Problémy po predaji auta
Dobrý deň. Predal som osobný automobil rv. 2002. Prebehla skúšobná jazda, auto si poriadne vyskúšali, páčilo sa im. Bol oboznámený o repasovanom turbodúchadle (ktoré bolo robené pred mesiacom). Podpísali sme kúpno predajnú zmluvu, auto si odviezol. Na druhý deň mi kupujúci vola že sa mu niečo nezdá s prevodovkou (problém ktorý popisoval v čase keď som vlastnil vozidlo a pri predaji bolo všetko v poriadku), odpovedal som mu, že neviem čo sa mohlo stať ale určite s prevodovkou nič nebolo a nič som mu nezatajil (auto radilo veľmi ľahko). Kupujúci mi ďalší deň volal, že mi chce auto vrátiť, že bol s ním v servise a že mu povedali že je niečo s prevodovkou. Ubezpečoval som ho že mne sa to nezdá a nesúhlasím s vrátením vozidla keďže s autom behal po servise bez mojej prítomnosti. Kupujúci sa mi začal vyhrážať že to už posunul prokurátorovi...... Nedalo mi to a napísal som mu že som ochotný dať zľavu z nákupu ak sa naozaj niečo pokazilo alebo to bola ako skrytá vada o ktorej sme obaja nevedeli. Kupujúci sa mi ozval po 11 dňoch kde mi dal k telefónu jeho právneho zástupcu že by sa chceli dohodnúť mimosúdne. Že auto bolo v autorizovanom servise a našli veľa chýb, takže by chcel auto vrátiť a sa dohodnúť. Chcel som pristáť na vrátenie vozidla ale s tým že na auto som mal plno iných kupcov, a auto nemám skoro dva týždne doma takže neviem čo sa s ním robilo. Nedohodli sme sa. Po ukončení telefonátu som ho ešte kontaktoval aby mi poslal scan o aké vady ide. A zrazu sa nejedná o žiadnu prevodovku, ale o vstreky, vysokotlakové čerpadlo, turbodúchadlo, prachovku a manžetu. Opravu samozrejme nacenili oveľa vyššiu ako bolo auto kúpené. Ostal som zaskočený keďže vozidlo absolútne nejavilo známky takýchto porúch, dokonca turbodúchadlo bolo repasované.
Neviem čo si mám o tom myslieť. Ja som mu nič nezatajil a je mi jasné že tieto vady sa nedali zistiť na mieste. Ja som sa nebránil akejkoľvek prehliadke vozidla, ale takto kúpiť auto a bežať do autorizovaného servisu kde asi niečo nájdu a potom auto vrátiť sa mi nezdá... Potreboval by som poradiť čo robiť... ďakujem za odpovede.
zbytočne si s ním komunikoval od začiatku. Najprv skúšali či skočíš a teraz skúšajú zas. Nezdvíhaj telefon a zablokuj. Snáď už má auto prepísané na seba nový majiteľ
Predal si, máš zmluvu, svedomie čisté. Absolútne nerieš. Špekulanti.
Takých je veľa. Povedz mu nabudúce, že sa mu ozve tvoj právnik 😅 už ti volať nebude 🙂
Tá kúpnopredajná zmluva nemá vôbec žiadnu váhu. Dôležité je, či je auto prepísané na nového majiteľa. Ak je, tak kľudne povedzte novému majiteľovi nech vás dá na súd. Bol by idiot keby to urobil. Jedná sa o 23 ročné auto. V bazároch vám aj novšie auto predajú len ako "vozidlo určené na náhradné diely". Neriešila by som to s ním vôbec už.
@tairyx tu je aj problém, že v dobrej viere sa mu dalo splnomocnenie aby si auto prepísal, a on to nespravil. Keby ho naozaj chcem okašlať tak mu nedám svoje splnomocnenie aby so mnou takto vypiekol, auto by sme hneď prepísali a viacej by sme s ním nekomunikovali.
Ale ak príde aj od advokáta odstúpenie od zmluvy, či má zmysel ísť do občianskeho sporu.
napíš mi ip
@janus1234 no tak to je problém, dnes niekomu veriť no obdivujem ťa.. skús pozrieť skupinu právne poradenstvo tu na stránke, nie poradňu ale v skupinách vyhľadaj právne poradenstvo a skús sa opýtať tam, sú tam právnici, ktorí radia bezplatne. Nie som právnik, čiže ti neviem dať relevantnú odpoveď.
Uff takto uraduju spekukanti so zuciastkami ktore ich takto vyjdu doslova zadara
Kupujúci nejakou časťou zodpovedá aj za vady, o ktorých nemusí vedieť pri predaji - buď dať zľavu z predajnej ceny, alebo prispieva na opravu.
Ja som bola zas na druhej strane, kedy mi blikala kontrolka motora ešte polroka po kupe.. najprv som to riešila sama, potom si to prevzal bývalý majiteľ a dal ho opraviť na vlastne náklady do servisu, aký si sám vybral (kým sa prišlo na problém, tak mňa to stalo 1000€ a jeho cca 800€).
Tento však vyzerá ako spekulant. Môžeš ísť s ním do servisu, ktorý sám vyberieš a nech prezrú auto tam.
@nicoletta98 ak sa auto stáva nepojazdné z dôvodu tých problémov, som zabudla napísať do prvej vety
@janus1234 no urobil si chybu s tym splnomocnenim...moj prepis nechal raz na kupujuceho a o x rokov prisiel papier z policie...za 400e predal a 500e dal za srotovne ci co to bolo, lebo este stale bolo auto na mojho🤦♀️
Su to spekulanti. Mohli ist do servisu este pred kupou nech sa pozru na auto....moj tak urobil pri jazdenom.
Špekulantom a im podobnej luze narástli rožky odkedy smerácka mafia znížila tresty.
Narazil si na profioyebavacov. Tiez sme predavali auto, ako prvy sa ozval jeden bazar a dali sme to im a vies co❓pokoj svaty s pripadnymi vychcalkami. Teraz mas o zabavu postarane, natahovat sa s darebakmi.
@janus1234 davnejsie sa tu riesilo, ze tipek predal drahe auto, o par dni ho chcel kupujuci vratit. Nepamatam sa celu zapletku, ale par komentarov tam riesilo, ze je mozne, ze si z auta vzal co potreboval na nahradne diely a uz mu ho netreba...pri 23 rocnom aute asi skor nie, len ma to napadlo 🙂
@janus1234 podobný prípad som mal aj ja pri predaji.
Tiež mi ho chceli vrátiť a peniaze naspäť. Povedal som ze peniaze som minul a auto naspäť nechcem
Auto neprepisali, mali aj technicak takže jazdili na mojom aute pisanom na mne. Na polícii ma vysmiali ze som Debil a že budem mať kopu problémov keďže auto je na mňa a všetky pokuty a priestupky s autom pôjdu za mnou. Keď som to riešil s právnikom povedal mi ze ich mam ignorovať a počkať ešte pár dní ci ho prepisu ak by ho neprepisali s predajnou zmluvou a potvrdení o platbe to dokážu na polícii natvrdo prepísať.
Nakoniec ma kontaktoval právnik tretej osoby ktorému auto predali (bez toho aby auto najprv prepísali na seba) ze údajne predávajú auto za mňa (údajne sa nemôžem osobne dostaviť). Právnikovi som poslal predajnu zmluvu a už ma nikto nikdy nekontaktoval.
Toto je bežný ojeb.

Mas nejaky papier zo servisu pred predajom? Inak je to len slovo proti slovu a som si na 99% ista ze nejakeho pravnika si vymyslel 🙂