Psíčkarky, poraďte
Máme 4 r psa, ktorý je zvyknutý, že robíme z domu.Nikdy nezažil, že by bol dlho sám doma.A to je problém akonáhle odídeme celý čas steká.Neviem čo robiť skúsili sme sa vrátiť o chvíľku dať mu odmenu, hneď skáče a čaká, že ide s nami.Mam výčitky, že doma je pes a my ideme preč.Odisli sme na 3 hodiny a bol až zachripnuty plus mi ocika asi z trucu, zlosti stoličku.
Čo robiť?Kúpiť obojok na krk?zdá sa mi to ako posledná možnosť a nie som s tým stotožnená.
Je veľmi kontaktný stále pri nás stále:(je ako nás tien
Neboj sa po mesiaci ho to stekanie prejde.Ale ak je v byte a takto tyranizuje susedov cely den,tak zbohom,nedajboze mate v bytovke male deti,co musia cez den este spat.
Ja by som mu obojok ale nedavala,normalne by som cakal kym ho to neprejde a ak jemu nevadi ze je zachripnuty,preco to tebe vadi?Asi mu to az tak neprekaza ked steka ako blazon cely den.
@anonymanonym on je ako blázon, keď prídeme steká, teší sa skáče má radosť, keď prídeme večer tak ho ignorujeme nech nesteka na celý dom.Ked odchádzame žiadne lúčenie on si hneď ľahne do šatníka vedľa dverí máme kameru viac krát som počas nášho odchodu sledovala stekal skoro stále.Ked mu dám zuvaciu kosť ani sa jej nechyti zostane na mieste.
Býval doma bežne sám hodinu, dve potom boli deti cez COVID veľa doma, ale chcem sa vrátiť do kancelárie aspoň 3 dni z týždňa a vidím čo robí, keď len cez víkend odídeme.
@elmivelmi buď pokojná bývame skoro na samote pod lesom v dome.Susedia majú tiež psov sú zvyknutí.

Toto je ta najvacsia chyba, ked ludia nenechavaju psa vobec sameho od uplneho zaciatku a nepredvidaju, ze za tych +- 10-15 r. sa moze situacia zmenit tak, ze sam bude musiet zostavat.
Postupovala by som rovnako ako pri stenati. Interval samoty postupne zvysovat. Zacat kludne tak, ze odist len nachvilku a postupne to zvysovat. Vracat sa vzdy dovnutra v momente kedy nevyvadza, nesteka, neknuci, nikdy nie v case vyvadzania (aby si nespojil, ze vyvadzanim si vas privola). Pri odchode sa nelucit a pri prichode sa nevitat, ani nedavat odmenu, proste prist a chvilu ho ignorovat, v klude sa vyzliect, vyzut, ist si umyt ruky a az potom sa mu napriklad prihovorit, pohladit (ale nic prehnane). Z odchadzania a prichadzania sa nema robit velka veda, pes musi pochopit, ze je to normalne a nic sa nedeje. Proste odchadzate a prichadzate, normalka.
Mozete vyskusat pred odchodom mu dat nejaku interaktivnu hracku (naplneny kong, lizacia podlozka,..), ale pozor na bezpecnost - nech je ta hracka odolna a neublizi si nou.. alebo nejaku prirodnu "žužlačku", s ktorou sa vie na dlhsie zabavit (zas pozor na bezpecnost) alebo poukryvat pamlsky, nech ich hlada. Niektorym psom to pomoze - zabavia sa a nakoniec si spoja odchod majitelov s niecim prijemnym.
A odstran aj tie vycitky. Je normalne, ze pes byva aj sam. Psici totizto vela z nas vedia vycitit a ak ty budes z tych odchodov nervozna, s vycitkami atd. tak niet divu, ze aj pes bude vnimat, ze nieco nedobre sa deje a vyvola to aj v nom zle pocity.
Ak ani po dlhsej dobe (nebude to zo dna na den, chce to cas) sa to nebude lepsit chce to trenera. Ak je tam separacna uzkost, tak to nie je sranda. Obojkom by som to neriesila.