Ahojte,
zaujímali by ma vaše reálne skúsenosti ako to vnímate, riešite,... keď máte doma samostatné wc bez umývadla... Či je to podľa vás OK alebo to len nejako trpíte, prípadne iný názor, pohľad na vec....
Uvažujeme nad kúpou kompletne zrekonštruovaného bytu v inom meste, ktorý je takmer dokonalý, v takmer dokonalej lokalite, za ešte znesiteľnú cenu, navyše kompletne zariadený.... čiže dáme doň všetky peniaze a prípadnú čiastočnú rekonštrukciu budeme môcť riešiť najskôr za 7-10r...
Wc je úzke (len šírka dverí) i keď dlhšie, ale dvere sa otvárajú dovnútra.... kúpeľna je vedľa, ale pri hraničnej stene je po dĺžke vaňa
Ešte mi napadlo skúsiť sa zamyslieť nad zmenou otvárania dverí do vonku, do opačnej strany (teraz doľava, potom doprava) a dotiahnuť umývadlo niekam vopred. Ale manžel si nie je istý, či by to bolo naozaj zrealizovatelné za nejakú priateľnú cenu. A je tam kopec komplikácií (dotiahnuť teplú vodu, odpad,... - vraj to býva problém vo väčšine bytov, keďže sa s tým nepočítalo pri stavbe,) ďalšie komplikácie by boli doladiť správne dvere, zárubňu, keďže inak je byt veľmi kvalitne prerobený i zariadený, vidno, že majiteľom záležalo na kvalite a nepoužívali najlacnejšie materiály.... A kompletná rekonštrukcia kúpeľne nie je to, čo chceme a môžeme si dovoliť (finančne, ale vzhľadom i ku km medzi aktuálnym a budúcim bývaním).
Viem, že rozhodnutie je na mne/ nás, že tam budeme bývať a používať wc niekoľkokrát denne... navyše som na RD s ročnou dcérkou a plánujeme ešte bábo, čiže nebudem väčšinu dňa využívať wc v práci, len to doma... tiež deti chcem učiť správnej hygiene - umývať si ruky po wc.... Viem, že veľa ľudí takto žije, funguje a "neumreli na žltačku kvôli zachytaným kľučkám", len pre mňa, ktorá celý život žila v dome a som zvyknutá na iné je to ťažko pochopiteľná a akceptovateľná predstava.... Jasné, chodíme i k svokrovcom aj na niekoľko týždňov a majú wc bez umývadla a som schopná to nejako prežiť. Tiež nie som zástancom nejakej dokonalej sterilnej domácnosti. Len som zvyknutá na niečo iné...
Najskôr som to videla ako len "malý detail", ktorý ale za posledné hodiny nárastol do "neprekonateľnej prekážky", kvôli ktorej zas hrozí oddialene nášho osamostatnenia sa do vlastnej domácnosti (bývame u mojich rodičov a mám tu ešte aj mladších súrodencov).
Budem vďačná za každý názor, postreh, uhol pohľadu...
@maria117 normalne som sa zamyslela ako je to v bytoch kamosiek....u nas v dome je umyvadlo sucast WCka,ale u kamosiek...a rodiny...asi iba dvaja maju vo WCku umyvadlo,hned vedla maju kupelnu a tak chodia,chodime a umyvame ruky tam...to by som nejako extra neriesila,ked je ten byt taky uzasny...hoci,urcite je to dobra vec
@maria117 celý život tak fungujeme, normálne po použití WC prejdeme dva kroky do kúpeľne a umyjeme si ruky, úplne automaticky... Žltačku ani žiadne iné zdravotné problémy kvôli tomu nikto z nás nikdy nemal, okrem toho neprichádzaš do priameho kontaktu s exkrementmi...
Možno by tvoj problém čiastočne vyriešili vlhčené utierky, ktorými si môžeš ešte na WC utrieť ruky a teda kľučku chytiť už tak
@maria117 čiže byt je takmer dokonaly, v dokonalej lokalite a za prijatelnu cenu a ty riešiš wecko??? No mať tvoje starosti a ,,ročildov plat,,. Tu v BA byvat v dobrej lokalite a za dobru cenu a ešte najst dokonaly byt je nemozne, viem o čom hovorim, hladali sme takto 4 izbak a bez uspechu. Uz ani nehladame, je to zabité. Mam doma take iste wecko ako pišeš, uzke, dvere sa otvaraju do vnutra, ked chcem zavriet dvere čo sa deje len ked mame navštevu inak sa nejako nezatvaram nakolko mame doma batola ktore pride buchat...tak zadkom zhodim toaleťák a umyvadlo tam tiez nemame a vobec nam nechyba. To je len zvyk kam si budeš chodit umyvat ruky. Po wecku ideme vedla do kupelne, umyjeme ruky a šmitec, nikto s tým nema problém. Kedze pišeš ze na to ani nemate peniaze tak asi nemas vela moznosti. Podla mna si musíš určiť priority...či je pre teba priorita bývanie v takmer dokonalom byte v takmer dokonalej lokalite za takmer dokonalu cenu alebo umyvadlo v zachode. My sme byvali ako mladomanzelia pri Pentagone v BA a mali sme umyvadielko v kupelni...ze jak fasa...ale ked sme vyšli von na prechadzku tak vela ciganov, špina, bordel, všelijaky asociály, striekačky od feťakov kde kade....no take prostredie som si nepredstavovala pre vychovu deti, ze sa tam raz budu same hrat vonku alebo bicyklovat a kedze sme mali moznost ist inde tak sme šli ...a mame super prostredie, viac menej super byt len to wecko máme bez umyvadla..a určite by som nemenila.
Este si môžeš zadovážiť nádržku s dávkovačom a naplniť ho sanitačým gélom na rúzky. A máš vyriešený problém. A pre deti je to o návyku. Ak keď ja by som si tiež nerobila veľkú hlavu z prejdenia do kúpeľne. Všade u známych to tak je a ani som sa nezamyslela, že ja mám umývadlo bližšie.
ja som polku zivota prezila v panelaku s oddelenym wc bez umyvadla a ked som to na navsteve u niekoho prvy raz videla, tak som sa strasne cudovala, ze naco je ludom vo wecku to pidi-mini umyvadielko, ked si don strcim sotva pol ruky a pri umyvani vsetko okolo ospliecham... cim chcem povedat, ze vsetko je len uhol pohladu a pre mna by to bol naozaj len maly kompromis... ja som napr. pri kupe bytu riesila, ci budem mat malu kuchynu alebo radsej malu kupelnu...
@maria117 nikdy som tym.netrpela,ani moja sestra,vlastne 20 rokov to bolo tak. A teraz uz zs zijem 6.rok bez umyvadla na wc. Kupelna bola vzdy vedla,tak len sme.presli a prejdeme.do nej.
Ako nechapem ako tym ma clovek trpiet? Ved nebeham.von z bytu,aby som.mohla ist na toaletu ci do sprchy,ako to bolo kedysi a ako zili daktore au-pairky,ze len izbicka hore v dome a kueplan s wc spolocna s ostanymi obyvatelmi bytovrho domu. To je horsie a na to by aom.si tazko zvykala..
tiez som panelakove dieta, na WC sme nemali umyvadlo. Vysla som zo zachodu, isla do kupelne, kde boli dvere otvorene (aby sa tam vetralo) a umyla som si ruky.
V robote, nakupnych centrach, u lekara tiez musis vyjst zo zachodu a az potom si umyt ruky v umyvadle.
Skor by som pochopila, keby si bola sestricka, alebo si mala ist zavadzat tampon, kde je nutnost si pred zachodom umyt ruky. Ale aj tam sa da toto prezit.
Dakujem vsetkym za odpovede... prvotne to nebola podmienka na zaklade ktorej sme vylucovali byty,ale ked sme uz nad nejakym zacali uvazovat,tak doteraz mal vzdy spojene wc s kupelnou...byt vyberame uz treti rok a chceli by sme to uz uzavriet, no nie za kazdu cenu a nie nieco, v com nevydrzime aspon tych 10r...tym,ze mame kde byvat nas to nejako netlaci, len vzdy sme to brali ako len docasne riesenie,kym nieco najdeme....
Ono vzdy otvorene dvere na kupelni neviem nakolko budu realizovatelne, kedze sa nachadzaju vedla vchodovych a otvaraju sa dovonku
@oslo1
@rheuska dakujem, celkom dobry napad, asi by som to takto neriesila zakazdym, ale urcite sa najdu situacie,kedy to moze pomoct
@sissy27 asi ako obcasne riesenie to nie je zly napad, po vacsinu casu ale asi to bude potrebne riesit inak, ale dakujem
@hori to s tym spliechanim je dobry postrech,vdaka.
ziadny problem. do 30 rokov sme mali wecko a kupelku vzdy osobitne. potom sme boli v podnajme, kde bolo na wecku ale umyvadlo, no take male, ze sa mi v nom nedali ani ruky umyt bez ospliechania celej miestnostky ... ak mas pocit, ze zaspinis klucku a pod, ries to gelom, alebo utierkami ...
inac videla som take wecko, co malo umyvadlo rovno nad nadrzkou na splachovanie a splachovalo sa potom vlastne vodou pouzitou pri umyvani ruk.
@maria117 nie, nekupujte ten byt, je uplne jasne, ze pre teba je to neprekonatelny problem, len tak mimochodom, ked si s niekym podavas ruku, nemas strach, ze ju ma mozno "spinavu"?
byt vyberate 3 roky...hm, myslim, ze treba nasporit a nechat si postavit dom snov podla vlastnych predstav, alebo aspon kupovat novostavbu, kde este mozete zasahovat do stavebnych uprav....
@siska53 vies rozhodovanie pod stresom trosku upravuje pohlad na niektore veci...a pokial som pozerala len inzeraty,ci bola na obhliadke,tak som to nebrala ako neprekonatelnu prekazku,len moju predstavu o tom,co by som chcela....predtym ale ako sa definitivne rozhodnem chcem sa na to pozriet z kazdej strany a radsej sa opytam teraz a vyjasnim si moj postoj a situaciu ako si trieskat hlavu po nastahovani.....ano boli casy,kedy ludia mali latriny,ci ruky neumyvali vobec a nejako bolo..... teraz toto je este stale standardom vo vela domacnostiach, ale nie v tej,kt som doteraz zila, preto som chcela pocut nazor ludi,kt maju realne skusenosti.... je ine si nieco predstavovat ako asi funguje a ine v tom zit....tiez navsteva,ci obchodne centrum je ina situacia ako kazdodenny zivot
@miriam11 mas spinave ruky. Chytis klucku od wc. Otvoris. Zavries. Chytis klucku od kupelne. Otvoris. Zavries. Umyjes ruky. Chytis klucku od kupelnovych dveri. Otvoris. Zavries. Mas pocit, ze mas ciste ruky? Ja nie....
Nehovorim,ze je to najvacsi ptoblem na svete,ale vnutotne sa nad tym zamyslam a riesim to. Som vdacna za vsetky nazory,vidim,ze vacsina ludi to neriesi a mozno casom prestanem aj ja.
@maria117 podla mna je to problem tvojej nejakej fobie ci zvyku alebo presvedcia, inak totalna banalita... lebo tak funguje bezne milion ludi a ani sa nad tym nezamyslaju, v klasickych bytoch, bolo umyvadlo od wecka stale oddelene a ked ti to priestor nedovoluje je to bezne, pokial nemas wc s kupelnou...a este k tomu nepoznas to stare zname, ze viac bakterii je na pracovnej doske a denku v kuchyni nez na wc.... preto no stress...
@maria117 no vies, ta tvoja teoria... Pokial pouzivas klasicke vodovodne kohutiky a nie volajake bezdotykove, tak tiez ich najprv musis chytit spinavymi rukami... Ale kedze vacsina z nas pri toalete pouzije jednu ruku, druhou moze pustit vodicku aj otvorit dvierka na zachode a nic sa nedeje... A ked by sme chceli byt velmi chulostivy, ten nas moderny sposob pouzivania toalety s toaletnym papierom je tiez dost o nicom.
@maria117 tak moja skusenost je takato: cely zivot zijem v oddelenych wc/kupelni. V nasej rodine je dokonca byt, ktory ma kupelnu a wc presne na opacnych koncoch bytu a takisto aj jeden starsi dom to ma takto riesene. Co si pamatam, tak nikto nikdy netrpel nejakou infekciou sposobenou takymto usporiadanim. Podla mna si casom zvyknes, pokial sa tam naozaj neda natlacit nejake umyvadlo. Mne napriklad zase pride nehygienicke mat umyvadielko v malom wecku a pri tom polozeny nejaky jeden spolocny uterak, ako vidim na navstevach (to je pre mna uplne ze blee). A zase uteraky pre kazdeho sa tiez nezmestia. Navyse, co ked "preskocia" nejake bacile z wecka na uterak? (a to som citala v nejakom serioznom clanku ze to je aj celkom problem, ak maju ludia spojene wc a kupelnu, ze aj na zubnych kefkach sa nasli fekalne bakterie. No tak teraz si vyber... vsetko ma za aj proti. Kvoli tomuto by som neodmietala byt, lebo stopercentne idealny nenajdes nikdy, pokial si ho nepostavis sama.
@maria117 no chapem, ze ked si bola zvyknuta mat umyvadlo hned pri wc, tak sa ti toto zda divne, ale ako sama hovoris, takto sa fungovalo a casto aj dnes este funguje bezne. My sme pri prerabke umyvadlo do WC primontovali aj s bidetovou sprskou a ja si to neviem vynachvalit ale ked to nie je, da sa aj inak. Ved WC budete pouzivat len vy doma a ak mas obavy o hygienu, tak denne/tyzdenne alebo ako ta to upokoji mozes tu klucku pretriet. Skor mi ako dietatu doma vadilo to, ze ked sa niekto sprchoval, tak sa ruky nedali bud umyt vobec, alebo sme si lozili do kupelne....
@maria117 Ako si už napísala - takto sme normálne fungovali 15 rokov a viac - bez problémov - WC zvlášť-urobila si potrebu a išla si si umyť ruky do kúpelne. Žiadny problém ani nič podobné - ani ma to nikdy nenapadlo. A normálne dieťa naučíš hygienickým návykom - neznamená, že ak nemáš umývadlo hneď pri WC tak ho na to nenaučíš.....