Sankcie, ak neprídem do práce
Ahojte,prosim vas najde sa niekt,kto poradi? Som v situacii,ze chcem odist z prace.v decembri sme sa dohodli,ze mam odrobit do konca januara.bola to vsak dohoda len ustna.pred koncom roka som skoncila na PN,ktora este trva. Teraz som dostala PP, do ktorej by som mala natupit od 1.2..zamest. ma uz ale odmieta pustit,vraj ma pusti az ked mi zmluva skonci,co je 31.3.
Nechcem o tu novu pracu prist.rozmyslala som,ze budem musiet byt taka svina a ukoncit to tym,ze proste nepridem do prace. Citala som,ze v takom pripade moze zamestnavatel ziadat nahradu skody vo vyske mesacnej mzdy. Znamena to,ze by mi jednoducho nevyplatil vyplatu?lenze ja dostanem teraz uz len PN vyplacanu zo socialky.ako ma mozu teda sankciovat? Mozu aj tak odomna ziadat nejaku nahradu? Alebo sa nemusim bat?
ak by takto zamestnávateľ so mnou vypiekol, tak by som sa dala na PN a nešla do práce do konca zmluvy...
@deti95060810 ano aj to sa da,len mne ide o to,ze som dostala pracovnu ponuku,o ktoru nechcem prist len chcu aby som nastupila od februara
Áno ak počas výpovednej doby nezostanete u zamestnávateľa má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom Vášho priemer. mes. zárobku a výpovednej doby, ak to máte v pracovnej zmluve. Ak len tak neprídete do práce, môže to byť aj porušenie pracovnej disciplíny a vtedy má nárok na okamžité skončenie prac. pomeru a môže krátiť aj dovolenku.
@anaviky už nie si v skušobnej dobe? Teoreticky môžeš to tak spraviť ale zamestnavatel ma možnosť ťa potrestať paragrafom a s tým ťa už ťažko zamestnaju, Kamarat to urobil neprišiel do roboty dostal paragraf a nemôže najsť robotu ani tu ani v zahraniči. a jee to už skoro 5 rokov
@lillystranska ja mam ale robotu istu,aj ak by som odisla na Acka. Len mi ide o to aby odomna potom neziadali nejake prachy alebo co.
@lillystranska a nie niesom s skusobnej. Mala som predlzenu zmluvu o pol roka
@lillystranska Peniaze od teba môžu žiadať len ak to máš dohodnuté v zmluve. Ak nemáš, nemôže od teba nič žiadať. Môžeš proste neprísť do práce, ale za dni absencie si musíš doplatiť zdravotnú.
Ak zamestnanec nezotrvá počas plynutia výpovednej doby u zamestnávateľa, zamestnávateľ má právo na peňažnú náhradu najviac v sume, ktorá je súčinom priemerného mesačného zárobku tohto zamestnanca a dĺžky výpovednej doby, ak sa na tejto peňažnej náhrade dohodli v pracovnej zmluve; dohoda o peňažnej náhrade musí byť písomná, inak je neplatná.
TOTO MAM JA V ZMLUVE. NIC VIAC O NEJAKYCH SANKCIACH SOM NENASLA
Tak potom ak len tak neprídete do práce, tak to Váš zamestnávateľ bude riešiť ako porušenie pracovnej disciplíny z dôvodu neospravedlnenej absencie a využije skončiť pracovný pomer okamžite. Nejakú náhradu alebo sankciu by teoreticky mohol žiadať v prípade, ak by Vašou absenciou bola spôsobená zamestnávateľovi nejaká škoda. Môže Vám krátiť dovolenku za túto absenciu. A potom si treba dať pozor na to, aby Vám nevznikli nedoplatky za tie dni absencie, ktoré máte ako sa píše vyššie...
@lillystranska väčší pičovinu som nepočul

Sankcionovať Vás môže, ale nie tým, že Vám nevyplatí mzdu, ale že bude túto sankciu od Vás vyžadovať uhradiť, Možno by bolo dobré dať výpoveď, ak máte pracovnú zmluvu na dobu určitú a jeden rok, možno máte dohodnutú výpovednú lehotu 1 mesiac. A v takom prípade by ste mohli v januári podať výpoveď a tá bude plynúť od februára ku koncu februára a od 01.03.2018 môžete nastúpiť na nové miesto. Ak Vám to i na priek tomu nevyhovuje, tak mu predložiť dohodu o skončení prac. pomeru k 1.2. s tým, že odrobíte do konca februára a prípadne niekoho zaučíte. Ale jednoduché spôsoby a také, kde si nepriťažíte tu nebudú a nie sú vhodné, pretože si len zhoršíte aktuálnu situáciu...