Využili ste pupočníkovú krv?

novaavon
5. jún 2018

Ahojte. Idem si po radu. V roku 2014 som podlahla osialu s pupocnikovou krvou. Kazdy rok platim skladne 60€. Ale ak som sa chcem niekde docitat ci bola pupocnikova krv aj realne pouzita, tak nikde neviem nic najst. Pytam sa hlavne preto, ze neviem ci pokracovat v uskladneni alebo to zrusit.
Dakujem za kazdy nazor, odpoved.

sissy27
5. jún 2018

@novaavon a čo tak kontaktovať priamo spoločnosť, u ktorej to máš uskladnené? Túto informáciu by ti v prvom rade mali poskytnúť oni, nie je nejaké verejné zdroje. Pokiaľ ju odmietnu poskytnúť, tak je viac ako jasné, že vyhadzuješ peniaze do vzduchu (čo si myslím, že robíš aj tak).
Existuje verejný register, kde je odber aj uskladnenie zdarma.

novaavon
autor
5. jún 2018

@sissy27 spolocnost som kontaktovala. Na stranke maju dokonca 3 uverejnene prispevky zo Slovenska. Ale to mi je malo ako plnohodnotna informacia. Na verejny register musis splnat urcite normy, tie sme my zial nemali. Ja riesim ci v tom mam pokracovat, lebo za 4 roky som sa okrem tych 3 pripadov nedocitala nic nove.

natalia38
5. jún 2018

Tiez by ma to zaujimalo. Nikdy som po tom sice nepatrala ale skladne platim uz 10 rokov😥

sissy27
5. jún 2018

@novaavon na verejný register treba spĺňať normy, aby tá krv mohla byť použitá, nebudú tam zaberať miesto a zbytočne skladovať niečo, čo sa použiť nedá. V súkromnom ti uskladnia čokoľvek, špinavé trenky, len to zaplať.
Ak by som riešila takúto situáciu a mala všetky dostupné informácie v tom čase, tak určite idem do bezplatnej varianty. Pre mňa je to oveľa dôveryhodnejšie. Ale chápem každú jednu, ktorá tomu neodolala aj za peniaze, vedia ako na to...

a_lexie
5. jún 2018

Pred rokom bola jedna diskusia v tv s lekarkou akurat o tomto. Ono tej krvi musi byt dostatocne mnozstvo aby sa dala pouzit na liecbu. Tiez nou vedia ucinne liecit len do urciteho veku, resp. hmotnosti cloveka. Ta liecba je stale experimentalna a aj ked ma vysledky, v pripade potreby ju musi este niekto schvalit- lekar, poistovna. Takze aj ked mas krv v sukromnej banke, nemusis sa k nej realne dostat, ak liecba nebude schvalena. Ak ste nesplnili podmienky pre verejny register, tak tej krvi bude asi na liecbu malo, aj ked v sukromnej banke ti povedia, ze bude postacovat aspon na rekonvalescenciu, alebo lepsie zvladnutie ochorenia. Ale opat plati, ze to musi niekto schvalit. Ja ta chapem, ono ta reklama znie lakavo a kazdy rodic chce pre svoje dieta to najlepsie. Ale toto su asi vyhodene peniaze. Myslim si, ze je malo pravdepodobne, ze v pripade potreby sa k tej krvi aj realne dostanes.