil druhý synček,tak pes začal všetko ocikávať..nedávno vrčal na syna..rozmýšľali sme nad kastráciou..máte niekto skúsenosť?
@majka1231990 samozrejme ze pes ziarli na babo...preto aj vrci aj ocikava...strazi si teritorium... kastraciou vyriesis len to ocikavanie...vrcat a ziarlit bude podla mna dalej... venujte aj psovi zvysenu pozornost... a nenechavala by som ich zatial samych v miestnosti pokial je babo velmi male babo...
Psík ocikáva - značkuje si teritórium, kastrácia by mala pomôcť. Bábo je pre neho niečo nové, môže vrčať práve kvôli tomu, po kastrácii by mal stratiť teritoriálne pudy, ale treba ho naučiť, že bábo je nad ním.
Problém so zadnou labkou nerozpisuješ, moja čivava fenka (10 mes) má žiaľ tiež problém so zadnou labkou. Boli sme hneď, ako sme si všimli, že pri behu si šetrí pravú zadnú labku a pritíska ju k telu, u veterinárky. Má problém s jabĺčkom, dostali sme Canavit Chondro. Zatiaľ jej ho dávam len asi tri týždne, ale počítam, že liečba bude dlhodobejšia.
ocuravanie ti kastracia poriesit nemusi /moze, ale zaruka to nie je/. V jeho pripade uz ide aj o naucene spravanie. Predpokladam, ze pred dietatom bol on takym tym "hlavnym". Potrebujete poriesit hierarchiu. Pes samozrejme sucast rodiny, ale az na konci. Neviem, ake mate doma pravidla, co moze, nemoze, takze tazko radit cez net. Vrcanie na dieta - pri akej prilezitosti? Ake stare je dieta? Ma moznost pes uniku, ma nejaky svoj kut/miesto, kde sa moze "schovat"? Vencenie sa zmenilo - interval, doba?
@majka1231990 ok, chodite aj mimo dvor? myslim prechadzka? Sedacku by som mu zrusila. Bez nejakych ovacii, kriku, jednoducho nech je v peliesku. Viem, ze luxacia je aj bolava, ale skuste male prechadzky, to s kocikom das...skus vytvorit rezim, ze pojdete 1-2x v priblizne rovnakom case, aby si vytvoril stereotyp o ktory sa "oprie". Aby si babo spojil s niecim prijemnym. Neviem do akej miery je hravy, tak v priebehu dna, babo na rukach a hadz mu hracku trebars, odmenuj, velmi dobre psy reaguju na kliker /tu by to bolo na dlho, pozri na nete, youtube/ Plac ho mohol urcitym sposobom "iritovat", jednoducho zvuk, na ktory zareagoval. Neviem aky stupen luxacie ma, skusila by som mozno dornovu metodu, samozrejme by bola fajn nejaka klbova vyziva. Vyjde vzdy lacnejsie ako opka. Aj tie prechadzky na posilenie kolenneho bloku. Samozrejme, cim zavaznejsi stupen v mladom veku, tak zazrak to nebude. Ale moze pomoct.
@korra chodievame aj na prechádzky,vydrží chodiť len krátko,preto sme radšej na dvore,loptu mu hádže 1,5ročný syn- to je najväčšia sranda pre neho..každopádne ďakujem za tipy a rady,určite vyskúšame 👍😉
Aj ja som mala problem s maltezakom s prichodom baba, ocikal mu perinku ked sme vsetci boli prec a pes zostal doma, vrcal.. No zvykol si, potreboval cas, dietatko od malinka ucime pekne zaobchadzat so psikom, nesticovat havina, nesmie ho tahat za usi, pekne zaobchadzat, no a psik je teda len hladkany a mojkany, nastal zas opacny problem, ideme prec a zavyja, knuci za nami,
Ja som zasadne PRE kastraciu, ak nechces mat zo psika steniatka je to ako keby si bola odsudena na zivot bez sexu a orgazmu, prepacte ak je to moc na rovinu ale kastraciou urcite nic nepokazis a psikovi ulavis. Nevyriesi to vsak vrcanie, ale skor ocikavanie. Vrcat mozno este chvilu bude, ked sa ale babo zacne mozno viac pohybovat a hrat sa tak si naneho pes zvykne.
Ak by to neprestavalo pridu asi cviky. Mozno mozes skusit psika pomaly zvykat na babo, mat ich spolu najprv minutu potom 10min potom viac a viac. Ak zavrci pojdes prec, ale poviem na rovinu ze by som toto najprv neskusala ale vyslovene pozrela po internete cviky pre zvieratka pri prichode noveho clena domacnosti 🙂
Treba mu ukázať iba kde na miesto. Naš les tiež si do dcéry dovoloval, prešlo to keď pochopil. Lebo pre neho je ten novy tvor v hierarchii pod ním. Neviem ci by na toto mala kastracia vplyv... A určite sa mu treba venovať na prechádzku a aspoň keď je cas pomojkat ak na to bol zvyknutý. Naučiť ho na jeho pelech, na jeho miesto... Keď bude maly väčší ono to prejde

Problem spočíva v tom, že má pes bolavu labku, alebo v tom, že ho nosíte po schodoch, alebo v tom, že ocikáva? Kastrácia nebude mať vplyv, ani na jeden, tebou spomínaných problemov.