icon

Prosím o pomoc - ako sa postarať o vajíčka žltochvosta?

betus11
4. júl 2021

Ahojte,
obraciam sa na vás s mojím problémom.
Dnes popoludní sme našli na záhrade opustené vajíčka žltochvosta. Boli v hniezde kde už 2 deň nechodili ich rodičia. Poradila som sa s lesníkom a on mi povedal, že mám vajíčka zobrať a postarať sa o ne. Potrebujem poradiť ako sa mám o také vajíčka starať ak by tam bola šanca, že by sa vyliahli. Ujo lesník mi už nedal inštrukcie ako sa mám o ne starať. Momentálne sú v krabičke s vatou pod stolnou lampou. Ďakujem za každú radu.

viera
4. júl 2021

.

ckocka
4. júl 2021

@betus11 Chválim dobrý úmysel, ale to nemáš šancu odchovať. Ak by to boli mláďatá skúsila by som , ale toto je zbytočné.

betus11
autor
4. júl 2021

@ckocka Neviem. Niektorí hovoria, že tam nejaká šanca je. Tak za vyskúšanie nič nedám. Aj ak by sa to nepodarilo, aspoň budem mať dobrý pocit z toho, že som urobila všetko čo som mohla a čo bolo v mojich silách.

betus11
autor
4. júl 2021

@ckocka Ďakujem❤

ukulela
4. júl 2021

http://www.vtaky.sk/ skús kontaktovať

metuzalem
4. júl 2021

@betus11 co tak supnut ich po jednom do hniezd inych vtakov? Ked to vyjde kukucke...😀

andreatytler
4. júl 2021

@betus11 Skuste napisat do ZOO alebo nejakej stanice co pomaha zranenym dravym vtakom. Alebo nejaky obchod co predava vtactvo.

betus11
autor
5. júl 2021

@metuzalem Len problém je ten, že u nás vtáčiky nemajú hniezda. Len tento jeden žltochvost. Kebyže o nejakom viem tak by som ich tam určite dala.

ckocka
5. júl 2021

Ono je to fakt asi zbytočné
Vejce ptáků je v ČR, jako i v celé EU, zakázáno sbírat. Kromě toho, většinou je jakýkoliv pokus o "záchranu" nesmyslný, bezvýsledný a v domácích podmínkách ani neproveditelný. Mnoho druhů ptáků si ani nestaví hnízda a snáší vejce přímo na zem, takže pod domnělou "záchranou" tak ve skutečnosti naopak hnízdění zničíte. Pokud je vejce viditelně vypadlé pod hnízdem, tak ho s velkou pravděpodobností záměrně vyhodili rodiče z důvodu příliš velkého počtu nebo že je neoplodněné, a tedy je nesmysl ho vracet zpět do hnízda. Nejlépe uděláte, když nebudete nikdy na nic sahat a vklidu odejdete a nebudete dále rušit, ani zdánlivě skrytým pozorováním, zda se ptáci vrátí.

Podobně mohou rodiče z hnízda vyhodit i čerstvě vylíhlé mládě. To by opět byl nesmysl vracet. Potom, je asi nejlepší možností okamžité předání záchranné stanici. Kromě krmení určeného na základě druhu, potřebuje konstantní teplotu a někdy (např. kachny) i adoptivní rodiče svého vlastního druhu, nebo alespoň jejich věrohodnou simulaci včetně vzhledu. Jinak, přestože třeba přežije, už se nikdy nemůže zapojit do normálního přirozeného života.

Nedobrovolně vypadnout nebo opustit hnízdo může pouze z důvodu počasí nebo cizím poškozením hnízda. Většinou je pak mládě velmi malé a nepohyblivé. Pokud tomu nerozumíme, tak tím víc patří co nejrychleji předat odborníkům, nebo lépe se jich ještě před sebráním telefonicky zeptat na vhodný postup

betus11
autor
5. júl 2021

@ckocka No neviem. Písala som, že mi povedal lesník aby som vajíčka zobrala, pretože z najväčšou pravdepodobnosťou rodičov zadrhla nejaká zver, čo je v našom okolí skutočnosťou lebo je tu veľa kún a inej zveri, ktorá napáda hniezda a vtáky.

ckocka
5. júl 2021

@betus11 Evidentne konkrétne nič neporadil, chcel sa ťa len zbaviť.

betus11
autor
5. júl 2021

@ckocka Neviem, nepovedala by som to lebo je to náš známy a keď niekto niečo potrebuje tak si vždy pomôžeme.