Recenzie na športový hijáb
Ak niektorá máte skúsenosť s nákupom športového hijábu poprosím o radu.
Našla som online rôzne druhy. Najviac sa mi páči od značky Adidasu alebo od Decathlonu. Ktorý drží dobre vlasy? Nešmýka sa?
Ja by som brala ten adidas, má dobrú cenu aj strih vyzerá Ok. Ked chceš ešte lacnejsie, skús AliExpress. Ja som objednala tam za pár EUR. Najlepšie je pod to dať ešte čiapku, turban ak ti vyslovene záleží na tom aby vlasy nevykukali. Majú to v každom parochnovom štúdiu a aj na spomínanom ali. Fascinuje má, že tu chodia ľudia zaruskovani až po oči a vysmievajú sa z hijabu
Ake primitivne odpovede. 😀 Ale zase z druhej strany... Keby som bola muslimka na slovenskom fore, tak by som snad dopredu vedela, ake odpovede tu mozem cakat. Takze tato anonymna tema mi pride tiez z casti ucelova, pripadne strasne naivna.
Btw na sportove hijaby si mozes recenzie pozriet vsade na nete. Tak isto ako na ine kusky sportovych doplnkov.
@zazvorka87 hijab nie je ziadna veda. Je to len kus latky v roznych velkostiach od stvorcoveho do oblznikoveho tvaru. Obycajna satka, ktoru si mozes hocikedy uviazat pri vareni 😉
@julia2018 Dakujem.
Ide mi hlavne o to, aby sa nesmykal a aby bol pot priepustny. Ak ho niekto ma tento konkretny, nech napise prosim, ci je to dobry material 🙂 Nechcem aby sa mi potili vlasy alebo aby som si ho musela cely beh upravovat. Teraz nosim na beh tie z Aliexpressu a na to satku, ale nie je to velmi prakticke (material nesaje pot z cela, nedaju sa dobre prat, zmolkuju sa a stale padaju).
@leuchtturm Asi ho nenosis inak by si take nepisala. Kvalitne hidzaby su z prirodneho hodvabu alebo inej kvalitnej tkaniny, maju dobry strih. Z lacnych padaju vlasy, poti sa hlava a ani velmi nedrzia.
Ja mám toto: Let's shop together on AliExpress with new user coupons
Your € 0,86 in coupons are here!
https://a.aliexpress.com/_uWmaIX
Toto: € 2,57 41% Off | Solid Color Cotton Muslim Turban Cap For Women Full Cover Inner Hijab Caps Islamic Underscarf Bonnet Neck Head Under Scarf Cap
https://a.aliexpress.com/_vbkWtV
Ale behať chodím len v zime, lebo v lete mi je strasne horúco...
pozdáva sa mi celkom aj take niečo: https://www.fler.cz/zbozi/kukla-pod-helmu-bavln...
Určite neber fleec a syntetiku. Viem, že funkčné materiály sú tiež syntetické, ale skôr by som šla aspoň do 95% bavlny, alebo i merino vlny. Na každú hlavu sadne dačo úplne iné a vybrať taký doplnok je umenie..
@zenazaba poznam docenta religionistiky, ktorý moslimov vola mohamedani..
@zazvorka87 to ti poradiť neviem, moje dve prababky nosili klasicky šatku. Mne sa páčia tie “turbany”, ale ja po byte nosím kaftan, alebo dlhé šaty.
Je úplne normálne, že si ženy skrývali vlasy. U nás sa nosili čepce a šatky. Bolo to symbolom vydatej ženy. Dodnes sa nevesta cepci. Takisto reholnicky nosia pokrývku hlavy. Cela Afrika nosí šatku. Ultraortodoxné zidovky si po svadbe oholia hlavu a bohatšie nosia parochňu, chudobnejsie šatku.
Podľa mna sú šatky oveľa vkusnejsie ako moderne čiapky. Úplne prvé čo som si objednala, keď prišla povinnosť nosiť rúško, tak bol práve nikab. Už keď mám chodiť zahalená, tak nech vyzerám ako žena.
@julia2018 Ďakujem ☺️ idem si to hneď po prezerať.
Ten posledný český výrobca tiež vyzerá fajn.
A plne s tebou súhlasím. 🙂
Prepáčte mi otázku, nemyslím to ako rypanie len ma to naozaj zaujíma. Nemôže moslimka športovať v buffke, čiapke, siltovke ci inej prikrivke hlavy? Ved v tom by mala schované vlasy a z náboženského hľadiska je to potom v poriadku.
Ci to musí byť hijab ako vyjadrenie príslušnosti k náboženstvu, niečo ako pre kresťanov kríž na krku?
@lujza123 Neospravedlňujte sa. Samozrejme môže športovať aj v iných odevoch, stačí aj čiapka so šálom (ak je to dobrý materiál na šport). Správne by však nemali byť zakryté iba vlasy, ale aj krk. Preto ten šál, alebo nákrčník potom, prípadne vyššia mikina alebo kapucňa.
1 kusový je na beh trochu praktickejší 🙂
@lujza123 za mna je to najmä kultúrna zvyklosť. V púšti je piesok, ktorý ti nafuka všade, silne slnko, horúco. Keď sa zabalis do viacerych vrstiev, telo si drží stabilnú teplotu. Každá moslimská krajina, každá náboženská odnož, i kazda rodina má iné zvyklosti, rovnako ako u nás v každej dedine iný kroj. Niekde sa nosí len prehodena jemná šatka, ako napr. Mala prezidentka u pápeža. Inde sa nosí burka. Hidzab je ženskej postave podstatne lepšie prispôsobený ako napr. ten tunel. Má extra priestor na vlasy. Ja by som si šiltovku, či čiapku na hlavu nikdy nedala a to teda nie som moslimka. Závoj na hlave má dokonca panna Mária na každom vyobrazení. Na ikonach je to pekne viditeľne. Taktiež mníšku neuvidis v hidzabe. Každý rad má svoju typickú pokrývku hlavy. Človek svojim odevom dáva okoliu najavo to, kým je, kam patrí, aké je jeho náboženské, či kultúrne pozadie. Ono to primárne bolo veľmi praktické, pretože na základe oblečenia tá ľudia vedeli hneď identifikovať a zároveň ty si bol pod “ochranou” spoločenstva, sekundárne sa tým predchádzalo genetickej degeneracii. Máš iný kroj, si z geneticky iných predkov, teda deti budú životaschopné a zdravé. V princípe moslimka nemusí nosiť hidzab, nikde v koráne nie je doslova napísané čo si má moslimská žena obliekať. To sú až neskoršie zvyky. moslimka skôr chce nosiť hidzab. Dáva najavo kým je.
Tiež si myslím ako @solange7, že sa jedná o účelovú tému. Je to provokácia, na vyvolanie hádok, ako nedávno napriklad nejaká kravcova a podobne. Ja by som to ignorovala. Na tieto temy je dosť muslimských stránok. Chodte sa opýtať na muslimskú stránku aký krížik na krk vám viac pristane.
@karpina
Co keby ste išli aj so solange písať radšej do tém týkajúcich sa kresťanstva? Alebo tam už nenapíšeš nech si to riešia v ich stránkach?
https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-slavnosti-a-darceky/saty-na-1-sv-prijimanie/
Napíš mi prosím tie stránky moslimské, mimo Facebooku, kde môžem pridať túto tému na diskusiu recenzii. Ďakujem ti za pomoc.
@anonym a co keby si si precitala moj komentar pred tym, ako ma spominas? Lebo teraz znies celkom hlupo.
zaujímavé, že podobné témy nezakladajú Aziati, vždy len moslimovia...
mne sa veľmi páči, ako sa argumentuje "ochranou proti piesku" (kde kurňa v SR je púšť? 😀 ) a že "aj v minulosti sa u nás nosili šatky" a do minulosti to aj patrí 😉
Prepanajana, každá žena dôjde na toto MK fórum a začne čítať a listovať a pozerat obrázky.. Poprípade odpovie tam, kde ju oslovia, označia atd.. Nechápem ženy, ktoré keď tu na MK prídu, začnú čítať názvy tém, a téma ktorá jasne dáva najavo o com sa bude točiť a mňa nezaujíma, tak ju ani neotváram... Ci to mate toľko času, eh teraz si zalejem kávu a idem si rypnut do témy recenzie na športový hidjab, lebo tam je niečo co mňa síce nazujima, ale nech sa to rozviri...A oháňať sa argumentami ako, na Slovensku toto nepotrebujeme, na Slovensku sa také nenosí ale hlavná vec, že všade, či už reklamy, či politické témy, hovoria na Slovensku o tom, koľko je ono tolerantne, emancipovane, spravodlivé a hlavne demokratické.... A ja by som dodala, že rasistické.. Ale čo už, toť Slovac
@zuzanka.zuzu Aj dnes nosia ženy šatky aj na Slovensku. Argument s púšťou som ja nepísala. Je to voľba. Tak ako ty sa rozhodneš nosiť mikinu s kapustou, tak sa niekto iný rozhodne nosiť niečo iné v čom sa cíti dobre.
Okrem toho šatky nosia aj ženy po chemoterapii. Viem si predstaviť, že pomaly takejto žene by ste nadali, že patrí do minulosti preto čo má okolo hlavy.
@habibim Presne. Už aj ľutujem ze som túto diskusiu pridala. Chcem sa niečo pýtať a polovica komentárov od žien, čo asi nemajú čo na práci len komentovať témy, do ktorých nemajú čo povedať.
Ja nekomentujem temy o recenziách na pneumatiky, keď auto nemám a nerozumiem sa tomu.
@zuzanka.zuzu stupidna otázka, stupidna odpoved: na Záhorí
https://wetravelwithlove.com/sk/slovenska-pust-...
Ahoj, prepac len ma to zaujima, kludne nemusis odpovedat. Narodila si sa tu a bola vychovavana ako moslimka, alebo si ai nasla partnera moslimsky zalozeneho a presla na jeho vieru? Alebo si sa tak rozhodla sama bez rovnakeho vyznania rodicov/manzela? Ak prva možnosť citila si rozdiel v detstve alebo niekedy trpela? A ak druha, tak bolo to pre teba tazke? Je to teraz pre teba uz uplne prirodzene obliekat sa aj doma "inak ako bezne slovenske zeny"? Chodis uplne stale zahalena, alebo niekedy aj "tak bezne pre slovensko" "? Viem vela otazok ale vzdy ma zaujimali veci okolo tohto 😬😁🤷♀️
@karpina Platná je iba konverzia zo srdca, kvôli viere, nie kvôli mužovi. Alláh vie, čo kto v srdci nosí.
@klip0 Som moslimkou od narodenia. Bola som vychovávaná v tejto viere. Čítala som si aj Bibliu ale neoslovila ma. V detstve som videla rozdiel v tom, že ostatné deti oslavovali vianoce a veľkú noc a my sme oslavovali a dostávali darčeky počas Íd al adha a Íd al fitr. 🙂 Na obedy som nechodila, mamka mi stále varila a inak už asi nič. Počas detstva som sa obliekala ako ostatné deti. Až v dospelosti som sa rozhodla zahaľovať. Hijáb vnímam ako svoju identitu. Dáva mi moc nad mojím vlastným telom a nad tým, čo dovolím ostatným, aby videli a čo už aby nie. Hijáb je súčasťou môjho náboženstva, ktoré milujem a ktoré reprezentujem takto i navonok a dodáva mi to silu a naplnenie. Doma sa obliekam ako "bežné" ženy. Zahaľujem sa iba vonku.

Adidas tento: https://m.aboutyou.sk/p/adidas-performance/spor...